Türk Telekom: Sabit ücret devam edecek

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Türk Telekom: Sabit ücret devam edecek



    Türk Telekom, sabit ücret uygulamasının devam edeceğini açıkladı.

    Şirketten yapılan açıklamada, sabit ücret uygulaması hakkında bir abone tarafından açılan davada alınan kararın şirketçe temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, sabit ücretin “yasal ve haklı bir uygulama olduğunun teyit edildiği” ifade edildi.

    Açıklamada, Türk Telekom'un sabit ücret uygulaması hakkında bir abone tarafından açılan davada alınan kararın şirketçe temyiz edilmesi üzerine,Yargıtay tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, sabit ücretin “yasal ve haklı bir uygulama olduğunun teyit edildiği”, böylece “şirketin bu konudaki uygulamasının haklılığının daha önce verilmiş olan kararlar doğrultusunda bu konudaki en üst yargı makamı olan Yargıtay tarafından hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde bir kez daha herkesi bağlayıcı şekilde karara bağlandığı” belirtildi.

    Açıklamada, “Söz konusu kararda özetle sabit ücretin; herkesin makul bir ücret karşılığında telekomünikasyon hizmetlerinden ve altyapısından eşit şekilde yararlanmasının sağlanması için alınması gerektiği, yasa ile belirlenen bir ücret olduğu, Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan tarifenin bir parçası olduğu, Türk Telekom tarafından yapılan enerji tüketimi, teknik donanım, bakım ve yönetim gibi masrafların karşılığı olduğu, sabit ücret uygulamasına yurtdışındaki telekomünikasyon firmalarınca da başvurulduğu gerekçeleri ile haklı ve hukuka uygun olduğu belirtilmiştir” denildi.

    DAVA SÜRECİ

    Sabit ücret konusundaki emsal kararın verildiği dava sürecine de değinilen açıklamada, bir başka davada Balıkesir'den Türk Telekom abonesi Hasan Ünal'ın sabit ücret alınmaması gerektiğinden bahisle yaptığı başvuru sonucunda, Balıkesir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nce 24 Mart 2008'de sabit ücret alınmaması doğrultusunda 2008/9 sayılı karar verildiği hatırlatıldı.

    Türk Telekom tarafından kararın hukuka aykırı ve yersiz olduğu iddiasıyla yapılan başvuruyla, sabit ücretin kanuni dayanağı olan haklı ve tamamen yasal bir uygulama, hattın aboneye tesisi karşılığında yürütülen asgari hizmetler karşılığında alınan bir ücret olduğu bildirilerek, söz konusu kararın iptalinin istendiği ifade edilen açıklamada, Tüketici Mahkemesi tarafından davanın reddine karar verildiği ve bu kararın Türk Telekom tarafından temyiz edildiği kaydedildi.

    Temyiz başvurusunda, haksız bir uygulama olması gerekçesiyle sabit ücret alınmaması yönünde verilen kararın, sabit ücretle ilgili yasal düzenlemelere ve herhangi bir araştırmaya dayanmadığı belirtildiği ifade edilen açıklamada, Türk Telekom'un ilgili kararı temyiz başvurusunun, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından 12 Ocak 2009'da kabul edildiği ve Yargıtay tarafından “emsal mahiyette” bir karar verilerek Tüketici Mahkemesi kararının Türk Telekom lehine bozulmasına hükmedildiği bildirildi.

    SABİT ÜCRETLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER

    Açıklamada, Yargıtay'ın “emsal” nitelikteki kararında da yer verilen sabit ücretle ilgili yasal düzenlemelerin şöyle olduğu belirtildi:
    ”406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nun dava açıldığı tarihte yürürlükte bulunan 4. maddesi ile telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesinde veya telekomünikasyon alt yapısı işletilmesinde ve bu hususlarda yapılacak düzenlemelerde göz önünde tutulacak ilkeler belirtilmiştir.

    Bu ilkeler özetle;herkesin makul bir ücret karşılığında telekomünikasyon hizmetlerinden ve altyapısından yararlanmasının sağlanması, aksini gerektiren objektif nedenler bulunmadıkça eşit şartlardaki aboneler arasında ayrım gözetilmemesi ve hizmetlerin benzer konumdaki her kişi tarafından eşit şartlarda ulaşılabilir olmasıdır.

