Arnavutluk Başbakanından Çalık'a övgü

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Arnavutluk Başbakanından Çalık'a övgü

    ARNAVUTLUK BAŞBAKANI'NDAN SABAH'IN SAHİBİ ÇALIK'A ÖVGÜ
    14.03.2009 17:41:00

    Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık için, ''Sözünü tutan bir adamdır. Ne söz verdiyse tuttu. Ben Ahmet Çalık'ı sadece kutlamak değil, onurlandırmak istiyorum'' dedi.



    Çalık Holding'in, telekomünikasyon alanında Arnavutluk'taki yatırımı Eagle Mobile'nin birinci yılını tamamlaması dolayısıyla Tiran'da verilen kokteyle katılan Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, konuşmasına Ahmet Çalık ve ekibine teşekkür ederek başladı.
    Çalık'ı tebrik eden, Eagle Mobile ile ilgili büyük bir başarıya imza atıldığını kaydeden Berişa, Ahmet Çalık'ın Arnavutluk ve insanına olan sevgisiyle telekom alanında çok büyük yenilik sağladığını kaydetti.
    Başbakan Berişa, şunları kaydetti:
    ''Ahmet Çalık sözünü tutan bir adamdır. Ne söz verdiyse tuttu. Ben Ahmet Çalık'ı sadece kutlamak değil, onurlandırmak istiyorum. Onu tebrik etmek için geldim. Arnavutluk'ta Türk yatırımlarının bayraktarı haline geldi. Son 4 yılda Türk yatırımları yükseldi. Arnavutluk'taki Türk yatırımları 860 milyon avro olarak seviyesinde ve 1 milyar avroya gidiyor. Garanti vermek istiyorum ki Ahmet Çalık ve diğer yatırımcıları desteklemeye devam edeceğiz.
    -AHMET ÇALIK-
    Ahmet Çalık da Arnavutluk'ta, kendileri için son derece heyecan verici emeklerle üstün başarılara dönüşen bir yatırımın yıl dönümünü kutladıklarını belirterek, geçiş noktası ve AB'ye üye olacağını düşündükleri Arnavutluk'un bu açıdan da son derece önemli bir ülke olduğunu söyledi.
    Hem kendisi hem de diğer Türk yatırımcıları adına destek ve motivasyonlarından dolayı Başbakan Berişa'ya teşekkür eden Çalık, Arnavutluk'un grup için güçlü bir ilk adım olduğunu dile getirdi.
    Albtelecom özelleştirmesini takiben, Eagle Mobile ile zorlu bir çalışma döneminin ardından Arnavutluk halkına dünya standartlarında hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Çalık, Eagle Mobile'nin bu başarısıyla grubun diğer uluslararası yatırımlarının ''gözbebeği'' olduğunu belirtti.
    Çalık, sözlerini, ''Bundan sonra da Arnavutluk'ta, bölge ve dünyaya örnek olacak girişimleri desteklemeye devam edeceğiz'' diyerek tamamladı.
    TÜRK TELEKOM GENEL MÜDÜRÜ DOANY
    Çalık'ın ardından konuşan Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany ise Eagle Mobile'nin Arnavutluk'ta 1 numara olacağını, girişimde çok iyi sonuçlar elde edildiğini kaydetti.
    ''Biz Türk Telekom olarak Çalık Grubunun yüzde 100 destek veriyoruz, yatırımlarını destekliyoruz'' diyen Doany, Çalık ve ekibine Arnavutluk'a yatırım kararından dolayı teşekkür etti.
    Türkiye ve Arnavutluk iş dünyasından davetlilerin hazır bulunduğu kutlamaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.
    BİR YIL ÇOK HIZLI GEÇTİ
    Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, telekomünikasyon alanında Arnavutluk'taki yatırımları Eagle Mobile'nin, bir yıl gibi kısa sürede en çok tercih edilen GSM operatörü olmasının, grup için olduğu kadar Türkiye'nin de adının övgüyle anılmasını sağladığını kaydetti.
