SGK (Sosyal Güvenlik Kanunu) Soru ve Cevaplar

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • adonmez
    Junior Member
    • 13-09-2005
    • 423

    #61
    Konu: SSK MEVZUATI VE İŞ HUKUKU

    Originally posted by reis-28 View Post
    _Sayın yetkili annem 1965 de işçi olarak almanyaya gitti.
    _1986 yılına kadarda kesintisiz almanyada kaldı.
    _1986 yılında GERİ DÖNÜŞ TEŞVİK PRİMİNİ ALARAK YURDA KESİN DÖNÜŞ YAPTI.İLİŞİÐİ KESTİ.
    _20 YILIN AZ ÜSTÜNDE ALMANYADA ARALIKSIZ ÇALIŞMIŞLIÐI VARDI.
    _türkiyede hiçbir güvenlik kuruluşu ile ilişkisi olmamış.
    _ANNEM ŞUAN 66 YAŞINDA OLUP TÜRKİYEDEN HİÇBİR EMEKLİLİÐİ YOK. BABAMDANDA HERHANGİBİR GELİRİ YOK. ÜZERİNE EV VEYA ARSA HİÇBİR GAYRİMENKULÜ YOK. KATİYYEN HİÇBİR YERDEN EN KÜÇÜK BİR GELİRİ YOK. MADDİ DURUMU İYİ DEÐİL.
    SORU : ALMANYADAN ÇOK AZDA OLSA HERHANGİ BİR AYLIK BAÐLATMA İMKANIMIZ VARMI

    teşekkür eder, selamlarımı sunarım.
    İyi günler arkadaşım;
    Annenizin Almanya Devletinden emekli aylığı alıp alamayacağı konusunda Federal Almanya kanunlarına göre işlem yapılması gerektiğinden bu konuda Almanya Sosyal Güvenlik Kurumuna bu konudaki talebinizi belirtir bir dilekçeyle müraacat edin sonucundan size bilgi verirler.
    Bununla birlikte annenize, yurtdışındaki çalışmalarını Sosyal Sigortalar Kurumuna borçlanması suretiyle Türkiyede emekli aylığı bağlanır.Bunun için Almanyadaki çalışmalarını gösterir bir belge (çalışma ateşeliklerinden de temin edilebilir) ve yurda kesin dönüş yaptığının belgelenmesi için pasaportunun bir fotokopisi ile herhangi bir sigorta müdürlüğüne müracaat edilmesi yeterlidir.Bence bu seçeneği de değerlendirin.

    Yorum

    • BirAcemi
      Junior Member
      • 06-12-2007
      • 1

      #62
      Konu: SSK MEVZUATI VE İŞ HUKUKU

      Sayın Uzman ,

      Yardımcı olabilirseniz gerçekten çok memnun olacağım.

      7 yıl önce , kapıcı mecburiyeti olmayan apartmanımıza , yardım amacıyla hizmet karşılığı kiracı almıştık.( 6 daireli bir apartman )
      Yeni öğrendiğime göre 2004 yılında hizmet karşılığı kapıcı çalıştırılamaz diye bir kanun çıkmış. Buna göre 3 yıldan bu yana cezalı duruma mı düşmüş oluyoruz?
      Aldığımız kişi 4 yıldır isteğe bağlı sigortalı . Ben bugün SSK ya durumu bildirir bir dilekçe versem , eğer cezalı duruma düştüysek , cezam ne kadar olur ? Isteğe bağlı sigortalı olan bu kişi tekrar sigortalanabilir mi? Durumu ne olur?

      Umarım bu konularda bilginiz vardır. Şimdiden Teşekkür ederim.
      Saygılar

      Yorum

      • adonmez
        Junior Member
        • 13-09-2005
        • 423

        #63
        Konu: SSK MEVZUATI VE İŞ HUKUKU

        Originally posted by BirAcemi View Post
        Sayın Uzman ,

        Yardımcı olabilirseniz gerçekten çok memnun olacağım.

