MURDOCK’IN MARKALARI ELİNDE KALDI

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • HIAMOVI
    satélite de expertos
    • 22-12-2004
    • 14236

    MURDOCK’IN MARKALARI ELİNDE KALDI

    News Corp ile dünyanın en güçlü medya patronu olarak gösterilen Rupert Murdoch'u Türkiye'de Fox Kids markası ile faka bastırmaya hazırlanan Bursalı işadamı Suat Sapan'ın "kolay yoldan" para kazanma planları geri tepti.

    Bursa'da optik mağazası bulunan Suat Sapan, Murdoch'un sahibi olduğunu düşünerek 2004 yılında 10 bin YTL'ye Fox Kids markasının Türkiye'deki medya dışındaki tüm isim hakkını satın aldı. Rupert Murdoch Türkiye pazarına girecek haberleri üzerine markayı gazeteye ilan vererek 1.2 milyon dolardan satışa çıkardı. Sapan'ın amacı Türkiye'de sahibi olduğu Fox Kids markasının Türkiye'deki isim haklarını Murdoch'a satmaktı. Ancak Sapan'ın gözden kaçırdığı önemli bir nokta vardı. Murdoch 2001 yılında Fox Kids'i Walt Disney'e satmıştı. 2004 yılında Walt Disney, Fox Kids'in adını değiştirerek Jetix markasıyla faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştı. Suat Sapan, "Ben Fox Kids, Murdoch'un diye biliyorum. Fox Kids'i sattığından haberim yok. Herhalde yeni bir olay" diye konuştu.

    Suat Sapan'ın dünyaca ünlü çocuk kanalı Fox Kids'in Türkiye'deki isim hakkını satın alma macerası 2001 yılında başladı. Herkes gibi 2001 yılında patlak veren ekonomik krizden çıkış yolu arayan Sapan'ın aklına ilginç bir fikir geldi. "Çocuklara yönelik yapılacak her türlü ürün para kazandırır" düşüncesi ile yola çıkan Sapan, Fox Kids markasını satın almak için harekete geçmiş. Sapan, 2004 yılında deriden yorgana, iskambil kâğıdından lambaya, oyuncaktan süt ve süt ürünlerine kadar akla gelebilecek her türlü ürünün 12 bölümde markanın dünya çapında kullandığı logosu ile birlikte Türkiye'deki tüm isim haklarını satın almış.

    Murdoch Türkiye'ye gelince markayı satışa çıkardık

    Sapan, "Bizim daha önce optik işimizin yanı sıra perdelik döşeme kumaş işimiz de vardı. 2001 krizi çıktığında herkes gibi bizim işlerimiz de kötüye gitmeye başladı. 'Ne yapabiliriz' diye düşündük. Sonunda çocuklarla ilgili bir sektöre girmeye karar verdik. Ne de olsa anne ve babalar kendilerine bir şey almasalar bile çocuklarına para harcamaktan kaçınmazlar. Bunun için kırtasiye, yatak odası, oyuncak işine girmeyi planladık. Fox Kids de çocuklar tarafından iyi bilindiği için markayı tescil ettirmek için başvurduk. Bizden başka başvuru olmadığı için markayı 14 Temmuz 2004 tarihinde tescil ettirdik. Ancak bu markayı kullanacağımız ürünlerin üretimine sermaye bulamadığımız için bir türlü harekete geçemedik" diyor. "Murdoch'un Türkiye'ye girme planlarını öğrendikten sonra da markanın satışına hız verdik" diyen Sapan'ın gözden kaçırdığı önemli bir nokta vardı: Murdoch, Fox Kids'i 2001 yılında satmıştı.

    Murdoch'un Fox adı altında sahip olduğu markalar

    Fox Movie Channel
    Fox News
    Fox College Channel
    Fox Sports Enterprises
    Fox Soccer Channel
    Fox Reality
    Fox Sports Net

    Sapan'ın Fox adı altında isim hakkını aldığı birkaç ürün

    Fox Kids Deri
    Fox Kids Mobilya
    Fox Kids Süt
    Fox Kids Cips
    Fox Kids Konserve
    Fox Kids Et
    Fox Kids Şemsiye
    Fox Kids Lamba

    Referans

    "Ben Dostlarımı Ne Kalbimle Ne de Aklımla Severim.Olur ya Kalp Durur Akıl Unutur.
    Ben Dostlarımı Ruhumla Severim.O ne durur,ne de unutur"...Hz.Mevlana






İşlem Yapılıyor
X