    Enerji, telekomünikasyon, tekstil, inşaat, finans ve medya sektörlerinde Türkiye ve yakın coğrafyada yatırımları bulunan Çalık Holding, telekomünikasyon alanında Arnavutluk'taki yatırımı Eagle Mobile'nin birinci yılını Tiran'da düzenlenen toplantıyla kutladı.
    Toplantıda konuşan Ahmet Çalık, Arnavutluk'ta kendileri için son derece heyecan verici ve büyük emeklerle güzel sonuçlara dönüşen bir yatırımın yıl dönümünde olduklarını, Avrupa'nın geçiş noktasındaki bu coğrafyada gösterdikleri çabanın ürünü olan başarıyı paylaşmaktan mutlu olduklarını anlattı.
    Bir yılda en çok tercih edilen GSM operatörü olan Eagle Mobile'nin grup kadar Türkiye'nin de adının övgüyle anılmasına vesile olduğunu, bunun kendileri için ayrı bir heyecan ve gurur kaynağı olduğunu belirten Çalık, holding olarak 2007'de telekomünikasyon alanında bölgesel bir açılım yapmayı stratejik planları arasına aldıklarını, Arnavutluk'taki yatırımları, kendileri açısından çok önemli ve güçlü bir ilk adım olduğunu dile getirdi.
    Çalık, Arnavutluk devletinin ülkelerine yatırım yapan yatırımcılara verdiği desteğin de başarılarına güç kattığını kaydetti.
    İSMİNİ KARTAL SİMGESİNDEN ALDI
    Albtelecom'un özelleştirilme sürecini takiben, GSM operatörü Eagle Mobile ile ilgili, ül***e iletişimde yeni bir dünyanın kapılarını aralama için hızla çalışmaya başladıklarını, telekomünikasyon sektöründeki hedefleri doğrultusunda zorlu çalışma ve hazırlık dönemini geçtiklerini ve geçen yıl 12 martta Arnavutluk halkına dünya standartlarında hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Ahmet Çalık, Eagle Mobile'yi Arnavutluk'un en beğenilen ve en çok tercih edilen GSM operatörü olarak konumlamak hedefiyle kısa bir sürede 380 bin aboneye ulaştıklarını belirtti.
    ''Eagle Mobile bu başarısıyla grubumuzun uluslararası yatırımlarında adeta göz bebeği oldu'' diyen Çalık, adını Arnavutluk'un simgesi kartal isminden alan Eagle Mobile ile Arnavutluk'ta yeni bir dönem başlattıklarını, Çalık Holding olarak bölgenin gelişmiş altyapı ihtiyaçlarını karşılamada öncü olmaktan gurur duyduklarını, Çalık Grubunun uluslararası coğrafyadaki tecrübelerinin de Arnavutluk'ta böyle bir projeyi hızla ve başarıyla hayata geçirilmesinde önemli bir unsur olduğunu anlattı.
    Ahmet Çalık, şunları kaydetti:
    ''Çalık Holding'in iş felsefesine baktığımızda kuşkusuz ekonomik değerler yaratmak önemlidir ama bunun kadar önem verdiğimiz bir diğer nokta da yaptığımız işle gurur duymak, hizmet verdiğimiz topluma fayda sağlamaktır. Bu yaklaşımla Arnavutluk'ta iletişimde yeni bir dönemi başlatmış olmayı asla salt bir ekonomik girişim olarak değerlendirmiyoruz. Arnavutluk bizim için heyecan veren güzel bir ülke... Bu güzel ülke yeni yatırım imkanları yaratmasının yanında tarihi ve kültürel bağların yüzyıllardır bizleri kaynaştırdığı önemli bir buluşma noktasıdır.
    Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Arnavutluk'un bölgeye ve dünyaya örnek teşkil edecek girişimlerle katkıda bulunmayı toplumsal, sosyal bir sorumluluk bilinciyle sürdüreceğiz.''