        7 yıl önce , kapıcı mecburiyeti olmayan apartmanımıza , yardım amacıyla hizmet karşılığı kiracı almıştık.( 6 daireli bir apartman )
        Yeni öğrendiğime göre 2004 yılında hizmet karşılığı kapıcı çalıştırılamaz diye bir kanun çıkmış. Buna göre 3 yıldan bu yana cezalı duruma mı düşmüş oluyoruz?
        Aldığımız kişi 4 yıldır isteğe bağlı sigortalı . Ben bugün SSK ya durumu bildirir bir dilekçe versem , eğer cezalı duruma düştüysek , cezam ne kadar olur ? Isteğe bağlı sigortalı olan bu kişi tekrar sigortalanabilir mi? Durumu ne olur?

        Umarım bu konularda bilginiz vardır. Şimdiden Teşekkür ederim.
        Saygılar
        İyi günler Arkadaşım;
        Özellikle apartmanlarda kira karşılığı kapıcı çalıştırılması uygulamada sık karşılaştığımız sorunlardan biridir. Apartman kapıcı dairesi hizmet karşılığı kiraya verilmekte ve kira sözleşmesi düzenlenmektedir. Kapıcı olarak çalışan kişiler bina temizlik, çöp toplama, servis vb. hizmetleri karşılığı kira ödemedikleri gibi uygulamada görüldüğü üzere elektrik, su, yakıt ödemesi de yapmamakta veya çok kısmî ödeme yapmaktadırlar. Kimi zaman da bina yönetimleri bu şekilde çalıştırılan kapıcılara ayrıca aylık 100-150 YTL arasında harçlık adı altında ücret ödemektedirler. Şikayet durumunda ise yöneticiler iş ilişkisinin iş sözleşmesine (hizmet akdine) değil, kira sözleşmesine dayandığını iddia etmektedirler. Kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelik ile düzenlenmiştir.
        Konut kapıcısı; Ana taşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişidir.Apartmanlarda işveren konutun malikî veya ortaklarıdır. Yönetici ise işveren vekili olarak hareket eden kişidir. İşyeri ise kapıcının çalıştığı konut ile bağımsız bölüm, ortak yerler, eklenti ve tesislerin tümünü, ifade eder.Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu değildir.Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekir. Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemez. Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen yada tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirlenir.Kapıcı konutunun boşaltılmasında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek:2 nci maddesi hükümleri uygulanır.
        Kira Karşılığı Kapıcı Çalıştırılamaz:4857 sayılı İş Kanunu kapıcılara ilişkin ayrıntılı bir düzenleme getirmiş “Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemez” hükmü ile kira karşılığı kapıcı çalıştırılamayacağını belirtmiştir.
        506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu “Çalıştırılanlar, işe alınmalarıyla, kendiliğinden sigortalı olurlar.Sigortalılar ile bunların işverenleri hakkında sigorta hak ve yükümleri sigortalının işe alındığı tarihten başlar.Bu suretle sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamaz ve vazgeçilemez.Sözleşmelere, sosyal sigorta yardım ve yükümlerini azaltmak veya başkasına devretmek yolunda hükümler konulamaz” hükmü gereği kapıcı ile kira sözleşmesi düzenlenmesi kapıcıyı sigortasız çalıştırma hakkını vermez.
        Yargıtay kararları da kanaatimce içtihat haline dönüşmüştür. Yargıtay (3) “ …Davacı davalı apartman işyerinde 1.10.1998-28.9.2003 tarihleri arasında kapıcı olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin haklı neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek ihbar ve kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik haklarının hüküm altına alınması isteğinde bulunmuştur. Davalı, davacı ile aralarında hizmet akdi ilişkisi kurulmadığını, kira ilişkisi bulunduğunu, davacının oturduğu sürece konutun kira bedelini ödemediğini ve hakkında icra takibi yapıldığını belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir. Mahkemece davacının konut ihtiyacını karşılamak için kapıcı dairesinde oturduğu, davacının apartman hizmetlerini anlaşmalı olarak karşıladığı, söz konusu apartmanın kombili olması nedeniyle sürekli işçi çalıştırılmasını gerektiren bir işyeri olmadığı, kapıcı hizmetlerinin kombili bir apartmanda günün belli saatlerinde tam gün mesai gerektirmeyecek şekilde yapıldığı, davacının tüm emek ve mesaisini davalı yönetime ait apartmana hasretmediği…gerekçesiyle davanın görevsizlik nedeniyle reddine karar verilmiştir. Dosyadaki bilgilere göre davacının davalı apartman işyerinde kapıcı hizmetlerini yaptığı anlaşılmaktadır… Öte yandan, davacıya kapıcılık hizmetlerinin oturduğu kapıcı dairesinin kirası karşılığı yaptırıldığı anlaşılmaktadır… Bu nedenle, davacının sözleşme süresince ödenmeyen ücret alacağı hüküm altına alınmalıdır. Ayrıca iş sözleşmesinin davalı işverence haklı nedenle feshedildiği, yıllık ücretli izinlerinin kullandırıldığı iddia ve ispat olunmadığından davacı ihbar ve kıdem tazminatı ile izin alacağına da hak kazanmıştır.Alınan bilirkişi raporu değerlendirmeye tabi tutularak sonucuna göre davacının ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık izin ve ücret alacağının hüküm altına alınması gerekirken görevsizlik kararı verilmesi hatalıdır…” yukarıda özetlenen kararında, kapıcıdan kira alınmasını ve ücret ödenmemesini iş mevzuatına aykırı bulmuş, iş ilişkisini kira sözleşmesine değil, iş sözleşmesine (hizmet akdine) dayandığını, iş kanunundan doğan ücret, ihbar-kıdem tazminatı ve sair hakların ödenmesi gerektiğini belirtmiştir.
        Sonuç:Apartman yöneticilerinin yasal olmayan kira karşılığı kapıcı çalıştırma uygulamasına son vermesi, bu konuda karşılaşılabilecek yasal yaptırımları öğrenmesi ve kat maliklerine de iletmesi gerekir.

