İşte işsizlik rakamları!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    İşte işsizlik rakamları!

    İşsizlik Ağustos ayında %13,4 oranında arttı. 2008'in aynı ayında işsizlik 10,4'tü...
    Bu da geçen yıldan bu yana 900 bin oranında artmış demek oluyor.

    Tarım dışı işsizlik ise yüzde 17'ye çıktı...
    Gençlerde işsizlik oranları ise yüzde 23,5...
    Tutanaklara göre, Türkiye'de şu anda 3,5 milyon işsiz olduğunu gösteriyor. İş aramaktan ümidini kesenlerle birlikte bu oran 6 milyonu buluyor...
  • sera_nat
    Junior Member
    • 22-08-2007
    • 194

    #2
    Konu: İşte işsizlik rakamları!

    kırpılmış rakamlar böyle...ya kırpılmamış!!!

    Yorum

    • sera_nat
      Junior Member
      • 22-08-2007
      • 194

      #3
      Konu: İşte işsizlik rakamları!

      ya da teğet geçmeseydi!!!

      Veriler yanıltıcı, gerçek işsizlik % 15

      Türkiye İstatistik Kurumu'nun ağustos ayı işsizlik verileri, kriz ve istihdam üzerindeki tartışmayı hareketlendirdi. Tüm dünyada ve Türkiye'de krizden çıkış yönünde bir eğilim olduğuna dair öngörüler artarken gelen işsizlik verilerindeki artış, özellikle akademisyenler tarafından "gerçeğin altında" olarak değerlendiriliyor.
      Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, açıklanan işsizlik rakamlarını mevsimsel etkiler nedeniyle frenlendiğini gerçek rakamların bunun üstünde olduğunu vurgulayarak 2009 sonu için işsizlik oranı tahminini yüzde 15 olarak açıkladı. Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu da açıklanan rakamlarının gerçek işsizliği yansıtmadığını ve sendikaların yaptığı anketlerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.
      Sendikalar ise kötümser. Türk-İş, tarım dışı işsizlik oranının yüksekliğine dikkat çekerek, bunun "Türkiye'nin ekonomik bakımdan endüstri ve hizmetler sektöründe hızla küçülmeye devam ettiğinin yeni bir ifadesi" olduğunu söyledi.


      PROF. DR. GÜRSEL: İŞSİZLİK YÜZDE 15'İ GEÇECEK
      Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, açıklanan işsizlik rakamlarını mevsimsel etkilerin frenlediğini vurgulayarak, önümüzdeki günlerde işsizliğin hızlanarak artacağı uyarısında bulundu. Gürsel, 2009 yılında işsizliğin yüzde 15'ler düzeyine çıkacağı tahmininde bulundu.

      Gürsel, "Ağustos rakamı demek, Temmuz-Ağustos-Eylül demek, bir önceki ay ise, Haziran-Temmuz-Ağustos ortalamasıydı. Bir anlamda Haziran'la Eylül'ü karşılaştırıyoruz. Her zaman böyle bir mevsimsel hareket var. Önümüzdeki dönemde işsizlik oranlarında artış hızlanacak" dedi.

      Prof. Dr. Gürsel, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından mevsimsel etkiler arındırılarak yapılan tahminin, mevsimselliğin ötesinde işsizlikte bir artış olduğunu teyit ettiğini söyledi. Gürsel, tarım dışı istihdamda artışın çok yetersiz olduğunu da vurguladı.

      2009 yılında işsizlik rakamlarının Orta Vadeli Programda öngörülen 14.8 hedefinin üzerine çıkacağı tahmininde bulunan Prof. Dr. Gürsel, "Ben 2009'da yüzde 15'i geçeceğini tahmin ediyorum. 2010'daki mütevazı düşüşün de büyümeye çok yakından bağlı olacağını söyleyebiliriz. Büyüme böyle düşük kalırsa yüzde 3-3.5 civarında Orta Vadeli Programın öngörüsü gerçekleşmez. İşsizlik 2010'da da artmaya devam eder" şeklinde konuştu.


      PROF. DR. LORDOÐLU: RAKAMLAR GERÇEÐİ YANSITMIYOR
      Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu da, açıklanan işsizlik rakamlarının gerçeği tam olarak yansıtmadığını, sendikaların yaptığı anketlerin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

      Lordoğlu, şu andaki rakamlarla geleceğe bakmanın çok zor olduğunu ifade ederek, "Ekonomide kriz veya başka bir depresyonun yaşanması halinde tahmin ettiğiniz rakamlar değişebilir" diyerek, "Açıklanan rakamlarla gerçek rakamlar arasında çok büyük bir fark var. Elimizdeki tek veri kaynağı olan TÜİK'in verilerinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu noktada başka veri kaynaklarına ihtiyaç var. Sendikalar tarafından yapılan çeşitli anketler, işten çıkarmalara ilişkin çeşitli rakamlar var. Bunlar TÜİK kadar kurumsal değil ama en azından çizdiği tablonun çok parlak olmadığını gösteriyor" diye konuştu.

