Bu halka vergi ödemek yakışıyor!

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Bu halka vergi ödemek yakışıyor!

    Yavuz Semerci
    Bu halka vergi ödemek yakışıyor!
    30.08.2009 02:06:20
    HAYAL kurun. Petrolün varilinin 60 dolar değil de 30 dolara düştüğünü (yüzde 50) farz edin. Mevcut sistem değişmediği sürece benzinin pompa fiyatı ne olur?
    Söyleyeyim: Benzinin litresi 3 lira 30 kuruştan (yüzde 10 düşüşle) 3 liraya, bilemediniz 2 lira 94 kuruşa iner.Bu halka vergi ödemek yakışıyor!
    Tersini hayal edin: Petrolün varili 60 dolardan (yüzde 100 artışla) 120 dolara çıktığında ne olur? Benzinin pompa fiyatı litre başına (yüzde 40 artışla) 4 lira 64 kuruş olur.
    *
    Başka bir deyişle, Türkiye'de petrolün varil fiyatındaki artışların akaryakıt fiyatlarına etkisi artık önemsizleşmiştir.
    Daha radikal söylemle, bugün rafineri şirketleri, dağıtıcılar ve bayiler anlaşsa ve "Biz bu mereti size bedava vermek istiyoruz" deseler bile, tüketiciler pompa başında benzinin litresine en az 2 lira (vergi) ödemek zorundalar. Yani dünyanın en pahalı akaryakıtını almanızın nedeni, devletin koyduğu vergilerdir. Devlet,

    akaryakıtın rafineri çıkışına sabit bir özel tüketim vergisi (litre başına 1 lira 60 kuruş) koyar. Özel tüketim vergisi ile artan rakamın üzerine dağıtıcı/akaryakıt bayii, maliyeti ve kâr marjını (şu anda yanılmıyorsam 35 kuruş) ekler. Vatandaş akaryakıtı, ÖTV'li fiyata bir de KDV eklenmesiyle elde edilen rakamdan satın alır.
    Çok sık duyduğunuz bir orandır. Denir ki, "Akaryakıtta vergi yükü yüzde 60'ın üzerindedir"... Aslında
    petrolün rafineriye girip akaryakıt olarak çıktığında uygulanan fiyat ile tüketicinin ödediği fiyat arasında (vergi nedeniyle) yüzde 200 fark vardır ve bunun nedeni vergidir.
    *
    Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, akaryakıt dağıtım şirketlerini ve bayilerini pahalı akaryakıtın sorumlusuymuş gibi gösteren yaklaşımları bu nedenle çok tuhaf.
    Elbette, serbest piyasa olmasına rağmen tüm akaryakıt şirketlerinin aynı fiyatı uygulamaları tartışılabilir. Ancak onlara tanınan kâr marjlarına bakıldığında hepsinin tavan fiyattan satış yapması normal. Üstüne üstlük, litrede 1 veya 2 kuruş daha ucuz akaryakıt almak için kim uğraşır ki? Türk tüketicisinin fiyatlara yönelik duyarsızlığı (yüksek enflasyon döneminden kalma bir hastalık) devam ediyor.

    Neden dünyanın en pahalı akaryakıtını satın aldığımız sorusunun
    yanıtı, Türk vergi sistemindeki çarpıklıkta gizli. Kayıtdışı ekonomiyi özendiren devletçi yaklaşımlar, mal ve hizmetler üzerinden vergi gelirleri elde etme (zorunluluğu) kolaycılığı yarattı. Maliye'nin (ve hükümetin) işi kolay. Bütçe açık mı verdi? Kısa bildiğin harcamayı kısmaktansa, mal ve hizmetlerden elde edilen gelirleri artırmak daha kolay. Çünkü Türk halkı bu konuda sabıkalı ve duyarsız. Bu halka (istisnasız herkese) nereden buldun diye sormadığın sürece yediği ekmeğin 10 katı kadar vergi bile alabilirsin. Sesini çıkarmaz. Sesini çıkaranı sevmez. Eylem yapmaz. Eylem yapanı desteklemez. Boykot etmez, edene takılmaz...
    Bu halk, çok kazanandan çok vergi alınamadığı için oluşan açığı kendisinin ekmek, benzin, su, elektrik tüketirken ödediği KDV, ÖTV, ÖİV ile finanse ettiğinin farkında bile değil.
    Bu konuda bir bilinç uyanmamışken hükümetler niye ellerini taşın altına sokarak risk alsınlar, zenginleri ürkütsünler, çok kazananların gelirlerini takip etsinler ki!
  • cem296
    Banned
    • 29-11-2005
    • 347

