Yargının yıpranması

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Yargının yıpranması

    Okay Gönensin Yazara ulaşmak için : ogonensin@gazetevatan.com Yargının yıpranması

    Son olarak, malum belgede imzası ya da sahte imzası bulunan albayla ilgili iki yargı kararının üzerinde durulmalıdır.

    Ankara’da askeri savcı araştırma yaptı, albayın ifadesini aldı, bilgisayarları inceledi ve soruşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

    Sonra İstanbul’da sivil savcı uzun bir süre ifade aldı ve albayı mahkemeye sevk etti, yargıç da ifade aldı sonra tutuklama kararı verdi. Albayın avukatları karara itiraz etti.

    Ertesi gün aynı mahkeme, bu kez üç yargıçla toplanarak tutukluluğa itirazı kabul etti, albay 18 saatlik tutukluluktan sonra tahliye edildi.

    Bu üç hukuki işlemi, belki hukukçular anlaşılması zor deyimlerle açıklayabilir, hatta örneklerini gördüğümüz gibi “son derece normal” karşılayabilir. Ama kamuoyunun “normal” karşılamasını kimse bekleyemez.

    Eğer sivil yargıcın tutuklama kararı almasını sağlayacak kadar güçlü kanıtlar varsa, diğer üç yargıcın aynı kanıtlar üzerinde tam tersi karar vermesini açıklamak hiçbir hukukçu için kolay değildir.

    ***

    Bu olayla toplumdaki bölünmenin ulaştığı boyut da bir kez daha ortaya çıktı. Kendisini taraf hissedenler, kendi duygularına uygun kararı veren hukukçuyu “adil” buluyor, beğenmediği kararı vereni ise “siyasi etki altında” görüyor. Her iki tarafın bakışı her gün gazetelere yansıyor; bir kararı alkışlayanlar, ertesi gün diğer karara tepki gösteriyor.

    Geçerli olan yargıya güven, hukuka güven duygusu değil; tam tersine, “hukuk da benim olsun, yargıç da benim olsun, benim sözüm adalet olsun” duygusudur.

    ***

    Yargının siyasallaşması bizim için yeni bir sorun değil. Tam tersine, giderek kangrene dönüşen bir sorunumuz. Bugün 16’ıncı yıldönümü dolayısıyla Sivas Madımak katliamının ilk mahkeme kararını hatırlayalım. Demişti ki anlı şanlı hukuk insanlarımız: “Aziz Nesin Salman Rüşdi’nin ‘Şeytan Ayetleri’ni yayınlattığı için insanları tahrik etmiştir, bu tahrik yüzünden cezaları yarıya indirilmelidir...”

    Aynen böyle demişti ilk mahkeme. Baktığı dava da bir güruhun insanları yakarak öldürmeye kalkıştığı bir katliamın davasıydı ve 35 kişi hayatını kaybetmişti. Böyle bir suçta hafifletici neden bulabilen bir yargıya güvenmeyene de kimsenin, en başta yargının söyleyecek bir sözü olamaz.

    ***

    Türkiye’de yargı siyasallaşmıştır, baskılara boyun eğmekte, siyasi dalgalara göre karar verebilmektedir.

    Türk yargısı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü bilinci ve duygusu bulunmayan siyasilerin eliyle yıpratılmıştır, kendisini korumayı da başaramamıştır.

    Gerçek budur, bu gerçeği kabul edersek çözümünü de düşünebiliriz. Yoksa ikide bir “bağımsız yargıya güvenim tamdır” diye kimsenin inanmadığı lafları tekrarlayarak gerçekten bağımsız bir yargıya sahip olamayız.


    ***
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Yargının yıpranması

    Ankara’da askeri savcı araştırma yaptı, albayın ifadesini aldı, bilgisayarları inceledi ve soruşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

    Sonra İstanbul’da sivil savcı uzun bir süre ifade aldı ve albayı mahkemeye sevk etti, yargıç da ifade aldı sonra tutuklama kararı verdi. Albayın avukatları karara itiraz etti.

