MGK'yı karıştıran şok rapor!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • MentaL
    *Security
    • 01-03-2004
    • 8134

    MGK'yı karıştıran şok rapor!


    02 Mart 2006 Perşembe

    08:01MGY'nın sivil üyelerine ve Başbakan'a ulaştırılan bir rapor Ankara'nın gündemine bomba gibi düştü!


    Ankara, başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere MGK'nın sivil kanadına ulaştırılan, "İran'a saldırı ihtimali: Herkesin oynadığı tek kart-Yeni bir Çaldıran" raporunu konuşuyor. Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan rapor, son MGK toplantısı öncesinde, başka raporlarla birlikte hükümet üyelerine ulaştırıldı. 5 bölümden oluşan raporun, "İran'ın askeri stratejik/Taktik pozisyonu" bölümünde, İran'ın karasal bir savaşın hedefi olamayacak kadar geniş riskler ve tehlikeler barındırdığı belirtiliyor ve şunlar kaydediliyor:

    "Muhtemel bir hava saldırısının ardından, İran içinde mesafe alabilecek ve orada konuşlanabilecek örtülü olmayan askeri birliklerin bulunabilme ihtimali, en yüksek kayıp oranlarıyla ölçülen askeri senaryolar barındırmaktadır. Zaten muhtemel bir operasyon da bir kara harekatını kapsamıyor görünmektedir." Yine aynı bölümde, "İran'a yapılacak muhtemel bir saldırı uluslararası konsensüsü şüpheli bir görünümde tutacak ve başta Rusya Federasyonu ve Çin olmak üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin devre dışı bırakılmasına sebebiyet verecektir" değerlendirmesi yapılıyor. İran'a yapılacak saldırı ile ilgili senaryoların sıralandığı bölümden sonra raporda, İran'ın bu olası saldırı senaryolarına karşı nasıl tepki vereceği de şöyle anlatılıyor:

    TÜRKİYE FÜZE MENZİLİNDE
    * Muhtemel bir saldırı karşısında İran, uzun menzilli Şahab füzelerini kitle imha başlıkları takarak kullanabilir. Sayıları 500'ü bulduğu tahmin edilen Şahab füzeleri, Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye ve İsrail'i vurabilme gücüne sahip.

    * İran'ın, Rusya, Çin ve Ukrayna'dan elde ettiği güçlü bir hava savunma sistemi var.

    * İran'ın, Körfez'deki stratejisi ise büyük patlayıcı unsurlarla donatılmış gemilerle Hürmüz Boğazı'nı bloke etmek olacaktır.

    * Muhtemel bir saldırı, askeri boyutu itibariyle son yüzyıldaki en ciddi ve kapsamlı bir hava savaşı olabilme ihtimaline sahip.

    FELAKETLER ZİNCİRİ
    Raporun, "Muhtemel operasyon / Muhtemel riskleri" bölümünde, Medeniyetler Çatışması tezinin olası bir İran saldırısında güçleneceğinin altı çiziliyor. Ve riskler şöyle sıralanıyor:

    * Başta İsrail olmak üzere Batı unsurlarına karşı ciddi saldırı trendine girilebilir.
    * BM'nin siyasi rolü zayıflayabilir.
    * İran'ın komşularıyla olan ilişkilerinde, radikal eğilimler ve gelişmeler olabilir. * Tahran, Kürt unsurların yaşadığı bölgelerde, sınırların değişmemesi için daha sert tedbirler alabilir.
    * Muhtemel bir operasyon, global düzeyde çok büyük petrol krizine yol açabilir.
    * Amerika, Hürmüz Boğazı'nı kapatarak, ekonomik yoldan Tahran'daki yönetimi değiştiremez. Ama İran, Hürmüz Boğazı'nı gemileri batırarak kapatırsa, bir yıl kadar ülkeden petrol sevkıyatı yapılamaz. Bu da, İran'dan dünya pazarlarına akan petrolün yüzde 40'ının kesilmesi anlamına gelir.
    * Petrol fiyatı, bugünkü rakamın, iki ila altı katına çıkabilir.


    Buyur ABD yiyiyorsa gir bakalım İran,, işgal ettiğin IRAK gibi olmayabilir....
    Son düzenleme MentaL; 02-03-2006, 11:25.
  • irdetofun
    Junior Member
    • 18-04-2004
    • 209

    #2
    Konu: MGK'yı karıştıran şok rapor!

    Gene Savaş kapıda yani:(

    Yorum

    • rubberman
      Member
      • 13-02-2006
      • 1992

      #3
      Konu: MGK'yı karıştıran şok rapor!

      İranla Türkiye taaaa kasr-ı şirin anlaşmasından beri yüzyıllardır dostlar, açıkçası düşmanlık etmemiz içinde bir sebep yok , biz iyi geçinelimde , füzeyi israil yesin , her ülke kendi çıkarını düşünür, iranla savaşcağımıza
      israille savaşırız daha iyi, hem iranlılar türkiyeyi ve türkler ( bende yeni öğrendim) çok seviyor ve güveniyor. bkz. yeni aktüel dergisi 2 hafta önceki sayısı ( olay kısaca şu 2 ingilizdi sanırım irandan bisikletle geçicek, türk olduklarını söyleyip , izzet ve ikram gördüklerini yazıyor)
      kısacası benim ülkemin ve insanlarının iran ülkesi ve insanları ile bir sorunu yok, mezhepler filan farklıda olsa, yüzyıllardır dostça yaşadık , daha bir o kdarda dostça yaşarız.
      israili ise şahsen ben hiç sevmem ve nefret ederim, seven varsa yazsın, hatta anket yapsın, hodri meydan
      sağlıcakla kalınız ozmena forumun düşünen üyeleri...

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X