Rumlar geliyor, KKTC yok !

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Rumlar geliyor, KKTC yok !

    Rumlar geliyor, KKTC yok !
    İstanbul’da yapılacak Dünya Su Forumu’na Kıbrıs adına Rum kesimi davet edildi..
    12 Mart 2009 / 12:20



    İstanbul’da 16-22 Mart tarihleri arasında yapılacak 5. Dünya Su Forumu öncesinde davet skandalı patlak verdi. Forum çerçevesinde Dünya Su Konseyi, Kıbrıs adına Rum kesimine davet yaparken KKTC yok sayıldı. Dışişleri Bakanlığı’nın girişimleri sonuç vermezken Ankara, diplomatik olarak tanımadığı Rum yönetiminin, Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla İstanbul’da temsil edilmesini kabul etmek zorunda kaldı.

    Dünyanın suyla ilgili en büyük etkinliği olan Dünya Su Forumu, Fas (1997), Hollanda (2000), Japonya (2003) ve Meksika’dan (2006) ardından bu yıl İstanbul’da gerçekleştirilecek. Dünya Su Forumu’nda “Farklılıkların Suda Yakınlaşması” teması ele alınacak. Türkiye, Dünya Su Forumu çerçevesinde 11 devlet ve hükümet başkanı,120 bakan ve 20 bin katılımcıyı ağırlayacak.

    Ancak forum öncesi yaşanan gelişmeler, İstanbul’da su ve suyla ilgili konulardan çok katılımcı ülkelerin gündemde olacağını gösterdi. Toplantı hazırlıkları sürerken, Dünya Su Konseyi, İstanbul Forumu için ilgili ülkeleri davet etmeye başladı. Davet gönderilen ülkeler arasında, Kıbrıs Cumhuriyeti adına Rum yönetimi de yer aldı. Ancak Dünya Su Konseyi, forumun Türkiye’de yapılacak olmasına karşın KKTC’yi yok saydı. Dışişleri Bakanlığı’nın girişimleri de sonuç vermeyince Türkiye, Rum yönetiminin Kıbrıs Cumhuriyeti adına İstanbul’daki toplantıda bir bakan ile temsil edilmesini kabul etmek zorunda kaldı. Türkiye’nin tanımadığı bir ülkenin bakanına nasıl bir protokol uygulayacağı ise henüz netleşmedi.

    123 ÜLKE TEMSİL EDİLECEK

    Foruma 123 ülkenin devlet bakanları ve yerel yönetimlerinden isimler katılırken 23 konuda 110 oturum gerçekleştirilecek. Organizasyon forum ve zirve olarak iki ayrı çerçevede düzenlenecek. Forum kapsamında ilk kez yapılacak Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne Monako Prensi, Tacikistan, Irak, Somali Cumhurbaşkanları ile Azerbaycan, Tuvalu, Fas, Kırgızistan, Güney Kore başbakanları ile Hollanda Veliaht Prensi ile Japonya Veliaht Prensi katılacak. Zirveye BM, ECOSO, UNESCO ve OECD gibi uluslararası kuruluşlardan da temsilciler katılacak. Zirve sonunda devlet ve hükümet başkanları su ile ilgili çağrı metni imzalayacak.

    Foruma ayrıca Suriye, İran, Ermenistan, İsrail ve Amerika gibi ülkelerden de bakanların katılması bekleniyor. İstanbul’da Türkiye’nin hassasiyetle üzerinde durduğu sınırı aşan sular konusu da ele alınacak. Forum sonunda bakanlar da bir su bildirgesi yayımlayacak.

    Forumun bütçesi yaklaşık 18 milyon Avro olarak belirlendi. Bu bütçenin 7.5 milyon dolarını DSİ üstlenirken, 11 milyon Avro’luk kısmını ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İSKİ sponsor olarak karşıladı. Foruma katılmak isteyenler de akreditasyon ücreti ödemek zorunda kalacak. Gelişmiş ülkeler kısmına girenler 500 Avro, gelişmekte olan ülkeler bölümüne girenler ve genç katılımcılar da 300 Avro katılım payı ödeyecek.

    Cumhuriyet
İşlem Yapılıyor
X