Şehidin kardeşi ve çocukları'da askerlikten muaf olacak

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Şehidin kardeşi ve çocukları'da askerlikten muaf olacak

    Şehidin kardeşi ve çocukları askerlikten muaf sayılıyor


    09.01.2009 - 02:22



    TBMM Milli Savunma Komisyonu askerlik yasasında yapılması öngörülen düzenlemeleri genişleterek kabul etti. Buna göre şehitlerin erkek kardeşlerinin tümünün yanı sıra çocukları da askerlikten muaf olacak. Ayrıca askerdeyken herhangi bir nedenle ölen ya da kaybolan kişilerin kardeşlerinden biri de istekli olmadıkça silah altına alınmayacak.





    ANKARA - Kapsamı genişletilen kanun teklifi uyarınca hem şehitlere hem de askerdeyken ölen ya da malul olanların kardeş ve çocuklarına muafiyet getirildi. Buna göre, bir çatışmada veya savaş halinde şehit olmasa da, askerlik görevini yaparken herhangi bir nedenle ölen, kaybolan ve akıbeti meçhul kalan, hakkında gaiplik kararı alınan veya maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanların kardeşlerinden biri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Askerlik yaparken, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden (Şehit olan) yükümlülerin çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı da istekli olmadıkça askerliğe alınmayacak, askerlik yapanlar ise istekleri halinde terhis edilecek.

    ÇÜRÜK YAŞI DÜŞECEK
    Askerlik çağına girenlerden yoklama devresinde bulunanlar; 20 yaşına girdikleri yılın 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında ilk, 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında ise ikinci olmak üzere, iki kez yoklamaya tabi tutulacak. Bu yoklamalar yapılırken, her yıl yedeklerin de yoklamaları yapılacak.
    Yedeklik yoklama yaş sınırı ise, ihtiyaç halinde Milli Savunma Bakanlığınca 10 yıla kadar indirilebilecek. Askerlik hizmetini yapanlar açısından halen halk arasında ‘’Çürüğe ayrılma yaşı’’ olarak bilinen, ‘’Yedeklikten düşme’’ yaşı 41 olarak uygulanıyor. Milli Savunma Bakanlığı nüfus ve ihtiyaç durumlarını göz önüne alarak bu süreyi 10 yıl geriye çekebilecek. Böylelikle askerliğini yapan yükümlü 31-41 yaşları arasında yedeklikten de düşecek. Savaş halinde ise bu durum göz önüne alınmayacak.

    Askerlik işlemlerinde yazılı tebligat uygulamasına son verilecek, tebligat, TRT aracılığıyla yapılacak. Yoklama kaçakları ve bakayalar, yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilecek. Yakalananlar, en geç 24 saat içinde en yakın şubeye getirilecek. Askerlik şubesi tarafından teslim alınmayanlar, serbest bırakılacak.

    YEDEK SUBAYLAR DA TERFİ EDECEK
    Teklif ile yedek subayların terfisi de yeniden düzenleniyor. Buna göre, yedek subaylar, barışta; silah altında geçen süreleri, hizmet sürelerinden sayılmak suretiyle muvazzaf subaylar gibi terfi ettirilecek. Yeniden silah altına alınmaları gerektiğinde ise terfi ettikleri rütbede bulanacaklar. Astsubay üstçavuş ve kıdemli üstçavuş rütbe bekleme süresi ise 3 yıldan 6 yıla çıkartılıyor. Astsubaylıktan subaylığa müracaat yılı, 7. ile 9. hizmet yıllarından 5. ile 7. hizmet yıllarına alınıyor.
    kaynak:gazeteport
İşlem Yapılıyor
X