Bakın nasıl dolandırıyorlar..

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Bakın nasıl dolandırıyorlar..



    Mersin'de yaşanan bir olay ağızları açık bıraktı ! Emniyet ise kredi kartı kullananları uyarmaya devam ediyor..

    Antalya’dan kiraladıkları araba ile Mersin’e gelen ve elerinde bulunan kopya kredi kartları ile bir banka ATM’sinden para çekmek isteyen 2 kişi, üzerlerinden ve araçlarından çıkan toplam 257 adet manyetik şeritli, üzerinde elle yazılmış numaraların bulunduğu kredi kartı ve kredi kartları ile çekilmiş 26 bin 250 YKL para ile birlikte yakalandı.

    Konuyla ilgili yapılan açıklamada Mehmet Fatih T. ve Mustafa Duran B. isimli zanlıların “TCK 158/1-F bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, TCK madde 245; banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması” suçlaması ile çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildiklerini kaydetti.

    Öte yandan mersin Emniyet müdürlüğü kredi kartı hırsızlığı ve dolandırıcılığına karşın bir basın bülteni yayımlayarak vatandaşları uyardı.

    Yapılan uyarıda bilişim sistemleri ve kredi kartlarının günlük hayatın vazgeçilmezleri oldukları belirtilerek “Özgürlüğün ve rahatlığın simgesi haline gelmiş kredi kartlarını kullanmak korkulu bir hal almaya başlamıştır. Yaptığımız her alışverişin ardından kartımızın bilgilerinin çalınabilirliği çok kolay ve anlaşılması güç düzeneklerle bu işlerin simsarları eline geçme olasılığı doğmuştur. Bu nedenle vatandaşlarımızın özellikle kredi kartlarıyla yaptığı alışverişlerde dikkat etmesi gerekli bazı hususlar bulunmaktadır” denildi.

    Açıklamada vatandaşların kredi kartı kullananların dikkat etmesi gereken hususlar ise şu şekilde sıralandı;

    *Kredi kartları işlem yapılmak üzere satıcıya verildiğinde kart numarasının not edilmediğinden ya da POS cihazı dışında bir cihazdan geçirilmediğinden emin olunmalıdır. Bunu takip etmek adına kartınız POS cihazınızdan geçirilirken cihazın görünür olmasını sağlamanız gerekmektedir.

    *Kredi kartı dolandırıcıları kredi kartlarını ele geçirmeseler bile, kart sahiplerini maddi zarara uğratabilmektedirler. Kart numarası, kartın son kullanma tarihi ve kartın arkasındaki CVV2 numarası ile internet üzerinden rahatlıkla alışveriş yapılabilir. Bu nedenle kart üzerindeki bu bilgilerin art niyetli kişilerden korunması gerekmektedir.

    *Numaranın bulunabileceği ekstre, ATM fişi, slip gibi belgeler güvenli bir yerde muhafaza edilmeli, ihtiyaç kalmadığında mutlaka üzerindeki numaraları okunamayacak şekilde imha etmeye özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki, sadece buruşturup çöpe atılan bir belge kötü niyetli kişilerce elde edilebilir.

    *Kredi kartlarının POS cihazından geçirildikten sonra okunmaması veya yetersiz bakiye gibi durumlarda mutlaka bunu işlemi belirleyici bir belge istemelidir.

    *Şifre işlemi gerçekleştirilirken kesinlikle ikinci bir şahsın şifrenizi görmemesine dikkat etmeli, şifre başkasına söylenmemelidir.

    Açıklamanın sonunda ise “Mersin Emniyet Müdürlüğü olarak Bilişim Suçlarıyla mücadelede halkımızın desteği her geçen gün daha da önem arz etmekle birlikte bu konuda, mücadele kapsamında yardımcı olmak isteyen herkesin 155 Polis İmdat ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün hizmetlerinde kullanılan 0324 237 00 49 nolu telefon ile irtibat kurmaları, bu tür suçlarla uğraşan kişilerle mücadelede en önemli adım olacaktır” ifadelerine yer verildi.

    Haber3
İşlem Yapılıyor
X