Bir katliam itirafı da Rumlardan

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ATmaCA_53
    Member
    • 12-11-2004
    • 1945

    Bir katliam itirafı da Rumlardan

    Bir katliam itirafı da Rumlardan
    Oxford Üniversitesi eski tarih profesörü Rum Ronaldos Kaçaunis, 12 yaşındayken Magosa’da yaşadığı ve Rumların 32 Türk’ü öldürdüğü katliamı anlattı.

    Tiyatro oyuncusu Atilla Olgaç’ın 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında 10 Kıbrıslı Rum’u öldürdüğünü söylemesi ve ardından bu açıklamasının "senaryo" olduğunu itiraf etmesi tartışılırken, Oxford Üniversitesi eski tarih profesörü Rum Ronaldos Kaçaunis, Rum Haravgi gazetesine, 12 yaşındayken Magosa’da yaşadığı ve Rumların 32 Türk’ü öldürdüğü katliamı anlattı.

    Kaçaunis şu ifadeleri kullandı: Üç Yunan subayın aracına yapılan saldırının intikamını almak isteyen bir grup, Rum bölgesindeki bankalar ve dükkanlardan Türkleri topladı. Onları kapalı araçlara doldurup kent dışında bir köyde ateşli silahlarla öldürdüler ve toplu mezara gömdüler. Bu olayın çok sayıda şahidi vardı. Ama herşeyi bilen Magosa polisi sustu. O günkü şartlar altında olay bırakıldı. Mezarlar bulunamadı, suçluların kimlikleri belirlenmedi, yargılanmadılar. Bu katliam tartışılmadı bile.

    ONLAR DA ŞÜPHELENDİ

    Olgaç’ın sözleri, Rum Kesimi’nde bile şüpheyle karşılanmaya başladı. Politis gazetesinde yayınlanan bir yazıda, Olgaç’ın anlattığı hikayenin "hayal ürünü olabileceği" bildirildi. Olgaç’ın Rum esirin 19 yaşında olduğunu nasıl bildiğini sorgulayan gazete, "Ne komutanını hatırlıyor, ne bu olayın nerede geçtiğini, ne de tarihini. Ya ruh hastasıysa" ifadesini kullandı.

    Gazete, "1974’te üç Türk köyünün kadın-çocuk yakılması savaş suçu değil miydi? Peki biz hangi katliamcıyı yakaladık" diyerek özeleştiri de yaptı.

    KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARACAKLAR

    Öte yandan Rumlar, Olgaç için uluslararası tutuklama emri çıkarılması için harekete geçti.

    Rum Yönetimi’nin, Olgaç’ın açıklamalarında suç unsuru bulunursa, Rum Başsavcılığı’nın isteği doğrultusunda kırmızı bülten çıkaracağı bildirildi.

    Rum yönetiminin Olgaç’ın açıklamalarını, AB’de “Türkiye’ye baskı” aracı olarak kullanmaya hazırlandığı da gelen bilgiler arasında. Ana muhalefet DİSİ milletvekili ve Meclis Hukuk Komitesi Başkanı Yoannis Nikolau, “Bu açıklama, kayıp akıbetlerinin belirlenmesinde bilgi vermesi için Türkiye’ye baskı yapılması yönünde değerlendirilebilir” dedi.

    Rum Başsavcı Petros Kliridis de Atilla Olgaç’ın açıklamasınının Türk makamları tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi.

    Olgaç’ın doğru söyleyip söylemediğinin Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi veya BM Komitesi tarafından da araştırılabileceği görüşünü ortaya koyan Kliridis, Olgaç’ın ilk açıklamasının “doğruluğuna” inandığını belirterek, doğruyu söylemese bile, kopardığı gürültü nedeniyle cezalandırılması gerektiğini belirtti.

    'TÜRKİYE ZOR DURUMA DÜŞEBİLİR'

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı, Rıza Türmen, Rumların başvurması halinde AİHM’nin davayı kabul edebileceğini söyledi.

    Türmen şöyle konuştu: AİHM söz konusu başvuruyu ‘öldürme’ ve ‘soruşturma’ olmak üzere iki açıdan değerlendirecektir. Öldürme olayı varsa bunu zaman bakımından inceleyecektir. Türkiye’nin AİHM’in Türkiye’nin bireysel başvurusunu kabul ettiği tarih 1987’dir. Öldürmeyle ilgili iddia ise 1974 yılına aittir. Dolayısıyla AİHM zaman bakımından bunu reddedecektir. Ancak Rumlar dava açarsa, olayın kendisi 1987’den önce olsa bile mahkeme, soruşturmada sürekli bir ihmal tespitinde bulunursa başvuruyu kabul edecektir. Türkiye’nin bu iddiaya ilişkin AİHM karşısında güç duruma düşmemesi için olayı öğrendiği tarihten itibaren derhal etkin bir soruşturma için hemen harekete geçmesi gerekir. Şahsın o tarihte savaşa katılıp katılmadığını belirlemesi ‘İddiayı yeni öğrendim ve etkin soruşturma başlattım’ demezse zor duruma düşecektir.

    (Hürriyet / Milliyet)
  • Bluesman
    Super Moderator
    • 25-03-2004
    • 20416

    #2
    Konu: Bir katliam itirafı da Rumlardan

    atilla olgaç'ın gazetede fotosunda bıyıklı resmi var elinde sten kısa kollu bu mücahitmi,asteğmen mi gariplik var !! TSK'da babam bıyıklı idi heralde 60 yıl öncesiydi:D
    Son düzenleme Bluesman; 26-01-2009, 21:28.

    Yorum

    • cunuyil
      Senior Member
      • 27-09-2005
      • 7297

      #3
      Konu: Bir katliam itirafı da Rumlardan

      Atilla OLGAÇ bunu yapmamalıydı!

      Diplomatik sorunlar ortaya çıkacağı aşikardır!!!

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X