Doğalgaza en az yüzde 10 indirim geliyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • hacifuat
    Junior Member
    • 22-06-2004
    • 266

    Doğalgaza en az yüzde 10 indirim geliyor

    23.12.2008 11:12 - Bu haber 5027 kişi, Mynet Finans bugün 93.138 kişi tarafından görüntülendi.

    Doğalgaza en az yüzde 10 indirim geliyor

    TEDAŞ 1 Ocak’tan geçerli olacak yeni elektrik tarifesi için EPDK’ya başvurdu ve tarifede değişiklik istemedi. Doğalgazda en az yüzde 10’luk bir indirim yapılabileceği belirtiliyor.
    NTVMSNBC'nin haberine göre, ekonomik krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı Ekim ayından itibaren yaşanan üretim kısıntıları, elektrik talebine de yansıdı. Yılın ilk yarısında yüzde 15’leri bulan talep artışları Ekim ayından itibaren yerini eksi değerlere bıraktı. Talepteki düşüş Kasım ayında yüzde 5 oldu, 22 Aralık itibariyle de yüzde 8’e ulaştı.
    Yetkililer üretim kısıntısına ihracat yapan büyük sanayi gruplarının gittiğini, liderliği de demir-çelik sektörünün yaptığı belirtiyor. Demir-çelik sektöründeki elektrik talebindeki düşüş yüzde 5’i geçiyor. Otomotiv ve tekstilde de bu oranlara yakın talep düşüşü var.
    Küçük ve orta ölçekli işletmelerde, KOBİ’lerde ise şimdilik bir elektrik talep düşüşü yaşanmıyor, hatta geçen yıla yakın tüketim artışı görülüyor. Yetkililer, bu nedenle elektrik talebinde yıl sonu itibariyle yüzde 5’e yakın bir artış bekliyor.
    ELEKTRİÐE ZAM YOK
    Öte yandan TEDAŞ 1 Ocak’tan geçerli olacak yeni elektrik tarifesi için EPDK’ya başvurdu; toptan tarifede değişiklik istenmedi. Ancak formül değişikliğinden kaynaklanan ve bazı tüketim gruplarını etkileyen artışlar için de çalışılıyor.
    DOÐALGAZA EN AZ YÜZDE 10 İNDİRİM
    Ekim ayında yapılan yüzde 23’lük rekor zamla tepki çeken doğalgaz fiyatlarında ise indirim çalışmaları yapılıyor. Petrol fiyatlarındaki şok düşüşler ve kurun daha fazla artmaması üzerine yüzde 10’un üzerinde bir indirim yapılabileceği belirtiliyor.
    İNDİRİM ERKEN YAPILACAK
    Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'in doğalgaz fiyatlarında indirimin beklenenden daha erken yapılması kararını aldıklarını söyledi.
    Kazancı, abonelerinden tahsilat yapmakta zorlandıklarını ve abonelerden tahsilatı yapmadan önce BOTAŞ'a ödeme günlerinin geldiğini belirterek, "Ödeme takviminin esnetilmesini istiyoruz. Çünkü biz abonemize faturayı kesip parayı tahsil edene kadar bizim BOTAŞ'a ödeme günümüz geliyor. Biz devamlı cebimizden koyuyoruz. Ama bu kriz ortamında cepten para tamamlanacak bir ortam yok" dedi.
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, biraraya geldiği GAZBİR üyeleriyle 2008 gerçekleşmeleri ve 2009 hedefleri konusunda görüş alışverişinde bulundu. Dün akşam bakanlıkta gerçekleşen ve yaklaşık 3.5 saat süren görüşmenin ardından İHA'ya açıklamalarda bulunan GAZBİR Başkanı Mehmet Kazancı, görüşme talebinin ekonomik kriz döneminde gaz şirketlerini yakından takip etmek isteyen Bakan Güler'den geldiğini belirtti. Görüşmede BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'un da bulunduğunu kaydeden Kazancı, 2008'de GAZBİR üyeleri olarak neler yaptıkları ve 2009'da sektörle ilgili ne gibi sıkıntılar olabileceği, bu konuda bakanlıktan beklentilerini ilettiklerini söyledi. Bu görüşmelerin daha sonra da süreceğini ve buna yönelik bir görüşme takvimi belirlediklerini belirten Kazancı, 1 ay sonra yeniden biraraya gelerek somut önerilerini bakanlığa bildireceklerini kaydetti.
    Hükümetin 2003'te iktidara geldikten sonra doğalgaz konusunda BOTAŞ nezdinde ciddi yatırımlar yaptığını, özel sektörün de bu şekilde önünün açıldığını ve sektör olarak önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Kazancı, toplam 8 milyon abone sayısını her yıl ortalama 1 milyon artırmayı hedeflediklerini söyledi. Halkın daha rahat doğalgaz abonesi olması için ödeme kolaylığı getireceklerini de ifade eden Kazancı, "Şirketler olarak bu finansman yükünü biz üstleneceğiz" dedi.

