Gül'ün Irak gezisi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Gül'ün Irak gezisi

    DEVLET büyüklerine refakat eden gazetecilerin gittikleri yerden Türkiye’ye müjdeler iletmeleri, gezinin başarılarını ballandırarak anlatmaları bilinen huyumuzdur.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Irak’a yaptığı iki günlük resmi ziyaret de, öyle başladı.


    Henüz "Davos zaferi" haberi gelmedi ama, "Cumhurbaşkanı’nın ilk defa Kürdistan kelimesini telaffuz ettiğini" öğrendik.

    Hemen belirtelim:

    "Kürdistan" deyimi kullanılmamalıydı iddiasında değiliz. Zamanı gelince elbet kullanılır.

    O açıdan "zamanın" henüz gelmediğini düşünüyoruz ama herkes gibi biz de görüyoruz ki, PKK’yı ve Türkiye-Irak ilişkilerini içine alan bir süreç, bir süredir yaşanmaktadır.

    Zaten Cumhurbaşkanı Gül’ün Irak’ı ziyareti de o sürecin -veya senaryonun- bir parçasıdır.

    Kanımızca senaryonun müellifi Amerika Birleşik Devletleri’dir. Ama bu, o senaryoya karşı çıkmanın gerekçesi olamaz.

    Önemli olan bu senaryo Türkiye’nin çıkarlarını ne kadar uygundur sorusuna verilecek yanıttır.

    Öyle bakınca Cumhurbaşkanı Gül’ün "Kürdistan Bölgesel Yönetimi" deyimini kullanmakta acele ettiğini görüyoruz. Çünkü bu deyimin kullanılması, Türkiye hakkındaki tavrı hálá "güvenilirlik" sınavından geçmemiş olan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’yi şımartacak bir ödündür.

    Unutmayalım ki Barzani hálá, kendi yönetimindeki topraklarda PKK’nın her faaliyetini serbestçe yürütmesine engel olmayan bir "dost"(!)tur.

    Cumhurbaşkanı’nın resmi ziyarette bulunduğu Irak da, PKK terörüne karşı mücadelede Türkiye’nin meşru beklentilerine destek olması için verilen 5 ayrı notaya bugüne kadar olumlu bir karşılık vermeyen ülkedir.

    Buna rağmen bazı gelişmelerin varlığını gazetelerden öğreniyoruz. Örneğin Cumhurbaşkanı Gül’ün, kendisine refakat eden gazetecilere uçakta "Kapalı kapılar ardında kapsamlı bir çalışma var. Kan, şiddet ve terör bitmeli. Umutluyum. Siyasete geçme zamanıdır. Herkes yardımcı olmalı" dediği bildiriliyor.

    Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin de "PKK ya silah bırakır ya ül***i (Irak’ı) terk eder. PKK silah bırakmalıdır" diyerek net bir tavır sergilediği görülüyor.

    Gül’ün ve Talabani’nin sözleri Türkiye’nin bir yerlerde bir şekilde PKK ile masa başına oturduğunu -böylece bir kırmızı çizginin daha çöpe gittiğini- ortaya koyuyor.

    Hatta Gül’ün "Siyasete geçme zamanıdır" şeklindeki sözü, bu pazarlığın içinde "PKK’ya siyaset kapısını açma" ihtimalinin de varlığını akla getiriyor.

    Tekrar edelim. Bu ihtimallerin hepsi de ön yargısız bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. Yeter ki Türkiye’nin yüksek çıkarları, başkalarının ***fi veya baskısı uğruna feda edilmesin.

    Oktay Ekşi
    oeksi@hurriyet.com.tr

    Yazının kaynağına gitmek için tıklayınız...
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: Gül'ün Irak gezisi

    Abant Platformu'nun Kuzey Irak Kürt Yönetimi başkenti Erbil'de düzenlediği Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak adlı konferans hakkında burada yazarken ' Artık o kelimeye ağzınızı alıştırın' demiştim. ( 17 Şubat )
    Neydi o kelime: Kürdistan !
    Ve dün bütün medya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak ziyareti sırasında ilk kez resmen 'Kürdistan' kelimesini kullanmasına ilişkin haberlerle doluydu.
    Bunun olacağını nereden mi biliyordum?
    Çok basit: Artık Ankara'nın o eski ' kırmızı çizgileri' kalmadı. Başkan Obama döneminde, Türkiye, bölünme korkusu duymadan, Irak Kürtleri ile işbirliği yapacak.
    Tabii bu arada kendi Kürt vatandaşları ile olan sorunları da çözecek. ( PKK'lılar evlerine dönecek, vs.)
    Bu gelişmeleri görmek için Köşk'ten tiyo almak gerekmiyor ki! Gelişmeleri biraz izlemek yeterli.
    Unutmadan: 25 yıldır süren kirli savaştan yorulduğumuz, usandığımız, tükendiğimiz için olmuyor bu değişim.
    Özellikle ABD'nin ve elbette Türkiye'nin, bölgeye ilişkin yaklaşımı farklılaştığı, yani yeni bir konsepte geçildiği oluyor.



    Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
    Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

    Ayrıntılar için lütfen tıklayın

    http://www.f5haber.com/yazar.aspx?id...ar=Emre%20Aköz

    Emre Aköz
    emre.akoz@sabah.com.tr

    Yazının kaynağına gitmek için tıklayınız...

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X