BU BOT HAYAT KURTARIR

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ATmaCA_53
    Member
    • 12-11-2004
    • 1945

    BU BOT HAYAT KURTARIR

    Öğrencilerden hayat kurtaracak proje !

    Öğrenciler, mayına basılarak gerçekleşen ölüm ve yaralanmaların önüne geçilmesi amacıyla 'Metali Algılayan Bot' projesi geliştirdi.

    Bota yerleştirilen sistem, toprak altındaki metali 50 santimetreden algılıyor ve kullanıcıyı ses ile uyarıyor.

    Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde Yunus Emre Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi 12. sınıf öğrencileri Umut Yırtık ve Ali Can Güven'in hazırladığı proje, 28 ülkeden 3 bin 605 projenin katıldığı Uluslararası Tasarım Olimpiyatı'nda gümüş madalya kazandı.

    Terör örgütü PKK'nın Dağlıca baskınından esinlenerek sınıf arkadaşı Ali Can Güveç ile böyle bir proje geliştirmeye karar verdiklerini dile getiren Umut Yırtık, öğretmenleri Hasan Önder Dörtgöz ve Okul Müdürü Ömer Peker'in desteğini aldıktan sonra bu projeli kısa sürede hazırladıklarını söyledi.

    Buton küçük metalleri algılamadığı için her kullanıcıyı tedirgin etmediğine değinen Yırtık, mayının varlığını tespit ettiğinde de sesli uyarı gönderdiğini kaydetti.

    Projenin, dedektör, bot, buton ve ara kablodan oluştuğunu dile getiren Ali Can Güvenç ise sistemin 9 wotluk bir bil ile çalıştığını, kullanıcıya hiçbir zararı ve ağırlı olmadığını anlattı.

    Projenin temel anlamda basit olduğunu aktaran koordinatör Hasan Önder Dörtgöz de, "Ürünün ağırlığı 500 ile 600 gram arasında. Belde sadece aparat var. Bu projenin geliştirilmesi kesinlikle mümkün. Şu anda algıyı sesli olarak bildiriyor. Bunu titreşimli ve ışıklı olarakta yapmak mümkün. Bu konuda öğrencilerimizin çalışması devam ediyor. Gelişebilir bir proje, maliyeti yüksek değil ve kullanışlı. Seri üretime geçilmesi durumunda da daha düşük maliyetlerle imal edilebilir." dedi.

    Okul Müdürü Ömer Peker ise öğrencilerin projeleriyle dünya ikincisi olmalarından büyük gurur duyduğunu ifade etti.

    Metali Algılayan Bot projesinin patentini almak için evrakları hazırladıklarını dile getiren Müdür Peker, kısa sürede müracaat ederek patent alacaklarını bildirdi.

    Böyle bir yarışmaya ilk defa katıldıklarını aktaran Peker, şunları söyledi: "Ankara Ankamol Alışveriş Merkezi'nde yapılan yarışmada 3 bin 605 proje arasında elemeleri geçerek finale kaldık. Finalde ise ikinci oldu. 2 gün sergilenen projemiz gerek vatandaşlar gerekse askerler tarafından büyük beğene topladı Bu yarışmada tecrübe edendik. Gelecek yılki yarışmaya şimdiden hazırlanmaya başladık. Kendimize güveniyoruz. Bu sene gümüş madalya kazandık, inşallah gelecek yıl altın madalya alacağız."

    (CİHAN)
İşlem Yapılıyor
X