    Arnavutluk ve çevre ülkelerde yeni yatırımlar konusunda araştırmalarının sürdüğünü kaydeden Çalık, Grup olarak Türkiye'de ve bölgede finans, enerji, inşaat, medya ve tekstil alanında büyük aktörlerden biri olduklarını, bu nedenle telekom ve finans sektörleri dışında faaliyet gösterdikleri diğer alanlarda da yatırım fırsatlarını süreç içinde değerlendirdiklerini, değerlendirmeye devam edeceklerini belirtti.
    EAGLE MOBİLE GENEL MÜDÜRÜ ALİ TAŞKIN
    Çalık'ın ardından konuşan Eagle Mobile Genel Müdürü Ali Taşkın ise kendilerinden önce ülkede AMC ve Vodafone olmak üzere iki operatörün pazarı yüzde 50 yüzde 50 paylaştığını, pazar paylaşımından da gerçek anlamında bir rekabetin olmadığın anlaşılacağını dile getirdi. Bu nedenle Eagle Mobile'nin bir Türk şirketi olarak hem Arnavutluk ekonomisine hem de Arnavutluk halkına katkıda bulunduğunu söyleyen Taşkın, 2008'de ülkede toplam 2 milyon 650 bin GSM abonesi olduğunu, 2008 sonunda Eagle Mobile'nin abone sayısının 258 bin olarak gerçekleştiğini, 2009 mart ayı itibarıyla da abone sayısının 386 bine yükseldiğini kaydetti.
    2009 için 3 milyon 250 bin toplam abone sayısı tahmin ettiklerini ve bunun içinde de Eagle Mobile olarak 750 bin abone hedefleri olduğunu belirten Taşkın, kaliteli hizmetle kalıcı müşteriye odaklandıklarını, 2008'de hedefleri tutturduklarını, tüm ül***i kapsadıklarını, 200 ülkede 475 operatörle roaming anlaşması yaptıklarını, 3G altyapısını ve testlerini tamamladıklarını, ülkede haber aboneliği ile mobil TV hizmetini veren ilk ve tek firma olduklarını, mobil TV'de 10 kanal yayınladıklarını anlattı.
    Taşkın, Arnavutluk'ta sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştirdiklerini bildiren Taşkın, 50 milyon avroluk yatırım yapıldığını, yatırımlara devam edildiğini, 6 ay gibi kısa bir sürede, tüm altyapı çalışmalarının tamamlanıp 300 yeni baz istasyonu kurulduğunu dile getirdi.
    BKT GENEL MÜDÜRÜ PENCAPLIGİL
    Çalık Holding tarafından 2006'da satın alınan BKT (Banka Kombetare Tregtare-Milli Ticaret Bankası) Genel Müdürü Seyhan Pencaplıgil de sunumunda, bankanın hemen hemen tamamı yabancı sermayeli 16 bankanın yer aldığı Arnavutluk'ta, BKT'nin bankacılık sisteminin ikinci büyük bankası olduğunu, pazar payının yüzde 15 civarında olduğunu kaydetti.
    Arnavutluk'un en eski bankalarından olan BKT'nin bazı şubelerinin 1920'li yıllardan bu yana faaliyette olduğunu, 2000 yılında özelleştirilen bankanın çoğunluk hissesinin 2006 yılında Çalık Grubuna geçtiğini belirten Pencaplıgil, BKT'nin 2008 yıl sonu itibariyle toplam mevduatının 1,05 milyar dolar ve özvarlıklarının 84 milyon dolar olduğunu bilgisini verdi.
    Pencaplıgil, Arnavutluk'ta 55, Kosova'da 12 şubesi olan bankanın toplam 800 çalışanı olduğunu belirterek, bankanın 2000 yılından bu yana yıllık ortalama özkaynak getirisinin dolar bazında yüzde 30, 2008 yılı özkaynak getirisinin de yüzde 30 ve net karının 20 milyon dolar olduğunu belirtti.