        Sorunuzun diğer bölümüne gelince; İsteğe bağlı sigortalılık, aktif olarak sigortalı bir işte çalışmayan kişilerin, prim kesintilerini kendisinin ödemesi suretiyle sigortalı olmasını düzenleyen bir maddedir.Eğer kişi sigortalı olmayı gerektirecek bir işte fiilen çalıştığı halde, zorunlu sigortalı olmayıpta isteğe bağlı sigorta ödemiş ise bu durum 506 Sayılı Kanuna aykırıdır.Yani zorunlu sigortalı olması gereken işçi SSK'ya bildirilmek zorundadır.(Bu durumdaki kişinin isteğe bağlı sigorta primi ödemesi durumu değiştirmez.)Şayet SSK bu durumu tespit ettirirse veya şikayet ya da ihbar sonucu tespit yapılırsa, çalışan kapıcınızın SSK'ya bildirilmeyen günleri tespit edilir ve geriye dönük olarak bu kişinin zorunlu sigortalılığı sağlanır ve zorunlu sigortalı olması gereken süredeki, isteğe bağlı sigortası iptal edilir.SSK'nın idari para cezaları çok ağır olduğu için ciddi rakamlar ödemek zorunda kalırsınız.

        Kişi, zorunlu sigortalı olmayı çerektiren bir işten ayrılmışsa ve önceki çalışmalarından dolayı 1080 gün sigortalılığı varsa yeniden isteğe bağlı sigortalı da olabilir.

