KUŞ/GRİBİ/BİTTİMİ?/Kanatlı hayvan ithal edebileceğiz

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • çýnar
    Banned
    • 30-05-2004
    • 2231

    KUŞ/GRİBİ/BİTTİMİ?/Kanatlı hayvan ithal edebileceğiz

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından AB'ye kanatlı hayvan ithalatı yapılabileceğini belirterek, "Bundan sonra başka sorunlar çıkmadığı takdirde AB Türkiye'den bu şekildeki ithalatı serbest hale getirecektir" dedi.


    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Bulgaristan Tarım ve Ormancılık Bakanı Nihat Kabil, Florya Atatürk Deniz Köşkü'nde biraraya gelerek, kuş gribini görüştü.

    Görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Eker, Türkiye'den Avrupa'ya beyaz et ve süt ürünleri ithalatının yasaklandığını belirterek, "Yapılan çalışmalarla en son 2005 Ocak ayında yeni bir misyon Türkiye'ye gelip incelemeler yaptı. Alınan tedbirleri değerlendirdi. 24 Ocak günü Avrupa'nın bu işle ilgili yetkili organı gıda zinciri ve hayvan sağlığı daimi komitesidir. Bu komite Türkiye'nin tesislerinin bu manada yeterli olduğunu, bu şekilde Türkiye'nin 3. ülkeler listesine dahil edilmesi yönünde karar verdi. Türkiye'den artık AB'ye kanatlı hayvan ithalatı yapılabilecektir.

    Bu karar birkaç hafta içerisinde AB'nin resim gazetesinde yayınlanıp yürürlüğe girecek. Bu şekilde 20000 yılından bu yana devam etmekte olan yasa bu şekilde ortadan kalkmış oluyor. Bu tesisleri Türkiye'de hangi tesisler onaylanacak ve buralardan Avrupa'ya ithalat yapacak, bundan sonra bu süreç başlayacak" diye konuştu.

    Kararın AB'nin resmi gazetesinde yayınlanmasını beklediklerini belirten Eker, "Türkiye'nin bu süre zarfında kanatlı sektörünün standartlarının AB tarafından da kabul gördüğünü ve o standartlarda olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Bundan sonra başka sorunlar çıkmadığı takdirde AB Türkiye'den bu şekildeki ithalatı serbest hale getirecektir. Karar önce resmi gazetede yayınlanıp resmen yürürlüğe girecek, ondan sonra tesisler belirlenecek. Kuş gribiyle ilgili bu tesislerin bulunduğu yerde birtakım sıkıntılar varsa, o ayrı bir konu" şeklinde konuştu.

    Bakan Eker, bir soru üzerine İstanbul'da 3 bölgede kuş gribinin tespit edildiğini belirterek, "Bunlarla ilgili gerekli karantina ve itlaf çalışmaları tamamlandı. İlk mihrakla ilgili yasal karantina süresi 30 Ocak tarihinde bitiyor. Bu süre zarfında İstanbul'da başka vaka görülmedi ve denetim çalışmaları da devam etmektedir. Türkiye gibi büyük bir ülkede, bir aylık süre içerisinde 1.5 milyon kanatlı hayvanın itlaf etmesi diğer ülkelerle kıyaslandığında oranın küçük olduğu görülmektedir" ifadelerini kullandı.

    Başbakan Erdoğan'ın, "Biz şeffaf davrandık, kuş gribini açıkladık. Kuş gribinde entegre tesislerin de hatası olmuştur" yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Bakan Eker, "Biz şimdi hükümet olarak bunların 60 haftanın üzerindeki yaşta olanlarını bedelini ödemek suretiyle bunu ödüyoruz.

    Bu şekilde itlaf edilmezse Türkiye'de bunlar satılabilir. Hastalığı yayma şansı yüksektir. Biz böyle bir şey olmaması yönünde tedbir aldık. Türkiye'nin her tarafında böyle bir mekanizma vardır. Bir risk taşımasın diye biz tedbir alıyoruz. Sayın Başbakan da bu konuya işaret etmiştir. Bir tedbir alınmadığı takdirde bunların piyasada satılma riski vardır. Manyas'ta görülen ilk vakadan sonra bunlara biz yasak getirdik. Kasaba ve kent pazarlarında canlı tavuk satışını yasakladık. Bu alışkanlık devam etmesin diye de biz bunları yerinde itlaf ediyoruz" dedi.
  • TOPAZ
    Junior Member
    • 09-08-2004
    • 128

    #2
    Konu: KUŞ/GRİBİ/BİTTİMİ?/Kanatlı hayvan ithal edebileceğiz

    ben hiçbir zaman kuş gribinin gerçekliğine inanmadım zira bence bu hastalık kullanılarak oyun oynanmak isteniyor

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: KUŞ/GRİBİ/BİTTİMİ?/Kanatlı hayvan ithal edebileceğiz

      Unakıtan, 'marka' oldu! Kuş gribinden korkup 1 aydır yiyemeyenler için kabuğu çıkartılmış 'Unakıtan pastörize yumurta' piyasaya çıktı - 29.01.2006 - IZMİR

      Kuş gribi hastalığından ölümler yüzünden 1 aydır yumurta yiyemeyen vatandaşlar, artık üretilen pastörize yumurtayı rahatlıkla yiyebilecek. Balıkesir'de bir tesiste Unakıtan markasıyla üretilen pastörize yumurtalar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izniyle üretime başladı. İzmir'de Gıda Çarşısı'nda Pınar-Cansu gıda tarafından piyasaya satılan pastörize yumurta, A.B Gıda Sanayi Ltd. tarafından üretiliyor. Yumurta satıcılarından alınan ve tesislerde pastörize hale getirilen yumurtalar, özel ambalajlarla paketleniyor.

      alıntıdr

      Yorum

      • Kadim
        Senior Member
        • 30-01-2004
        • 4782

        #4
        Konu: KUŞ/GRİBİ/BİTTİMİ?/Kanatlı hayvan ithal edebileceğiz

        AB' ye kanatlı hayvan ithalatı yapılmaz ihracatı yapılır...Lütfen

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X