Çin idamlara hazırlanıyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Çin idamlara hazırlanıyor

    Çin idamlara hazırlanıyor

    Şincan'da sular durulmuyor. Çin askerleri Urumçi'de teyakkuza geçti. Çin hükümeti ise gösterilerin sorumlularının idam edileceğini duyurdu.


    İlişkili fotoğrafları göster

    Video: Uygur Türkü anlatıyor
    Yakınlarından haber alamayan Uygur Türkü, Şincan'daki olayları anlatıyor.




    'Bir tiyatro salonunda 200 ceset var'
    Dünya Uygur Kong. Gn.Bşk.Yrd. Seyit Tümtürk bağımsız kaynaklardan aldığı bilgileri aktardı.




    Foto Galeri: Çinde neler oluyor?
    Yüzlerce Uygur Türkü dünyaya sesini bu fotoğraflarla duyurdu




    Çinlilerle Uygurluların çatışması
    AA Muhabiri Kamil Erdoğdu ile Pekin'den canlı bağlantı.




    Foto Galeri: Sincan karıştı
    Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Çinli ve Uygurlu işçiler çatıştı.




    İlgili Haberler

    Uygurlara Çin kapanı
    ABD'den Şincan tepkisi geldi





    ntvmsnbc ve Ajanslar
    Güncelleme: 14:25 TSİ 08 Temmuz. 2009 Çarşamba

    PEKİN - Çin Komünist Partisi'nden yapılan bir açıklamada, Çin hükümetinin Şincan'daki gösterilerin ardında olan kişileri idam edeceği duyuruldu.
    Öte yandan Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kanlı olaylar sürüyor. Bölgenin başkenti Urumçi'de 200 kişilik bir grup protesto gösterisi düzenledi.
    AFP'nin bildirdiğine göre, Hanların yaşadığı mahalleleri ayırmak için polisin kordon altına aldığı yerin yakınlarında toplanan Uygurlar, Hanları protesto etti.



