Genç mucidi ülkesi unuttu!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • kaiserx
    Member
    • 04-09-2004
    • 916

    Genç mucidi ülkesi unuttu!


    insan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü ortaya çıkararak 'Dünyada 2005 Yılının Genç Bilim Adamı' seçilen Dr. Ahmet Yıldız: YÖK ve TÜBİTAK'tan, beni bir kez olsun aramadılar


    AA - SAKARYA - İnsan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü ortaya çıkaran buluşu nedeniyle, Amerikan bilim dergisi Science tarafından, 'Dünyada 2005 Yılının Genç Bilim Adamı' seçilen Dr. Ahmet Yıldız, Türkiye'deki ilgisizlikten şikâyetçi.
    Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü' nden 2001'de mezun olduktan sonra, kazandığı bursla ABD'ye giderek californiya Üniversitesi'nde, 'insan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğü' konusunda doktora tezi hazırlayan 26 yaşındaki Yıldız, bu çalışmasıyla hem doktor unvanı aldı, hem de Science tarafından 'Dünyada 2005'in en genç bilim adamı' seçildi.

    'Türkiye'de kalmak isterim'
    Bayram için memleketi Sakarya'ya gelen Yıldız, Türkiye'deki bilimselolanakların yetersizliği nedeniyle yurtdışında eğitim gördüğünü söyledi. Yıldız, "Burada imkânlar yeterli olursa ülkemde çalışmak isterim. Ancak bu başarıma rağmen Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ve Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) bir kez bile aranmadım" dedi.
    Yıldız, felç, alzheimer, kanser, sağırlık ve körlük gibi hastalıkların tedavisi için yaşamsal önem taşıyan buluşunu şöyle anlattı: "Motor proteinler, hücrenin içinde metrenin milyarda bir boyu kadar adım atıyor. Ancak iki ayaklı olan bu proteinlerin nasıl yürüdüğünü bilmiyorduk. Yeni bir teknik geliştirerek bir bacağına bir boya sürdük, diğer bacağına farklı bir renkte boya sürdük. Proteinin insanlar gibi birbiri ardına adımlar atarak yürüdüğünü gördük. Bilim dünyasında bunu izleyen ilk grup olduk. İşin ilginç yanı bu kadar küçük boyalarla bu kadar büyük iyi çözünürlük elde etmemizdi. Bu buluşum da bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı."

    Gündeminde felç var
    Şu anda 'Dainin proteini'yle ilgili çalışma yapan Yıldız, daha sonra felçli insanları tekrar yürütebilme üzerine araştırma yapacağını söyledi.
    Başarısını motivasyona borçlu olduğunu belirten Aydın, özellikle cep telefonundan uzak duruyor. Yıldız, "Düzenli bir insan değilim. Ders çalışırken motivasyonum çok yüksekti. Lisede o kadar kendimi derse vermiştim ki dış etkenlerden kendimi soyutluyordum. Mesela Türkiye'de hiç cep telefonu kullanmadım. Hem zararlı, hem meşgul ediyor. Cep telefonlarının öğrencilerin motivasyonunu dağıttığını, onları boş yere oyaladığını düşünüyorum" diye konuştu.
  • Engineer
    OZMENA TEAM
    • 12-06-2004
    • 5155

    #2
    Konu: Genç mucidi ülkesi unuttu!

    Beyin göçü gerçekleşe gerçekleşe Türkiye de yakında bilim geliştirecek beyin kalmayacak. Buna bir son verilmesi lazım ama nasıl???
    Üniversitelerde bile hiç bir şeye yaramayan bilimsel araştırmalarla doçent, profesör oldunduktan sonra ben hükümetlere ne diyim. Bilim üreten yerlede işler düzgün gitmiyorki devlet ne yapsın....
    Yok ARGE ye önem verilmesi gerek, bilimsel çalışma yapan kişilere devlet ve üniversiteler destek versiyon diyoruz. Acaba bu destejk sizce doğru yerlere verilirmi.... Zannetmiyorum onu bile torpili ağır basan araştırmacı alır. araştırmanın içeriğine bakılacağını sanmıyorum. Üstteki arkadaşı destekleyen kimse olmassa bu araştırma yerine mesela kedilerin kuyruk uzunluklarının fare yakalamadaki etkileri gibi bir araştırmaya ödenek ayrılabilir.
    Yaw o kadar Üniversitemiz var habire tezler makaleler yazılır. Ama elle tutulur bir elin parmakları kadar yararlı çalışma yapılmışmı?
    Tamam tüm akademik çalışmalar elle tutulur, gözle görüler sonuçlar doğurmaz ve ya kuramsal çalışmadır yada ileride yapılacak çalışmalara ışık tutar. OK de 3-5 tanedemi Dünya gündemine düşecek çalışma çıkmaz.

    Çıkar ama üstte arkadaşın yazdığı gibi bizim beyinlerimizle başka ülkelerde çıkar.

    Yorum

    • sonmez30
      Junior Member
      • 31-03-2005
      • 18

      #3
      Konu: Genç mucidi ülkesi unuttu!

      Malesef öyle arkadaşlar bilime verdiğimiz önemde ! böylece daha çıplak gözüküyorrr.....

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Genç mucidi ülkesi unuttu!

        İlgisizlikten beyin göçü artıyor...

        Yorum

        • pehh
          Member
          • 12-12-2004
          • 711

          #5
          Konu: Genç mucidi ülkesi unuttu!

          tubitak hangi ülkenindi ? Dur bakayım herhalde fransızdı galiba. Haaa, canım niye bir fransız bir Türk'ü arasın ki ?

          Yorum

          • rubberman
            Member
            • 13-02-2006
            • 1992

            #6
            Konu: Genç mucidi ülkesi unuttu!

            Tübitakmı dediniz ? Efendim üniversitelermi ?
            yok canııııımmm ne bilimi , boşverin öle bilimmiş dna ymış filan böle boş işler bunlar , bu kuruluşların daha önemli işleri var mesela Yargıya müdahale etmek, kargaşa çıkarmak, Milletin Kılık kıyafetine karışmak, sağa sola hırlamak , çalıntı tezlerle sahte prof. luklar vermek, ihalelerde yolsuzluklar yapmak gibi...
            eee bunca iş arasında vakit bulupta bilimle uğraşamıyorlar , kolay değil tabi...

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X