Türkiye'ye 'helal' olsun

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ATmaCA_53
    Member
    • 12-11-2004
    • 1945

    Türkiye'ye 'helal' olsun



    İKİ TRİLYON DOLARLIK HELAL GIDA PAZARINDAN TÜRKİYE DE PAY ALACAK

    Türkiye, dünyada 2 trilyon doları bulan helal gıda pazarından pay almak için önemli bir adım attı.

    Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Türkiye'de ilk kez gıda ürünlerine helal sertifikası vermeye başladı.

    Endonezya Ulema Meclisi Halal Food Enstitüsü Müdür Yardımcısı Muhammad Zein Nasution ve Dr. Kaswar Samsu tarafından Helal Sertifika Denetleme prosedür ve uygulamaları üzerinde derneğe eğitim verdi. Gerekli tüm şartları taşıyan dernek, eğitimi aldıktan sonra dünyada helal sertifikası veren sayılı kuruluşlardan biri haline geldi.

    2. Uluslararası Helal Gıda Konferansı, dün İstanbul Feshane'de başladı. 12 ülkeden uzmanların katıldığı konferansta, helal gıda sertifikalandırmada Müslümanların tek bir standartta buluşması konusu masaya yatırılıyor. Toplantının açış konuşmasını yapan GİMDES Başkanı Hüseyin Büyüközer, Türkiye'de 25 yıldır bu konuda çalışma yürüttüklerini söyledi. Dünyanın 60 ülkesinde helal gıda sertifika çalışması yapıldığını, ancak her birinin birbirinden farklı, kopuk standartlarla olduğunu anlatan Büyüközer, konferansın amacının bütün Müslümanların tek bir standartta tek bir sertifikalandırma programında buluşmak olduğunu kaydetti. Konferansta bu konuyu tartışmaya açtıklarını ifade eden Büyüközer, "Bu bir iman meselesi. Dünya üzerinde yaşayan 2 milyar Müslüman'ı ilgilendiren bir konu." dedi. Konunun aynı zamanda ekonomik yönünün olduğuna dikkat çeken Büyüközer, dünyada 2 trilyon dolarlık helal sertifikalamalı ürün potansiyeli olduğunu, Müslümanların bunun 10'da birini dahi gerçekleştiremediğini kaydetti. Büyüközer, Türkiye'nin kriz sebebiyle kaybettiği ihracat pazarları açığını da helal sertifikalı ürünlerle aşabileceğini vurguladı.

    Derneğin helal sertifikası vermesi konusuna da değinen GİMDES Başkanı Büyüközer, şu ana kadar dört firmanın müracaatını değerlendirdiklerini söyledi. Büyüközer, şu bilgileri verdi: "GİMDES sertifikası tam ve gerçek manada bir 'Helâl Ürün Sertifikası' olacaktır. Bir ürünün çiftlikten sofraya gelene kadar takip ettiği süreçte rol oynayan bütün unsurların İslami niteliğe sahip olması esas alınacaktır. Biz ürünlere, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme usullerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunacağız. Çalışmalarımızın sonucunda müspbet neticeler elde edersek, milyonların özlemini gerçekleştirecek ve ilk sertifikalandırma işlemini yapmış olacağız."

    GİMDES, gıda üreticisinin öncelikle ISO VE HACCP sertifikasına sahip olmasını, ISO ve HACCP standartlarına uygun üretimde bulunmasını şart koştuklarını ifade eden Büyüközer, "Bu iki sertifikaya sahip olan firma için aradığımız ilave kriter, 'İslamilik'tir. Yani, ham maddesinden mamul ürüne kadar, ürünün ve üründe kullanılan katkı maddelerinin üretim aşamalarını ve yöntemlerini, paketleme malzemelerini ve sağlık ve temizlik uygulamalarını kapsayan tüm işlemlerin 'İslâmî Yiyecek Kuralları'na aykırı bir nitelik taşımaması halinde o ürüne sertifikalama işlemi uygulanır." açıklamasını yaptı.

    Bugün sona erecek 2. Helal Gıda Konferansı'na Türkiye, ABD, Kanada, Hollanda, Malezya,Endonezya, Tayland, Avustralya, Kırgızistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika Cumhuriyeti ülkelerinden 24 konuşmacı katılıyor.

    ZAMAN
  • ATmaCA_53
    Member
    • 12-11-2004
    • 1945

    #2
    Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

    inşallah bir an önce bu adımlar atılır.

    Yorum

    • necatikaya
      Member
      • 20-12-2005
      • 1066

      #3
      Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

      Atmaca 53.Helal gıda nedir.Peki... haram gıda hangi katagoriye giriyor.Bilgin varmı.

      Yorum

      • varedero
        Member
        • 23-12-2005
        • 501

        #4
        Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

        Böylesine sertifika uygulaması anayasaya uygun değildir..tekelcilik yaratır..yarın bu sertifikacı süper zekiler İslam'a uygun değil diye ne kadar Cumhuriyetçi üretici var ise tüm ürünlerini yasaklayıp kendi çıkarlarına sertifika dağıtırlar..Gerçek müslüman neyin helal neyin haram olduğunu çok iyi bilir..karaldan çok kralcılık yapmayın arkadaşlar..
        İnşallah böyle birşey olmaz..

