Harç, hak, hakkaniyet

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Harç, hak, hakkaniyet

    Harç, hak, hakkaniyet

    "Oğlum Uludağ Üniversitesi'nde, kızım Ege Üniversitesi'nde. Oğlumun harcı 2 bin 400 lira olarak belirlenmiş. Çünkü ikinci öğretim. Ben bir memur emeklisiyim. İki çocuğumu da okutmaya çabalıyorum. İkinci öğretime neden yüzde 100 zam yapılıyor?"
    Babanın sormadığı da şu:
    "Ben gelirimde böyle bir artış hiç gördüm mü ki?"
    ***
    Üniversitenin "beş parasız" olması tabii ki mümkün görülmeyebilir ama "parasız" üniversitenin de "üç kuruş"u bir araya zor getiren ailelere ve çocuklarına "paragöz" davranması hakkaniyet midir?
    Kimileri bunu "hakkaniyet" sayıyor.
    "Anglo-sakson" bir ortamın genç ve yaşlı müritleri bir de "liberal sentezler"e erişmişlerse...
    "Alınan hizmet bedeli" felan oluyorlar.
    Çünkü misal, Fransızlar, İtalyanlar hep salak!
    Türkiye'deki kişi başına gelirin en az beş katına sahip ortalama vatandaşların yaşadığı memleketlerde, "devlet", esasında "kamu" üniversitelerinin, buradakinden de az harçlarla, hatta "bedava" öğrenci kabul ettiği sistem enayilik çünkü!
    ***
    Hikâyenin özü şudur:
    "Devlet" ille hot zot etmek ya da büyüklere büyük hizmetler için değil, zor koşullardaki insanların, gençlerin, çocukların hayatlarını ve şartlarını da bir nebze adalet ve hakkaniyet çizgisine eriştirebilmek için de vardır.
    Bunun için "kamu"dur.
    Bunun için, orada geçici olarak, seçimle veya tayin, terfi ile hizmet yapanlar, hizmetlidir işte.
    Üniversiteye gelince...
    "Evrensel" yani tüm insanlığa, tüm tarihe ait birikmiş bilgi, deneyim ve düşünceyi toplar.
    İnsanlığın, bu arada bir ülkedeki tüm insanların da ortak malıdır.
    Üniversite görevlilerinin çoğu da, insanlık tarihinin ortak bilgisi ve bir ülkedeki tüm insanların ortak katkısıyla yetişmiştir.
    Özeller bir yana...
    Üniversite, özünde kamudur, halktır, halklardır, insanlıktır, evrenseldir.
    ***
    Ama bunlar tabii ki "ideolojik" bakış açısı.
    Aynı, tam tersine, harç raconunu, piyasa törelerini şaşmaz, mutlak görenlerin de bir "ideolojisi" olduğu gibi.
    Lakin...
    Hadi "kamusal" duyarlılıkları cemaatten, merhametten ve bağıştan, sadakadan, zekâttan öteye biraz zayıf olsun...
    Lakin, dini duyarlılıklarda iddialı olanların en çok bilmesi gerekir ki...
    "Hakikat, hakkaniyet, hak" hep "Hak"ka da dairdir!
    O yüzden...
    Başka hiçbir nedenle olmasa dahi...
    Eşitlikçi, adil, güçsüzü koruyan üniversite bir de öyle kamusal bir haktır işte!



