H1N1 gider GDO kalır

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    H1N1 gider GDO kalır

    Domuz gribinden daha kalıcı ve gelecek nesilleri de etkileyecek asıl potansiyel tehlike GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) yönetmeliğidir. Toz duman arasında kaynamasın...
    Doğayla “Rus ruleti” oynanıyor çağımızda...
    Paulo Coelho son romanında (*) “Gezegenimizi kurtaralım” diye seslenenleri bile eleştiriyor.
    Bu seslenişte entelektüel burnu büyüklük olduğunu iddia ediyor.
    Şu mesajı veriyor:
    “Gezegeni kurtarmak iddiası da ne demek.
    Gezegen çok fazla rahatsız olduğunda sırtındaki bizleri silkeleyip atar. Sonra da milyonlarca yıllık yolculuğunu sürdürür... Olan bize olur.”
    Gezegenin dengeleriyle ve doğanın duyarlılığıyla hiç ilgisi olmadığı izlenimini vermiş olan ve sadece bir pul payet, ışık sahne yaratığı gibi algılanan Michael Jackson’ın da bu gerçeğin altını çizmesi benim için sürpriz oldu.
    Yaşamının, kamera arkası görüntülerle anlatıldığı filmde çalışma arkadaşlarıyla dertleşiyor.
    “Her gün Amazonlarda kaç futbol sahası büyüklüğünde ağaç kesildiğini bilerek dehşete düşüyorum. Isınan, kutupları eriyen, suları kirlenen ve hızla tükenen gezegen için büyük üzüntü duyuyorum” söylüyor.
    Ormandaki mutlu, küçük kız çocuğunu gösteriyor önce ve sonra da arkasındaki fon değişiyor, yerini ağaçları kesilmiş çorak topraklara bırakıyor. Masumlaşan çocuğun duygularını seslendiriyor.(**)
    “Gün ışığına / yağmura / ormanlara / çiçekli çayırlara / denizlere / hayvanlara / tüm canlılara / ............ neler yaptık
    Toprak ağlıyor
    Rüyalarımıza, barışa neler yaptık
    Ya bebeklerimize.
    Ya çocuklara...........
    Biri bana bütün bunların nedenini anlatsın.”
    .......................
    Gelecek nesillerde GDO’lar için de böyle pişmanlık yakınmalarını yansıtan şarkılar olacak.
    Genleriyle oynanmış meyveler, sebzeler, tahıllar yiyeceğiz.
    Örneğin... Balık genli domates!.. Çünkü balık soğuğa dayanıklı, o halde balık genli domates soğuk havada da yetiştirilebilirmiş.

    Böyle yüzlerce örnek...
    Üstelik... Sadece GDO’lu ürünlerin ithalatı yeşil ışıkla sınırlı değil, belirli koşullarla GDO’lu tohumların ekilebileceği yolunda da kuşkular var.
    Yönetmelikteki ifade muğlak... Kuş gribi geldi geçti.
    Domuz gribi de (H1N1) geçecek.
    Ama... Bu genleri değiştirilmiş meyveler, sebzeler, hatta belki kümes ve ahır hayvanları, su ürünleri kalıcı bir tehdit kaygısı veriyor.
    Milliyet Gazetesi'nin internet dünyasındaki yüzü, uluslararası ve yerel haberler, son dakika haberleri, basın, medya, güncel, spor, siyaset, ekonomi, magazin, sinema, kültür ve sanat, yaşam, astroloji, dünya, eğitim, sağlık, otomobil, hava durumu, yaşam, güncel, finans, blog, şans oyunları, video, TV rehberi, internet TV, yazar, tatil, anket, arşiv, ilan, çizerler, ombudsman
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: H1N1 gider GDO kalır