    Diğer yandan, hizmetlerin belli teknik ve ekonomik koşullar çerçevesinde, makul surette karşılanabilecek bir bedelle sağlanması, teknolojik yeniliklerin uygulanması ile araştırma geliştirme yatırımlarının desteklenmesi ve hizmet kalitesi standartlarına uygunluk sağlanması da belirtilen ilkelerdendir.

    Aynı kanunun 4. faslının 'telekomünikasyon hizmetlerinin ücret esasları' başlığındaki 29. maddede; telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesi ve/veya altyapı işletilmesi karşılığında alınacak ücretlerle ilgili mevzuat düzenlenmiştir. 30. maddeyle ise ücret düzenlenmesi hususunda göz önüne alınacak ilkeler beyan edilmiştir.

    Bu meyanda; ücretlerin adil olması, benzer konumdaki kişiler arasında haklı olmayan nedenlerle ayrım gözetilmemesi, bir hizmetin maliyetinin diğer bir hizmetin ücreti yoluyla desteklenmesinden ve karşılanmasından kaçınılmasının haklı gerekçeler varlığı halinde ücretlere zorunlu maliyetleri ve makul ölçüde karı da yansıtılarak üst sınır konulabileceği vurgulanmıştır.

    4502 sayılı yasanın12. maddesi ile eklenen fıkrada ise, 'bir iş ve hizmetin karşılığı olarak alınan ücret; abonman ücreti, sabit ücret, konuşma ücreti, hat kirası, benzeri kira ücretleri ve bunlar gibi değişik ücret kalemlerinden biri veya birkaçı olarak tespit edilebilir' hükmü getirilmiştir.

    ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

    Yapılan açıklamalar sonucunda gelinen noktada, davanın konusu olan sabit ücretin yasada düzenlenen ve hukuka uygun bir ücret olduğunun görüldüğü ifade edilen açıklamada, Türk Telekom tarafından sağlanan iletişim ve altyapı hizmetlerinin bedeli olarak belirlenen tarifenin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girdiği ve uygulandığı vurgulandı.Uygulanan sabit ücretin Anayasa'ya aykırı olmadığının Anayasa Mahkemesinin kararı ile de belirlendiği dile getirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

    ”Bu kapsamda sabit ücretin, yapılan görüşmeler dışında abonenin telefon görüşmesini sağlamak üzere bütün yıl boyunca telefon hattının görüşmeye hazır tutulması için Türk Telekom tarafından yapılan enerji tüketimi, teknik donanım,bakım ve yönetim ile gerekli personelin çalıştırılmasından doğan masrafların karşılığı olduğu beyan edilmiştir. Sabit ücret uygulamasına yurt dışındaki telekomünikasyon operatörlerince de başvurulduğu dünya örneklerinden görülmektedir.

    Yargıtay'ın söz konusu kararında ayrıca, sabit ücret alınmaması durumunda çok telefon kullanandan sabit masrafları da karşılayacak şekilde aşırı derecede yüksek ücret alınması, az veya hiç telefon kullanmayanlardan ücret alınmaması buna rağmen her iki grubun da telefon hattının her an kullanıma hazır halde bulundurulması anlamına gelir ki bu durum aboneler arasında adaletsizlik yaratacağı ve bu sonucun hakkaniyete uygun olmadığı gerekçesiyle telefon abonesi olan herkesin, hiç başkalarını aramasa, telefonla hiç konuşmasa dahi, hattın kendisine tahsis edilip bağlı kalması, her an başkalarının araması veya başkalarınca aranarak konuşması için hazır bulundurulması karşılığında bir sabit ücret ödenmesinin hukuka uygun olduğuna hükmedilmiştir.

    Yüksek mahkeme tarafından, sabit ücret hususunda belirtilen yasal dayanaklar göz önünde bulundurularak, daha önce Türk Telekom aleyhine sonuçlanan ve sabit ücret alınmaması yönünde verilen mahkeme kararının Türk Telekom lehine bozulmasına karar verilmiştir.

    Bu itibarla sabit ücret uygulamasının hukuka uygunluğu konusunda Yargıtay tarafından konuya son nokta konulmuş olup bu konuda artık herhangi bir şüphe bulunmamaktadır. Türk Telekom'un sabit ücret uygulamasının haklılığı ve hukukiliğini teyit eden bu karar, bu konuda yapılacak tüm başvurularda emsal teşkil edeceğinden, kararın içeriğini müşterilerimiz ve kamuoyu ile paylaşarak bu konudaki yanlış ve kasıtlı yönlendirmelere rağbet etmemeleri konusunda bilgilendirme gereği hasıl olmuştur.”
    Açıklamada, Türk Telekom'un, altyapı hizmetlerini daha geniş kitlelere sunmak, hizmet ve standartların sürdürülebilirliğini sağlamak ve hizmet kalitesini daha da geliştirmek amacıyla çalışmalarına kararlılıkla devam ettiği bildirildi.

