Kumar gibi tercih sistemi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Kumar gibi tercih sistemi

    Anadolu liseleri, fen liseleri, özel okullar, öğretmen liseleri ve anadolu meslek liselerinde asil kayıtlar başladı. 5 Ağustos’a kadar devam edecek. Milyonlarca öğrenci ve velinin tüm dikkati bu kayıtlarda, çünkü çocuklarının geleceği, bir anlamda girecekleri liseye bağlı.
    SBS puanına göre öğrenci alan bu okullarda kayıtlar devam ederken yine aynı öğrencilerin yarıştığı bir başka kulvar da yabancı kolejler.
    Binlerce öğrenci şu anda hem yabancı okulları kazanmış gözüküyor hem de anadolu ve fen liselerini. Çünkü, ayrı ayrı sınav yapıldı ve ayrı ayrı tercih listesi alındı.
    Böyle saçmalık olur mu demeyin. Çünkü oluyor.
    Anadolu liselerine girişte, öğrencilere adeta kumar oynatılıyor. İki zor tercih arasında bırakılıyor. Ya kazanırsın ya kaybedersin. Yani pokerde olduğu gibi rest çekmeye zorlanıyorsunuz.
    İkinci kayıt döneminde, bir üst tercihinizdeki okula girmek istediğinizde, kazandığınız okuldan feragat etmeniz gerekiyor. Kazanma şansı var ama risk de çok yüksek.
    İşte tercih kılavuzunun bu konudaki ilgili maddesi:
    İkinci yerleştirme talebinde bulunan öğrenciler, birinci yerleştirme sonucuna göre, herhangi bir okula yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olsa bile bu okullardan kayıtları sistem tarafından doğrudan silinecektir. Bu durumda öğrenci birinci yerleştirme işleminden doğan tüm haklarını kaybedecektir.
    Peki bu konuda doğru olan ne?
    Önceki yılların deneyimleri çerçevesinde bu konuda yapılacak en doğru hareket, kayıtların son gününe kadar birinci yerleştirme durumunu yakından izleyip ona göre adım atmaktır.
    Aynı tercihe yeniden girme şansı olabilir mi? Bu konuda da bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü, sizden çok daha yüksek puanlı öğrenciler, sizin daha önce kazanmış olduğunuz okulu tercih ederse, size sıra gelmeyebilir!..
    Bu yüzden hem önceki yılın verilerini hem de bu yılki kayıt sürecini çok iyi irdelemekte sonsuz yarar var. Bu konudaki pek çok ayrıntıyı abbasguclu.com.tr’de bulabilirsiniz.

    Kazanılmış haklar
    Anadolu liselerinde, ikinci kayıt döneminden sonra, tercihte yükselme süreci başlayacak. İşte bu dönem daha insaflı. Öğrenci en azından kazanılmış haklarını kaybetmeyecek. Bu konudaki kural da şöyle:
    Tercihinde yükseltme sistemine katılan öğrenciler, kayıtlı olduğu okuldan daha üst sıradaki tercihlerinde kontenjan olması durumunda bu okullara yükselebilecektir. Tercihinde yükselemeyen öğrenci kayıtlı bulunduğu okuldaki yerini koruyabilecek, daha alt sıradaki okula düşmeyecektir. Ancak öğrencinin yerini koruyabilmesi için daha önce kazanmış olduğu okula, mutlaka belirtilen tarihlerde kaydını yapmış olması gerekmektedir.
    Özetleyecek olursak, ikinci kayıt döneminde, yani şu anda devam eden asil kayıtlardan hemen sonra gerçekleşecek ikinci kayıt döneminden yararlanmak isterseniz, kazandığınız okuldan vazgeçmeniz gerekiyor. Ama daha sonra gerçekleşecek tercih yükseltme sürecine başvurursanız, kazanılmış haklarınızı koruyacaksınız.

    Zorunlu bağış
    Bu arada anadolu liselerine kayıtlar sırasında yüklü bağışlar alınıyor. Vermeyenlere de senet imzalatılıyor. Bu hiç hoş değil. Dahası tercih yükseltme ile gidildiğinde ne olacak?
    Özellikle de özel okullarda? Onlarda de her okul değişikliğinde ücretin yüzde 20’si heba oluyor.
    Bu yüzden MEB’in, tercih yükseltme durumunda velilerden alınan her türlü bağış ve ücretlerin geri ödenmesi konusunda bir genelge yayımlaması yerinde olacaktır.

    Boş kontenjanlar
    Öğrenciler tercih aşamasında, yabancı okullar hariç toplam 12 tercih yapabiliyor. Daha sonraki yerleştirmeler ise hep bu 12 tercih üzerinden gerçekleşiyor. Ama yabancı kolejler ile diğer okullar arasında o kadar gel-git oluyor ki, okullar bir doluyor, bir boşalıyor. Ve kayıtlar bittiğinde en az 5 bin kontenjan boş kalıyor. Önceki yıllarda Bakan Hüseyin Çelik inat etti ve önünde on binlerce öğrencinin kuyrukta beklediği, en gözde okullarda bile boş kontenjanlar kaldı. Bu yıl yine kalacağa benziyor. Umarız şimdiden bir önlem alınır.
    Özetin özeti: Milyonlarca veli ve öğrenci, bu yaz sıcağında kayıt işkencesi çekiyor. Bu kimin umurunda!..

    Milliyet Gazetesi'nin internet dünyasındaki yüzü, uluslararası ve yerel haberler, son dakika haberleri, basın, medya, güncel, spor, siyaset, ekonomi, magazin, sinema, kültür ve sanat, yaşam, astroloji, dünya, eğitim, sağlık, otomobil, hava durumu, yaşam, güncel, finans, blog, şans oyunları, video, TV rehberi, internet TV, yazar, tatil, anket, arşiv, ilan, çizerler, ombudsman
İşlem Yapılıyor
X