J-TAG KULLANIMI

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • erdilege
    Junior Member
    • 17-10-2004
    • 114

    J-TAG KULLANIMI

    JTAG'la Flash Dump Üzerine Bir Uygulama

    ***************************


    Başlıklar

    JTAG Interface Yapımı
    Uygulama
    ......Hazırlık Aşaması
    ...........Dump Amaçlı Flash Teşhisi
    ...........JTAG Soket Denetleme
    ...........İşlemci ve Flash Denetimi
    ...........Kullanılacak Yazılımlar
    ......JTAG'la Flash Yükleme
    Soru-Cevap


    JTAG Interface Yapımı


    Devre şemasını ve interface'in bitmiş halini görüyorsunuz.

    JTAG Interface'imizin çalışıp-çalışmadığını denemek için üzerinde JTAG soket'i bulunan herhangi bir receiver'dan yararlanabilirsiniz. Bunun için kısaca: Devrenizi bilgisayar ve receiver'a bağlayın, receiver'ınızı fişe takın ve JKeys yazılımını çalıştırın (yazılımı ‘Kullanılacak Yazılımlar’ başlığında bulacaksınız). Eğer yazılım açılır açılmaz 'jtag info'da işlemci bilgileriniz tam olarak göründüyse (örneğin, Device:STi5518BVC-X) interface çalışıyor demektir (bkz. Şekil 2). Aksi tüm durumlarda önce receiver'daki JTAG kabloyu ters çevirin, eğer düzelmezse devre bağlantılarınızı tekrar gözden geçirin.

    "Devrenizin çalışması demek, JKeys yazılımının açılışında işlemcinin ID ve device bilgisini görebilmek demektir."


    ÖNEMLİ NOT 1: Baskılı devre şemasındaki LPT soket'i 'dişi'dir. Ne olur bu önemli detayı atlamayın.
    ÖNEMLİ NOT 2: Devreye 3.3V harici besleme uygulanacaktır. Devrede boş duran bu noktaya siz birşeyler ekleyebilirsiniz. Örneğin ben bunun için 3.5V çıkışlı bir telefon adaptörü kullanıyorum. Adaptör'ün baskılı devredeki soketine 100 Ohm direnç ve 1 LED ekledim. Ancak bu beslemeyi oluşturma biçimi tamamen sizin teknik yaratıcılığınıza kalmış.
    ÖNEMLİ NOT 3: JTAG devre-yazılım ile işletim sistemi uyumsuzluğu bir hikayedir. Ben test için 5 farklı alternatif denedim (98/XP/XP-SP1/XP-SP2/2000 Server) Hiçbirinde bir sorun yaşamadım...


    Uygulama

    Interface'imizi yaptık ve çalıştırdık. Artık bundan sonra JTAG'la flash dump yapabiliriz. Ancak daha önce, birtakım hazırlık safhasından geçmemiz gerekiyor.


    Hazırlık Aşaması

    Dump Amaçlı Flash Teşhisi

    Bu altbaşlığı özellikle koydum çünkü forumun birçok yerinde benzer sorular görmekteyim.
    Flash Dump (Flaş Yükleme) yapmanın 2 nedeni vardır:

    1- Receiver'a çeşitli nedenlerle (RS232 olmaması, emu yazılım sağlanmaması vb...) bilgisayardan destek olmayabilir. Bu durumda çoğu defa flash'a doğrudan müdehalelerle bu destek sağlanabilir (elbette bu tür receiver'ların sayısı oldukça azdır.) Örneğin bizim 'zap paket' olarak bildiğimiz Vestel CW 3001 gibi cihazlara ancak Flash Dump yapılarak yeni emu yazılım atılabilmekte.

    2- Özellikle yanlış yazılım atılmasıyla flash tamamen devre dışı kalabilir. Receiver'ların flash'larının devre dışı kalıp kalmadığını anlamak için çoğu kez cihazların ön panellerindeki göstergeye bakılır. Fişe takıldıktan sonra Kaon tabanlı bir cihazın göstergesinde '----', Vestel ve muadili cihazlarda 'init', Termal-Olimpia gibi cihazlarda '8888' yazıyorsa flash %99 bozulmuş demektir. Bu durumda JTAG'la Flash Dump çoğu durumda hayat kurtaracaktır (olasılıktaki %1'lik payı unutmamak şartıyla).