    Yenişafak
  • cryptoplus
    Junior Member
    • 10-03-2006
    • 47

    #2
    Konu: Türk Telekom: Sabit ücret devam edecek

    Rakamlara dikkat ediniz, bunlar yanlış değil.
    Türk Telekom'un sermayesi: 3.500.000.000.00 T.L.
    2008 de 9 aylık kârı: 14.000.000.000.00 T.L.
    Bu büyük güç bir de şark kurnazlığı ile birleşince, gazeteleri reklamlarla susturuyor, kişilerin ise yargıda bu güce karşı kendilerini koruyacak güçleri zaten yok.
    Artık yol açıldı. Satıldığından beri "Türk Telekom" demeğe dilim varmıyor, sabit ücretleri buralarda da bırakmayabilir. Ne de olsa tek tabanca.

    Yorum

    • anterior
      Senior Member
      • 06-11-2006
      • 6453

      #3
      Konu: Türk Telekom: Sabit ücret devam edecek

      Originally posted by cryptoplus View Post
      Rakamlara dikkat ediniz, bunlar yanlış değil.
      Türk Telekom'un sermayesi: 3.500.000.000.00 T.L.
      2008 de 9 aylık kârı: 14.000.000.000.00 T.L.
      Bu büyük güç bir de şark kurnazlığı ile birleşince, gazeteleri reklamlarla susturuyor, kişilerin ise yargıda bu güce karşı kendilerini koruyacak güçleri zaten yok.
      Artık yol açıldı. Satıldığından beri "Türk Telekom" demeğe dilim varmıyor, sabit ücretleri buralarda da bırakmayabilir. Ne de olsa tek tabanca.
      Hadi biraz da nostalji yapalım...

      Biz bunun çoğunluk hissesini satarken, bütününe ne kadar paha biçmiştik?

      Yorum

      • cryptoplus
        Junior Member
        • 10-03-2006
        • 47

        #4
        Konu: Türk Telekom: Sabit ücret devam edecek

        Hadi biraz da nostalji yapalım...
        Biz bunun çoğunluk hissesini satarken, bütününe ne kadar paha biçmiştik?
        1 Temmuz 2005 deki açık artırma Türk televizyonundan naklen yayınlandı. İki teklifçi: Türk Koç Holding ve ABD merkezli Carlyle Group'tan oluşan grup ve cep telefonu operatörü Turkcell İletişim Hizmetleri'nin bir birimi liderliğindeki bir konsorsiyum daha erkenden çekildi. Yedi tur sonunda Oger, geri kalan tek rakibi olan Etisalat Emirates Telecommunications Corp başkanlığındaki konsorsiyumunun teklifini geçmeyi başardı. Kazanan teklifin değeri 6,55 milyar dolar oldu.

        Peki Türk Telekomun % 55 inin blok satışına 20 Ekim 2005 tarihinde Radikal gazetesinde Yiğit Bulut ne demiş:

        "Kendileri gibi olmak iddiasında olduğumuz AB ülkelerinde 'bizim gibi' bir blok satış var mı? Kesinlikle yok. İşte örnekler;
        - Fransa: yüzde 62.2'si halka açık, kalanı kamuda,
        - Avusturya: Yüzde 70'i halka açık, gerisi kamuda,
        - Almanya: Yüzde 62'si halka açık, gerisi kamuda,
        - İngiltere: Yüzde 100'ü halka açık,
        - Danimarka: Yüzde 73'ü halka açık,
        - Hollanda: Yüzde 85.8'i halka açık,"

        Kısaca bu ülkelerin hiç birinde yabancıya satış yok.

        Bu konuda forum üyeleri görüş ve düşüncelerini bildirmeliler diye düşünüyorum.

        Yorum

        • anterior
          Senior Member
          • 06-11-2006
          • 6453

          #5
          Konu: Türk Telekom: Sabit ücret devam edecek

          Originally posted by cryptoplus View Post
          Bu konuda forum üyeleri görüş ve düşüncelerini bildirmeliler diye düşünüyorum.
          Çok konuştuk, çok tartıştık.. Buyrun, bunlardan hatırladığım bir tanesi: http://www.ozmena.com/genel-sohbet/t...ek-108636.html

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X