  • zigana
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3796

    #2
    Konu: Harç, hak, hakkaniyet

    kimse aksini soyleyemez
    bu hükümet doneminde herşey para
    eğitim para
    saglık para
    yaşamak para

    ama birilerine teğet geciyor
    egitim bedeva
    saglı bedeva
    yaşamak bedeva

    işte adaletin olmadıgı adalet anlayışı
    biz bu hükümette gördük ama bazıları gormediler görmek istemediler
    halende başlarını kuma gömerek yolunmaya devam ediyorlar

    Yorum

    • *@€f€@*
      Banned
      • 04-06-2006
      • 268

      #3
      Konu: Harç, hak, hakkaniyet

      icon2tesaqdüfen yaşamaya ve yaşatmaya çalıştıgımız bugünlerin karşılıgı mutlaka PARA lakin gelirin gideri karşılamadıgı da birgerçek birilerine teget birilerinide delip geçen ekonomik iç gidişat dışa bagımlı montaj sanayi ithalat ihracat dengesizligi vede işşizlik istihdam boyutları kışın ve genel seçimlere varan sürenin sabit gelirli aileler için çok kötü bir süreç olacak. işçi ve emekli vede böyle imkanlarla yarının gelecegi cocuklarımızı okutmaya çalışan aileler için 15 temmuz aile DEVELÜASYON'u .
      Emekli maaşlarında hele BAGKUR emekli zamları maşallah bir ibret vesikası sn. vekillerimizin maaşları da tabi . tasarruf tedbirlerinde erkanın arabalarımızı yenilemek iç seyahatlerimizde otobanlarımız eskimesin diye hafta içi 2-3 kez Ankara-İstanbul-Ankara uçak seferlerimiz (tatifeli uçakla sanki gidilemez gelinemez.) sn Devleti yönetenler, sn Hükümet olanlar bizleri ailemizi etrafımıza kulu kula muhtaç bırakmıyacak bir gelir düzeyine getirecek emeklileri maaş kuyrukların da çile çektirmeyecek ölüme terketmiyecek revizyonları yapın *** ÖDEMELERİNDEN alamayanlar hala haber bekliyor Ramazandan önce bunları halledin onurlu ve tevekkülü elden bırakmayan DEVLET i baba olarak telakki eden bu toplum yapısının nüvesi aileleri sadakaya muhtac etmeyin.
      toplum yapısını oluşturan 73 milyon nufusun %60-80 ni ekonomik sıkıntıda makro ekonomik tedbirler sermayeyi tüketti özelleştirerek satacak elde yeraltı zenginliklerinin dışında birşey kalmadı .AVRUPA BİRLİGİ yönetenlerimizden kıbrıs -ermenistan-kürt sorunu !-suların ortak kullanımı -sınırların mayınlardan temizlenmesini -afganistana , somaliye ve benzeri kendine uygun hususlar da talepler de bulunurda ANAYASANIZI ,CEZA /KANUNUZU degiştirin der de : SEÇİM kanunuzu /SİYASİ partiler kanunuzu degiştirin DEMEZ.Hele hele
      -bakabileceginiz kadar aile planlamalı çocuk yapın bu cocukların :dogumu-saglıklı bakımı -okulları-sünnneti -üniversitesi -işşizligi -yurt dışına gidememesi- ve de askerligi -vede evliligi-bu koşullarda geçim sıkıntısının getirecegi geçimsizlikler ve boşanmalar cinnetler velhasıl huzursuz bir toplum. işte pisikolojik savaşın ürünlerini devşiriyoruz.başka ülkemiz ve TÜRKİYE miz yok bu toplum birarada yaşamaya mecbur. vede zorunda birbirimize ayrıştırmalar ve kurumların zedelenmeleri ile tahammüllerimiz sınanıyor.bıçak kemige dayannamış henüz fakat KUYRUKLARA BASILIYOR.
      sıkıntıları paylaşmak da bir erdemdir,sevgidir.Sermayemiz de bu degilmidir. kimsenin zülfü ne dokunmak istemedik içimizden geçip te diyemediklerimize kısmen tercüman olduk .Sürc-ü lisan ettiysek affola .
      SEVGİ VE SAYGILARIM LA .yarınımız bugünden dolu ve umutlu olsun
      sag kalın saglıklı kalın ALLAHA emanet -EMANETE de sadık kalın.:(

      Yorum

      İşlem Yapılıyor