        Yorum

        • ATmaCA_53
          Member
          • 12-11-2004
          • 1945

          #5
          Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

          Originally posted by necatikaya View Post
          Atmaca 53.Helal gıda nedir.Peki... haram gıda hangi katagoriye giriyor.Bilgin varmı.
          bilgim var tabi de ben şimdi sana uzun uzun anlatmıyayım beni anlamazsın yine kafamızı ütü yapıp konuyu başka yerlere çalışacaksın.

          al sana bilgi başka kaynaktan aldım bu helal gıda ile ilgili bilgiyi


          HELAL SERTİFİKA NEDİR?

          Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca Helal Sertifikalama. Ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusunda destek hizmeti de sağlar.

          NİÇİN HELAL SERTİFİKASINA İHTİYACIMIZ VARDIR?

          Helal sertifikalama, Müslüman tüketici için, kabul edilebilir gıdanın ve tüketilebilir ürünün üretilmesi için gereklidir. Bu husus dünyadaki 2 milyar Müslüman’ı ve de helal ürün yemeği tercih eden diğer milyonlarca insanı kapsamaktadır.

          HACCP SERTİFİKASI, HELAL SERTİFİKA İLE NE DERECE ÖRTÜŞMEKTEDİR?

          HACCP, endüstriyel gıda ürünleri için kaliteli bir yönetim sistemidir. Helal kavramı ile kısmen uyumlu olabilir. HACCP uygulaması, üreticinin güvenli ürün üretme hususunda istekli olduğunu gösterir.
          Helal sertifikalama kurumu, Helal sertifikalama programını uyguladığı zaman. HACCP şartları ile özellikli helal olma şartlarını bir arada gerçekleştirmiş olmaktadır.
          HACCP, yalnız başına bir ürünü, helal yapmaz. Fakat helal bir ürün HACCP’siz yapılabilir.

          ISO 9000 SERTİFİKASI, HELAL SERTİFİKA İLE NE DERECE ÖRTÜŞMEKTEDİR?

          ISO 9000, Helal kavramı ile kısmen uyuşabilen bir diğer kaliteli yönetim sistemidir. ISO 9000 uygulaması, üreticinin, tutarlı kalitede ürün üretmek için istekli olduğunu gösterir.
          Helal sertifikalama kurumu, helal sertifikalama programını uyguladığı zaman, ISO 9000 şartı ile özellikli helal olma şartlarını bir arada gerçekleştirmiş olmaktadır.
          ISO 9000, yalnız başına bir ürünü helal yapmaz. Fakat helal bir ürün, ISO 9000’siz yapılabilir.

          HELAL SERTİFİKALANMIŞ ÜRÜNLER İÇİN PAZAR SAHASI NEDİR?

          Helal sertifikalanmış ürünler için Pazar çok büyüktür. Dünyadaki 1.5 milyar Müslüman’ı, milyonlarca Helal sertifikalanmış ürün tercih eden insanları kapsamaktadır.10 milyon Amerika’da, 25 milyon Avrupa’da, 300 milyon Afrika’da, 850 milyon Asya’da, 250 milyon Ortadoğu’da yaşamaktadır. Kaynaklar, Helal ürün pazarının yıllık talebinin 200 milyar ABD Doları civarında olduğunu belirtmektedir.

          HELAL SERTİFİKALI KATKI MADDELERİNİ NEREDE BULABİLİRİZ?

          Helal sertifikalı ürünleri üretmede, mutlaka Helal sertifikalı katkı maddelerinin kullanılması gerekmektedir. Helal sertifikalı katkı maddeleri pek çok ülkede bulunabilir. Ülkemizde henüz helal sertifika müessesi oluşmadığı için İslam toplumu adına İslamî hassasiyet içerisinde sertifika çalışmalarını sürdüren diğer ülkelerdeki sivil toplum kuruluşları zikredebiliriz:
          HELAL SERTİFİKALAMANIN YARARLARI NELERDİR?

          Helal Sertifikalama, Ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar, HACCP, ISO ve diğer kalite ve güvenlik standartlarına uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu seri bir şekilde takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış kilit personel tarafından denetimi gerçekleştirir.
          Ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını sağlar.

          Yorum

          • ecelik
            Senior Member
            • 29-06-2004
            • 3902

            #6
            Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

            İyi olur domuz etini dana eti diye yediren mamussuzlar ayıklanır belki...