        Yorum

        • veygun
          Junior Member
          • 27-10-2004
          • 450

          #64
          Konu: SSK MEVZUATI VE İŞ HUKUKU

          Arkadaşlar daha önce ssk nın sitesinde sigorta numarasını yazıp ne kadar primim olduğunu öğrenebiliyordum. Şimdi o adres çalışmıyor. Bu konuda bilgisi olan varmı.

          Yorum

          • adonmez
            Junior Member
            • 13-09-2005
            • 423

            #65
            Konu: SSK MEVZUATI VE İŞ HUKUKU

            Kısa süreli arızalardan dolayı bu seçenek hizmet dışı kalabiliyor.Sorgulama seçeneği açık. Sorgulama yapamadığınızda bir süre sonra yeniden deneyin. Sonuç alırsınız.

            Yorum

            • haks
              Junior Member
              • 09-03-2006
              • 1

              #66
              Konu: SSK MEVZUATI VE İŞ HUKUKU

              üstadım selamlar
              2002 yılında işe başladım fakat ssk 2004 yılına kadar yapılmadı
              2004 yılında kendi imkanlarımla başka bir firmadan(inşaat firmasından) ssk primimi
              günde bir kaç saat burda çalışmak suretiyle yatırmalarını rica ettim.2006 yılının nisan ayına kadar ssk primimim inşaat firmasından yatırıldı.2006 yılndan 2007 aralık ayına kadar ssk primim çalıştığım şirket tarafından yatırıldı ve 2007 yılının 12 ayında işime son verildi.Sizden isteğim bu durumda nasıl bir hukuki yola başvurmam gerekiyor.Ben yatırılmayan ssk günümü (2002 ile 2004) ve inşaat firmasından yatırılan primin tazminatının eski işyerimden karşılanmasını nasıl sağlayabilirim?

              Yorum

              • adonmez
                Junior Member
                • 13-09-2005
                • 423

                #67
                Konu: SSK MEVZUATI VE İŞ HUKUKU

                Originally posted by haks View Post
                üstadım selamlar
                2002 yılında işe başladım fakat ssk 2004 yılına kadar yapılmadı
                2004 yılında kendi imkanlarımla başka bir firmadan(inşaat firmasından) ssk primimi
                günde bir kaç saat burda çalışmak suretiyle yatırmalarını rica ettim.2006 yılının nisan ayına kadar ssk primimim inşaat firmasından yatırıldı.2006 yılndan 2007 aralık ayına kadar ssk primim çalıştığım şirket tarafından yatırıldı ve 2007 yılının 12 ayında işime son verildi.Sizden isteğim bu durumda nasıl bir hukuki yola başvurmam gerekiyor.Ben yatırılmayan ssk günümü (2002 ile 2004) ve inşaat firmasından yatırılan primin tazminatının eski işyerimden karşılanmasını nasıl sağlayabilirim?
                Arakadaşım iyi günler;
                2002-2004 yılları arasındaki kaçak çalıştırıldığınız süreler için yetkili iş mahkemesinde ''hizmet tespit davası''açmanız zorunlu.Sizin durumunuzda olanlar için mahkemeye gitmekten başka çare yok.Hizmet tespit davasını kazandıktan sonra ise bu sürelere ait kıdem,ihbar,kötüniyet v.b tazminatlar için ise yenibir dava açmanız gerekiyor.
                Mahkeme süreci belki biraz insanı ürkütsede bu tip davalarda kazanma şansınız oldukça yüksek.Bence hemen açın.Örnek dava dilekçelerini mesajlarımın bazıların yazdım ve ekledim. mesajları okursanız bulursunuz.Faydalanın.
                2006 ve 2007 yıllarında sigortalı olarak çalıştığınız sürelere ait tazminatlarınızı çalıştığınız işyerinden talep etmeniz lazım.Bu döneme ait tazminat taleplerini eski işyerinizden isteme hakkınız yok.