    JTAG Soket Denetleme

    JTAG'la Flush Dump için, JTAG devresinin receiver anakart üzerinde mutlaka bulunması gerekir. Bu devre biçiminde JTAG, soketli yada soketsiz / 10-16 ya da 20 uçlu olarak anakartta yerini alabilir. Bunun için cihazınızın kasasını açıp anakartın üzerine bakmak zorundayız. Eğer receiver'ın anakartında JTAG yoksa, bizim de bu yolla flash dump yapmamızın ihtimali yok demektir. Bizim uygulamamızdaki interface 20 uçlu JTAG'lar için geliştirilmiştir. Fakat JTAG ve uç numaralarını internet üzerinden araştırarak diğer farklı JTAG destekli receiverlara da bu devreyi rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

    İşlemci ve Flash Denetimi

    JTAG'la Flash Dump yapmadan önce, receiver'ınızın kasasını açarak işlemci ve flash entegre numaralarını mutlaka görmelisiniz. Bunu yapmanın çeşitli hayati nedenleri vardır. Bunlar kısaca:

    - JKeys çalıştığında ID'de işlemciyi tam olarak görmek zorundasınız
    - Jkeys'de seçeceğiniz flash numarasıyla receiver'ınızdaki flash'ın aynısı olması gerekir.
    -Flash'ın MB cinsinden belleğini bilmek durumundasınız. Bunun için receiver'ınızda okuduğunuz flash numarasını tıklayarak sorgulayın. Bu adreste flash'ın belleği dahil tüm ayrıntıları göreceksiniz. 1MB olabilecek bir flash'a, receiver'ın marka ve modeli aynı olan 2MB bir flash dump dosyası atamazsınız.
    - Atılacak flash dump dosyalarını ancak bu işlemlerden sonra forum flash dump başlığı, depo vb. adreslerden indirebilirsiniz.

    Kullanılacak Yazılımlar

    JTAG'la Flash Dump için temelde 2 ana yazılım kullanacağız. (Bu dosyalar Matchline Hoca tarafından forumda verilmekte...) Yazılımların klasörünü açtıktan sonra en önemli dosya 'jkeys.def' dir. Bu dosyayı sürekli güncel tutmak zorundasınız. Biz uygulamamızda en güncel olan Pire Cemil Hoca'nın verdiği jkeys.def dosyasını kullanıcaz. Yani aynı klasör içinde tutacağınız bu yazılım dosyalarında güncel olarak değiştireceğiniz tek dosya jkeys.def olacaktır. Bu .def dosyası içinde, flash modellerine göre tüm datalar tutulmaktadır (sektor sayısı, hex. kodlar vb.). Dolayısıyla, receiver'da yüklenecek flash bilgisinin bu dosyada olması gerekir. Aksi halde yükleme yapamazsınız.

    JTAG'la Flash Yükleme

    Elimde flash'ı bozulmuş (ekranında 'init' yazan) Vestel DVB 480 CI var. Cihazda en son çalışan yazılımın oyunlu aphron olduğu söylendi. Ben de bu cihazın flash dosyasını internetten 'dvb 3 840 cı kromaj tuşlu + oyunlu.zip' (depo'da flash dump>vestel dizininde) adıyla indirdim ve bilgisayara kopyaladım. Interface'i uygun bir şekilde (LPT'yi bilgisayara, JTAG'ı cihaza ve adaptörü fişe) bağladım. Artık flash dump için herşey hazır. Bundan sonraki işlemleri aşağıda sırasıyla göreceksiniz:

    1- Receiver'ınızı fişe takın.
    2- Wall'u çift tıklamayla çalıştırın (Wall’da yapılacak işlemler için bkz. Şekil 1).
    2.1 Açılır açılmaz ilk gelen uyarıya 'ok' deyin.
    2.2 'ResetEJTAG' ikonuna tıklayın ve gelecek uyarıya 'ok' deyin.
    2.3 'ResetUp' ikonuna tıklayın ve gelecek uyarıya 'ok' deyin.
    Şu ana kadar standart öğretilen işlemleri yaptık. Şimdiyse wall üzerinde hayati önem taşıyan flash adres ve bellek işlemlerini yapıcaz.
    2.4 Eğer flash'ınız 1MB'sa (bunu daha önce datasheet'den öğrendik!) 'lenght Hex'den 100000, 2MB'sa aynı yerden 200000'yı seçin. Uygulamamızdaki vestel 2MB olduğu için biz buradan 2000000'yı seçtik.
    2.5 Eğer flash base adresi FC ile devam ediyorsa 'Flash Base Addres'den 1FC00000'i, FE ile devam ediyorsa 1FE00000'i seçin. (Elinizdeki flash'ın base adresini öğrenmek için Jkeys'i çalıştırın. IRD model'den uygun flash'ı seçin. Sağ tarafta 'Save Memory' bölümünde 'Bytes' dizinini göreceksiniz. İşte orada base adres'in içinde FC ya da FE olduğunu görürsünüz.) Bizim uygulamamızda Vestel Base adresi FE olduğu için biz Wall üzerinde 1FE00000'i seçtik.

    Şekil 1 : Wall’un ana penceresi. Burada ‘uP’ ve ‘EJTAG’ı resetleyip flash’ın adresleme ve belleğini doğru girmeli ve yazılımı kapatmadan Jkeys’e geçmelisiniz. Bizim uygulamamızda işaretlenen değerler kullanılmıştır.


