Klima Kullanırken Dikkat

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3696

    Klima Kullanırken Dikkat

    Klimalar başta zatürre olmak üzere çeşitli solunum yolu hastalıklarına, gribal enfeksiyonlara ve kas tutulmalarına yol açabiliyor.
    Klimaların yol açtığı hastalıklardan korunabilmek için ise bilinçli kullanılmaları gerekiyor.

    Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Çiğdem Serttürk, “özellikle plazalarda ve büyük iş merkezlerinde çalışanlar risk altında bulunmaktadır. ‘Legionella Pnömonisi’ adı verilen bu zatürre çeşidi kişilere klimalar aracılığıyla bulaşmaktadır.” dedi.

    Dr. Çiğdem Serttürk, ‘Legionella Pnömonisi’ni anlattı:

    “Havalandırma sistemleri ve klimalar aracılığıyla bulaşan bir zatürre çeşidi olan ‘Legionella Pnömonisi’, genellikle başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. ‘Legionella Pnömonisi’nde ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkarken, alışılagelmiş zatürrede ise yüksek ateş, öksürük ve balgam gibi tipik bulgular görülüyor.

    Kişi bu nedenle zatürre olduğunu ilk anda anlayamıyor. Ancak yapılan incelemelerde her iki zatürre tipinin de birbirinden ayrıldığı görülüyor.”

    Plaza çalışanları risk altında

    Dr. Çiğdem Serttürk ‘Legionella Pnömonisi’ olarak bilinen zatürre türünün nasıl meydana geldiğini ve kimlerin risk altında olduğunu da açıkladı:

    “Hastalığa 'Legionella Pneumophilia' adı verilen bir bakteri neden olmaktadır. Bu bakteri, klimaların ve havalandırma sistemlerinin filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalmakta ve buradan ortama yayılmaktadır.

    Özellikle büyük iş merkezlerinde, plazalarda, otellerde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personeli risk altında bulunmaktadır. Ancak bakteriyi alan kişinin vücut direnci oldukça önem taşımaktadır.

    Zira, şeker hastaları, sık alkol alan kişiler, yaşlılar, bebekler, kortizon tedavisi görenler, kemoterapi hastaları, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalığı bulunanlar ve sigara kullananlar hastalığa daha kolay yakalanabilmektedirler.”

    Hasta komaya bile girebiliyor

    'Legionella Pnömonisi’nde akciğerle ilgili şikayetlerin tipik zatürreye göre daha az görüldüğünü kaydeden Dr. Çiğdem Serttürk, hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi:

    “Yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, ateş ve huzursuzluk gibi belirtiler görülür. Hastalığın ilk iki gününde yoğun bir şekilde kuru öksürük ortaya çıkar. Kusma, bulantı, ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulgularına da sıkça rastlamak mümkündür.

    Hatta kimi hastalarda konsantrasyon bozuklukları ve koma gibi şikayetler de görülebilmektedir. Yukarıda sayılan belirtilerin olması durumunda hasta mutlaka bir hastanede tetkiklerini yaptırmalıdır.

    Hastalığın tedavisinde 15-20 gün süreyle, bu bakterilere yönelik antibiyotikler kullanılmaktadır
İşlem Yapılıyor
X