Bu ülkede kiraz altından daha pahalı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Bu ülkede kiraz altından daha pahalı




    3 ton tadımlık fındık istediler, bir günde 40 milyon dolarlık ihracat bağlantısı yapıldı
    01 Temmuz 2009 Çarşamba, 17:18


    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Endonezya'nın büyük fırsatlar vaad ettiğini belirterek, ''Bir günde 40 milyon dolar ihracat bağlantısı yaptık'' dedi.
    İki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha ileri düzeye götürmek amacıyla Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında Endonezya'da temaslarda bulunan heyet Ankara'ya döndü.
    Cakarta'da iş forumuna katılan ve resmi temaslarda bulunan Bakan Çağlayan, gazetecilere görüşmeleri değerlendirdi.
    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bir şirketin 17,5 milyon dolarlık demir çelik ürünü ihraç sözleşmesi imzaladığını kaydeden Çağlayan, ''Yıl sonuna kadar 33,5 milyon dolar daha satış bağlantısı yapacak. Çilek Mobilya Distribütörlük verdi. Bir başka şirketimiz yatak yayı makinası satıyor. Ticaretimizde ciddi artışlar olacak. Bir şirketimiz 3 ton tadımlık fındık bağlantısı yaptı. Burada kirazın kilosu 40 dolar (Yaklaşık 60 lira. Altının gramı ise 30 dolar), kirazımız için büyük bir pazar olabilir. Makine satışı için de önemli talepler var. Önemli bir zeytinyağı talebi var. Fındık Tanıtım Grubununu da Çin'den buraya kaydıracağız...'' diye konuştu.
    Endonezya'nın petrolü doğal gazı olan Asya Pasifik'te güçlü bir ülke olduğunu kaydeden Çağlayan, gelecekte bölgenin parlayan yıldızı olacak bu ülkede önemli iş birliği alanları bulunduğunu vurguladı.
    Endonezyalı yetkililere serbest ticaret anlaşması önerdiklerini ve kabul gördüğünü söyleyen Çağlayan, serbest ticaret anlaşması imzaladığında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2-3'e katlanacağının altını çizdi.
    Endonezya'nın 5 yılda 40-50 milyar dolar gibi ciddi alt yapı yatırımlarına gireceğine dikkati çeken Bakan Çağlayan, demiryolu otoyol yatırımlarının 3,5 milyar dolar tuttuğunu bildirdi.
    ''Bu işler için Türk müteahhitlerine çok iş düşecek. Yakında müteahhitlerimizle ayrıca geleceğiz bu ül***e'' diye konuşan Çağlayan, politik risk sigortası gibi açılımlarla yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlere destek verileceği müjdesini verdi.
    Yılda 50 milyar dolar müteahhitlik hizmeti hedefi koyduklarını vurgulayan Çağlayan, sadece Hindistan'ın 10 yılda 500 milyar dolarlık alt yapı yatırımları yapacağını bu işlere de Türk müteahhitlerin talip olacağını altını çizdi.
    ENDONEZYA'YA UN İHRACATI VE ANTİDAMPİNG
    Endonezya'ya un ihracatının toplam ihracatı yarısını oluşturduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:
    ''Ancak anti damping uygulamaları var. Anti dampingi soruşturmalarının haklı bir uygulama olmadığını ve DTÖ kurallarına pekte haklı olmadığını aktardık. Ciddi mesafe kaydettik. Biz DTÖ kurallarına göre yapılsın istiyoruz. Bu girişimlerimizle un sektörümüzün yalnız olmadığı mesajı verdik. Endonezya tüm dünya küçülürken yüzde 4-5 büyüyen bir ülke. Kazakistan'dan sonra ikinci un ihracatçısıyız.''
    ''DİNLEYENLERİN AÐZI AÇIK KALDI''
    Endonezyalı bakanlara ve girişimcilere Türkiye;deki yatırım teşvik paketini anlatan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Dinleyenlerin ağzı açık kaldı. Çinlilerin de Endonezyalıların da ciddi ilgisini çekti. Aslında yeni yatırım teşvik sistemi Mısır;da ve diğer ülkelerde yatırım yapan Türk girişimcilere (yurda dön) çağrısıdır'' dedi.
    Türk Hava Yolları'nın Cakarta'ya haftada 5 sefer yapacağını ve bu seferlerde kargo olmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Çağlayan, Temmuz sonu başlayacak seferlerle ticaretin ciddi ivme kazanacağını bildirdi.
    DIŞ TİCARETTE CİDDİ POLİTİKA DEÐİŞİKLİÐİ
    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dış ticarette ciddi politika değişikliğine gidileceğini, ülke masaları oluşturulacağını açıkladı.
    Bakan Çağlayan, ''Bu masalarda uzmanlaşma sağlanacak ve ülke uzmanlarıyla tek masadan o ülkelere ihracat yönlendirilecek. Artık her ül***e her malı satarım devri kapanmıştır. Bu sisteme de İhracatı Geliştirme Merkezi'ni de katacağız'' dedi.
    Çin'de Türk takımının çok yakından tanındığını ve bir başarı öyküsü olarak görüldüğüne işaret eden Çağlayan, 10 Ocak'ta Japon- Türk milli takımlarının maç yapacaklarını, bunun olmaması halinde Çin milli takımıyla yapılacağını, aksi halde Nisan ayında bir maç yapılmasının planlandığını anlattı.
    ''DÜNYA ÇEVRESİNİ İKİ KEZ TURLADIM''
    Önümüzdeki günlerde gideceği Brezilya ve Şili'nin de katıldığında dünyayı 2 kez turlamış olacağını vurgulayan Bakan Çağlayan, ''1 dolar mal satmak benim yorgunluğumu giderir'' dedi.
    Yaşanan global ekonomik krizin ihracat üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Bakan Çağlayan, ''Ayda 10 milyar dolarlık ihracat yaptığımızda 104 milyar dolar ihracat hedefini geçmek durumunda olacağız'' diye konuştu.
    ''BÜYÜME RAKAMLARI HER AY BİR ÖNCEKİNDEN YÜKSEK OLACAK''
    Son açılan ekonomideki küçülme rakamını da değerlendiren Bakan Zafer Çağlayan, ÖTV ve KDV indirimlerinin yansımasının arkadan geldiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
    ''Bundan sonra aylık büyüme rakamları bir öncekinden daha yüksek olacak.
    IMF rakamları yanlış. Haziran ayında ihracatta önceki aya göre yüzde 22 artış var. 43 milyar dolar 6 aylık olursa geriye 60 milyar dolar kalıyor o da ayda 10 milyar dolar eder.''
    FINDIÐA İHRACATÇILAR TALİP
    İhracatçıların TMO'nun elinde bulunan fındığı kilosu 3,5 dolara dahilde işleme rejimi çerçevesinde istediklerini kendisinin de ''4,5 dolara verdim gitti'' dediğini anlatan Bakan Zafer Çağlayan, buna kendisinin yetkili olmadığını, konuyu Bakanlar Kurulu'na götüreceğini sözlerine ekledi.
    AA
İşlem Yapılıyor
X