Ev sahipleri Dikkat

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Ev sahipleri Dikkat

    Ev sahiplerine kötü haber!
    30 Nisan 2009 08:06
    Gayrimenkul sahiplerinin %70'ine ceza yağabilir.
    Türkiye'deki binaların %70'inin hala kat mülkiyetine geçirilmemiş olması ev sahiplerinin başına büyük iş açacağa benziyor.

    Ev, dükkanı, büro, mağaza sahiplerinin %70'i ceza makbuzlarıyla karşı karşıya kalabilir. Peki bu cezayla karşılaşmamak için ne yapmak gerekiyor ?

    Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot, ev sahiplerinin yapması gerekenleri köşesine taşıdı.

    OLAY NE?

    28 Kasım 2007 tarihli Resmi Gazete'de "Kat Mülkiyeti Kanunu'nda DeğişiklikYapılmasına İlişkin 5711 sayılı Kanun" yayımlandı. Bu kanunun Geçici birinci maddesi ile de 28.11.2007'den önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp "yapıkullanma belgesi" alınmış bulunan gayrimenkullerin, 28 Kasım 2009 tarihine kadar katmülkiyetine geçirilmesi zorunlu kılındı (Yasanın tam metni için Bkz.www.yaklasim.com).

    28 Kasım 2009 tarihine kadar, kat mülkiyetine geçme yükümlülüğünü yerinegetirmeyenlere de ilgili belediyece 1.000'er TL "idari para cezası" kesilmesiöngörüldü.

    Buna göre örneğin, 20 daireli bir apartmanın, 28 Kasım 2009 tarihine kadar katmülkiyetine geçilmemesi durumunda, her bir daire malikine 1.000 TL ceza kesilecek.

    YAPMANIZ GEREKEN İLK İŞ...

    TAPUNUZA BAKIN


    Evi, dükkanı ya da bürosu olanların çoğu, "kat mülkiyeti" olayının ve ellerindeki tapununnasıl bir tapu olduğunun farkında bile değiller.

    Bu yazıyı okuduktan sonra, evinizin tapusunu bulun ve dikkatle bakın; "kat irtifaklı arsa tapusu" ise, olay sizi ilgilendiriyor. Kat mülkiyetine geçilmek üzere, gerekli girişimlerdebulunması için hemen yöneticinizi uyarın. Kat mülkiyetine geçilebilmesi için kat irtifakınasahip tüm maliklerin, tapu dairesine başvurmaları gerekiyor. Bunun için tapuya birliktegitmeleri değil, istenen belgeyi tamamının imzalaması ve içlerinden birinin, örneğin yöneticinin kat mülkiyeti işlemlerini yaptırması gerekiyor. Kat mülkiyeti ile ilgili belgelertoplanırken, maliklerden biri bulunamazsa ya da direnirse, bu işlem gerçekleşmiyor (Katmülkiyeti kurulması için istenen belgeler için Bkz. www.yaklasim.com).

    Kendisine yapılan yazılı bildirime rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresineverilmesi gereken belgeleri tamamlamaktan veya imzalaması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait bağımsız bölüm için1.000 TL idari para cezası kesilecek. Başka bir anlatımla, kat irtifakı sahiplerinden hangisiüzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmemişse, ceza sadece ona kesilecek. Bize göre, kat mülkiyeti tesisinde, her bir kat irtifakı sahibine, ayrı başvuru hakkı tanınsa dahaanlamlı olurdu.

    Şu anda tapu dairelerinde, ciddi bir yoğunluk var. Gayrimenkul sahipleri, son günleryaklaşmadan, kat mülkiyeti tesis ettirip, cezadan kurtulmanın peşindeler.

    KİMLER CEZAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK ?
    İSKANI OLMAYAN YANDI

    Türkiye'deki binaların yaklaşık yüzde 70'inin kat mülkiyetine geçirilmiş değil. Bunlardan;

    Bir kısmının, örneğinin yarısının iskanı alınmış ancak kat mülkiyeti tesis ettirilmemiş.

    Bu durumda olanlar nispeten avantajlılar. Rahatça sağlanabilecek belgeleri toparlayıp,birini de yetkili kılmak suretiyle, kat mülkiyeti tesis ettirebilirler.

    Bir kısmının da örneğin yüzde 70'in diğer yarısının iskanı bile alınmış değil.
    Bunların işi zor.

    Önce iskan alacaklar, ardından da kat mülkiyeti tesis ettirecekler.

    İskan alımında 16 ayrı belge aranıyor. Bunlardan bazılarını da müteahhidin yükümlülükleriile ilgili belgeler oluşturuyor (İstenen belgeler için Bkz. www.yaklasim.com).

    İskanı alınmamış binalarda, özellikle müteahhidin sigorta primi borcu (asgari işçilik) ya da iskana aykırı inşaat (binanın dışarıya taşması, kat yüksekliği vs. gibi) problemlerinçözümü ciddi bir sorun. (Şükrü Kızılot)
    kaynak:yurthaber.com
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    #2
    Konu: Ev sahipleri Dikkat

    ama sorun büyük
    sözde kat mülkiyetine gecirilecek sistemler için kat kat paralar gidecek
    iskan yok ancak belediye buralara yıllarca elektirik,su ve dogalgaz vermiş vede okkkalı okkalı emlak vergisi almış .
    bu nasıl olacak kimse bilmiyor

    amac acaba kat mülkiyetine gecirtmek mi yoksa vatandaşı işin içinden cıkılmaz durumda olan bu kanunla yontmak mı

    Yorum

    • aaron_1212
      Senior Member
      • 03-11-2006
      • 4376

      #3
      Konu: Ev sahipleri Dikkat

      Arapsaçı kanunları
      vatandaşı uğraştırmaktan başka bir şey değil
      Valla ben umursamıyorum artık

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X