"Korsan avı" tezkeresi kabul edildi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    "Korsan avı" tezkeresi kabul edildi



    Hükümetin geçen hafta sunduğu Somalili korsanlara müdahale için Aden Körfezi’ne asker gönderilmesine ilişkin yetki tezkeresi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

    Meclis Genel Kurulu’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlığın korsan avı tezkeresinin görüşmeleri devam ediyor.

    Tezkere üzerine MHP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Kürşat Atılgan konuşmasında; Dünya deniz taşımacılığının ve geçtiği deniz yollarının üzerinde stratejik boğaz ve geçitler 10 olduğunu anlatan Atılgan, bunları "Cebelitarık Boğazı, Süveyş Kanalı, Kızıl Deniz’in çıkışı Badel Mandep Boğazı (Bugün oylayacağımız tezkereyi ilgilendiren su yolu), Hürmüz Boğazı, Malakka Boğazı, Sunda, Torres, Tazmanya, Panama ve Manş Denizi çıkışındaki Kale Boğazı, Ayrıca Türk Boğazları, Akdeniz-Karadeniz geçiş güzergâhı ve Avrupa-Kafkasya suyolu olarak önemli kabul edilen stratejik noktalardır" şeklinde sıraladı.

    Bu noktaların çok uzun yüzyıllardan beri önemli olduğunu ve bu noktaları elinde tutan güçlere avantajlar sağlandığına dikkat çeken Atılgan, "Güç mücadelesi ve dünya hâkimiyetinde bu stratejik noktaları ele geçirmek adına mücadeleler yüzyıllardır sürmüştür. Bugün konuştuğumuz tezkerenin konusu olan Cibuti ile Yemen arasındaki Badel Mendep Boğazı ve Aden Körfezi petrol sevkıyatının yapıldığı en önemli yerlerin başında gelmektedir. Bu stratejik boğaz ve Aden Körfezi aynı zamanda Avrupa’dan Hint Okyanusu’na giden en kısa yoldur. O nedenle aynı zamanda endüstriyel malzemenin ulaşımında, yani deniz ticaretinde de çok önemli bir yere sahiptir" diye konuştu.

    Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Kore Savaşı’ndan başlayarak uluslar arası birçok operasyonlarda çok büyük katkıları, başarıları ve tecrübesi olduğunu vurgulayan Atılgan, Türk Deniz Kuvvetleri’nin de bu doğrultuda geçmişte başarıları ve tecrübeleri olduğunu söyledi. Atılgan, bölgede başarılı olunması dileğiyle tezkereye MHP grubu olarak kabul oyu vereceklerini de belirtti.

    GÖNÜL: "37’Sİ TÜRK 300’Ü AŞKIN DENİZCİ REHİN ALINDI"

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Aden Körfezi ve Somali karasularında, 37’si Türk olmak üzere 3007ü aşkın denizcinin rehin alındığını bildirdi.

    -Gönül, "Bu bölgede seyreden bazı ticaret gemilerimiz ise deniz haydutlarının saldırısından tesadüfen kurtuldu. İleride benzer vakalarla karşılaşılması tehlikesi hala çok yüksektir" diye konuştu. -Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Aden Körfezi ve Somali karasularında, 37’si Türk olmak üzere 3007ü aşkın denizcinin rehin alındığını bildirdi. Gönül, "Bu bölgede seyreden bazı ticaret gemilerimiz ise deniz haydutlarının saldırısından tesadüfen kurtuldu. İleride benzer vakalarla karşılaşılması tehlikesi hala çok yüksektir" diye konuştu.

    Meclis Genel Kurulu’nda Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete bir yıl süreyle yetki veren Başbakanlığın korsan avı tezkeresinin görüşmeleri devam ediyor. Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Aden Körfezi ve Somali karasuları ve açıklarında ticari gemilere yönelik silahlı soygun ve deniz haydutluğu eylemlerinin ciddi bir uluslar arası güvenlik sorunu haline geldiğini söyledi. Bu eylemlerin can ve mal güvenliğini tehdit etmesinin yanı sıra uluslar arası ticaret ve deniz taşımacılığını da olumsuz etkilediğini kaydeden Bakan Gönül, bu eylemlerin Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini söyledi. 2008 yılı sonu itibariyle 3’ü Türkiye bağlantılı 15 gemi ve 37’si Türk olmak üzere 300’ü aşkın denizcinin rehin alındığını vurgulayan Bakan Gönül, söz konusu bölgede seyreden bazı ticaret gemilerinin ise korsanların saldırısından tesadüfen kurtulduğunu kaydetti.