    Genetiği değiştirilmiş ürün, yani GDO ithalatına izin veren yönetmelikteki en ilginç maddelerden biri şudur:
    “GDO’suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO’suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz.”
    Yani siz, örneğin, gofret veya bisküvi yapıyorsunuz ve içine genetiği değiştirilmiş madde koymuyorsunuz. Bunu açıklayamazsınız.
    İlginç değil mi?
    Bundan daha da ilginç olan, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in bu maddenin neden gerekli olduğu konusundaki izahatıdır.
    Efendim, bir ürünün içinde olmayan maddeleri etikete yazmak mantıksızlıkmış. Çünkü bir ürünün içinde olmayan milyonlarca madde varmış. Hepsini teker teker yazacak mıymışız yani.
    Bu dâhiyane izahatı Eker kendi mi buldu yoksa birileri kulağına mı fısıldadı, bilmiyorum.

    ABD-AB?kavgası var
    Bildiğim şu ki saçmadır ve milleti aptal yerine koymadır. Bu yönetmeliğin hararetli destekçisi olan GDO üreticileri biliyorlar ki dünyanın hemen hemen her yerinde hemen her insan süpermarket raflarından aynı ürünün biri GDO’lu, diğeri GDO’suz örneğini görürse her zaman GDO’suz olanını tercih edecek.
    Bu nedenle, GDO’lu ürünlere şans vermek için GDO ihtiva etmeyen ürünler gizlenmeli. Dünyanın en büyük GDO ülkesi olan ABD ile GDO’ya soğuk olan Avrupa Birliği arasında bu konuda sıcak bir kavga var. AB bir üründe GDO varsa bunun o ürünün etiketinde belirtilmesini istiyor. ABD istemiyor.

    Etikette yazması normal
    ABD biliyor ki halk GDO ihtiva eden ürünleri almayacak. Bilmezler alırlar diye hesaplıyor. Eker de aynı düşüncede.
    Ama biliyoruz ki bazı yiyeceklere konan etiketlerde pekâlâ içinde ne olmadığı yazıyor. Örneğin fındık fıstıklar bazı insanlarda ölüme varan alerjik tepkiler doğurduğu için üzerinde “Dikkat, bu üründe fındık veya ceviz yoktur” gibi ibareler var. TC’de değil tabii. Tüketicileri düşünen ülkelerde.
    Onu bırakın, bazı lokantalar kaliteli malzeme kullandıklarını göstermek etmek için mönülerinden yemeklerimiz sodyum glutamat içermez diye ilan eder.
    Çünkü bu madde yemeklere lezzet katar ama kanser dahil bin bir türlü hastalığa neden olabilir. Bir maddenin bir gıdada olması veya olmaması sağlık açısından önemli ise bunun etikette belirtilmesi normal bir uygulamadır Sayın Bakan. Bir gıdada GDO olması da birçok insan için önemlidir.

    Yorum

    • ali_ekber
      Member
      • 15-11-2004
      • 2525

      #3
      Konu: H1N1 gider GDO kalır

      GDO gündemi çıkalı hiç bir şey yiyesim gelmiyor,yakında piskolojim bozulacak,yok kuş,domuz gribi,derken birde GDO belası çıktı başımıza,biz normal bir gündem görmeyecekmiyiz?Ulus olarak,her günümüz acaba bugün bizim için ne iyilikler düşünülüyor diyerekmi geçireceğiz her günümüzü,
      saygılar

      Yorum

      • sak55
        Banned
        • 30-05-2008
        • 2059

        #4
        Konu: H1N1 gider GDO kalır

        amaç gündem yaratmak değilmi özellikle yapıyorlar ellerinin altında her zaman böyle bir konu vardir merak etmeyin halbuki şimdi biz işsizlikle nasıl mücadele edebiliriz veya ekonomik krizden nasıl kurtuluruz terörü nasıl sona erdiririz eğitim sistemini nasıl düzeltebiliriz tarımımızı nasıl güçlü hale getirebiliriz ve bunun gibi bir sürü sorunlarımız var iken biz bunları tartışmak zorunda kalıyoruz biz tarım olarak kendi kendimize yeter iken nasıl bu hale düştük gdo lu ürünler tarım arazisi az ve yetersiz olan ülkeler son çare olarak izin veriyorlar son olarak bakanımız ülkemizdeki ürünleri gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz demiş
        Son düzenleme sak55; 08-11-2009, 02:21.

