Ermeni sınırına ""aç-kapa" modeli

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • eren511
    Member
    • 29-07-2006
    • 2805

    Ermeni sınırına ""aç-kapa" modeli

    Ermeni sınırına ""aç-kapa" modeli

    Ankara, arada kaldı; Bir yandan ABD Başkanı Obama’nın “Ermenistan ile sınırı açın. Yoksa ABD Kongresi’ni de, Amerika’daki Ermeni lobisini de tutamam” ısrarı...

    SINIR ÖNCE "HAFTADA BİR" AÇILACAK
    Diğer yanda, Bakü’den gelen “Söz vermiştiniz. Karabağ sorunu çözülmeden sınır açılmayaktı” baskıları.
    Ve Türk diplomatların “arayı bulma” formülleri;
    İŞTE ÜZERİNDE ÇALIŞILAN “FORMÜLLER”
    *ERMENİSTAN’I MEMNUN EDECEK FORMÜL: Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan diplomatik ilişki kurulacak. Ancak bu ilişki, ilk aşamada, “alt düzeyde” tutulacak. Düzeyin yükseltilmesi için, Ermenistan’ın ve özellikle Ermeni diasporasının izleyecekleri “yol haritasına” bakılacak.

    *ABD’Yİ MEMNUN EDECEK FORMÜL- Türkiye-Ermenistan sınırı açılacak. Ancak bu açılış, “kademeli” yapılacak. Sınır, başlangıçta haftada bir gün açılacak. Ermenistan ile diğer konularda başlatılacak diyalogda yaşanacak gelişmeye göre, yeni düzenlemeler yapılacak.

    *TÜRKİYE’Yİ MEMNUN EDECEK FORMÜL- Ermenistan ve Türkiye devletleri arasında “her konunun konuşulacağı” komisyon kurulacak. Bu komisyonun alt komisyonlarından biri “iki ülke arasındaki sınır konuları”, diğeri ise “tarih komisyonu” olacak. Tarih komisyonunun kurulması resmen “1915 olaylarının, tarihçilere bırakılması” anlamını taşıyor. Türkiye bunu kullanarak, başta ABD olmak üzere, tüm dünyaya “Ermenistan’la birlikte, tarihimizi incelemeye aldık. Üçüncü ülkeler bu işe karışmasın” mesajı verecek. Seçim kampanyasında Ermeni lobisine verdiği “soykırımı tanıyacağım” sözü veren ABD Başkanı’nın da, hem ABD Kongresi’ndeki Ermeni tasarısını durdurmak, hem de her yıl 24 Nisan’da yayınladığı geleneksel Ermeni mesajında “Soykırım” dememek için eli güçlendirilecek.

    *AZERİLERİ MEMNUN EDECEK FORMÜL- Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin “yol haritası” niteliğinde olacak Mutabakat Zaptı’nda, Karabağ sorununa da atıf bulunacak. Atıfta, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin, Karabağ sorununda yaşanacak gelişmelere bağlı olduğu ifade edilecek. Bu çerçevede, Azerbaycan da, “beklentilerini” bir ölçüde düşürmüş durumda. Karabağ sorunu, Azerbaycan’ın toplam 7 bölgesinin (reyonunun) Ermeni işgali altında olmasını içeriyor. Bakü yönetimi, bu 7 bölgeden 5’inin Azerbaycan’a geri verilmesi halinde, Ankara’nın sınırı açmasına karşı çıkmıyor. Azeri yönetimi, kalan iki bölgeye ilişkin sorunun çözümünün ise sonraya bırakılmasına karşı çıkmıyor.
    ERMENİ CUMHURBAŞKANI TARİH BİLE VERDİ
    Bu arada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ile sınırın açılması konusunda tarih bile verdi.

    Sarkisyan, Moskova’da yaptığı açıklamada Türkiye ile Ermenistan arasında 7 Ekim’de oynanacak iki ülke Milli Futbol takımları karşılaşmasına kadar, “sınır açılmış olacağını umduğunu” söyledi.

    Sarkisyan, “Futbol karşılaşmasını izlemek için Türkiye’ye gideceğim güne dek sınırın açılacağını veya açılmaya çok yakın olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
İşlem Yapılıyor
X