Kredi kartıyla para satışına son

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Kredi kartıyla para satışına son



    Maliye Bakanlığı, “kredi kartından para satışını” gözaltına alıyor..

    "Başka bir işi kılıf olarak kullanıp, kredi kartı üzerinden nakit para satma işlemi" diğer sektörlere de sıçradı. Ekonomik kriz nedeniyle aslında satmadığı altının, pırlantanın parasını kredi kartından çekerek müşterisine nakit para veren kuyumcuları, başka sektörler de izliyor.

    Maliye Bakanlığı bir süre önce tefecilik ve nakit ticareti ile ilgili başlattığı çalışmalarda ilginç sonuçlara ulaştı. Özellikle kuyumcularda gözlenen, aslında satış yapılmadan nakit para verilmesi işleminin ekonomik krizde satış yapamayan bazı sektörlerde de yapılmaya başlandığı tespit edildi. Maliye bu nedenle, internet üzerinden POS cihazlarındaki işlem miktarı sıçramalarını mükellef mükellef takibe başladı.

    Ekonomik kriz, özellikle nakite sıkışan işadamları ve vatandaşları son dönemlerde tefecilere veya başka bir işi kılıf olarak kullanarak nakit ticareti yapanlara itti. Özellikle son dönemlerde kuyumcular müşterilerine herhangi bir ürün satmadan, satmış gibi gösterip kredi kartından işlem yapıyor. Müşteriye belli bir yüzde ile karttan çekilenden daha az nakit para veriliyor. Sözgelimi 5 bin TL'lik bir ürün satmış gibi gösteriliyor ve müşteriye 4 bin TL veriliyor; aradaki fark da kuyumcunun elinde kalıyor. Yasal olmayan bu nakit ticaretini izlemeye başlayan Maliye, aynı işlemin diğer sektörlerde de uygulanmaya başladığını tespit etti. Uzun zamandır satışların durgun olduğu bazı sektörlerde de, aslında ürün satılmadan satılmış gibi gösterildiğini ve müşteriye nakit verildiğini tespit ettiklerini anlatan yetkililer, bu yola başvuranları da uyardılar.

    Yetkililer, internet vergi dairesinden POS kullanan mükelleflerin aylık olarak ne kadarlık satış yaptığını tek tek gördüklerini belirterek, "45 nolu satır dediğimiz bir bölüm var. Buradan hangi mükellefin, aylık olarak POS üzerinden ne kadar satış yaptığını görüyoruz. Bir sıçrama olduğunda bu hemen ortaya çıkıyor. Geçmiş aylarda 300-500 TL'lik satış yapanlar bir anda 5-10 bin TL'lik satış yapmış gözüküyor. Mesela bir mükellef üç-dört banka üzerinden bir ayda 141 bin TL'lik satış yaptı ve biz bunu anında gördük. Mükellefler (Maliye bunu nereden görecek?) diye düşünüyor. Ama biz bu sıçramaları anında görüyoruz" dediler.

    KENDİLERİ DE GÖREBİLİR

    Geçen yıl eylülde başlatılan uygulama ile mükelleflerin kendi satışlarını da takip edebildiklerini anlatan yetkililer, şimdiye kadar 55 bin işyerinin şifre aldığını anlattılar. Sistemde mükellef internet vergi dairesinden şifre alıyor ve POS üzerinden ne kadarlık satış yaptığını takip ediyor. Geçen yıl eylül ayından itibaren şifre alıp kendi satışını kontrol edenler sayesinde satış ile beyanname arasındaki farkın azaldığını anlatan yetkililer, "Geçen yıl sonu itibariyle POS cihazı üzerinden satış ile beyanname arasında uyumsuzluk olanların sayısı yaklaşık 30 bin civarında. Uyumsuzluk oranı yüzde 45'ler düzeyinde. Bizim riskli mükellef dediğimiz kısma giriyorlar" dediler.

