Nabucco projesi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Nabucco projesi

    Nabucco'da yüzde bilmecesi

    Nabucco'da Türkiye hangi koşullarda masaya oturacak? Yarınki imza öncesi Reuters'in geçtiği "Türkiye Nabucco hattından taşınacak doğalgazın yüzde 15'ini kullanmaktan vazgeçti" haberini Enerji Bakanı Yıldız yalanladı.

    İlgili Haberler

    Enerji Bakanı Yıldız Rusya'ya gidiyor
    Enerji Bakanı da 'akaryakıt ucuz değil' dedi





    NTV
    Güncelleme: 19:31 TSİ 12 Temmuz. 2009 Pazar

    İSTANBUL - Nabucco doğalgaz boru hattının imza töreni yarın düzenlenecek. Önemli tören öncesi Türkiye'nin masaya hangi koşullarla oturacağına dair belirsizlik sürüyor.
    Türkiye'nin hattan geçecek gazın yüzde 15'ini kendi ihtiyaçları için kullanma talebinden vazgeçebileceği yönündeki haberleri Enerji Bakanı Taner Yıldız, yüzde 15'lik paydan çok daha önemli kazanımlar olacağına dikkat çekerek yalanlıyor.
    Bugün sabah saatlerinde Reuters ajansı abonelerine Enerji Bakanı Yıldız'a dayandırarak "Türkiye Nabucco'da yüzde 15'lik doğalgaz hakkından vazgeçti" şeklinde bir haber geçti.


    Bakan Taner Yıldız, bu haberin ardından yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı. Yıldız şöyle konuştu:
    "Türkiye'ye verilmiş böyle bir hak yoktu ki zaten vazgeçilsin.
    Yüzde 15'ten amaç nedir. Amaç arz güvenliği ile alakalı güvencedir. İstenilen gazı tedarik etmekle alakalıdır. Burada önemli olan Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanması ve arz güvenliğinin sağlanmasıdır. Yarın imzalanacak hükümetler arası anlaşmada bir madde var. O madde de şu: 'Ortak ülkeler istemeleri halinde öncelikle gazın yüzde 50'sine varıncaya kadar olan miktar bu ülkeler için kullandırılır' Yani 31 milyar metreküpün yarısı olan 15,5 milyar metreküpe kadar olan kısmı kullandırılır der istemeleri halinde. Bu bir imtiyazdır ortak ülkelere...
    Ben burayı istersem kullanabilirim yani bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4,5 milyar metreküptür ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım. Niçin yüzde 15 olarak isimlendirelim. Adının yüzde 15 olması değil ki amacımız, üzüm yemektir. Biz üzüm yiyoruz."
    Arz güvenliği ile alakalı ülkelere imkan sağlandığını ve bunun anlaşmada yer aldığını vurgulayan Bakan Yıldız, bu nedenle yüzde 15 rakamının olup olmamasının fark etmediğini söyledi.
    Proje için yarın düzenlenecek imza törenine Bulgaristan, Avusturya ve Macaristan başbakanları ile Gürcistan Devlet Başkanı katılacak.

    "IRAK'IN ŞU AN VERECEK GAZI YOK"
    Öte yandan, Nabucco Projesi için ileride tedarikçi ülkelerden biri olabileceklerini söyleyen Irak Hükümet Sözcüsü Ali el Debbag. şu anda ise Nabucco'ya verecek fazla gazlarının bulunmadığını vurguladı.
    Debbag bu nedenle, Başbakan Maliki'nin Ankara'da yarın yapılacak törene katılacağını ancak Nabucco anlaşmasına imza atmayacağını duyurdu. Debbag, “Ülkenin ihtiyacını karşılamak, ihracattan önceliklidir" dedi.
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    #2
    Konu: Nabucco projesi

    Türkiye’ye 4.5 milyar euro yatacak 10 bin kişi iş bulacak


    Haber Hürriyet
    11.07.2009 - 14:47




    Pazartesi günü 5 geçiş ülkesinin (Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya) Ankara’da imzalayacağı Nabucco Doğal Boru Hattı Projesi’nde aslan payı Türkiye’nin olacak. Nabucco’nun inşaat aşamasında Türkiye’ye ye 4.5 milyar Euro’luk yatırım yapılması ve 5-10 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Vergi gelirlerinin yüzde 60’nın da Türkiye’ye kalacağı hesaplanıyor.

















