İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • MentaL
    *Security
    • 01-03-2004
    • 8134

    İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

    İzmirli bir elektronik cihaz tamircisi, amatör telsiz kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir astronotla görüşme yaptı.


    İZMİR - İki yıldır amatör telsizle uğraşan Ali Rıza Özsaran, kurduğu bu amatör telsiz sistemiyle, Uluslararası Uzay İstasyonu Astronotu Bill Mc. Arthur’a yeniyıl dileklerinde bulundu. Bu, Türkiye’den uzaydaki bir kişiyle yapılan kayıtlı ilk görüşme olma özelliğini taşıyor.

    Yapılan anonslar İzmir’den uzaya yapılan çağrılar aslında. İzmirli Ali Rıza Özsaran, Uluslararası Uzay İstasyonu’yla Türkiye’deki kayıtlı ilk ve tek görüşmeyi bu çağrılarla gerçekleştirdiğini söyleyen Özsaran, “Uzayda bulunan I.S.S (Uluslararası uzay istasyonu)’nin içinde iki astronot var biri Rus diğeri Amerikalı. Onları iki yıldır sürekli takip ediyordum. I.S.S üzerinden başkalarıyla görüşme yapmıştım; ama astronotla görüşme yapmamıştım ve hedefim astronotla görüşmekti. Ayın 30’unda da çok güzel bir yeniyıl mesajı gönderdi astronot Bill Mc. Arthur’dan uzaydan geldi en güzel yeniyıl mesajı.” dedi.

    TÜRKİYE’NİN İLK UZAY GÖRÜŞMESİ
    Özsaran pek çok ülkeden farklı kişilerle de irtibata geçmiş; ancak en büyük hedefi olan bir astronotla görüşmeyi ise yeniyıl arefesinde başarmış. İki yıllık çabaların sonucu çağrısına cevap veren Amerikalı Astronot Bill Mc. Arthur olmuş. Bu kısa görüşmenin özelliği ise Türkiye’deki bilinen tek uzay görüşmesi olması. Bu görüşmeyi nasıl başardığını ise şöyle anlatıyor Özsaran: “Takip programlarımız var, onların uydunun üzerinden ne zaman geçeceğini belirten, hangi saatte hangi yörüngede olduğunu belirten takip programları bunlar. İnternet üzerinden bilgileri alıyoruz. Çalışacağı telsiz frekanslarını biliyoruz, bu frekanslar üzerinden yayın yapıyoruz ve tesadüfle astronotla da güzel bir görüşme yaptık.”

    Amatör telsizcilik yapmak için ise bir belge gerekiyor. Telekominikasyon kurumunun yılda iki kere düzenlediği sınavlara girerek amatör telsizcilik ehliyeti alınabiliyor.

  • ekyildiz
    Senior Member
    • 08-04-2005
    • 4282

    #2
    Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

    Vay hemşerime bak. Türk aklı işte abi kafayı nerelerde kullandığına bağlı )yeterki kafaya taksın başaramıyacağı altından kalkamayacağı iş yok. Haber için teşekkürler mental hoca gene sana yakışır bir haber olmuş.

    Yorum

    • TrAncE
      Junior Member
      • 12-09-2005
      • 143

      #3
      Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

      helal olsun hemsehrime istedikten sonra yapamayacagimiz sey yok su dunyada

      Yorum

      • bercenay
        Member
        • 05-04-2004
        • 1785

        #4
        Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

        walla helal olsun.su islere bak yaw.tubitak oturup biraz dusunsun...

        Yorum

        • zextron
          Junior Member
          • 08-11-2005
          • 275

          #5
          Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

          10_1_20 dünyadaki en iyi kalpli,en dürüst,en akıllı,en zeki,en kurnaz,en cana yakın,en hoşgörülü,en mütevazi ve her en en en en karakteristik 10_1_20 üstünlüklere sahip insan türk insanıdır10_1_20




          NE MUTLU TÜRKÜM DIYENE
          hoppa hoppa hoppa hoppa hoppa hoppa hoppa hoppa hoppa

          Yorum

          • MentaL
            *Security
            • 01-03-2004
            • 8134

            #6
            Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

            nede olsa hemşehri sayılırız yav helal olsun...

            Yorum

            • TA2CCC
              Banned
              • 03-06-2004
              • 8304

              #7
              Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

              Originally posted by mental
              nede olsa hemşehri sayılırız yav helal olsun...
              Ben bu olayı 1987 senesinde hem Rus hem ABD astronotu ile yapıp QSL kartımı da almıştım.Bu olay yeni bir olay değildir.Bir Amatör Radyocu olarak 1953 senesinden beri bu olayların içindeyim.
              Sevgi ile kalın.

