ABD F-35'in kodlarını vermiyor...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    ABD F-35'in kodlarını vermiyor...



    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, F-16"da olduğu gibi F-35"lerde de "bilgisayar yazılım kodlarının" ABD tarafından kullanıcı ülkelere verilmemesi sorununu doğruladı. Gönül, "Yazılım kodlarının verilmemesi, sistem üzerindeki hákimiyette bazı riskler doğurmaktadır. Uçak üzerinde milli olarak geliştirilmek istenen çalışmalar yapılamamaktadır" dedi.

    AKP Milletvekili Turan Çömez, taarruz uçağı F-35"in üretiminde karşılaşılan sorunları bir önerge ile TBMM gündemine getirdi. Çömez, "Bilgisayar yazılım kodlarının" Türkiye"ye verilmemesinin yaratacağı sorunlar hakkında bilgi isterken, projenin maliyeti ve Türkiye"nin vazgeçmesi durumundaki yükümlülüklerini sordu.

    Önergeyi yanıtlayan Gönül, F-35 projesine ilişkin anlaşmanın 2002"de imzalandığını, projeye ABD ve Türkiye dışında İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç"in de dahil olduğunu bildirdi. Gönül, uçakların "bilgisayar yazılım kodlarının" ABD tarafından projedeki diğer ülkelere verilmemesinin Lockheed Martin firmasından kaynaklanmadığını, bu kararın, ABD"nin ulusal ifşa politikasının gereği olduğunu bildirdi.

    GİRİŞİMLER SÜRÜYOR

    Gönül, Türkiye"nin bu kısıtlamaların esnek hale getirilmesi konusundaki girişimlerinin sürdüğünü de bildirdi. Gönül, kamuoyunda 120 adet alınacağı iddia edilen F-35"lerin sayısı konusunda henüz karar verilmediğini, son değerlendirmeyi Genelkurmay Başkanlığı"nın yapacağını vurguladı. Gönül, projenin maliyeti ve Türkiye"nin vazgeçmesi durumundaki yükümlülükleri ile ilgili olarak da şunları söyledi:

    ÖDEME, PLANA GÖRE

    "Sistem geliştirme ve gösterim (SDD) safhasına katılım için taahhüt edilen 175 milyon dolar, 2002-20012 yılları arasında belirlenen ödeme planına göre gerçekleştirilecektir. Üretim evresine katılmama veya F-35 uçaklarının alınmamasına karar verilirse, halen içinde bulunulan bu evrede ayrılmak akılcı olacaktır. SDD evresinde ayrılma gerçekleşirse, ayrılma kararının resmen verilmesine kadar yapılmış olan ödemelerin geri alınması mümkün değildir. Daha sonraki ödemeler ise yapılmayacaktır."

    (İnternet Haber)
  • cin_huso
    Junior Member
    • 06-07-2006
    • 6

    #2
    Konu: ABD F-35'in kodlarını vermiyor...

    ne güzel işte yapalım ama lazım olacağı zaman kullanamayalım..ne güzel ..adamlar isteseler uzaktan bizim sistemleri anında kitleyebililer demekki..????ve daha bir çok senaryo üretilebilir..

    Yorum

    • cemal344
      Senior Member
      • 03-11-2005
      • 3977

      #3
      Konu: ABD F-35'in kodlarını vermiyor...

      Bu oyuna gelmemek lazım.

      Yorum

      • Wasp
        Junior Member
        • 08-06-2004
        • 264

        #4
        Konu: ABD F-35'in kodlarını vermiyor...

        Bizim Uçak mühendisliği bölümü mezunu saman kafalı mühendislerimiz ne yapar? Bizim makina mühendisliği mezunu saman kafalı mühendislerimiz ne işlerle uğraşır? Peki ya saman kafalı elektronik mühendislerimiz radyo-tv mi tamir eder? elin oğlu niye versin sana teknolojisini. Otur sen de yap kardeşim. Ee şimdi amerikalıya küfür mü edelim vermiyor diye. Çok iyi yapıyor.

        Yorum

        • ybæl©ik
          ADMINISTRATOR
          • 25-01-2003
          • 30775

          #5
          Konu: ABD F-35'in kodlarını vermiyor...

          elbette ki vermemekte haklılar. siz çalışacaksınız, üreteceksiniz, yıllar harcayacaksınız ve bütün sırlarınınız tamamen mi satacaksınız. sattığınız ürünlerin devamlılığı için size bağımlı olmalarını sağlayacaksınız, düzen budur.

          çok basit uydu alıcılarının bile kodları verilmezken, büyük yatırımlar sonucu ortaya çıkan ve güvenlikle, savunmayla ilgili yazılım kodlarının verilmemesi son derece doğaldır.

          burada bu firmaları veya ülkeleri suçlamak yerine,

          oturup da iyice bir düşünmek lazım, bizler düzgün eğitim verebiliyormuyuz, öğrenciler eğitimi tam anlamıyla alabiliyorlar mı, Üniversite mezunları kendi branşlarında mı çalışıyorlar yoksa ekmek için buldukları işlerde mi çalışıyorlar. devletin ne gibi teşvikleri var. yoksa köstek mi olunuyor.

          neden beyin göçleri yaşanıyor.

          oturduğunuz yerde başkalarını eleştirmek ve kötülemek yerine kendi durumunuzu masaya yatırmak ve aklınızı başınıza toplamak durumundasınız.

          ne zamana kadar dışa bağımlı olacaksınız, kendi cihazlarınızı, aletlerinizi, makinelerinizi, araçlarınızı, uçaklarınızı ne zaman tamamen kendiniz üretecek ve bunlara bütçeden büyük ödenekler ayırıp dışarıdan almak yerine ne zaman siz dışarıya satacak duruma geleceksiniz.

          ???

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X