10. gezegenin sırrı Kırşehir'de çözüldü...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • YÜZBAÞI OÐULLARI
    Diamond Group
    • 01-04-2004
    • 19785

    10. gezegenin sırrı Kırşehir'de çözüldü...

    ABD'li bir gökbilimci olan Prof. Dr. Mike Brown'un Güneş Sistemi'nde yeni bir gezegen keşfettiğine dair iddiaları, Cacabey Gök Bilim Medresesi'nde bulunan bir yapıtı doğrular nitelikte çıktı.

    Kırşehir'de, 1872 yılında dönemin Valisi Caca Bey tarafından Gök Bilim Medresesi olarak yaptırılan ve içerisinde çok sayıda sınıflar bulunan Cacabey Gök Bilim Medresesi, ABD'li Profesör Brown'un ortaya attığı bir iddia ile turistlerin ilgi odağı haline geldi. California Teknoloji Enstitüsü'nün saygın astronomlarından olan Prof. Mike Brown'un yeni keşfi olan 10. gezegen ile ilgili "Buz ve kayalardan oluşan yeni gezegen, dünyaya 15 milyar kilometre uzaklıkta" sözü üzerine harekete geçen bilim adamları, Cacabey Medresesi içerisinde bulunan yapıtta incelemeye başlarken, yapılan araştırmalarda Plüton'dan büyük ve güneş etrafında şu ana kadar keşfedilen en uzak nesne olarak tahmin edilen 10. gezegenin Selçuklu döneminde yapılan araştırmalar sonucunda zaten keşfedildiği ileri sürüldü.

    Yapıt üzerinde yıllarca araştırma yapan Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı Öğretim Üyesi Nihat Arıkan, bilimsel araştırma sonrası yaptığı açıklamasında, medrese içerisinde bulunan yapıtın astronomik ölçümler sonucu yapıldığını ileri sürdü. Arıkan, "Gerek İslam gerekse diğer mimari sanat eserleri içerisinde bu tip sütunlara rastlanmaz. Bu sütunlar, Caynaların Ractuma bölgesindeki Tacapala mabedinde bulunan sütunlarla, Belur mabetlerindeki sütunlarla ve Hoyaleşvara mabedindeki sütunlarla kıyaslanmakta. Cacabey Medresesi'nde, büyük ihtimalle dünya merkezli gözlem sistemine bağlı kalınarak gözlemler yapılmış. Bu çalışmada sütunların bir astronomik ölçümler sonucu yapılmış olabileceği üzerinde duruyoruz. Bu bilgiler o dönem nasıl ve ne şekilde elde edilmiş, bununla ilgili de bir bilgi yok. Ancak, böyle bir sonuca varılması için astronomi ile spektroskopi arasında yakın bir ilişki olması gerekir" dedi.

    10. gezegen teorilerinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu da kaydeden Arıkan, araştırmalarının devam ettiğini de belirtti. Arıkan, şöyle devam etti:

    "Dünyanın ve diğer gezegenlerin hareketlerine bakıldığında, gezegenlerin güneş etrafındaki dönüşleri esnasında bazı gezegenlerin eksensel eğiklikleri mevcut. Gezegenlerin kendi ekseni etrafında dönmesinden dolayı bir açısal momentim oluşur. Eksenel eğiklik içerisinde bu açısal momentum döndürüldüğünde ortaya konisel bir yapı ortaya çıkar. Ancak, eksenel eğikliği olmayan gezegenlerde bu konisel durum söz konusu olmayıp, küresel bir yapı gösterirler. Bugünkü veriler doğrultusunda bu sütunların yorumlanması Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton ve Charon ile son olarak da X gezegeni yani 10. gezegen bulunmaktadır. Yapıtın orta kısmında bulunan yuvarlak bölüm güneşi temsil etmektedir."


    kaynak:
  • gönülver
    Member
    • 21-02-2004
    • 2747

    #2
    Konu: 10. gezegenin sırrı Kırşehir'de çözüldü...

    CACABEY MEDRESESİ



    Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kılıçaslan oğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında bir gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır.
    Eser sonradan camiye çevrilmiştir. Birkaç kez onarılmış olup minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk arasında “ cıncıklı” camii adı ile anılmaktadır. Medrese kesme taştan yapılmış olup kare planlıdır. İki eyvanlı kapalı avlulu medreseler gurubuna girmektedir. Döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet vermiştir.

    Mukarnas kavsaralı iki renkli taş işçiliğinin uygulandığı taç kapısı bulunmaktadır. Kuzeyindeki giriş kapısı işlemelidir, yapıdan ayrı olan tuğladan yapılmış çinili ve tek şerefeli minaresi ilk önce gözlem yeri olarak kullanıldığını göstermektedir.