              Yorum

              • Sat_boy
                Junior Member
                • 29-07-2005
                • 296

                #8
                Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

                evet helal olsun. Aslında Türkiyede Keşfedilmemiş ne cevherler varda Olanaklar ve Şartlar bazen insanı hapsedebiliyor bir köşeye ..

                Yorum

                • TA2CCC
                  Banned
                  • 03-06-2004
                  • 8304

                  #9
                  Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

                  Originally posted by bercenay
                  walla helal olsun.su islere bak yaw.tubitak oturup biraz dusunsun...
                  İzmir Şubesi Başkanı TA3EL Alirıza Özsaran, ISS Uluslararası Uzay İstasyonunun 2005 yılı son qso sunu gerçekleştirdi. Amerikalı Astronot Bill Mc Arthur (NA1SS) ile yaptığı qso da birbirlerinin yeni yılını kutladılar.

                  DX bültenlerinde de yer alan bu qso, Ulusal TV kanallarının da ilgisini çekmiş ve TA3EL ile evinde görüntülü röportaj yapıp, Amatör Telsizcilik hakkında bilgi almışlardır. TV kanallarının yaptıkları rörortajların büyük ihtimalle 03.01.2006 Salı günü ana haber bültenlerinde yayınlanacağı belirtilmiştir. (QSO nun tamamı arkadaşımız tarafından banda kayıt edilmiştir.)

                  NOT: Bilgi için verilmiştir.

                  Yorum

                  • TA2CCC
                    Banned
                    • 03-06-2004
                    • 8304

                    #10
                    Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

                    Dinleme 145.800 Mhz.
                    Gönderme 437.800 MHz
                    uydu programı SATSCAPE

                    Selamlar;
                    ISS e amatör ekipman takıldığından beri sistemi takip etmeye çalışıyorum.
                    Paket APRS olarak kullanıma açılan ilk cihaz uzun süre bu mode de çalışmıştır.
                    Önceden planlanan okul istasyonu ve bazı özel topluluklarla yapılan FM fone görüşmelerin dışında hep paket modede kalmış ve zaman zaman da modemin backup pili bittiğinden çağrı işaretini unutup Nocall olarak çalışmıştır.
                    ISS in geçtiği yörüngenin yer yüzündeki foot printi yada iz düşümü yaklaşık 3bin km genişliğindedir.Uydu bazen 360 km bazen 390 km ye kadar alçalıp yükselmektedir. Buna sebep görev ve yörünge üzerinde çarpma ihtimali olan uydu kalıntıları yada dünya yörüngesine girmiş ters yöndeki bazı meteorit parçalarıdır. (Meteor parçaları)
                    ISS bir yörünge dönüşünü yaklaşık 1 saat 30 dakikada tamamlamaktadır.
                    En iyi tepe üstü geçişte en fazla 13-14 dakika görüş alanımızda kalabilmektedir.
                    Böyle bir geçişte 7-8 dakika kadar kullanma imkanımız olabilir.
                    Uydu eğer avrupayı kat edip geliyor ise oradaki istasyonların yönlü anten ve güç kullanmaları ve çok kalabalık olmaları nedeniyle bizim sesimizi duyurmamız biraz zor oluyor, ISS bize yaklaşıp hatta bizden uzaklaşmaya başlayınca Avrupa istasyonlarının görüş alanından çıkarken girme şansımız artıyor, o sırada bazı Rus istasyonları da qso için seslerini aktarmaya çalışıyorlar. Eğer uydu güney yada doğudan ufkumuza girerse bu sefer tersine ilk başta sesimiz daha kolay kross sisteme ulaşıyor. Avrupalılar duyulunca sıkıntı başlıyor.
                    Bu tür alçak yörüngede dönen uyduların hızları çok fazla olduğundan ,sanırım ISS saniyede 10 km cıvarında hız yapıyor.DOPPLER efekt çok yüksek oluyor.
                    Sinyal gönderen bir sistem aynı zamanda hareket ediyorsa yaklaştığı taraftaki istasyonlara gönderme frekansından daha yüksek bir frekansta ulaşır. ISS deki cihazın iniş frekansı 145,800 MHz dir ancak bize yaklaşırken 145,805 gibi duyulur tam tepede 145,800 olur ve uzaklaşmaya başlayınca tekrar 145,795 e doğru kayar.Aynı anda ISS deki Alıcı 437,800 MHz yi dinlemektedir ancak istasyonla birlikte ve hızla bize doğru yaklaşırken bizim gönderdiğimiz sinüs sinyallerin yani taşıyıcının yay gibi daraldığını düşünürsek bizim frekansımız yükselmeye başlar ve frekansımız 437,805 e veya biraz daha üstüne dahi çıkabilir.Halbuki ISS in alıcısı hala kendi frekansında dinlemededir ve biz bazen 5-10 kHz ye kadar kayık işaret göndeririz. Dopplerin en yüksek olduğu an ilk duyulduğu anlardır. FM de band geniş olduğundan bunun farkına önce pek varamayız ancak gelip geçtikten sonra sinüs taşıyıcı yay gibi açılır frekans düşmeye başlar, çatlamalı kayık FM az da olsa farkedilir.
                    Demekki Gönderme yaparken ilk duyulduğunda gönderme frekansımızı 5-10 kHz kadar aşağıdan 437,790 - 795 gibi, geçip giderken ise tekrar 5-10 kHz ye kadar arttırmak gerekir 437,805-810 gibi. Test yaparak sesimizin duyulduğu doğru frekansı SSB de olduğu gibi bulabiliriz. Tabii bu ayarları yaparken varsa yönlü antenide ISS in gözüne gözüne döndürmek lazım.Hİ.
                    ISS deki kross band alıcı tamamen bizdeki alıcılar gibi her işarete açık bir Kenwood TMD700 olsa gerek, Yani geniş bandlı olduğundan USA astronotlarının uzaydan yere olan gönderme frekansına yakın , çünki astronotlar görüşürken amatör yer istasyonları kross banda giremiyor bu esnada Desenstivite oluyor yani yakın bir istasyon FM de gönderme yaparken nasıl etkilenip duyu kaybına uğruyorsak bu cihazda bu şekilde etkileniyor ve dinleme yaptığınızda farkedeceğiniz üzere konuşmalar çok kesintili olmaktadır.
                    astronotların az konuştuğu anlarda çok daha başarılı olabiliriz.
                    Bir diğer konu ise ISS deki Amatör cihaza bağlı kross anten uydunun gövdesinin ters tarafında kaldığında yine işaretimiz ve ISS deki cihazın işareti bize zayıf ulaşabilir.Çünki arka tarafta fiziki bir yapı olmadığından işaret uzaya doğru gidiyor ve bize yansıyamıyor.
                    ISS ile kolay qso için mutlaka bir uydu programı kullanalım.
                    ISS ile qsolar yapma dileği ile TA1D-K.Mehmet Başak