        Yorum

        • sak55
          Banned
          • 30-05-2008
          • 2059

          #5
          Konu: H1N1 gider GDO kalır

          Yavuz Semerci
          Mısır kurdunu bilir misiniz?
          08.11.2009 02:19:41
          GENLERİYLE oynanmış ürünlere yönelik tartışmaya açılım sağlayacak
          bilgi birikimine sahip değilim. Sadece mısırın genleriyle nasıl
          oynandığına dair yıllar önce bir yazı yazmıştım. O yazıyı yazarken öğrendiklerim, genetik oynamaların insanoğlunun en önemli buluşlarından biri olduğudur. ABD, “insan ve canlı sağlığını tehdit etmediği” savıyla bazı ürünlerin genetik yapısıyla oynadı ve inanılmaz üretim artışları sağladı.
          Bizim de kabul ettiğimiz Avrupa yaklaşımı ise genetiği değiştirilmiş ürünlere “toptan” karşı. ABD’de mısırda üretim artışının nasıl sağlandığına yönelik yazımı önüme aldım, yeni bilgilere baktım. Fikir sahibi olmak ve tartışmalara
          küçük bir katkı sağlamak adına tekrarda fayda var.

          Mısır üreticisine sorarsanız, der ki: “Mısır koçanı kurdu (ostrinia nubilalis)” beladır... Mısır üreticisi anlatsın. Adana, Sakarya, Bursa Karacabey, Susurluk ve diğer bölgelerdeki üreticilerin bu kurtla mücadele ederken neler çektiğini biz bilemeyiz elbette. Başa bela derler. Mısırı yer bitirir. Yüzde 40 verim kaybının doğrudan nedenidir. İlaç filan fayda etmez...
          Amerikalı üreticinin ise böyle bir kurtla mücadelesi tarihe karışmıştır. Anılarından bile silinmiş olabilir.
          Neden mi?
          Yaşasın gen teknolojisi!
          Kim araştırmış bilmem ama dünya mısır üreticilerinin belası bu
          kurdun toprakta yaşayamadığı anlaşılmış. Bacilluis adlı bir bakteri nedeniyle mısır koçanı kurdu toprakta varlığını sürdüremiyor. Amerikalı tutmuş, toprakta bu kurdun yaşamını engelleyen bakteriden gen almış ve onu mısıra aktarmış. Bu işlemin adına da aktarmalı gen denmiş.
          Peki ne olmuş?
          Mısır kurtlarının larvaları, mısırı ısırdığında ölmeye başlamış. Çünkü transgenetik ürün haline gelen mısır, kurdun sindirim sistemini parçalayacak kimyasal üretmeye başlamış. Kurtların kökünü kazımışlar... İddiaları o ki, haşereleri
          yok eden toksik arılar, böcekler, kuşlar ve balıklar gibi diğer emici ve faydalı hayvanlar için zararlı değil.