    Ana eyvanda yer alan karşılıklı iki sütun koni ve küre biçimlerinin üst üste bindirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu sütun düzenlemesinin Anadolu Türk sanatında başka bir örneği bulunmamaktadır. Cacabey camiinin sol bitişiğinde Cacabey’e ait bir türbe bulunmaktadır.

    CACABEY KİMDİR?

    Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca’nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240’ta Kırşehir’de doğdu. Kırşehir’e büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük ve tarihi şahsiyettir. Adı edebileşmiş bu devlet adamı “ Cacabey” adıyla ün kazanmıştır.

    Selçukluların son yıllarında düzen bozulduğu için iller valiler ile yönetiliyordu. Eskişehir Emiri olarak görülen Caca Bey, bir süre Tokat’ta kaldıktan sonra Kırşehir’e bey olmuştur.

    Kırşehir Beyi iken, Emirhor olan Eseddedin İsyanı’nı bastırdı. Elbistan Savaşı’na katıldı. Orada Mısır Memlük Sultanı Baybars’a esir düştü. Baybars bütün esirleri serbest bırakınca Caca Bey Şam’dan Kırşehir’e döndü. Bir hükümdar gibi Kırşehir’de hüküm süren Caca Bey’in ünü, kısa sürede her tarafa yayıldı.

    Genç yaşında zekasını göstererek üstün hizmetlerde bulunan Caca Bey, kısa zamanda büyükler arasına karıştı. Mevlana, yazdığı mektupta onu övmüş, başarısını tescil etmiştir. Aralarındaki birçok görüşmede de bu konuyu dile getirmiştir. Özel Türkçe konuşan, emirleri ve devlet yazışmalarında Türkçe yazan Caca Bey, kendi idaresinde olan Hacı Bektaş ile de ilgilenmiş, onu himaye etmiştir.



    Anadolu’da bir çok hayır kurumu yaptırmıştır. Bu arada Eskişehir’de bir cami ve bir han yaptırmış, 17 cami ve zaviyeyi de onarıma almıştır. Kırşehir’de bu gün bir mimari anıt olarak yükselen Caca Bey Medresesi’ni de yaptırmıştır. Devrin fakültesi gözüyle bakılan bu binada Türkçe eğitimi veriyordu. Arapça ve Acem dili ile de eserleri vardır. Ayrıca İslam Hukuku ile felsefe ve tasavvuf dersleri de öğretiliyordu. Kubbesi açık ve altında bir kuyunun bulunduğu Cacabey Medresesi’nde kuyuya yansıyan yıldızlar incelenir, bunlar üzerinde araştırmalar yapılırdı. Bundan anlaşıldığına göre, bu medrese o dönemlerde astronomi araştırmaları yapılıyor, matematik, fizik, kimya gibi konularda eğitim veriyordu.


    Caca Bey, 1301 yılında Rum tekvurları ile savaşırken şehit düştü. Naaşı Kırşehir’e getirilerek 1272’de yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedildi.

    Yorum

    • ozkandonmez
      Administrator
      • 30-12-2002
      • 47398

      #3
      Konu: 10. gezegenin sırrı Kırşehir'de çözüldü...

      ABD'li bir gökbilimci olan Prof. Dr. Mike Brown'un Güneş Sistemi'nde yeni bir gezegen keşfettiğine dair iddiaları, Cacabey Gök Bilim Medresesi'nde bulunan bir yapıtı doğrular nitelikte çıktı.

      ABD li bir prof. keşfetmeseydi bizimki hikaye gibi anlatılıp duracaktı demekki, bravo şu prof. a
      Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



      HAYDI IPTV YAPALIM

      TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

      LÜTFEN OKUYUN

      Yorum

      • gönülver
        Member
        • 21-02-2004
        • 2747

        #4
        Konu: 10. gezegenin sırrı Kırşehir'de çözüldü...

        medresenin mimari yapısına bakılırsa konuya en uzak kişi bile bir uzay gözlem evi olduğunu söyler

        Yorum

        • Kadim
          Senior Member
          • 30-01-2004
          • 4782

          #5
          Konu: 10. gezegenin sırrı Kırşehir'de çözüldü...

          Bizim alimimizin elinde ilimmiş, elin profesörü bilim yapmış. Sormak lazım biz niye keşfetmedik diye... Bizim alimimiz nasıl bulmuş bilir misiniz? Bilseydik zaten bu hallerde olmazdık. Çalışmak, çalışmak, çalışmak...

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X