Siirtli zora girdi, tefeciler şehri işgal etti

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Siirtli zora girdi, tefeciler şehri işgal etti

    Siirtli zora girdi, tefeciler şehri işgal etti
    Ekonomideki daralma büyük kentlerde ifadesini buluyor. Ancak asıl kıyamet Anadolu'da. Örneğin Siirt...Tefeciler şehri adeta işgal etmiş. Köşe başlarında para 'satıyorlar'. Pek çok dram yaşanıyor.
    Siirt yerine 'Tefeciler Şehri Siirt'




    08 Mart 2009 11:45
    Ekonomik krizin etkileriyle paraya ihtiyacı olan vatandaşların bankadan kredi çekememesi sonucu tefecilerin eline muhtaç kalıyor.

    Tefecilerin kahve köşelerinde, kaldırım üstlerinde para sattıkları gözlerden kaçmazken, yine çok sayıda aile tefecilerin zulmünden Siirt'i terk etmek zorunda kaldı. Tefeye para verdikleri kişilerin ödeme vakti geldiği zaman ödemeyi yapamaması halinde evindeki eşyalarına el koyan veya şiddete başvuran tefeciler yüzünden bugüne kadar onlarca aile Siirt'i terk etti.
    Paraya acil ihtiyacı olan insanların etrafında dolanan, onları ağlarına düşüren tefeciler bin lirayı, bir ay sonra bin beş yüz lira geri alma suretiyle satıyorlar. Yasa dışı para satma olayında sadece Siirt piyasasında yılda 15 milyon liralık bir işlem olduğu belirtiliyor. Banka gibi çalışan tefecilerin para sattıkları kişilerden en az iki kefil istedikleri, paranın geri ödenememesi halinde kefilleri de mağdur ettikleri öğrenildi.
    Son 1 sene içinde 3 kişi tefecilerin borcunu ödeyememesi sebebiyle intihar ederken, onlarca aile de Siirt'ten kaçmak zorunda kaldı. Yerel bir site olan Siirtce.net'te yorum yazan bir mağdur şunları yazıyor:
    "Ben doğma büyüme öz Siirtli'yim bir çok kişi iyi tanır beni Siirtte 19 yıllık esnaftım. Sanayi sitesinde kendime ait iş yerim vardı oto yedek parça satardım yaklaşık üç yıl once bir kefaletten dolayı tefecilere düştüm kefaletim 367 milyardı bugune kadar yaklaşık bir trilyon ikiyüz milyar para odedim. Beş ev iki dükkan bir ambar dört araba ve işyerim (sanayide 120 mt) ve işyerimdeki mallarımda gitti. Sıfıra düşünce Siirt'tende çıktım Yalova'ya yerleştim. Yalovada ev kira dükkan kira mal yok dükkanımda iş yok para yok ama son safhaya düşünce devlete sığınalım dedik ama çok geç kaldık. Ama burda yalovada perişan olduk. İnşallah tefeciler benim düştüğüm hale düşerler üstelik onca mal para gitti ve halen 200 milyar gibide borcum var. 18 tane tlf hattım oldu. Artık hayatım o kadar alt üst olduki tlf lara dahi bakamaz oldum. Alacaklılar o kadar vijdansız ve acımasızki sabah akşam gece sabaha karşı demeden arayıp duruyorlar. Artık bunaldım. Ömrümde hiç bir şekilde borcum olmadığı halde bir gün olsun kredi kartı su elektrik vs.. hiç bir faturayı faize geçirmezken bir kefaletten dolayı faize girdik hayatım alt üst oldu. Acımadılar bana tefeciler. Ne para kazanacak takatim ne iş yapacak hevesim kaldı...."
    İlde yaşayan insanlar da kendilerine sahip çıkacak bir otoritenin yokluğundan ve aralarında zayıflayan dayanışma bağının olmamasından şikayet.


    Siirtce.net


    " http://www.rotahaber.com/haber/20090...isgal-etti.php "
İşlem Yapılıyor
X