    Ertesi gün aynı mahkeme, bu kez üç yargıçla toplanarak tutukluluğa itirazı kabul etti, albay 18 saatlik tutukluluktan sonra tahliye edildi.
    Birbirinin aynıymış gibi görünen, üç farklı konu. Anlayan, anlamayan herkes de yorum yapıyor.

    Yorum

    • fatih143
      Junior Member
      • 10-03-2007
      • 337

      #3
      Konu: Yargının yıpranması

      albayı koruyanlar dışarı cıkardı bakalım ilerde ne olur görecegiz ergenekonun uzantıları hala dışarıda cirit atıyor
      bu ülkede darbe yapmanın suc olduğunu hala anlayamamış sayın hakim ve savcılarımız var bazıları hala kendini hakın üstünde görüyor
      Son düzenleme fatih143; 04-07-2009, 07:51.

      Yorum

      • necatikaya
        Member
        • 20-12-2005
        • 1066

        #4
        Konu: Yargının yıpranması

        Eğer olaya ön yargılı olarak bakarsak gerçeği göremeyiz.
        1-Belge diye nitelenen kağıt,fotokopiden ibaret.Delil diye kabül görmedi.
        2-Albayın bu kağıttaki imzası,on yıl evvel kullandığı imza.Bu kağıttaki imza şu ankide olsa delil olarak geçersiz.Çünkü imza fotokopide.Her isteyen böyle bir kağıt hazırlayabilir.Nitekim avukatlardan birisi savcı özün imzası bulunan böyle bir kağıt hazırladı.
        3-Askeri savcı başka bir hukuk mu okumuşta ayrı bir karar verecek.Hukuk aynı hukuk.Askeri savcı gerekli inceleme ve arştırmayı yapıp suç unsuru bulmamış gereken cevabıda vermiş.
        4-Silivrideki savcılar saatlerce ifade almış tutuklanması için ilgili mahkemeye sevkine karar vermiş ve ilgili mahkemede tutuklanmasını kararlaştırmış vede albay askeri ceza evine konmuş.Olayların seyri böyle.
        Gelelim konuya.Bir defa sivil savcının ele geçirdiği bir delil varsa daha önceden askeri savcıya bildirme mecburiyeti vardır.Hukuki prosedür böyle.Ama ne yapıyor sivil savcı askeri savcıya bulduğu delili bildirmiyor tabii böyle bir delil buldu ise.savcı ne yapıyor, bu albay örgütle ilgili diye(delil varmı yokmu bilinmiyor)tutuklanması için sevk ediyorve albay tutuklanıyor.Burada hukuk adına komedi oynanıyor.Elbette albayın avukatları tahliye isteminde bulunacak olay komik,komik olduğu kadarda düşündürücü.Bu Ergenekon olayı baştan beri böyle.akp aleyhinde kim konuşur bir eylemde bulunursa yallah içeri.Her ferdin hukuka güvenmesi ve sonucu beklemesi sabırla.Hukuk herkese lazım olacak..
        Son düzenleme necatikaya; 04-07-2009, 14:56. Reason: ek

        Yorum

        • aaron_1212
          Senior Member
          • 03-11-2006
          • 4376

          #5
          Konu: Yargının yıpranması

          Kendisinin bir mason olduğu aşikar olan bir gazetecinin yazılarını okumamak gerekir.
          Kendin pişir kendin yee!!!
          Ye-ye-yo-yo diye bilirim ancak,
          Zaten ülkedeki Bilinen MEGA ( Ultra Tabir ediyorlar Kendilerini ) Yayın organları bütüüüüün gazete ve TV ler de verilen kesinlikle hiç bir habere Güvenmemekteyim/Güvenilmezde, Nedenmi?
          Yazarlarının % 98 inin mason olan kuruluşlar olduğu göz önüne alınırsa
          Ülkedeki Haber guruplarının Herdaim Saptırıcı bobin gibi faaliyet göstermişler, gerçeği açıklayacaklarına, içine muamma katarak ısıtıp ısıtıp önümüze koymaktadırlar
          bunu bebeler bile yemiyo
          Önce Kafaları değişmeli/uşaklık etmemelidirler
          Nerde o bağımsız bu mu habercilik / Hep kötüleme zihniyeti üzerine kurulu aptal bir düzenleri vardır.
          Hiçbir zaman iyilik göstermemişlerdir , Hep kötüleme Hep Kötüleme başka bir şey yok
          Sen kendi işine bak kardeşim