                Yorum

                • adonmez
                  Junior Member
                  • 13-09-2005
                  • 423

                  #68
                  Konu: SSK MEVZUATI VE İŞ HUKUKU

                  5754 Sayılı Kanunla değişik 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu pek çok kişinin kafasını karıştırmakta olup,bu konuda sorularınız olduğunda cevaplayacağım.

                  Yorum

                  • Engineer
                    OZMENA TEAM
                    • 12-06-2004
                    • 5155

                    #69
                    Konu: SGK (Sosyal Güvenlik Kanunu) Soru ve Cevaplar

                    Konu önemli yapılmıştır.
                    Sosyal Güvenlik ile ilgili tüm sorularınızı konunun uzmanı Sayın @adonmez yanıtlayacaktır.

                    Yorum

                    • burakburak
                      Junior Member
                      • 14-03-2005
                      • 243

                      #70
                      Konu: SGK (Sosyal Güvenlik Kanunu) Soru ve Cevaplar

                      aynı işyerinde 4 yıldır çalışmakta olan bir işçiye sigorta yapılmamış ve halen oyalanmaktadır işçi kendi imkanlarıyla inşaatlardan falan bir miktar kendisi gösterip ödemiş ancak uzun süredir kendiside ödeyemiyor işveren halen aynı davranışı sürdürmektedir. işçi halen aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor bu durumda ssk ya şikayet dilekçesi verip tespit yaptırtabilirmi ve geriye dönük pirimlerinin ödenmesini talep edebilirmi . şayet olabiliyorsa bu başvuru gizli olarak yapılabilirmi aksi halde işverenin tedbir alacağı aşikar bu güne kadar hiç kimseyi işyerinde sigortalı çalıştırmamayı basarmış biri çünkü. konu hakkında ne yapılabilir ve ne tür bir dilekçe düzenlenebilir . teşekkürler

                      Yorum

                      • cyber_link
                        Junior Member
                        • 27-11-2005
                        • 57

                        #71
                        Konu: SGK (Sosyal Güvenlik Kanunu) Soru ve Cevaplar

                        arkadaşım bendende iyi günler sana sorunum şu 1987 yılında tekelin alkollü içkiler bölümünde işe başladım 2004 yılında devlet alkollü içkiler bölümünü özel sektöre devretti ve bizide kendi isteğimizin dışında bu sektörde bıraktı bir çok işçi arkadaşlarımız 2006 yılında c4 denilen yasaya geçiş yaparak sektörden ayrılmak zorunda bırakıldılar alkllü içkilerde çalışmaktayım. eğer ben bugün işten atılırsam c4 e geçiş yapabilir miyim? tşk

                        Yorum

                        • adonmez
                          Junior Member
                          • 13-09-2005
                          • 423

                          #72
                          Konu: SGK (Sosyal Güvenlik Kanunu) Soru ve Cevaplar