    #2
    Konu: Bu halka vergi ödemek yakışıyor!

    eeeeeeeeee ,burası Türkiye,
    olumlu değil de, olumsuz şeylere daha açız,
    basit, işinin ehli olmayanları daima basımıza getirmekten mutluluk duyan bir ülke haline getirdiler, yoksulluga cozum degil dügüm olundu, eğitimi imamhatiplerin durumunu düzeltmekle hallettiklerini sandılar, sandıkta kazanamayacagını düsündüklerinde işi parayla oy satın almada karsı adaylara iftira etmekle düzelttiler, adalet sadece kendi cevresine ve zenginlere yaradı.
    kalkınma desen o da yok, tekel, sümerbank, bankalar satıldı elde birsey kalmadı,
    gecmistekilerin hataları vardı , peki ondan ders te mi çıkarılamadı?,
    size önerim ülkemiz gerceklerini en ayrıntılı acıklayan KAMER GENÇ'e ses vermeniz onu bir dinleyin ,kim gerceklrden bahsediyor, kimin içi dısı bir bir bakın,
    ül***i abd+f.gülen ile talan ettiriyorsunuz, unutmayın ki abd usagından emir alan birini seyhiniz olarak ilan edin(bir cok dinci kanalda f.gülen'i cıkarıyorlar, bir cogunda abd'ye cihat ilan edilmeli diyor-bir cok yerel kanalda ,),o da simdi abd ile ülkemizi yok etsinler, önce abd karsıtlıgı edin sonra aranızdan sus sızmasın, ne mükemmel bir ilişki gözlerim yasardı ,takiyeciligin kralını yapıyorlar daha kimse anlamadı mı?
    illaki birinin cıkıp kral cıplak demesi mi bekleniyor? o zaman daha cok var...sürünmeye devam cünkü herkes halinden memnun ise bosuna degilmi.....

    Yorum

    • track__1
      Junior Member
      • 01-09-2008
      • 379

      #3
      Konu: Bu halka vergi ödemek yakışıyor!

      eee semerci efendi eee bu vergiler onlarca yıldfır alınıyor hiç bu kadar bıdıbıdı yapanını görmedik bu güne kadar eeee semerci efendi ilk zammı senin patron yapıyor.
      semerci gazeteciysen sıkıyorsa patronun hakkında yazda demokrasi peşinde haklının yanında oldugunu anlayalım ....
      sıkıyorsa millete spor paketi satıp daha sonra yok ben çizdim euro futbol çıkardım
      avrupa maçlarını buradan verecem eğer istiyorsanız 200 lira vereceksiz sıkıyorsa bu yapılan dolandırıcılıga hırsızlıga gaspa laf edinde harbiden hakkı savunuyor diyelim...
      semerci patronuna laf edebilirmisin yoksa yanında karpuzun çekirdeğinimi çıkarırsın ?
      sıkma semerci sıkma daha dün nasıl yalaklandıgını bildiğimiz için hakk sizden uzakta ......

      Yorum

      • cem296
        Banned
        • 29-11-2005
        • 347

        #4
        Konu: Bu halka vergi ödemek yakışıyor!

        ne dedin ,kimi kastediyorsun anlamadım,spor paket ne alaka kardeş ?
        bence olaylar ortada, senaryonu anlamadım...

        Yorum

        • track__1
          Junior Member
          • 01-09-2008
          • 379

          #5
          Konu: Bu halka vergi ödemek yakışıyor!

          anlıyan anladı diye düşünüyorum...
          kalemşörlerin ne iş yaptıgını iyi öğrendik çok şükür....

          Yorum

          • alemci365
            Junior Member
            • 24-06-2009
            • 26

            #6
            Konu: Bu halka vergi ödemek yakışıyor!

            umudun tükendiği yerde halk demokrasi der. ama ne yazık ki gerçek demokrasiyi arayanlara saolsun bizim polisimiz jopunu gösterir. hak ve adaletten bahsedenler ise gerçek haksızlığı ve adaletsizliği yaparlar. ne yazıkki ithal olarak kullandığımız ne varsa bir kalem yukarı oynasa bizlere on kalem olarak yansır. biz millet olarak dışa bağımlı olduğumuz müddetçe üç kuruş hesabı yapmaya daha çokkk devam ederiz. benzinin varili 120 $ gördüğü zamanlarda dahi litre fiyatı aşağı yukarı aynı idi.ama şimdi 60$ larda iken litre fiyatı gene aynı bunun bir izahatı varmı sizlerce? bana göre hiç bir izahatı yok sadece bizleri yönetenlerin zaafları yada bir takım kazançları. biz mazlum halk olarak sürekli kaybediyoruz.

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X