    Doğalgaz Rusya’ya bağımlılığı azaltacak Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde geri sayım başladı. Çalışmalarına 2002’de başlayan ve Hazar ile Kafkaslardaki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Nabucco Projesi’nde 13 Temmuz Pazartesi en önemli adımlardan biri atılarak, projeye ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma imzalanacak. Çok sayıda ülkeden başbakan düzeyinde katılımla imzalanacak olan Nabucco’nun inşaat aşamasında 4.5 milyar Euro’luk yatırım yapılması ve 5-10 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

    Çalışmaları Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen tören öncesinde Nabucco ile ilgili ayrıntılar önemli ölçüde ortaya çıktı. ‘Asrın projesi’ olarak nitelenen Nabucco’nun bazı özellikleri şöyle:

    EV SAHİBİ ERDOÐAN
    Törene Başbakan Tayyip Erdoğan ev sahipliği yapacak. Anlaşmaya Türkiye adına Erdoğan’ın yanısıra, hattın geçeceği diğer ülkeler olan Bulgaristan, Romanya, Macaristan ile Avusturya’nın Başbakanları imza koyacak. Almanya’dan ise katılım devlet sekreteri düzeyinde olacak. Potansiyel tedarikçi ülkelerden Azerbaycan, Suriye, Mısır, Türkmenistan’dan Enerji ve Petrol Bakanları törene katılırken, Gürcistan’dan Cumhurbaşkanı Miheil Şaakaşvili katılacak.

    AB’DEN BARROSSO KATILACAK
    Hükümetlerarası Anlaşma’nın imza törenine Nabucco projesini “kolaylaştırıcı” rolünü üstlenen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun katılacağı teyid edildi. Törende ayıca projeye önemli bir finansman sağlayacak iki Avrupa bankası EIB ve EBRD yöneticileri de yer alacak. Ayrıca, ABD’nin enerji meselelerinde Avrasya Özel Temsilcisi Richard Morningstar ve ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Richard Lugar da törene katılacak. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso da törende yer alarak, AB’nin projeye verdiği siyasi desteği vurgulamış olacak. Törende, projeye finansman sağlayacak Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yöneticileri de bulunacak.

    2010’DA BAŞLAYCAK
    Projede 2010 yılında hattın inşasının başlaması ve 2014’e kadar tamamlanması öngörülüyor. Yapım aşamasında Türkiye’ye 4.5 milyar Euro yatırım ve 5-10 bin kişilik istihdam bekleniyor. Toplam 3 bin 300 kilometre uzunluğa ulaşacak olan Nabucco Hattı’nın, maliyeti 7.9 milyar Euro olarak hesaplanıyor. Bu arada, Nabucco projesine ilişkin anlaşmanın imzalanacak olması Ankara’da çok olumlu karşılanıyor. Ankara’da “Anlaşma ile Nabucco projesinin kredibilitesinin artacağı, tedarikçi ülkelerin projeyi daha ciddi bir gözle bakacağı” değerlendirmeleri yapılıyor.

    YILDA 400 MİLYON EURO VERGİ GELİRİ
    Projenin bitiminde Türkiye kazancını vergi yoluyla devam ettirecek, ayrıca teknik konularda da yeni istihdam olanakları ortaya çıkacak. Anlaşma metninde hattan elde edilecek vergi gelirlerinin dağıtımında boru hattının o ülkeden geçen uzunluğunun kriter olması ilkesinin yer alıyor. Hattın 2 bin kilometresi Türkiye’den geçiyor. Bu durumda Nabucco’da toplanan verginin yaklaşık yüzde 60’ı Türkiye’de kalacak. Bu da Türkiye için anlamı yıllık 400-450 milyon Euro gelir anlamına geliyor.

    YÜZDE 15'TEN VAZGEÇİLDİ 'cdc' FORMÜLÜ GELİŞTİRİLDİ
    Türkiye, Nabucco’dan geçen gazın yüzde 15’lik kısmını kendi ihtiyaçları ve re-eksport için alma talebinden vazgeçti. Türkiye’nin hükümetler arası anlaşmada böyle bir talepte bulunmayacağı kesinleşti. Türkiye’nin asıl amacının enerji güvenliğini sağlamak olduğu vurgulanırken, bu talebin yerine toplu müzakerelerin yapılacağı yeni bir formül oluşturulduğu öğrenildi. Buna göre, Caspian Development Cooperation (CDC-Hazar Denizi Kalkınma Konsorsiyumu) isimli yeni bir mekanizma oluşturularak, Nabucco’da yer alan şirketler bir araya gelerek, gazı daha ucuz alabilmek için tedarikçilerle pazarlığa birlikte oturacak. CDC kurulduktan sonra, kaynak sağlayacak ülkelerle görüşmelere başlanacak ve alınacak gazın miktarı ve ücreti konusunda, Nabucco’ya taraf tüm ülkeler, gazı satacak ülkeler ile topluca pazarlık yapıcak.