    ALBTELECOM GENEL MÜDÜRÜ AKDOÐAN
    2005 yılında yapılan özelleştirme ihalesi Çalık Holding tarafından kazanılan Arnavutluk'un telekomünikasyon şirketi Albtelecom'un Genel Müdürü Mustafa Reşit Akdoğan da sabit telekom ve internet hizmeti veren şirketin ülkede pazar lideri olduğunu, 269 bin 500 sabit telefon, 21 bin 850 ADSL, 20 bin 850 dial-up abonesi bulunduğunu anlattı.
    2009-2010 yıllarında mevcut şebe***e ilave olarak yeni altyapı çalışmaları yapacaklarını, bunun için yaklaşık 40 milyon avroluk yatırım yapacaklarını belirten Akdoğan, devlet kurumlarının yaptığı ihaleleri de kazanan Albtelecom'un 2007 yılında 24,9 milyon avro olan toplam gelirinin, 2008 yılında yüzde 14 artarak 28,4 milyon avro olarak gerçekleştiğini belirtti.
    SABAH-ATV KREDİSİNDE ERKEN FAİZ ÖDEMESİ
    Konuşmaların ardından soruları yanıtlayan Ahmet Çalık, faiz ödemesinin erken yapıldığına ilişkin duyumlar olduğunun sorulması üzerine, ''Bugünkü konunun dışına çıkmak istemiyorum konuyu dağıtmamak açısından... Bugün sadece Arnavutluk'taki bu faaliyetlerimizle ilgili sınırlı kalmayı tercih ediyoruz'' karşılığını verdi.
    Telekom sektöründe Arnavutluk dışında yatırım hedefledikleri olup olmadığının sorulması üzerine Çalık, bölgesel olarak telekom ve finans sektöründe Balkanlar ve Doğu Avrupa'yı hedef pazar olarak seçtiklerini, bu konuda da ilk çıkış yerlerinin Arnavutluk olduğunu, önümüzdeki süreçte komşu ülkelerde bu sürecin devam edeceğini bildirdi.
    Çalık, başka bir soru üzerine, grubun toplam cirosunun 1,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.Faaliyet alanı olarak neden sadece Türkmenistan ve Arnavutluk'ta odaklanıldığı sorusunu Çalık, ''Türkiye'yi bir merkez olarak alıp bölgedeki ülkelerde faaliyet göstermeyi, bölgesel bir firma olmayı ana stratejimiz olarak belirledik. Buralar, Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Arap ülkelerinden oluşmakta...'' diye yanıtladı.
    ''TÜRKİYE'DE GSM ŞİRKETLERİNE TALİP OLUR MUSUNUZ?''
    Ahmet Çalık, ''GSM'de fırsat olursa Türkiye'de şirketlere talip olur musunuz?'' sorusunu, şu anda böyle bir şey söz konusu olmadığı için yanıtlayamayacağını belirterek devamla, ''Fakat bizim telekom grubumuz Türkiye'de de faaliyetlerini sürdürmekte... Önümüzdeki günlerde telekom sektöründe bir takım faaliyetlerimiz olacak'' dedi.
    Albtelecom'da bulunan yüzde 16'lık Arnavutluk devleti hissesinin satın alınmasının söz konusu olup olmadığı sorusuna Ahmet Çalık, ''Eğer bir satış olursa almayı düşünüyoruz'' yanıtını verdi.
    Çalık, yurt dışında banka satın alımıyla ilgili bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine de ''Bankacılıkla ilgili bölgede ilgilendiğimiz bankalar var. Şu anda arkadaşlarımız görüşmelerini devam ettiriyorlar. Somut birşey yok ama zannediyorum bu konuda önümüzdeki süreçte gelişmeler olabilir'' diye konuştu.

    GAZETEPORT
    </B>
İşlem Yapılıyor