          Bu kurt, bizim gibi ülkelerde mısır üretimini yüzde 40 düşürürken,
          ABD’de yok edildiğinden üretim yüzde 40 artmış...
          Bildiğimiz kadarıyla kurdu yok eden mısırın tohumlarının
          Türkiye’ye girmesi yasak. Ancak ürünün girişi tartışmalı. Kimi diyor ki serbest, kimi diyor ki tavukları beslemek için getirilen mısır genleriyle oynanan mısır, kimisi de hayır oynanmamış mısır geliyor görüşünde.
          Son rakamları bilmiyorum. Önemli değil. Türkiye’de mısır ve
          mısıra bağlı ürünlerin tüketim miktarı 3.5 milyon ton. Üretim ise 2 ile 2.5 milyon ton arasında dolaşıyor. Gerisini ithal etmek
          zorundayız. ABD (doğru veya yanlış) tüm dünyada kendi evinde oluşan mısır dağlarını eritmek için transgenetik ürünlerin önünü açmaya çalışıyor. Ancak üretimin kendi tekelinde kalmasından yana. Yılda 250 milyon ton mısır üreten ABD, bu ürün hakkında yapılan her tartışmayı yakından takip ediyor.
          (Kayıtlara göre ürünün yüzde 30’u genleriyle oynanmış üretimden
          geliyor.) Avrupa ise direniyor. ABD’nin mısır politikasının bir
          devlet politikası olduğunu anlamanız için bir örnek vereyim:
          Türkiye’de tavuk üreticilerinin bir dönem ABD Eximbank’tan sıfır
          faizli, 2 yıl vadeli kredi alıp mısır ithal ettiğini biliyor musunuz?
          ABD’nin mısır üreticilerine dekar başına Türkiye’de verilen gelir
          desteğinin 4 katını verdiğini duymadınız mı?
          Peki ABD’nin, dünyanın en ucuz pamuğunu sattığından
          haberdar mısınız?
          Ne yaptılar bilmiyorum ama onun da genleriyle oynayıp üretimi
          patlattılar. Dünyaya ucuz pamuk satıp ucuz tekstil ithalatı yapıyorlar ve bizim gibi ülkelerdeki pamuk
          üreticilerini bir bir öldürüyorlar. Her yıl milyar doları mısır ve pamuk açığımızı kapatmak için dışarıya ödüyoruz.
          Genlerle oynamak iyi mi kötü mü bilmem. Bilim insanları karar
          versin. Bildiğim, bu teknolojiye tu kaka derken, eldeki bulgurdan da olacağız. Çünkü ABD genlerle
          oynaya oynaya dünya tarımını ele geçirmek üzere. Yarın insanlık, aç kalmamak için gen teknolojisini geliştirmiş ABD’li firmaların önünde yatacak!

          Yorum

          • ali_ekber
            Member
            • 15-11-2004
            • 2525

            #6
            Konu: H1N1 gider GDO kalır

            Yarın insanlık, aç kalmamak için gen teknolojisini geliştirmiş ABD’li firmaların önünde yatacak!
            bu günlere gelmemek için çalışmalıyız,çiftçimiz haksızlığa uğradığında,Ülke olarak hepimiz çiftçiye destek olmalıyız,teknoloji olmadan yaşarız,ama hiç birimiz,yiyecek olmadan yaşayamayız,Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin.

            Yorum

            • malcolm
              Member
              • 17-02-2008
              • 1019

              #7
              Konu: H1N1 gider GDO kalır

              Kıyamet Alameti

              Yorum

              • mülayim80
                Junior Member
                • 04-01-2009
                • 36

                #8
                Konu: H1N1 gider GDO kalır

                yahu bir türlü anlamıyorum bizamanlar deli dana vardı sonra kuş gribi şimdide domuz gribi çıktı herhalde bi kulağımızın arkası kaldı allah hepimize yardım etsin

                Yorum

                • buharaz
                  Junior Member
                  • 04-02-2009
                  • 264

                  #9
                  Konu: H1N1 gider GDO kalır

                  aydın emminin silahşörleri aslında birazda kendi patronlarına baksın bu millet nasıl sömürüldü zihinlerine nasıl zehirler verildi verilmeye devam ediyor ........
                  objektif olamıyorsa bir gazeteci o gazeteci olmaz sadece patronunun yalakası olur.........
                  o yüzden değer adletmez hiç bir yazısı dogruluk payıda olsa .......

                  Yorum

                  • Alman_
                    Member
                    • 20-09-2005
                    • 1423

                    #10
                    Konu: H1N1 gider GDO kalır

                    gdo da gider başka bi x gündem gelir ve böylece hayat devam eder...

                    Yorum

                    İşlem Yapılıyor
                    X