                          Originally posted by burakburak View Post
                          aynı işyerinde 4 yıldır çalışmakta olan bir işçiye sigorta yapılmamış ve halen oyalanmaktadır işçi kendi imkanlarıyla inşaatlardan falan bir miktar kendisi gösterip ödemiş ancak uzun süredir kendiside ödeyemiyor işveren halen aynı davranışı sürdürmektedir. işçi halen aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor bu durumda ssk ya şikayet dilekçesi verip tespit yaptırtabilirmi ve geriye dönük pirimlerinin ödenmesini talep edebilirmi . şayet olabiliyorsa bu başvuru gizli olarak yapılabilirmi aksi halde işverenin tedbir alacağı aşikar bu güne kadar hiç kimseyi işyerinde sigortalı çalıştırmamayı basarmış biri çünkü. konu hakkında ne yapılabilir ve ne tür bir dilekçe düzenlenebilir . teşekkürler
                          İyi günler;
                          Bu arkadaşınız tabi ki SSK ya dilekçe verebilir.Zaten sigorta konusunda denetim yetkisi SSK ya ait. SSK denetim elemanları işyerinde fiilen ve işyeri kayıtlarından inceleme yaparak, arkadaşınızın kaçak olarak çalıştığı süreleri kayıt altına alırsa, sigortalı olarak bildirilmediği süreler için hakkına kavuşur.Bu iş için bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne yazılı olarak dilekçe vermesi gerekir.(Dilekçeyi aynen yukarıda yazdığınız gibi yazın.Dedinizi anlatmanız yeterli,herhangi bir şekil şartı yok.Ancak arkadaşınızın verdiği dilekçede ismini yazması,işverenin ünvanı ve açık adresini de yazması gerekir.)Bu durumda SSK denetim elemanları işyerine gittiklerinde öncelikle tüm işçilerin sigortalı olup olmadığını kontrol ederler.Bu arada şikayetçinin durumunu da ayrıntılı olarak incelerler.İsim yazılmaz ise bu defa işyerinin geneline bakarlar.Arkadaşınızın denetim tarihinde fiili olarak çalışıp çalışmadığını kontrol ederler.İşyeri kayıtlarından geçmişe yönelik çalışıp çalışmadığını kontrol etmezler.Dolayısıyla tespit tarihi itibatiyle sigortalılığı sağlanır ama geçmiş çalışmalarını kayıt altına aldırmadığı için bu süreler için bir hak kazanılmaz.İsim yazmak bu açıdan önemli.
                          Şikayet dilekçesinde isim yazıldığı takdirde işveren husumet duyarak arkadaşınızı işten çıkarabilir endişesinde ise haklısınız.Maalesef bir şekilde gizli olması gereken şikayetçiler hakkında işverenler bilgi sahibi olabiliyorlar.Bu defada işten çıkarıyorlar.Bu durumda ister istemez işe ihtiyacı olan kişi bu hakkını korkusundan kullanamıyor.Sonuçta karar kendisine ait.
                          Bu durmda iki yol çıkıyor karşımıza.ya şikayet edecek ya da bekleyecek.
                          Benim fikrimi soracak olursanız arkadaşınızın işe çok fazla ihtiyacı varsa ve işveren bu şikayet üzerine işe son verecekse,yeni iş bulmak çok zorsa çalışsın.Aksi takdirde hemen şikayet etsin.Dört yıl az süre değil.Şikayetden sonuç alamaz ise bu defa iş mahkemesinde hizmet tespiti davası açsın.Kesinlikle kazanır.Yani SSK ya şikayet tek yol değil.Mahkemeler de var.Üstelik mahkemede kazanma şansı çok yüksek.

                          Yorum

                          • adonmez
                            Junior Member
                            • 13-09-2005
                            • 423

                            #73
                            Konu: SGK (Sosyal Güvenlik Kanunu) Soru ve Cevaplar

                            Originally posted by cyber_link View Post
                            arkadaşım bendende iyi günler sana sorunum şu 1987 yılında tekelin alkollü içkiler bölümünde işe başladım 2004 yılında devlet alkollü içkiler bölümünü özel sektöre devretti ve bizide kendi isteğimizin dışında bu sektörde bıraktı bir çok işçi arkadaşlarımız 2006 yılında c4 denilen yasaya geçiş yaparak sektörden ayrılmak zorunda bırakıldılar alkllü içkilerde çalışmaktayım. eğer ben bugün işten atılırsam c4 e geçiş yapabilir miyim? tşk
                            İyi günler;

                            Uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazete örneği aşağıdadır.Yazdığınız kadarıyla özelleştirme sebebiyle iş akdiniz bugüne kadar fesih edilmemiş.Özelleştirme aşamasında imzalanan sözleşmede kaç yıl süreyle iş garantisi verildiğini araştırın.Sendikanız bu durumu bilir.Eğer iş garantisi verilmiş ise zaten işten atılmazsınız.Bunun haricinde İş Kanununun genel hükümlerine göre işveren sizi işten çıkarırsa 657-48/4-C hükümlerinden yaralanamazsınız.