          Desimal dosya adıverilen ve kurumlar arası yazışma protokolü denilen bir dosyadır
          Bu kadar kolay bakılabilen bir dosyanın rehberliğinde hangi kurumdan hangi tarihte hangi evrak nosundan geldiği bulunamıyorsa veya bu yazışmanın o tarihte hangi gelen giden evrakı defterinden çıktığını bulunamıyorsa ben daha ne diyim


          Ne o acaba birilerinin çıkarlarına ters düşen bir karara mı tepkileri oldu bu beyfendinin demektende geri kalmadan şunuda söyleyeyim ; Bağımsız olmak için Gazete köşelerinde kalem oynatarak yalanlarla/kışkırtamalarla kimseyi kandıramazlar artık
          Devir değişti, Kendin pişir Kendin ye taraftarlarınada aynı taktiği uygulatarak
          Sende benim gibi yap yoksa sende o gazetelerde fazla barınamazsın köylü mantığıyla hareket eden zavallılar gurubu.....

          Son söz; Kararı veren yargı aynı yargı, Yargının verdiği kararı veren aynı yargıç
          Sana ne oluyorda Yargıya müdahale ediyorsun, bu yapıların müdahaleleri menfi işlerledir manası çıkar gibi bir düşünce çıkıyor
          Sizcede öyle değilmi? Bence öyledir.
          Yargı da Kendi üzerine düşen görevi yapmalı aksi halde yargıya da güven olmaz/ olmayabilir
          Dahası ülke Teksasa döner, yargının olmadığı bir ülke gibi anlaşılır
          Herkes kendi hakkını Kendisi almaya çalışabilir.
          Son düzenleme aaron_1212; 04-07-2009, 16:20.

          Yorum

          • necatikaya
            Member
            • 20-12-2005
            • 1066

            #6
            Konu: Yargının yıpranması

            Originally posted by aaron_1212 View Post
            Yargı da Kendi üzerine düşen görevi yapmalı aksi halde yargıya da güven olmaz/ olmayabilir
            Dahası ülke Teksasa döner, yargının olmadığı bir ülke gibi anlaşılır
            Herkes kendi hakkını Kendisi almaya çalışabilir.
            İşte Türkiye bu hale getirilmek isteniyor sizin yazdığınız gibi aaron_1212.
            Kendi işini kendin hallet.
            Böyle bir durum Türkiyenin bitmesi demektir ki böyle bir duruma hiç bir fert izin vermez..
            Gündemi maşgul etmek okadar kolayki.En son askerlerin sivil mahkemede yargılanma kanunu.Akıl mantık alacak gibi değil.Hayat pahalılığı,Kapanan işyerleri,Çığ gibi artan işsiz sayısı,bozuk düzen ekonomi,enflasyon düşüyor palavrası gibi devam eden olumsuzluklar.Sen bunları bir kenara koy,TSK ile uğraş,TSK yı nasıl alaşağı ederim hesabı içinde ol,sonra böbürlene böbürlene milli gelir bilmem kaç dolar palavrası sık.Bu saf halkta bunları alkışlasın.Yok öyle üç kuruşa beş köfte.Herşeyden önce kaybettirilen onur ve saygınlık.Türkiyenin dıştaki onuru,çadır devletle aynı düzeyde.Hangi görüşe ve hangi partiye ait olsakta bu çarpık ve sonu karanlık gidişata dur dememiz Dahi komutan Mustafa Kemal Atatürk'e olan minnet borcumuzun bir gereğidir bunu unutmayıp uyanık olmamız gerekir diye düşünüyorum.
            Bitiremedikleri Türk Silahlı Kuvvetleri kaldı.Onuda bitirirlerse sen sağ ben selamet..

