RTUKTEN BELEDİYE YAYINLARI HAKKINDA

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • adem79
    Member

    • 05-05-2004
    • 731

    RTUKTEN BELEDİYE YAYINLARI HAKKINDA

    ÖZEL RADYO VE TELEVİZYON KURULUŞLARI

    Kuruluş ve Hisse Oranları

    MADDE 29. – (Değişik: 15/05/2002-4756/13) Radyo ve televizyon yayın izni verilen veya verilecek anonim şirketlerin hisse oranları ve şirket yapısıyla ilgili uyulması gereken diğer hususlar şunlardır:

    a) Siyasî partiler, dernekler, sendikalar, meslek kuruluşları, kooperatifler, vakıflar, mahallî idareler ile bunlar tarafından kurulan veya bunların ortak oldukları şirketler, iş ortakları, birlikler ile üretim, yatırım, ihracat, ithalat, pazarlama ve finans kurum ve kuruluşlarına radyo ve televizyon yayın izni verilmez; bu kuruluşlar radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere ortak olamazlar.

    b) Bu Kanuna göre radyo ve televizyon yayın izni, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre sadece radyo ve televizyon yayıncılığı, haberleşme, eğitim, kültür ve sanat amacıyla kurulmuş anonim şirketlere verilir. Aynı şirket ancak bir radyo ve bir televizyon işletmesi kurabilir.

    c) Özel radyo ve yayın kuruluşlarının hisseleri nama yazılı olmak zorundadır. Bu şirketlerde herhangi bir kişi lehine intifa senedi ihdas edilemez.

    d) Üst Kurul tarafından düzenlenecek yönetmeliğe uygun olarak her yıl yapılacak yıllık ortalama izlenme oranı ölçümlerine göre yıllık ortalama izlenme veya dinlenme oranı % 20’yi geçen bir televizyon veya radyo kuruluşunda bir gerçek veya tüzel kişinin veya bir sermaye grubunun sermaye payı % 50’yi geçemez. Gerçek kişinin hisselerinin hesaplanmasında üçüncü derece dahil olmak üzere üçüncü dereceye kadar kan ve sıhrî hısımlara ait hisseler de aynı kişiye aitmiş gibi hesaplanır. (Ana. Mah. nin 12/06/2002 tarih ve E. 2002/97, K. 2002/9 sayılı kararı ile Y.D) (Anayasa Mahkemesi Kararı için tıklayınız)

    e) Bir gerçek veya tüzel kişi veya bir sermaye grubu % 50’den fazla hissesine sahip olduğu bir televizyon veya radyonun yıllık ortalama izlenme veya dinlenme payı % 20’yi geçerse Üst Kurul tarafından yapılan bildirimden itibaren doksan gün içinde, ortağı bulunduğu televizyon veya radyodaki hisselerinin bir bölümünü halka arz ederek veya bir kısım hisselerini satarak, sermaye payını % 50’nin altına indirir. Yıllık izlenme veya dinlenme oranının aşımı birden fazla televizyon ve radyodaki hisselerin toplamı nedeniyle meydana gelmişse, bu oranı % 50’nin altına indirecek biçimde yeterli sayıda şirketi satar. Bu yükümlülüğün ihlâli durumunda kuruluşun yayın izni iptal edilir. (Ana. Mah. nin 12/06/2002 tarih ve E. 2002/97, K. 2002/9 sayılı kararı ile Y.D) (Anayasa Mahkemesi Kararı için tıklayınız)

    f) Ulusal izlenme oranları, Üst Kurul tarafından her takvim yılı için tespit edilir ve o yılı izleyen Ocak ayı içinde açıklanır.

    g) Özel radyo ve televizyon yayın kuruluşlarının hisse senetlerinin halka arzında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre Sermaye Piyasası Kurulundan izin almadan önce Üst Kurulun onayının alınması şarttır.

    h) Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı ödenmiş sermayenin % 25’ini geçemez.

    ı) Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamaz.

    i) Yerli veya yabancı hissedarlar hiçbir şekilde imtiyazlı hisse senedine sahip olamazlar.

    j) Radyo ve televizyon yayını izni verilen bir anonim şirketin hisse devirleri, devir tarihinden itibaren bir ay içinde, ortakların ad ve soyadları ile şirketin devri sonucunda oluşan ortaklık yapısı ve oy payları hakkındaki bilgilerle Üst Kurula bildirilir. Bu şirketlerin bir başka şirkete devri, bir başka şirketin devralınması, bir başka şirketle birleşme işlemlerinden önce, Üst Kuruldan gerekli bilgi ve belgelerle izin alınması zorunludur. Bu işlemler sonucunda şirket yapısında bu Kanun hükümlerinde öngörülen hususlara aykırılık oluştuğu takdirde Üst Kurulun vereceği süre zarfında bu aykırılık giderilmek zorundadır. Aksi halde yayın izni iptal edilir.

    k) Radyo ve televizyon yayın izni verilen veya verilecek anonim şirketlerde bulunması gereken diğer asgarî idarî, malî ve teknik şartlarla yayın alanı, yayın saat ve süreleri ile ilgili esaslar her yıl Üst Kurul tarafından tespit olunur. Şirketler yapılarını verilen süre içinde tespit olunan şartlara uydurmak zorundadır. Aksi halde yayın izni iptal edilir.