    Taşlı sopalı göstericilerden biri, dün gece 300 kadar Hanın güvenlik kordonunu geçerek evlere saldırdığını ve bir lokantaya zarar verdiğini, hatta 50 yaşındaki bir kişiyi dövdüğünü ve bu yüzden protesto gösterisi düzenlediklerini ileri sürdü.
    Çin ordusuna ait birlikler ise Urumçi'de teyakkuza geçti ve adeta gövde gösterisi yaptı.
    ALINAN ÖNLEMLER YASAL VE HAKLI
    Uygur Özerk Bölgesi'nin Urumçi Belediyesi ise, 5 Temmuz'da çıkan şiddet olayları ve yetkililerin duruma müdahalesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
    Urumçi Belediye Başkanı Jerla İsamudin, Pazar günü başlayan olaylarda Pazartesi akşamına kadar 156 kişinin hayatını kaybettiğini, 1080 kişinin yaralandığını söyledi.
    Olaylarda 11'i polis aracı olmak üzere 60 taşıtın, 209 dükkanın ve iki binanın tahrip edildiğini belirten Belediye Başkanı, toplam 56 bin 850 metrekarelik bir alanın da ateşe verildiğini bildirdi.
    Çin Komünist Partisi Urumçi Komitesi Sekreteri Li Cı da belediyenin olaydan sonra özel bir ekip oluşturduğunu, kentte hasar gören altyapı tesislerinin kısa zamanda yeniden hizmete sokulacağını ifade etti.
    Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Urumçi'de patlak veren şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yasal ve haklı olduğunu vurgulayarak, bu önlemlerin farklı etnik gruplara mensup halk tarafından da desteklendiğini açıkladı.
    Çin Gang, Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yasaların uygulanmasıyla görevli makamların bazı şüphelileri gözaltına almasının, halkın can ve mal güvenliğini korumayı amaçladığını söyledi.
    Sözcü, hiçbir ülke gibi Çin'in de bu tür sabotaj ve şiddet olaylarına izin veremeyeceğine, aksi takdirde ülkenin hukukla yönetilen bir ülke ve hükümetin sorumlu bir hükümet olamayacağına dikkati çekti.
    ÇİN İSLAM DERNEÐİNDEN KINAMA
    Öte yandan Çin İslam Derneği Başkanı imam Cın Guangyuen, Urumçi'deki olaylara karışan suçluların eylemlerini şiddetle kınadı. Cın, Çin Uluslararası Radyosuna verdiği demeçte, İslam dininin barışçı bir din olduğunu vurgulayarak, 5 Temmuz olaylarının düzenleyicileri ve katılımcılarının İslam dinini temsil edemeyeceğini ve eylemlerinin milli ve dini sorunlarla ilgisi olmadığını söyledi.
    Cın ayrıca, resmi makamların sabotaj faaliyetleriyle mücadele etmek için aldığı etkili önlemleri "kararlılıkla" desteklediklerini kaydetti.
    ASAYİŞ KISA SÜRE İÇİNDE NORMALE DÖNECEK
    Çin Komünist Partisi Şincan Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Sekreteri Vang Lıçüen de CCTV'de (Çin Merkez Televizyonu) yayımlanan açıklamasında, 5 Temmuz'da Urumçi'de meydana gelen ciddi sabotaj ve şiddet olaylarından sonra durumun kontrol altına alındığını belirtti.
    Vang, Han milliyetinden bazı vatandaşların sokağa dökülmesiyle ilgili olarak, her milliyetten vatandaşa etnik çatışma yaratmak yerine, evine dönerek, asayişin bir an önce sağlanmasına katkıda bulunma çağrısı yaptı.
    KADER: POLİS 400 UYGURU ÖLDÜRDÜ
    Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kader, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki çatışmalarda 400 Uygur'un polis tarafından öldürüldüğünü söyledi.
    Wall Street Journal Asia'ya makale yazan Kader, pazar gecesi Urumçi'de polis ateşi ya da dayağı yüzünden 400 Uygur'un öldüğünü savundu. Doğu Türkistan'daki Uygur kaynaklarına dayandırdığı makalesinde Kader, olayların başta Kaşgar olmak üzere Şincan'ın başka bölgelerine doğru yayıldığını kaydetti.
    Kader, Çinli yetkililerin Uygurları hedef alan güvenlik önlemlerini de kınadı.
    Çinli yetkililer, olaylarda 156 kişinin öldüğünü, 1080 kişinin yaralandığını 1400'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.
    Kader, daha önceki açıklamasında, Çin yönetiminin Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki etnik çatışmalardan kendisinin sorumlu olduğu yönündeki suçlamalarını reddetmişti.
  • 67TOPRAK
    Senior Member
    • 12-11-2005
    • 3015

    #2
    Konu: Çin idamlara hazırlanıyor

    lanet olasi ülkede insada deger yokki.
    ikinci cocugu bile yapmanin yasak oldugu ül***i düsünebiliyormusunuz. ikinci cocugu olana hapis cezasi varmis.ikinci cocuklari olan aileler cocuklaini bodrum katta büyütüyorlarmis. bu nebicim hayat, bu nebicim dünya. hakikatten civisi cikmis artik.


    Allah büyüktür. Düsmez kalkmaz bir Allah´tir.

    Yorum

    • eren511
      Member
      • 29-07-2006
      • 2805

      #3
      Konu: Çin idamlara hazırlanıyor

      Rabiya Kadir: Artık Çinlilerle yaşayamayız

      Çin yönetiminin, Doğu Türkistan'daki olaylardan sorumlu tuttuğu Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabiya Kadir, NTV Anahaber'de açıklamalarda bulundu.

      İlişkili fotoğrafları göster

      Rabiya Kadir NTV'de

      'Artık Çinlilerle yaşayamayız', 'Ölü sayısı 300 olursa abartlı bulmam', 'Yaralılar ölüme terk edildi'...