      2009 yılında Orta Vadeli Programda ön görülen 14.8 ve 2010 yılında ön görülen 14.6'lık işsizlik rakamlarının, şu andaki duruma bakarak bir değerlendirilmesinin zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Lordoğlu, "İşsizlik rakamlarının tutup tutmayacağını önceden tahmin etmek çok zor. Ekonomide, önceden tahmin ettiğiniz işsizlik rakamlarına karşın ortaya çıkabilecek kriz veya benzeri bir depresyon durumunda bu rakamların çok ileriye ulaşması mümkün olabilir" dedi.

      Maliyetlerin çok yüksek hesaplandığını, hesaplanırken de işsizliğin hiç dikkate alınmadığını ifade eden Prof. Dr. Lordoğlu, "Sanayide çalışma süreleri çok yüksek. Bunlar mutlaka aşağıya çekilmeli, buna bağılı olarak bir program çerçevesinde yeni istihdam olanakları sağlanmalı" şeklinde konuştu.

      Lordoğlu, çalışma sürelerinin yüksek tutulduğu taktirde bir takım insanların iş imkanının ortadan kaldırıldığını söyledi. Bir günde 2-3 kişinin yapabileceği işi bir kişinin yaptığını belirten Prof. Dr. Lordoğlu, bu dönemde çalışma sürelerini azaltarak, daha fazla kişiye istihdam sağlanması gerektiğini vurguladı. Lordoğlu, hükümet politikası olarak bunun daha gerçekçi olacağını kaydetti.

      Lordoğlu, "Sanayide kapasite kullanım oranında bir yükselme gerçekleşiyorsa, o zaman buna bağlı olarak istihdamda bir genişleme söz konusu olabilir. Aksi halde geleceğe yönelik olarak söyleyeceğim rakamlar afaki olur. Bütün dünyada krizin azalma eğilimi var. Türkiye buradan çıkma durumunda, işsizlik açısından bakıldığında hala tünelin sonundaki ışık gözükmüyor" diye konuştu.


      ERDOÐAN İYİMSER: İŞSİZLİÐİN EN AZ ARTTIÐI ÜL***İZ
      Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise işsizlik rakamları için daha iyimser konuştu. İşsizlik oranındaki artışı hatırlatan bir gazetecinin sorusuna Erdoğan, "Şu anda bakın biz dünyada yani işsizliğin artışı noktasında en az artış gösteren ülke konumundayız. Hatta bugünde yine açıklamalar var bununla ilgili Amerika'dan tutun AB üyesi ülkelere baktığınız zaman en az artış gösteren ülke konumundayız" karşılığını verdi.


      İşsizlik Ağustos'ta yüzde 13,4'e çıktı / TÜİK verileri


      TÜRK-İŞ: İŞSİZLİK TEMEL SORUN OLMA NİTELİÐİNİ KORUYOR


      Türk-İş Yönetim Kurulunun yaptığı yazılı açıklamada, tarım dışı işsizlik oranının çok dikkat çekici olduğu belirtilerek, şu görüşler savunuldu: "Bu, Türkiye'nin ekonomik bakımdan endüstri ve hizmetler sektöründe hızla küçülmeye devam ettiğinin yeni bir ifadesidir. İşsizlik temel sorun olma niteliğini korumaktadır. İşsiz sayısı arttıkça bu sorun büyümekte, gelir dağılımı sorunu derinleşmekte, yoksulluk artmakta, genç işsizlik oranı yükselmekte, iş aramaktan vazgeçip işsizliği bir statü olarak kabul eden bir kesim oluşmakta, bütün bunlar Türk ekonomi ve sosyal hayatı için büyük tehlike oluşturmakta, geleceğe olan ümitleri kırmakta, toplum sağlığını bozmaktadır."
      Açıklamada, Türkiye'nin bir an önce "ulusal istihdam stratejisi uygulamasına" geçmesi, istihdamı artırmak için doğrudan ve dolaylı tüm tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi.
      KAYNAK:REFERANS
      Son düzenleme sera_nat; 16-11-2009, 18:11.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X