    ÖNEMLİ NOT: Jkeys'de uygun flash'ı seçtiğinizde 'Save Memory'de 'start' ve 'bytes' yazan dizinlerin aynısını Wall'da yukarıda anlatılan seçeneklerde takip eder ve eşleştirirseniz işiniz çok daha kolaylaşacaktır.

    Wall'la işimiz bitti. Şimdi hiçbir yere dokunmadan, yani wall'u kapatmadan ve 'minimize' yapmadan diğer aşamalara geçebiliriz...

    3- Jkeys'i çift tıklayın. Yazılım açılır açılmaz JTAG info'da işlemci ID ve Device tanımlarını doğru olarak görmeniz gerekir.

    Şekil 2 : Jkesy’in ilk açılan ana penceresi. Eğer JTAG Interface’i doğru yaptıysanız ‘JTAG Info’da receiver işlemcisinin ‘device’ değerlerini göreceksiniz


    3.1- IRD Info bölümünde yükleyeceğiniz flash'ın receiver marka/model'ini seçin (Şekil 2 (1)). Bu iş en önemli aşamadır. Bunun için receiver'ın flash'ıyla IRD info’daki açılır menude bulunan flash'ları bilmeniz gerekir. Pire Cemil Hoca bizim için bu işlemleri kolaylaştırır def dosyalarını yayınlıyor. Açıkçası bu konuyu ben de oradan takip ediyorum. Ben uygulamamda buradan Vestel DVB 3'ü seçtim. Ancak şekilde eski bir def dosyası kullanıldığından 'SkyBox' görünüyor. Pire Cemil Hoca bizim için def dosyasında bu SkyBox'ı Vestel DVB 3 yapmış. Ellerine sağlık Pire Cemil Usta...
    3.2- Eğer flash'ınız bozuk değil de yazılım yükseltmek için dump yapıyorsanız, flash'ın dizin hafızasını 'save memory' diyerek bilgisayarınıza kaydedin (Şekil 2 (2)). Çünkü olası bir hatada geri dönerek bu yazılımı yükleyip makinanızı eski haline getirebilirsiniz. Ancak eğer flash'ınız bozuk olduğu için flash dump yapıyorsanız bu noktada 'save' yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Bu durumda bu aşamayı yapmadan geçebilirsiniz.

    ÖNEMLİ NOT: Ben genelde yükleyeceğim flash'la save yaptığım flash'ı Hex editor yardımıyla heximal değerlerini karşılaştırırım. Eğer birbirlerini tutuyorsa işleme devam ederim. Tutmuyorsa receiver flash'ında ciddi bir hata var demektir. Bu durumda işleme devam ederim ama flash yükleyemezsem arıza çok ciddi olduğundan takımları toplar flash'ı kökten değiştirmek üzere diğer atölyeye göç ederim!...

    3.3 Yazılım üzerinden 'Flash Programming' tuşuna basın. Eğer herşey yolundaysa flash programming penceresi açılacaktır (Şekil 2 (3))..


    Şekil 3: Jkeys’de Flash Programming penceresi.



    3.4 Buradan önce 'erase' yapın (Şekil 3 (4)).. İlk çıkan uyarı olan “erase whole flash” için 'evet' deyin. Bu işlem 1dk. gibi sürecek ve flash tamamen silinecektir.
    3.5 'Program' ikonuna basın (Şekil 3 (5)).. İlk çıkan uyarı olan “program at add..., size...” için 'evet' deyin. Artık flash dump yapabiliriz.
    3.6 Açılan 'arama' penceresinden daha önce indirdiğimiz flash dosyasını seçin ve 'aç' deyin (Şekil 4)..

    Şekil 4: Daha önceden indirdiğimiz cihazın flash dosyasını programlamadan önce seçmek gerekiyor.


    3.7 Eğer herşey yolunda gittiyse flash'ınız 4-6 dk. gibi bir süre de programlanacaktır (Şekil 5).

    Şekil 5: Programlanan flash’ın bu sıradaki bilgisayar görüntüsü. Programlama bittiğinde pencere başlığında 100% Of Flash Programmed yazacaktır.

    ÖNEMLİ NOT: JTAG'la flash dump yapmada olası en ciddi sorun bu aşamada yaşanmaktadır ve uyarılarla işlem durur. Bu olası sorunları aşağıda 'soru-cevap' başlığı altında toparlamaya çalıştım.

    4. Yükleme tamamlandıktan sonra ( yükleme penceresinde install işlemi biter ve tepede %100 of Flash Programmed' yazar, ‘ok’ aktifleşir) yazılımları kapatın ve receiver'ınızı fişten çekip 4-5 dakika bir keyif çayı molası verin. Daha sonra receiver'ınızı açın ve son güncel yazılımları makinanıza yükleyin.