            Yorum

            • YuSuF ErGiN
              Senior Member
              • 23-01-2006
              • 10188

              #7
              Konu: Yargının yıpranması

              Pek önemli gibi olmamakla beraber şu an üzerinde çalışılan bir yasada TSK emeklilerine ait "beylik tabancası " diye tabir edilen silahlara ait ruhsat işlemlerinin Valilik izni ile verilecek olması...

              ufak bir bilgide benden

              Yorum

              • necatikaya
                Member
                • 20-12-2005
                • 1066

                #8
                Konu: Yargının yıpranması

                Originally posted by YuSuF ErGiN View Post
                Pek önemli gibi olmamakla beraber şu an üzerinde çalışılan bir yasada TSK emeklilerine ait "beylik tabancası " diye tabir edilen silahlara ait ruhsat işlemlerinin Valilik izni ile verilecek olması...

                ufak bir bilgide benden
                Bu tip yasalar küçümsenmemeli.Hani bir laf vardır.Sinek ufak ama mide bulandırır.Ufaktan ufaktan yontulmaya başlandı TSK.Malesef..
                Son düzenleme necatikaya; 04-07-2009, 21:52. Reason: ek

                Yorum

                • fatih143
                  Junior Member
                  • 10-03-2007
                  • 337

                  #9
                  Konu: Yargının yıpranması

                  Originally posted by YuSuF ErGiN View Post
                  Pek önemli gibi olmamakla beraber şu an üzerinde çalışılan bir yasada TSK emeklilerine ait "beylik tabancası " diye tabir edilen silahlara ait ruhsat işlemlerinin Valilik izni ile verilecek olması...

                  ufak bir bilgide benden
                  niye gocunuyorsunu valilerin ruhsat vermesinden siz bu ülkede yaşamıyormusunuz ildeki en büyük mülki amir vali deyilmi siz kendinizi validen büyükmü görüyorsunuz
                  askeriye haricindeki diyer tüm kurumlar valilikten alıyordu (emniyet mit ve silah taşıyan diyer kurumlar) nesi sorun bu konunun askerse emekli oluncadamı asker sonra nereden aldıkları belli olmayan askeriyeye kayıtlı silahlar toprağın altından çıkar kimin ne yaptığı belli deyil zamanında kayıt altına alınsa onlarca mühümmak kayıp olmaz toprağa gömülmez
                  kafaların deyişmesi gerekir şimdiye kadar böyle gelmiş böyle gitmeyecek işte

                  Yorum

                  • necatikaya
                    Member
                    • 20-12-2005
                    • 1066

                    #10
                    Konu: Yargının yıpranması

                    Originally posted by fatih143 View Post
                    niye gocunuyorsunu valilerin ruhsat vermesinden siz bu ülkede yaşamıyormusunuz ildeki en büyük mülki amir vali deyilmi siz kendinizi validen büyükmü görüyorsunuz
                    askeriye haricindeki diyer tüm kurumlar valilikten alıyordu (emniyet mit ve silah taşıyan diyer kurumlar) nesi sorun bu konunun askerse emekli oluncadamı asker sonra nereden aldıkları belli olmayan askeriyeye kayıtlı silahlar toprağın altından çıkar kimin ne yaptığı belli deyil zamanında kayıt altına alınsa onlarca mühümmak kayıp olmaz toprağa gömülmez
                    kafaların deyişmesi gerekir şimdiye kadar böyle gelmiş böyle gitmeyecek işte

                    Saplantı halinden kurtulman olanaksız.TSK ile ilgili.
                    Asker,emekli olduktan sonra zaten silah bulundurmak veye taşımak için yeni bir ruhsata ihtiyaç duymaz.Vardır.Diğer bahsettiğin kurumlar nereden alır kanunla belirtilmiştir.Türk silahlı kuvvetleri denince renginiz değişiyor.Başka bir forumdada hakarete varan laflar ettin TSK ya.Bu allerjinin sebebi ne acaba.Toprağın altından çıktı masalına artık inanılmıyor.
                    ''böyle gelmiş böyle gitmeyecek''ten kastınız nedir.Rejimmi değişecek.Sizleri böylemi kandırıyor birileri.Gerçeklerden kaçmayın.Masallarada inanmayın..