    l) Radyo ve televizyon yayın kuruluşları, yayın izninin verilmesinden sonra da esas sözleşmelerine bu Kanundaki esaslara aykırı hükümler koyamazlar; iştigal konularına, radyo ve televizyon yayıncılığı ile bağdaşmayan faaliyetleri dahil edemezler.

    m) Yurt dışından Türkiye’ye yönelik yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarına kanal, frekans ve kablo kapasitesi tahsis edilemez. Bunlara Türkiye’de vergi mükellefi olanlar tarafından verilen reklam ve ilân bedelleri vergi matrahlarından düşülemez. Ancak, uydu platformu ve kablo sisteminden iletilen ve yurt dışından yapılan yabancı kaynaklı yayınların Türkçe seslendirilmelerine, birkaç dilden aynı anda yayın yapılmasına ve Türkçe reklam girişine olanak tanınır. Türkçe reklam girişi yapılan yayınlar için Üst Kurulun ilgili reklam yönetmeliği uygulanır..............<bitti>

    yanlısım varsa duzeltin ama ben bunun belediye yayınlarını kapatması gerekcesini anlıyamadım bu madde tam olarak onu demiyor galiba




    bu madde,rtük 2004 aşağıdaki mayıs duyurusunda belirtildiği gibi şu şekilde yeniden düzenlenmiştir; [img]http://www.***********.com/satforum/images/smilies/badprv.gif[/img]
    3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 29. maddesinin (a) bendi ile belirlenmiş olan “Siyasi partiler, dernekler, sendikalar, meslek kuruluşları, kooperatifler, vakıflar, mahalli idareler ile bunlar tarafından kurulan veya bunların ortak oldukları şirketler, iş ortakları, birlikler ile üretim, yatırım, ihracat, ithalat, pazarlama ve finans kurum ve kuruluşlarına radyo ve televizyon yayın izni verilmez; bu kuruluşlar radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere ortak olamazlar” hükmü uyarınca mahalli idarelerin radyo ve televizyon yayını yapmaları mümkün olmadığı gibi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kararı gereğince mevcut radyo-televizyon yayınlarını alıp aktarmalarına izin verilmesi de söz konusu değildir.

    Bu nedenle illerde belediye başkanlıklarınca radyo ve televizyon yayınları yapılıyor veya mevcut olan yayınlar aktarılıyor ise bu yayınların mülki idare amirlikleri tarafından durdurulması gerekmekte olup, aksi halde 3984 Sayılı Yasanın 34. maddesi gereğince yasal işlem yapılması söz konusu olacaktır.
    RTÜK ün 2004 basın bildirileri için tıklayabilirsiniz;ilgili bildiri ilgili linktetir. 03.05.2004 tarihli ilana bakmanız gerekmektedir.
    http://www.rtuk.org.tr/bas2004.htm
    Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun konuyla ilgili duyurusu Resmi Gazetenin 3 Mayıs 2004 tarih ve 25451 sayılı nüshasında yayımlanmıştır.
    ayrıca rtük ten şu yazılı açıklama yapılmıştır; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, mülki idare amirlerini göreve çağırarak, illerde belediye başkanlıklarınca radyo ve televizyon yayınları yapılamayacağını veya belediyelerin mevcut olan yayınların aktarılmasını yapamayacaklarını bildirdi.
    3 mayıs 2004 tarihinde 25451 sayılı bu karar resmi gazetede şu şekilde yayınlanmıştır;
    resmi gazetenin ilgili kararın bulunduğu çeşitli ilanlar sayfası için tıklayınız;
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/ilan.../20040503-4.htm
    burada sayfada 2 nolu ilanla karar yürürlüğe girmiştir. [img]http://www.***********.com/satforum/images/smilies/smile.gif[/img]
  • adem79
    Member

    • 05-05-2004
    • 731

    #2
    Konu: RTUKTEN BELEDİYE YAYINLARI HAKKINDA

    4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında 15/03/2005 tarihinde Üst Kurula elektronik ortamda yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir.
    3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 29uncu maddesinin (a) bendi ile belirlenmiş olan “Siyasi partiler, dernekler, sendikalar, meslek kuruluşları, kooperatifler, vakıflar, mahalli idareler ile bunlar tarafından kurulan veya bunların ortak oldukları şirketler, iş ortakları, birlikler ile üretim, yatırım, ihracat, ithalat, pazarlama ve finans kurum ve kuruluşlarına radyo ve televizyon yayını yapmaları mümkün olmadığı gibi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Kararı gereğince mevcut radyo/televizyon yayınlarını alıp aktarmalarına da izin verilmemiştir.
    Bu nedenle, İl ve İlçe Belediye Başkanlıklarınca radyo ve televizyon yayınları yapılıyor veya mevcut yayınlar aktarılıyor ise bu yayınların Mülki İdare Amirliği tarafından durdurulması gerekmekte olup, aksi halde 3984 sayılı Yasanın 34üncü maddesi gereğince yasal işlem yapılması söz konusu olacaktır.
    Bilgilerinizi rica ederim.
    Yılmaz KESMECİ
    Radyo ve Televizyon
    Üst Kurulu Başkanı a.
    İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanı

    Yorum

    İşlem Yapılıyor