    Soru Cevap

    Burada, forumdaki sorularda yanıtları verilmiş veya benim yaşadığım sorunları olabildiğince toparlamaya çalıştım. Bu başlığı diğer arkadaşların da yardımıyla geliştirmek en büyük dileğim olacaktır.

    -"Wall’u çalıştırdığımda ‘explorer hatası’ uyarısı alıyorum."

    En sık gördüğüm sorunlardan biri. Bilgisayarınızı kapatıp tekrar açın ve özellikle altta çalışan yüklü yazılımlarınız varsa onları kapatın.


    -“Jkeys’i açtığımda JTAG Info’da yalnızca 0xFFFFFFFFF görüyorum."

    Sorun kesinlikle devre ya da bağlantılarında. İlk olarak receiver’daki JTAG portunu ters çevirip takın. Eğer düzelmezse interface’in devre bağlantılarını ve kablo uçlarını kontrol edin. Diğer taraftan receiver’ınız ya da devreniz elektriğe takılmamış olabilir. Onu da kontrol edin.


    -“Jkeys’i açtığımda JTAG Info’da yalnızca 0x00000000 görüyorum. Bu nedenle başka işlem yapamıyorum”

    Devreniz doğru ancak receiver’a yaptığınız JTAG bağlantınız yanlış. Bu bağlantıyı ters çevirin. Diğer taraftan receiver’ınız ya da devreniz elektriğe takılmamış olabilir. Onu da kontrol edin.

    -“Jkeys’i açtığımda çeşitli ifadelerle ‘IRD error’ mesajı alıyorum”

    Wall’u ya kapatmışsınız ya da değerleri tam ayarlayamamışsınız. Wall’u açın ya da açıksa Wall’da yaptıklarınızı kontrol edin.

    -“Jkeys IRD Model’de aradığım flash modelini göremiyorum”

    Bu bir sorun değil bir eksiklik. Olabildiğince en güncel jkeys.def dosyasını elinizde bulundurun ya da yükleyeceğiniz receiver flash’ıyla jkeys.def ’deki muadil olan flash’ı tespit edin. Bu tespit için usta elektronikçilerin forumdaki bilgilerinden yararlanmalısınız.

    -“ 'Flash Programming’e bastığımda ekranda onlarca satırı bulan bir uyarı alıyorum”

    IRD model’de seçtiğiniz flash’la receiver’ınızın flash bilgileri birbirini tutmuyordur. IRD Model’de receiver’ınızdaki flash’a uyan modeli seçmelisiniz.

    -“ 'Flash Programming’de ‘erase’e bastığımda ‘sector error’ hata mesajı geliyor.”

    En ciddi flash arızalarından biri. Bu durumda flash’ı değiştirmekten başka yapılacak bir şey kalmıyor.

    -“Programlama sırasında belli bir süre sonra ‘sector error’ hata mesajı geliyor.”

    En ciddi flash arızalarından biri. Bu durumda flash’ı değiştirmekten başka yapılacak bir şey kalmıyor
  • nýghtmore
    Banned
    • 06-06-2004
    • 1568

    #2
    Konu: J-TAG KULLANIMI

    arkadaşım budegerlibilgilerin için teşekkürler.çalışmalarında başarılar dilerim

    Yorum

    • deencher
      Junior Member
      • 11-07-2004
      • 329

      #3
      Konu: J-TAG KULLANIMI

      çalışman için teşekkürler arkadaşım çok merak ettiğim bir konuydu devamını dilerim

      Yorum


      • #4
        Konu: J-TAG KULLANIMI

        Ben de bu cihazın flash dosyasını internetten 'dvb 3 840 cı kromaj tuşlu + oyunlu.zip' (depo'da flash dump>vestel dizininde) erdilege kardeş ben senin şu krom kaplı dediğin dosyayı depoda bulamadım bir yanlışlık olmasın bir daha bakabilirmisin yanlış yapmayalaım ok

        Yorum

        • erdilege
          Junior Member
          • 17-10-2004
          • 114

          #5
          Konu: J-TAG KULLANIMI

          krom tuşlu olan 840cı apro dump dosyasıdır

          Yorum


          • #6
            Konu: J-TAG KULLANIMI

            ok bunun için teşekkürler bir şey daha soracağım mümkünse şu soket ve adaptör bağlantısının yani soket içi ve uydu indeki flasha vs. şekilli olarak foruma ekleyebilirmisin acayip iyi bir yardım olur teşekkürler

            Yorum

            • asil-nadir
              Junior Member
              • 03-07-2004
              • 234

              #7
              Konu: J-TAG KULLANIMI

              minton 29lv800b jkes def lazım acilen

              Yorum

              İşlem Yapılıyor
              X