                            Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare
                            İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve
                            Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde
                            İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar

                            Madde 1 — 4046 sayılı Kanun gereğince yapılan özelleştirme uygulamaları çerçevesinde kuruluşların (iştirakler hariç) özelleştirilmesi neticesinde sermayelerindeki kamu payının %50'nin altına düşmesi veya bu kuruluşların küçültülmesi, devredilmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması, tasfiyesi halinde veya diğer nedenlerle, İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçilerden (kapsamdışı personel hariç) iş akdi feshedilenlerden; müracaat tarihi itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin l, 4, 5, 6 ve 7 nci alt bentlerinde yer alan genel şartları taşıyanlar, iş akitlerinin kamu tarafından feshedilmesini müteakip 30 gün içerisinde kuruluşları kanalıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilmeleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fıkrası kapsamında, kamu kurumlarının ilgililerle yapacakları hizmet sözleşmelerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, her halükarda bir mali yıl içinde on ayı geçmeyecek şekilde Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla istihdam edilirler.
                            Özelleştirme programındaki kuruluşlarda çalışanlardan, işletmelerinin özelleştirilmesi sonrasında, bu işletmelerde çalışmaya devam eden ve özelleştirme tarihinden itibaren en geç altı ay içinde iş akitleri özel sektör tarafından feshedilenler de bu maddedeki şartlar ve esaslar çerçevesinde istihdam edilirler. Bu türden personelin bu haktan yararlanabilmesi için, iş akitlerinin feshedilmesini müteakip 30 gün içinde bizzat veya çalıştıkları şirk
                            et kanalıyla EK-I'de yer alan formla Özelleştirme İdaresi Başkanlığına müracaat etmeleri gerekmektedir.
                            Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bu madde kapsamında yapılacak müracaatları bütçe imkanları çerçevesinde değerlendirerek makul bir süre içinde EK-II'de yer alan formu kullanmak suretiyle (disketle beraber) Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirir.
                            Bu kapsamda bildirilen personelin, 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerinde sayılan kamu kurum ve kuruluşları ile sosyal güvenlik kurumlarında Geçici Personel Statüsünde istihdamına ilişkin atama teklifleri Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılır. Söz konusu Başkanlıkça yapılan atama tekliflerinde, kurumların geçici personel çalıştırılmasına izin veren Bakanla
                            r Kurulu kararları çerçevesinde tespit edilen geçici personel pozisyonları göz önünde bulundurulur.
                            Yapılan atama teklifleri doğrultusunda kurumlarca 30 gün içinde ilgililerin atama işlemleri tamamlanarak 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgiliye tebliğ edilmesi ve sonucundan Devlet Personel Başkanlığına bilgi verilmesi zorunludur.
                            Bu madde gereğince atama teklifi yapılan personel;
                            a) Teklif edildikleri yerin, iş akitlerinin feshedildiği andaki görev yerlerinin yer aldığı mahalli sınırlar içerisinde olması halinde (Geçici l inci madde kapsamında olanlar ise müracaat formunda belirttikleri ikametgah adresindeki mahalli sınırlarla aynı olması halinde) atama emirlerinin kendilerine tebliğ edildiği günü izleyen gün,
                            b) Başka yerlerdeki görevlere atananlar ise atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün,
                            içerisinde işe başlamak zorundadırlar.
                            Personelin raporlu olması tebligata engel olmamakla beraber altıncı fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen süreler rapor müddetinin bitiminde başlar.
                            Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın süresi içerisinde göreve başlamayanlar ile belge ile ispatı mümkün zorlayıcı nedenlerle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde bu kişilerin atamaları iptal edilir.
                            Bu madde kapsamında istihdam edilenlerden her hangi bir şekilde görevinden ayrılanlar ile istihdam işlemleri tamamlanmasına rağmen göreve başlamayanlar ikinci kez bu haktan faydalanamazlar.
                            Askerlik görevini yapmakta olanlara ilişkin bu maddenin bildirim ve diğer esaslara ilişkin süreler terhislerini takip eden aybaşından itibaren başlar.
                            Madde 2 — Bu Esasların uygulanmasına ilişkin konularda tereddütlerin giderilmesi ve gerekli açıklamaların yapılabilmesi amacıyla Devlet Personel Başkanlığınca tebliğ çıkarılabilir.
                            Madde 3 — Bu Esaslara göre istihdam edilecek geçici personele tahsil dereceleri dikkate alınmak suretiyle;
                            a) Yükseköğrenim mezunlarına 19.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile
                            çarpımından elde edilecek tutar.
                            b) Lise ve dengi okul mezunlarına 17.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar,
                            c) İlköğretim (İlkokul dahil) mezunlarına 15.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar,
                            brüt tavan aylık ücret olarak belirlenmiş
                            tir.
                            Geçici personele bu Esaslarda belirtilen ücretler dışında her hangi bir ad altında bir ücret ödenemez ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamaz.
                            Bu kapsamda istihdam edilecek personele verilecek harcırah ve yapılacak ayni ödemeler ile suç ve disipline ilişkin yaptırımlar, çalışma saat ve süreleri, sosyal güvenlik yönünden tabi olunacak mevzuat, izin hakları ve buna benzer diğer hususlar her kurum için çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararında belirtilir.
                            Geçici Madde 1 — 1/1/1992 tarihinden bu Esasların Resmî Gazete'de yayımı tarihine kadar 28/5/1986 tarihli ve 3291 sayılı ile 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı kanunlar çerçevesinde yapılan özelleştirme uygulamaları neticesinde, l inci madde kapsamında sayılan kuruluşlara yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerden dolayı iş akdi kamu tarafından feshedilmiş olan veya yine l inci maddede tanımlandığı üzere altı ay içinde iş akdi özel sektör tarafından feshedilen İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçi statüsündeki personelden (kapsamdışı personel hariç), müracaat tarihi itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı almaya hak kazanamayanlar, bu Esasların Resmî Gazete'de yayımını takip eden 60 gün içinde EK-I'de yer alan formu tam olarak doldurmak suretiyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığına müracaat etmeleri halinde bu Esaslarda belirtilen hükümler çerçevesinde istihdam edilirler.
                            Madde 4 — Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
                            Madde 5 — Bu Esasları Bakanlar Kurulu yürütür.

