Ne güzel bir gelenek her ilimizde olsa

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Ne güzel bir gelenek her ilimizde olsa

    500 yılı aşkındır süren gelenek




    09.01.2009 - 15:25























    ERZURUM - Erzurum'da 1500'lü yıllardan bu yana geleneksel olarak sürdürülen ve ''1001 Hatim'' adı verilen Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuma geleneği bu yıl da sürdürüldü. Gelenek kapsamında bir ay içinde okunan 5 bin 689 hatmin duası yapıldı.

    Erzurum'da 1500'lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba adlı kişinin vakfıyla başladığı bilinen ''1001 hatim okuma geleneği'' ilgiyle sürdürülüyor.

    Müftülük, ildeki camilerde 1 ay önce okunmaya başlanan hatimlerin tamamlanması nedeniyle bugün Ulu Cami'de cuma namazı öncesi hatim duası programı düzenledi.

    Secde ayetlerinin okunmasıyla başlayan programda daha sonra Kur'an-ı Kerim'i okumanın önemi anlatıldı.

    Erzurum Müftüsü Yakup Arslan, yaptığı konuşmada, yüzlerce yıldır sürdürülen 1001 hatim okuma geleneğinin bu yıl da büyük ilgi gördüğünü söyledi.

    Geçen aydan beri söz konusu gelenek kapsamında Kur'an-ı Kerim'in 5 bin 689 defa hatmedildiğini bildiren Müftü Arslan, ''Kuran okuyan, öğreten ve ezberleyenler, İslam'ın sancağını taşıyan kişilerdir. Kuran okumasını başkalarına da öğretmeliyiz'' diye konuştu.

    Eski Erzurum Müftüsü Yaşar İşcan da okunan hatimlerin duasını yaptı.

    ''1001 HATİM OKUMA'' GELENEÐİ
    Başlangıç tarihi kesin olarak bilinmeyen 1001 Hatim Okuma Geleneği'ni 1500'lü yıllarda yaşayan, dönemin en zengin kişilerinden olan ve alim kişiliğiyle bilinen Pir Ali Baba'nın başlattığı belirtiliyor.

    Pir Ali Baba'nın, yaşadığı dönemde bir deprem nedeniyle ''Eğer her yıl 1001 hatim okursanız, Allah-ü Teala bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur'' diyerek, 1001 hatimleri başlattığı yönünde rivayetler bulunuyor.

    1. Dünya Savaşı sırasında 1001 hatim okuma geleneğine bir süre ara verilirken, 1939 yılında Erzincan'da yaşanan deprem felaketinin ardından dönemin Erzurum Müftüsü Muhammet Sadık Solakbay'ın girişimleriyle bu geleneğin tekrar başlatılarak sürdürüldüğü biliniyor. (AA)
İşlem Yapılıyor