    Benzer vakalarla bundan sonra da karşılaşılma tehlikesinin olduğunu ifade eden Gönül "Somali’de kamu düzeninin sağlanamaması, korsan, deniz haydutları ve silahlı soygun yapanların çok geniş bir deniz alanında faaliyet göstermeleri, bunların tutuklanıp, yargılanmaları konusunda karşılaşılan belirsizlikler; bu meseleyle etkin mücadele yapılmasını engellemektedir. Bu nedenle ülkemiz, sorunun vahameti ve karmaşıklığı karşısında, uluslar arası toplumun kapsamlı bir yaklaşımla, müşterek hareket etmesini, tekrardan kaçınan, uluslar arası etkin önlemlerin alınması, uygulanması gerektiği görüşündedir. Zira hiçbir ülke, tek başına bu sorunla başedecek imkan ve yeteneğe sahip olmadığı anlaşılmıştır." diye konuştu.

    Bugüne kadar BM Güvenlik Konseyi’nin geçen yıl konuyla ilgili 5 karar kabul ettiğini ve uluslar arası topluma yakın işbirliği ve eşgüdüm çağrısında bulunulduğunu söyleyen Bakan Gönül, AB’nin, bölgede 8 Aralık 2008’de bir deniz operasyonu başlatmayı kararlaştırdığını ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Japonya, Malezya, Kore ve Avustralya’ya ait askeri gemilerin de bölgede bulunduğunu kaydetti.

    18 Aralık 2008 tarihinde BM Güvenlik Konseyi’nde ABD öncülüğünde 8 Ocak 2009’ da birleşik görev kuvvetinin kurulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Gönül "Askeri makamlarımız ve ilgili kurumlarımızla yapılan istişare ve değerlendirmeler sonucunda Hükümetimiz, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetinin sağlanması, ulusal çıkarlarımızın korunması ve bu bağlamda uluslararası ticari faaliyetlerimizin güvence altına alınmasına katkıda bulunmak amacıyla hava unsuru destekli bir firkateynimizden oluşacak, deniz kuvvetleri unsurlarımızın bölgede görevlendirilmesinin uygun olacağını değerlendirmiştir. Böyle bir görevlendirme aynı zamanda Güvenlik Konseyi geçici üyeliğimizin yüklediği sorumluluklara da paralel olarak, bu alanda yürütülen uluslar arası gayretlere daha aktif şekilde katkıda bulunmamızı sağlayacaktır.’’diye konuştu.

    TEZKEREYE KABUL

    Hükümetin geçen hafta sunduğu Somalili korsanlara müdahale için Aden Körfezi’ne asker gönderilmesine ilişkin yetki tezkeresi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tezkereye göre, Türk askeri korsanlık ve silahlı soygun yaptığından şüphe duyulan ticaret gemilerini telsizle sorgulamak, bayrak devletinin rızası halinde bu gemilere çıkmak, geminin bayraksız olması durumunda uluslar arası hukuk kuralları çerçevesinde müdahalede bulunmakla görevli olacak.

    Kabul edilen tezkerenin kabul edilmesi üzerine önümüzdeki günlerde Deniz Kuvvetleri Giresun firkateynini göreve gönderecek.

    HaberX
  • gurcan1
    Banned
    • 01-06-2005
    • 258

    #2
    Konu: "Korsan avı" tezkeresi kabul edildi

    Dikkat etsinlerde ava giden avcı avlanır hikayesine dönmesin işin sonu,bu avrulapılar,amerika bize her türlü pisligi yaparlar.

    Yorum

    • dejdoibrahim
      Junior Member
      • 27-02-2007
      • 66

      #3
      Konu: "Korsan avı" tezkeresi kabul edildi

      bir körfezde bekçiliğimiz eksikti bravo sam amca, ırak olmadı körfez, bekleme yapma alırım evraklarını

      Yorum

      • eren511
        Member
        • 29-07-2006
        • 2805

        #4
        Konu: "Korsan avı" tezkeresi kabul edildi

        nato güvenliği sağlayamadı bide biz deneyelim bakalım

        Yorum

        • mikizoglum
          Junior Member
          • 15-10-2005
          • 51

          #5
          Konu: "Korsan avı" tezkeresi kabul edildi

          Daha sınırımızı horumayı beceremiyoruz.Sınrımızda korsanlar adam kaçırıyor,silah kaçırıyor,uyuşturucu kaçırıyor,sınırlarımız yol geçen hanı gibi.Yani beceriksiz gelişmemiş teknolojimizle komikliklere devam .Somali korsanlarına gemiyi kaptırmayalım.

          Yorum

          • gurcan1
            Banned
            • 01-06-2005
            • 258

            #6
            Konu: "Korsan avı" tezkeresi kabul edildi

            Originally posted by mikizoglum View Post
            Daha sınırımızı horumayı beceremiyoruz.Sınrımızda korsanlar adam kaçırıyor,silah kaçırıyor,uyuşturucu kaçırıyor,sınırlarımız yol geçen hanı gibi.Yani beceriksiz gelişmemiş teknolojimizle komikliklere devam .Somali korsanlarına gemiyi kaptırmayalım.
            :4_1_72:

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X