                            Yorum

                            • cyber_link
                              Junior Member
                              • 27-11-2005
                              • 57

                              #74
                              Konu: SGK (Sosyal Güvenlik Kanunu) Soru ve Cevaplar

                              kaç yıl süreyle iş garantisi verildiğini bilmiyoruz sendikamızdan defalarca sormamıza rağmen herhanği resmi bir yazı bize gösterilmedi.ama aynı sektör 2007 şubat ayında bazı şehirlerde olan fabrikalarını kapatarak bazı işçileri bütün haklarını ödeyerek işten çıkardı bu işçi arkadaşlarımızda c4 e ğeçtiler.tekrar soracağım,işten çıkarldığımız zaman.yada nezaman işten çıkarılırsak c4 yasası sürekli açıkmıdır bizlere. tşk.

                              Yorum

                              • burakburak
                                Junior Member
                                • 14-03-2005
                                • 243

                                #75
                                Konu: SGK (Sosyal Güvenlik Kanunu) Soru ve Cevaplar

                                teşekkür ederim kendisine anlatacm seçim ona kalmış dediğiniz gibi ancak böyle bir girişimde bulunmak uygun olur gibi geliyor eger kazanırsa 4 yılını kaznmış olacak .

                                Yorum

                                İşlem Yapılıyor
                                X