    6 AY SONRA DETAYLI BİR ANLAŞMA DAHA YAPILACAK
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 6 ay içinde Nabucco Projesini destekleme anlaşması olarak yorumlanabilecek detaylı bir anlaşmanın daha yapılacağını açıkladı. Yıldız, bu konuda “Bu anlaşma, bu projenin asıl firmasıyla beraber Türkiye’nin yapacağı bir anlaşma olacak. Proje destekleyici anlaşma ile bu bir bütünlük arz edecek. Türkiye ve AB ülkelerinin menfaatlerinin olabildiğince örtüştüğü noktada anlaşma sağlanacak” diye konuştu. Türkiye’nin yüzde 15 talebinden vazgeçmesine ilişkin olarak da Yıldız, şunları söyledi: “Bu şirketlerin bir araya geldiği bir projedir. Hükümetlerin bir araya geldiği bir proje değildir. Yüzde 15’le alakalı geldiğimiz konuda, şirketler bunun arz güvenliği kısmını taahhüt etmişlerdir ama fiyatlamayla ilgili konuda bu taahhüde girmemişlerdir. Biz bunu istedik ama bunun karşılığında da bir kısım şartlar masaya koyduk.”

    SOCAR: SİYASİ OLARAK DESTEK VE ÖNCELİK VERİYORUZ
    Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar Başkanı Rövnag Abdullayev, Azerbaycan gazının uluslararası pazarlara çıkması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Azerbaycan’ın halihazırda 4 ül***e gaz verme imkanı olduğunu dile getiren Abdullayev, bu ülkeleri Türkiye, Rusya, Gürcistan ve İran üzerinden Nahçıvan olarak sıraladı. Azerbaycan’ın gaz rezervlerinin çok güçlü olduğuna değinen Abdullayev, şunları söyledi: “Azerbaycan’da geniş gaz rezervleri vardır. Azerbaycan’ın 31-40-50 milyar metreküp gazı ihraç etme imkanı vardır. Ümit yatağında 200-250 milyar metreküp gaz yatakları var, Şahdeniz’de 1 trilyon 200 milyar metreküp gaz yatakları var. Bunları hayata geçirmeye imkanı var. Bu pazarların hangisi bizim için fizibiliteyse o pazarlara gaz verme imkanlarını araştıracağız. Ama Nabucco projesine siyasi olarak destek ve öncelik veriyoruz.”

    ADININ VERDİ'NİN OPERASINDAN ALDI
    Proje adını İtalyan besteci Guiseppe Verdi’nin ‘Nabucco’ adlı operasından alıyor. Yahudilerin Babil’e sürgüne gönderilmesini anlatan opera, Kudüs’te geçiyor. Babil Kralı Nabulkadnezar döneminde geçen operada, taht kavgaları, aşk ve pekçok entrika sahneleniyor.
    Projenin fikir olarak ortaya atılmasında Avrupa’nın doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlılığı da önemli pay oynadı. Özellikle 2006 yılında Rusya Ukrayna’ya sağladığı gazı kesince, Avrupa, enerji güvenliği konusunda alternatifler üzerine yoğunlaşmaya başladı.

    Boru hattının ortakları eşit hisse ile BOTAŞ (Türkiye), Bulgargaz (Bulgaristan), Transgaz (Romanya), MOL (Macaristan), OMV (Avusturya ve RWE (Almanya). Anlaşmaya hattın sınırlarından geçeceği ülkeler imza koyarken, konsorsiyumun diğer üyesi Almanya transit rolü olmadığı için imza koymayacak.

    Pazartesi günü imzalanacak Anlaşmanın, doğalgaz tedariki gibi tartışmalı konulara açıklık getirmese bile, yatırımcıların projeye olan güvenini arttırması ve tedarikçi ülkelere daha ciddi bir mesaj vermesi bekleniyor.

    Nabucco Projesi için en önemli adımı ise tedarikçi ülkelerle anlaşma konusu oluşturuyor. Nabucco’ya Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Mısır, Suriye gibi doğalgaz kaynağına sahip ülkelerden gaz sağlanması düşünülüyor.

    Ancak, kaynak konusunda da siyasi kararlar önem taşıyor. Örneğin, dünyanın en büyük ikinci doğalgaz rezervlerine sahip

    Yorum

    • eren511
      Member
      • 29-07-2006
      • 2805

      #3
      Konu: Nabucco projesi

      rusyanın engellemelerine karşı başarılı bir şekilde son noktaya kadar gelinmiştir şimdiden hayırlı olsun türkiyenin ilerde stratejik önemini artıracak bir anlaşma

      Yorum

      • 67TOPRAK
        Senior Member
        • 12-11-2005
        • 3015

        #4
        Konu: Nabucco projesi

        hayirli olsun.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X