Microsoft'a Yeni Soruşturma

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • black belt
    Senior Member
    • 08-06-2004
    • 6523

    Microsoft'a Yeni Soruşturma

    Microsoft'a Yeni Soruşturma ----


    25-01-2009 18:20

    AB Komisyonu, Microsoft’u web tarayıcısı Internet Explorer’ı ön tanımlı olarak Windows işletim sistemi ile birlikte dağıtması ve tarayıcının Microsoft tarafından üçüncü parti üreticilerle paylaşılmayan bazı altyapı avantajlarını kullanması nedeni ile rekabet ortamına zarar vermekle suçluyor. Komisyon, Amerikan yazılım şirketine savunmasını hazırlaması için iki ay süre verdi.
    Microsoft, Avrupa Birliği'nin 50 yıllık tarihinde rekabeti ihlal kararlarına uymadığı için ikinci kez cezalandırılan ilk şirket. Ancak Microsoft firması, rekorunu bir adım daha götürerek, 2008 yılında bir ceza daha almıştı.
    2008 yılında tartışmalı ve skandallarla dolu OOXML oylaması yüzünden yeni bir Avrupa Komisyonu soruşturmasına konu olan Microsoft; bu yeni soruşturmayla beraber iki farklı alanda inceleme altına alınmış durumda.
    Ceza üzerine ceza


    Avrupa Komisyonu, Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını, Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in şikayeti üzerine başlatmıştı. Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft'un Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hâkim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı.
    Microsoft'u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan Avrupa Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını çokluortam yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti. Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı Media Player yazılımını Windows işletim sistemine dâhil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu. Avrupa Komisyonu, yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u, Mart 2004'te 497 milyon avro rekor para cezasına çarptırmıştı.
    Avrupa Komisyonu'nun kararları uyarınca 2005 yılında piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı. Microsoft'un gerekli rekabet kriterlerini karşılamadığını ve sunucu teknolojilerine ilişkin belirtimleri açıklamadığını saptayan Komisyon, 2006 yılında şirketi 280.5 milyon avro ikinci para cezasına çarptırdı.
    Avrupa Komisyonu, 2004 yılında alınan kararlara ısrarlı bir şekilde uymadığı gerekçesiyle, Microsoft'u geçtiğimiz yıl bir kez daha cezalandırdı. Bu seferki rakam, önceki iki cezanın toplamından daha fazlaydı: Tamına tamına 899 milyon avro...
    Pardus kullanıcılarının çok iyi bileceği üzere, Internet Explorer'ın kapalı kodları ve açıklanmayan belirtimleri nedeniyle İLSİS sisteminden VEDOP'a kadar pek çok noktada, kamusal hizmetlerden diğer sistem ve tarayıcı kullanıcıları faydalanamıyor.

    Kaynak: BBC, Wikipedia

    Microsoft'a Yeni Soruşturma - Haberler - Özgürlük için...
    Son düzenleme black belt; 28-01-2009, 22:52.
İşlem Yapılıyor
X