                    NOT: Bilgi için TRAC (Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti) sitesinden alıntıdır.

                    Yorum

                    • TA2CCC
                      Banned
                      • 03-06-2004
                      • 8304

                      #11
                      Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

                      Amerikalı astronot (Amatör Radyocu) Bill McArthur hakkında daha detaylı bilgi için http://www.arrl.org/news/stories/2005/12/23/2/ bakınız.
                      Sevgi ile kalın.

                      Yorum

                      • VARKITT
                        Junior Member
                        • 21-11-2005
                        • 69

                        #12
                        Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

                        gurur duymamız gereken bir olay::

                        Yorum

                        • rubberman
                          Member
                          • 13-02-2006
                          • 1992

                          #13
                          Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

                          Bence o vatandaş hakkında soruşturma filan açılır, muhtemelen lisansıda elinden alınır.Malum vakt-i zamanında bi vatandaşımız denizaltı imal etti diye hapse tıkılmıştı.

                          Yorum

                          • TA2CCC
                            Banned
                            • 03-06-2004
                            • 8304

                            #14
                            Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

                            Originally posted by rubberman
                            Bence o vatandaş hakkında soruşturma filan açılır, muhtemelen lisansıda elinden alınır.Malum vakt-i zamanında bi vatandaşımız denizaltı imal etti diye hapse tıkılmıştı.
                            Verilen bilgileri dikkatli okuyunuz.Burada illegal hiçbirşey olmayıp ben dahil bu tip olayları zaman zaman yaptığımız normal trafiktir.Verilen ulaslararası belgeler de bu tip görüşmeler içindir.Sevgi ile kalın.

                            Yorum

                            • tarýktarý
                              Junior Member
                              • 02-02-2006
                              • 167

                              #15
                              Konu: İzmirli telsizci uzay istasyonuyla görüştü

                              hocam bence türk dedinmi biraz oturup düşünücen çünkü sebebi BİZ TÜRKÜZ yapamıyagımız yoktur yeterki istememiz gerekir az da olsa çünkü TÜRKÜN ÖNÜNDE ANCAK VE ANCA BİR TÜRK DURABİLİR
                              Son düzenleme tarıktarı; 28-03-2006, 02:19.

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X