            Yorum

            • ozkandonmez
              Administrator
              • 30-12-2002
              • 47398

              #7
              Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

              Bunun olmaması için eğitim şart, ama bu eğitim okuldaki eğitim değil vicdan eğitimidir.
              Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



              HAYDI IPTV YAPALIM

              TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

              LÜTFEN OKUYUN

              Yorum

              • emin_070
                Senior Member
                • 03-07-2006
                • 3337

                #8
                Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

                Originally posted by ozkandonmez View Post
                Bunun olmaması için eğitim şart, ama bu eğitim okuldaki eğitim değil vicdan eğitimidir.
                insanları kaldırabileceğimizi biliyoruz ama kandıramayacağımız ve bizi bizden daha iyi bileni unutmamak gerek......

                Yorum

                • hekimo
                  Banned
                  • 21-01-2006
                  • 502

                  #9
                  Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

                  demek ki bizler bu ana kadar hep haram gıda yemişiz.

                  birde şöyle bakalım:

                  bir marketin camında bu markette helal gıda satılır yazısı , içeri giriyorsun bir bakıyorsun her mutfakta kullanılan hani pasta kek yaparken hanımların ellerinden düşürmedikleri domuz kılından yapılmış fırçaları görüyosun......... o market kendi adına ürettirmiş olduğu margarinlerden alıyorsun eve gelip kızgın tavaya bir parça atıyorsun margarin eriyor ama küçük bir parça bir türlü erimiyor..................... gene o marketen kemiksiz et piyasada 20 lira iken yarım kilo sucuğu 5-6 liraya alıyorsun ....
                  Gelde inan sen bu işe!

                  Piyasada pek bulunmayan bir elif sucuk vardır. genelde ........belediyesinde çalışanlarına ikram edilir tabiki bu belediye bir hayli büyük bir belediye. bu sucuğun eti yurt dışından gelmektedir hatta zamanında bu sucuk etine domuz eti karıştırıldığıda tespit edilmiş bilinen bir gerçektir. Enterasan olanda ortaklarından birisi şuan çok önemli bir makamdadır ve halen helal gıda peşinde koşanların belkide başındadır.

                  inanmayanınız mutlaka olacaktır fakat beş dk lık bir araştırma ile her şeyi öğrene bilirler.

                  Yorum

                  • ecelik
                    Senior Member
                    • 29-06-2004
                    • 3902

                    #10
                    Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

                    İşte kural tam uygulanırsa sorun olmaz bizde güvenerek alırız.Ama bir kaç sene önce tv deki programın birinde tarihi geçmiş kaşar peynirlerini tekrar poşetleyip piyasaya sürmeye çalışan şebe***e gizli kamera ile çekim yapılıyor alıcı kılığındaki muhabir iyide bunun üstünde köyişleri bakanlığının güvence etiketi var bunu nasıl yaptınız diye soruyor,adamın verdiği karşılık en kolay olanı o veriyorsun parayı tamam diyor.Eee sistem bu olursa tabi hiç bir anlamı yok ama ciddi ve katı kurallarla işlerse yani işin içinde çürük domatesler olmazsa işe yarar tabi bu da ülkemizde bana göre hayal de.

                    Yorum

                    • eren511
                      Member
                      • 29-07-2006
                      • 2805

                      #11
                      Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

                      Türkiye, dünyada 2 trilyon doları bulan helal gıda pazarından pay almak için önemli bir adım attı.
                      haberi veren site olayın ekonomik yönünü ön planda tutup yayınlamış biz ise olayın farklı yönünü ön planda tutup yorum yapıyoruz.....
                      inş istismar edilmez halkın temiz duyguları oynanıp...
                      Son düzenleme eren511; 27-04-2009, 00:09.

                      Yorum

                      • ali_ekber
                        Member
                        • 15-11-2004
                        • 2525

                        #12
                        Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

                        şimdi helal gida derken hangi dine göre helal hangi dine göre haram,onlar amblajda belirtilecekmi hiristiyanlara helal olan bize haram
                        bize helal olan belkide onlara haram

                        Yorum

                        • zigana
                          Senior Member
                          • 26-01-2004
                          • 3796

                          #13
                          Konu: Türkiye'ye 'helal' olsun

                          inşallah belli bir kesimin kalkınması için yapılan bir oyun değildir.
                          helal gıda
                          ülkemiz için dinen yenmesinde sorun olmayan hayvanlardan elde edilen kesiminde ve dagıtımında hijyen kurallarına uyulmuş gıda demektir.
                          şimdi
                          bugun eger bu kurallara uyan bir işletme bu belgeyi almamışsa haram gıda mı satıyor.
                          yada belgeyi alıp da
                          belirtilen kriterlere uymayanlara ne demeliyiz.adamın kapı gibi belgesi var.

                          devlet şunu yapabiliyor mu
                          yapılan incelemeler sonucuna gore işletme gıdalarda hile yaptıgının belirlenmesi durumunda bunu kamuoyuna acıklayabiliyor mu

                          malesef hayır.

                          kesiyorlar cüzi bir ceza adam yine eski şekilde devam ediyor.oysa cezayı halk kesseydi bu kişinin ticari hayatına mal olurdu ve bir kez daha bunu yapanlar yaparken cok ince düşünürlerdi
                          değil mi

                          Yorum

                          İşlem Yapılıyor
                          X