                    Yorum

                    • ali_ekber
                      Member
                      • 15-11-2004
                      • 2525

                      #11
                      Konu: Yargının yıpranması

                      askersiz ülke neye yarar,düşünün,ama iyi ama kötü bir silahlı,gücün olacak elinde,ülke olarak,ne kadar güçlendirebilirsen ordunu o kadar söz sahibi olursun,
                      bu doğanın kanunu,nasıl aslan hayvanların kralıysa,insanlarda da ordusu ve ekonomisi güçlü olan kraldır.
                      bu kadar kendi gücünüze düşman olmayın ,ve yıpratmayın derim,bir daha kurtuluş savaşı yapma gücümüzde kalmaz,amacınız ül***i yabancılara teslim etmekse devam edin orduyu yıpratmaya derim.
                      saygılar

                      Yorum

                      • kucer06
                        Junior Member
                        • 05-10-2007
                        • 23

                        #12
                        Konu: Yargının yıpranması

                        Yargımı?Hangi yargı?Yargımı kaldı türkiyede polis devleti olmayalım hukuk devleti olalım derken bu sefer yargıç,savcı devleti olduk.Üstelik birde yargı siyasallaşınca iş çığrından çıktı

                        Yorum

                        • malcolm
                          Member
                          • 17-02-2008
                          • 1019

                          #13
                          Konu: Yargının yıpranması

                          Her kurumun içerisinde "suistimal olabilme tehlikesi" vardır. Bunu akılda tutmak gerekir. Bana göre tüm üst kurumlar "Askeri-Sivil" diye ayrışmayan bir yargının denetimine tabi olmalıdır. Burada bir kurumu yerin dibine batırıp diğer kurumu da "içerisindeki suistimalleri" örtecek kadar göğe çıkarma anlayışı da yanlıştır. Bir kuruma kutsaliyet biçip "kesinikle olamaz, olmaz" anlayışıyla hareket belki "ideal ve temenni" bağlamında makul görülebilir ama yargısal denetim "mantık ve deliller" üzerinden eylemlerini, kararlarını gerçekleştirir.

                          Yorum

                          • necatikaya
                            Member
                            • 20-12-2005
                            • 1066

                            #14
                            Konu: Yargının yıpranması

                            Ordusu olmayan devletler yaşayamaz.Devlet olmaktan çıkıp onun bunun kölesi olunur.
                            Birilerinin Türk silahlı kuvvetlerinden pis ellerini çekmesi lazım.
                            Ordumuzu zayıf düşürerek birilerinin amacına ulaşmasına maşa olmasınlar.
                            Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk,Türkiye bu duruma düşsün diye gecesini gündüzüne katıp bu ül***i kurtarmadı. ''Alın size, Cumhuriyeti hediye ediyorum ama sonsuza kadar koruruyun'' dedi parçalayın demedi.Ama birileri ne yapıyor(o birileri malüm)Orduyu yıpratmak için ellerinden ne geliyorsa yapmaktan çekinmiyor belge diye kağıt parçasını gündemde tutmaya çalışıyor.Sonuç ne olacak,hiç bir şey.Ortam gerildiği kadar gerilecek.Taşlar yerine oturacak.Eskiden olduğu gibi halk ordusunu baş tacı etmeye devam edecektir.Bu durumdan rahatsız olan olsun. icabına bakılır elbet.Bakılmasıda gerekir..

                            Yorum

                            • ali_ekber
                              Member
                              • 15-11-2004
                              • 2525

                              #15
                              Konu: Yargının yıpranması

                              ülkenin can damarı olan bir kurum os..dan belge için bu kadar gündemde tutulmamasının düşüncesindeyim,gerçekten ül***i yıpratacak şahısların yargılanması taraftarıyım,ama bu şekilde değil.
                              İlk okula giderken bazı arkadaşlar öbür arkadaşın ismini kullanarak kızlara aşk mektuplara yazardı,ilk önce mektubun altında ismi olan öğrenci çağrılırdı,halbukin çocuğun hiç bir bilgisi yoktun olaydan.
                              bu belgede ona benzer bir olay,ama bu seneryoyu oynayanlar okul çağında değiller,artkın,70 milyonun kaderini belirleyen şahıslar,en kısa zamanda ciddiyeti ve otoriteyi sağlamaları gerekiyor,o ne öyle köy kahvesine çevirdiler ül***i ve kurumların durumunu.
                              saygılar

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X