      NTV
      Güncelleme: 21:35 TSİ 08 Temmuz. 2009 Çarşamba

      Dünyanın gözü Çin'de. Şincan eyaletindeki olaylarda resmi ve resmi olmayan rakamlar yüzlerce ölü olduğunu söylüyor. Çin yönetiminin olayların çıkmasına neden olmakla suçladığı 'Uygurların Anası' Rabia Kadir, NTV canlı yayınında konuştu.
      Rabiya Kadir, Washington'dan Banu Güven'in sorularını yanıtladı.

      Dünya Uygur Kurultayı Başkanı, "Doğu Türkistan'daki son durum nedir, size gelen rakamlar ne diyor?" sorusuna yanıt vermeden önce, "Her şeyden önce ben Türk halkına, Doğu Türkisatanlı kardeşlerine gösterdikleri destek ve yardım için teşekkür ederim. Yetkililere özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, 20 milyon Doğu Türkistanlı adına teşekkürlerimi ve minnettarlığımı bildirmek isterim. Bir Türk televizyonunda Uygur dilinde konuştuğum için çok mutluyum. Sizlere de bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
      "ÇİNLİLERLE BİRLİKTE YAŞANAMAZ"
      Son olaylar, artık Uygurların Çinlilerle birlikte yaşamayacağını göstermiştir. Urumçi'de 5 Temmuz günü barışçıl şekilde protesto yürüyüşüne çıkan kadın, çocuk ve gençler Çin hükümeti tarafından vahşice bastırılmıştır.

