Temmuzda keneye daha dikkat!..

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Temmuzda keneye daha dikkat!..


    Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, bu dönemde artış gösteren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı risk oluşturan bölgelerde daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

    Prof. Dr. Leblebicioğlu, Türkiye'de ilk defa 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında başta Tokat, Çorum, Sivas, Amasya, Yozgat, Gümüşhane ve Bayburt çevresi olmak üzere geniş bir coğrafi alanda ortaya çıkan hastalığın bugüne kadar çok sayıda ölümle sonuçlanan vakaya neden olduğunu hatırlattı.
    Vakaların neden “Kelkit Vadisi” olarak bilinen bölgede yoğunluk kazandığına ilişkin kesin veriler olmadığını, ancak bölgedeki doğal dengedeki değişikliler ve kuşların göç yoluyla ilgili olabileceğinin tahmin edildiğini kaydeden Leblebicioğlu, yaz döneminde hastalığın artış gösterdiğini bildirdi.
    Hastalığın her yıl Mayıs-Eylül döneminde görüldüğünü ve vaka sayısının Temmuz ayında yoğunlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Leblebicioğlu, şunları kaydetti:
    “Her yıl Mayıs-Eylül aylarında görülen vakalarda Temmuz ayında önemli artış yaşanıyor. Kenelerin yaşam döngüsü nedeniyle görülen bu duruma karşı risk oluşturan bölgelerde daha dikkatli olunmalı. Bölgelere ve türlere göre değişmekle beraber, hastalığı bulaştıran keneler genel olarak Nisan ve Ekim aylarında daha aktif olurlar. Bu nedenle de salgınlar bu dönemlerde yoğunluk kazanır.”
    Bundan dolayı öncelikle risk oluşturan bölgelerde daha dikkatli olunmasını isteyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, kenelerle temas imkanı bulunan bölgelerdeki insanların kendilerini süreli taramadan geçirmelerini önerdi.

    KORUNMA

    Hastalıktan korunmada alınması gereken önemler konusunda bilgi veren Leblebicioğlu, şu uyarılarda bulundu:
    “İmkanlar ölçüsünde kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durulması gerekmektedir. Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmelidir. Riskli bölgelerde piknik yapılmamalı su kenarları ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanlar da döndüklerinde mutlaka kendilerini kene bakımından kontrol etmelidir. Risk oluşturan çalı, çırpı ve otlak yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir. Vücuda yapışmamış keneler dikkatlice toplanıp öldürülmelidir. Yapışan kene varsa da kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan alınmalıdır.”

    KENDİNDEN UZAK TUTMA

    Kenenin vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riskinin de o kadar azaldığını belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, kenenin vücuttan çıkartıldıktan sonra, ısırık yerinin su ve sabunla temizlenerek daha sonra antiseptik ile silinmesi gerektiğini vurguladı.
    Prof. Dr. Leblebicioğlu, gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan böcek kovucuların kullanılabileceğini de söyledi.


    AA
İşlem Yapılıyor
X