    İPOTEK KAYITLARI İNCELENİYOR

    Bunun dışında yasalara göre zaten suç olan tefecilik yapanlarla ilgili de çalışma yürüttüklerini dile getiren yetkililer, genelde bu kişilerin borç verdikleri kişilerin gayrimenkullerine ipotek koydurduklarını tespit ettiklerini dile getirdiler. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden düzenli bilgi aldıklarını ve evlerini ipotek ettirenlerle irtibata geçtiklerini anlatan yetkililer, tefecilerden borç alanların genelde konuşmak istemediklerini, bu nedenle Emniyet kuvvetleri ile birlikte hareket ettiklerini söylediler. Hem internet üzerinden yapılan hem de ipotek yolu üzerinden tespit edilen verilerin daha sonra yerinde tespit yöntemiyle incelendiğini kaydeden yetkililer, şu anda Türkiye çapında denetim yürütüldüğünü dile getirdiler. Bu konudaki incelemenin mayıs-haziran aylarında tamamlanması planlanıyor. Sonuçların da sonbaharda çıkması bekleniyor.

    Referans
  • aaron_1212
    Senior Member
    • 03-11-2006
    • 4376

    #2
    Konu: Kredi kartıyla para satışına son

    Vay be Helale haram katma aktivitesi
    Tefecilik yapacağına adam öldür, şantaj yap, çocuğunu kaçır fidye iste parasını al daha iyi, oda haram
    yahu ne hale gelmişiz, haram ne kadar hoş ne kadar güzel çekici oldu
    Yapın yapın, sonra bol bol hacca gidin olurmu ???, Benim yerimede gidin belki affolur

    Yorum

    • ali_ekber
      Member
      • 15-11-2004
      • 2525

      #3
      Konu: Kredi kartıyla para satışına son

      adamların araştırdıklarına bakın
      ilk önce bu insanlar niye tefeciye gidiyor onu araştırın
      açmı kaldı kumarmı oynadı veya işyeri satış yapamayıp gününü kurtarmak içinmi bu yola başvurdu
      kısa bir açıklama insanlar kredi kartı ile nakit alıyormuşlar.
      işleri iyi gitmeyipde daha önceden banka kredisini deneyip işlerini düzeltemeyip daha sonrada çek günü veya senet günü geldiğinde o esnaf hangi yola başvursun.
      dün akşam seyyar bir dürümcünün önünde durduk siparişlerimiz yapılana kadar arkadaş dürümcüye işler nasıl diye sordu
      dürümcünün cevabı her akşam evime giderken ekmek götürebiliyorum bağkur gibin resmi kurumlar beklesin benim için öncelik evime götüreceğim ekmek cavabı verdi
      bir arada bağkurdan yüklü bir şekilde icra takibi geldimi bu esnaf şimdi hangi yola başvursun kazancı tek evine ekmek götürecek kadar

      Yorum

      • ozkandonmez
        Administrator
        • 30-12-2002
        • 47398

        #4
        Konu: Kredi kartıyla para satışına son

        Kredi kartı ile bankadan nakit para çekmeyide inceliyorlarmı acaba , aynı kategoriye girer. Kimse zaten banka satar demesin
        Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



        HAYDI IPTV YAPALIM

        TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

        LÜTFEN OKUYUN

        Yorum

        • emin_070
          Senior Member
          • 03-07-2006
          • 3337

          #5
          Konu: Kredi kartıyla para satışına son

          bence güzel bir uygulama olur.

          Vatandaş kredi kartına olan borcunu hiç olmazsa biraz azaltır...

          Yorum

          • ALBAY-7
            Junior Member
            • 20-11-2005
            • 292

            #6
            Konu: Kredi kartıyla para satışına son

            ben bu işemi nakit sıkıntım oldugunda cok yaparım
            şimdi devlet bunu yapmayı engellemek yerine buna cözüm bulması gerekmiyormu sizce

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X