      Çin hükümeti, Doğu Türkistan'daki olaylarda, Uygurluları suçlu gösterme yoluyla güvenlik güçlerinin vahşi tavrını örtmeye çalışıyor. Çinlilerin nefteri körüklenmiştir; Uygurlara saldırılar başladı... "ÖLÜ SAYISI 1000'İ AŞTI"
      Son olarak Urumçi'de, Çinlilerin saldırısı sonucu 4 Uygur kızının öldü haberini aldık. Henüz protesto yürüyüşü bitmeden de 400 kişinin öldüğü haberini aldık. Bence tüm bunları değerlendirdiğimizde, ölü sayısının 1000'i aştığını düşünüyorum.
      "YARALILAR ÖLÜME TERK EDİLDİ"
      Çinliler bölgeye çok büyük silahlı güç yerleştirdi. Protescuları bastırıyorlar ve ölenlerin çoğunluğunu Uygurlar oluşturuyor. Çin hükümeti, tutuklanan Uygurlu sayısını 1500 olarak ilan etti ancak alınan haberlere göre olaylar başka yerlere de sıçradı. Oralarda da gösteriler yapıldı, çatışmalar çıktı. Bizim dün aldığımız haberlere göre, tutuklanan kişi sayısı 5000'i geçiyor.
      "ÜÇ BİN ÖLÜ ABARTLI OLMAZ"
      Bence ölü sayısı yükselebilir. Çünkü yaralılar var. Bu rakam Çin hükümetine göre 800 ve bunlar ölüme terk edilmiş durumda. Ben, 2000 - 3000 ölü sayısını abartılı bulmuyorum.
      Banu GÜVEN: Olayları başlatmakla suçlanıyorsunuz, ne diyecek? Bunlar, bağımsızlık isteyen bir grup tarafından çıkarılan olaylar mıdır yoksa oradaki gerginlikten mi kaynaklanmıştır?
      RK: Çin, Doğu Türkistan'ı işgal ettğinden beri baskıcı politika izledi. Dini, örfü, adeti baskı altına aldı. Siyasi baskı 60 yıldır devam ediyor. Ekonomik baskı sürüyor.
      Özellikle Çin'in iç bölgelerinden Doğu Türkistan'a milyonlarca Çinli yerleştirildi. Doğu Türkistan'daki genç kadın ve kızlar, Çin'in içlerine taşındı. Doğum kontrol uygulaması ile 7-8 aylık bebekler bile anne karnından alındı. Vahşi bir politika yürütülmüştür. İşte bu siyasat, Uygurların sabrını taşırmış ve tabii bir sonuç olarak bunlar yaşanmıştır.
      Yakın zamanda, Doğu Türkistan'ın tarihi şehri Kaşgar, yeniden imar bahanesiyle bozulmuş ve tahrip edilmiştir. Uygur medeniyetini yok etmeye çalışıyorlar.
      "OLAYLARLA İLGİM YOK"
      Bana yöneltilen suçlamaları reddediyorum. Bütün sorumlukluk Doğu Türkitanda'ki Komünist Partisi Başkanı ve Yerel Hükümet Başkanı'ndadır. Herkesin yürüyüş yapma ve protesto hakkı vardır.
      Tüm dünyadaki Uygurları protesto yürüyüşü yapmaya çağırıyorum. Etrafımdaki kişilerle birlikte Doğu Türkistan halkının durumunu dünya kamuoyuna anlatmaya çalışıyorum. Çin hükümeti de benim bu faaliyetimi ve gelecek desteği yok etmeye çalışıyor.
      Banu GÜVEN: Türkiye'den vize alamadığınız bilgisi doğru mu? Siyasi yetkililier; Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'la tamasa geçtiniz mi? Ya da böyle bir şey bekliyor musunuz?
      RK: Türk yetkililerin, özellikle sayın Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın son olaylarla ilgili açıklamalarından ötürü sevinçliyim. Eskiden de destek gösterilmişti ancak son destek çok mutluluk verici. Bunu devam ettirmelerini ve Doğu Türkistan halkına sahip çıkmalarını umuyorum. Barışçıl bir çözüm bulmak, şimdiki duruma çare üretmek için Türk yetkiklerle görüşmek istiyorum. Beni kabul etmelerini ve müzakere yapmak istiyorum.
      "TÜRKİYE İKİ KEZ BENİ REDDETTİ"
      Çevirmen'den: Türkiye'ye giriş talebi iki kez reddedildi. Talep 2006 ve 2007 yıllarına aitti. Ancak Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği vize vermedi. Gerekçe ise 'Türkiye'ye girmesi istenmeyen şahıs'tı.
      Banu Güven'in, Rabiya Kadir'in ağzından duymak için soruyu tekrarlaması ve ek olarak "Çin yönetimimn baskısı mı var Türkiye üzerinde?"ye, Kadir şu yanıtı verdi:
      RK: Elbette ki Çin hükümetinin baskısı olduğunu düşünüyorum. Ancak vize verilmemesi beni üzmedi. Türk halkının Doğu Türkistanlılara desteği devam ediyor önemli olan da budur. Seyit Tümtürk benim yardımcım ve Türkiye'de faaliyetlerde bulunuyor.
      Türk Büyükelçiliği'ndeki yetkili hanım, neden olarak 'Siz Türkiye'ye girmesi sakıncalı kişi olarak gösteriliyorsunuz. Onun için vize veremeyiz' dedi. Ben de ona 'Türkiye benim vatanım saylır bir gün gireceğim' dedim.
      Rabiya Kadir, son olarak şunları söyledi:

      "Ben her şeyden önce son olaylarda, Türkiye'deki kardeşlerimizin bize gösterdiği destek ve yardımdan dolayı teşekkür ederim. Bizim derneklerimizin orada yaptığı gösterilere katılan tüm kardeşlerimize teşekkür ederim. Türk hükümetine, Uygur siyasi aktivistlerini Çin'e geri göndermediği için teşekkür ederim. Oradaki kardeşimizin vatandaşlık meselelerinin halledilmesi istiyorum. Oraya gelecek olan Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin vatandaşlık işlerinin halledilmesi istiyorum."

      Rabiya Kadir, programın sonunda, bir şey söylemek istediğini belirterek, "İki kelime Türkçe... Ben Türk kardeşlerimle böyle Türkçe konuştuğum için çok memnunum" dedi.

      Yorum

      • zigana
        Senior Member
        • 26-01-2004
        • 3796

        #4
        Konu: Çin idamlara hazırlanıyor

        orada ölenler sadece Türkler değil
        dünyada müslüman Türkler ölüyor

        yani dünyada insanlık ölüyor.

        bakın irakfilistin,afganistan,pakistan,kosova,şimdi dogu Türkistan

        nerdesiniz ey insanlık müsvetteleri

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X