    "TAHSİLATTA SORUN YAŞIYORUZ"

    Gaz satışları ile ilgili tahsilatlarda sorun yaşadıklarını kaydeden Kazancı, bu yüzden BOTAŞ'a karşı ödemelerde de tolerans beklediklerini söyledi. Kazancı, "Yeni bir ödeme takvimi oluşturmaya gayret edeceğiz. Ama bu ortamda BOTAŞ'ın da bu kadar rahat esnemesi kolay değil. Ama hükümet bize olumlu bakıyor. Ümit ediyorum ki, güzel bir anlaşma olacak" diye konuştu.

    BOTAŞ'la yapacakları gaz alım sözleşmeleriyle ilgili anlaşamadıkları noktalar bulunduğunu belirten Kazancı, BOTAŞ'la ilişkilerinin çok iyi olduğunu ve asgari müştereklerde buluşacaklarını söyledi. GAZBİR ve BOTAŞ arasındaki teknik komitelerin konuyu görüşeceklerini belirten Kazancı, "Ödeme takviminin esnetilmesini istiyoruz. Çünkü biz abonemize faturayı kesip parayı tahsil edene kadar bizim BOTAŞ'a ödeme günümüz geliyor. Biz devamlı cebimizden koyuyoruz. Ama bu kriz ortamında cepten para tamamlanacak bir ortam yok. Ödeme takviminin esnetilmesi üzerine konuştuk" şeklinde konuştu.

    Doğalgaz fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle tüketimde bir düşüş olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Kazancı, "Havaların da sıcak gitmesiyle bir düşüş var. Bu bir gerçek. Isıya göre kullanılacak gaz miktarı belli, onlar kullanılıyor. Ama sanayinin global krizden etkilenmesi ve kapasite kullanım oranlarını düşürdüğünü görüyoruz ve orada gaz tüketimleri azaldı. Düşüşün fiyattan kaynaklı olduğunu sanmıyorum" dedi.

    "DOÐALGAZDA İNDİRİM ERKEN YAPILACAK"

    Dünyadaki petrol fiyatlarının düşmesinin, doğalgazda da fiyatların düşeceğinin habercisi olduğunu ancak doğalgaz fiyatlarının 6 ay geriden geldiğini hatırlatan Kazancı, şunları kaydetti: "Biz bu 6 ayın dolmasını bekliyoruz. Ama sanıyorum Başbakanımız ve Bakanımız da aynı fikirde, fiyatların indirilmesi söz konusu. 6 aylık süreci beklemeden bu indirimi yapacaklarını görüyorum. Mart-Nisan'da 6 aylık periyot doluyor. O zaman indirim yapılması gerekirken, hükümetin daha önce indirim yapmayı düşündüğünü gördük ve bu sevindirici. Halkın da bu ekonomik krizden etkilenmesini düşünerek hükümet faklı bir politikayla yaklaşabilir. Daha ucuz gaz alınacak mı Rusya'yla da konuşulur herhalde. Ama gördüğümüz o ki, bir indirim düşünülüyor."

    Küresel ekonomik krizin abonelikleri azaltması ya da artış oranını düşürmesi yönünde endişeleri olduğunu dile getiren Kazancı, insanların krizin bütçelerine etkilerini hesap ettiklerini ve abonelik için yatırım yapmakta endişe edebileceklerini kaydetti. Kazancı, "İnsanlar evlerine bir tesisat yaptırıyorlar, abonelik bedeli ödüyorlar. O konuda çekinceleri olur mu, bunu nasıl aşabiliriz? BOTAŞ nezdinde veya EPDK ve kanunlar nezdinde neler yapılabileceği konularında beklentilerimizi ifade ettik. 4646 sayılı kanunda da değişiklikler yapılacak. GAZBİR olarak taleplerimiz vardı. Bunları ilettik" diye konuştu.
    Türkiye'nin en hareketli finans portalı
  • Gondaray
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 3257

    #2
    Konu: Doğalgaza en az yüzde 10 indirim geliyor

    Her zamanki gibi zam gelince anında yansıt, indirim olunca 3-4 ay bekle. Gerekçeleride çok komik bizim aldığımız zamanda pahalıydı. E senin zam yaptığın zamanda da ucuz du aldığın petrol, doğalgaz vs..

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: Doğalgaza en az yüzde 10 indirim geliyor

      Doğalgaz kullananlar için iyi haber . 100 TL fatura ödeyen bu indirimle 90 TL ödemiş olacak işallah aksilik çıkmazsa hayırlısı olsun .

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X