SAHİPSİZ TRT HALKA UZAK!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • erciyesboran
    Banned
    • 29-12-2005
    • 4110

    SAHİPSİZ TRT HALKA UZAK!

    SAHİPSİZ TRT HALKA UZAK!
    01.09.2006 15:09:42

    TRT'nin, İstanbul'un yüzde 40'nda izlenemiyor, Türkiye genelinde ise güçlükle izlenebiliyor olması, "TRT teknolojisinin günümüzden çok gerilerde kaldığı" sonucunu ortaya çıkardı. Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, sendika olarak yaptıkları araştırmada, kurumun 671 radyo, 4 bin 956 televizyon vericisi bulunduğunu tespit ettiklerini, ancak yeni verici yatırımı yapılmadığı, üstelik yedek parça alımında da ucuz ve kalitesiz malzeme alımına gidildiğini belirlediklerini bildirdi. Karadavut, 75 milyon insanın kamu yayıncılığından yeterince yararlanabilmesi için "Katılım Payı Vergisi" alınmasını önerdi.

    TRT, stüdyoları için de gerekli düzenlemeleri yapmadığından, Arı ve Orkun Stüdyoları sahipleri ile mahkemelik oldu.

    Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, TRT teknolojisinin günümüzden çok gerilerde kaldığını belirterek, bu nedenle yayınların halka ulaştırılmasında güçlükler yaşandığı bildirdi.

    İsmail Karadavut, son dönemde TRT'nin sürekli vekaletle yönetildiğini ve sahipsiz kaldığını belirtti. Bu sahipsizlik nedeniyle bir televizyon için en önemli konulardan biri olan teknolojik yenilenmenin de arka plana atıldığını ifade eden Karadavut, TRT'nin en önemli gelirinin elektrik payından alınan yüzde 3'lük dilim olduğunu söylerken, bunun 2'ye düşürülmesinin kurumun sadece belli giderlerini karşılayabildiğini kaydetti. Hükümetin TRT'ye kaynak ayırmadığını anımsatan Karadavut, 75 milyon insanın kamu yayıncılığından yeterince yararlanabilmesi için "Katılım Payı Vergisi" konulmasını önerdi.

    Karadavut, TRT'deki teknolojik altyapı ve bunlara yapılan yatırımlarla ilgili Türk Haber-Sen'in yaptığı araştırmayı şöyle anlattı:

    "TRT'de 671 radyo, 4 bin 956 tane de televizyon vericisi bulunuyor. Mali yetersizlik vericilerdeki yatırımları da etkiliyor. Yeni verici yatırımı yapılamadığı gibi yedek parça alımında da ucuz ve kalitesiz malzeme alınıyor.

    TRT'nin teknolojinin gerisinde kalması sadece server ve vericilerle sınırlı değil. Planlanan stüdyo tesislerinin mali yetersizlik nedeni ile yapılamıyor. Bu nedenle de Arı Stüdyosu ve Orkut Stüdyosu'nun mal sahipleri konuyu mahkemeye taşıdı.

    Kuruma en son 2005 yılında kamera alındı. Bu alım sadece acil ihtiyaçları giderdi. Kurumun, haber hizmetinde kullanılan aktüel kameraları ve diğer teçhizatı teknolojinin gerisinde kaldı.

    Teknik yatırım için Devlet Planlama Teşkilatının (DTP) belirlediği rakamlar, Kurum tarafından teknik yatırıma değil, başka birimlere aktarıldı. Yeterli teknik yatırımın yapılamaması nedeni ile de DTP'nin uygulamaya koyduğu yeni bir sistem sonucunda 2006 yılında yatırım ödeneği ihtiyaç talebine bakılmaksızın ise düşürüldü."

    2003 yılından bu yana yönetim sorunları yaşayan TRT'nin teknik yatırım bilgisi şöyle:

    Yıl DTP Ödeneği Kurumun teknik yatırıma harcadığı miktar

    2003 28 Trilyon 14 Trilyon

    2004 21 Trilyon 6 Trilyon

    2005 23 Trilyon 3,5 Trilyon

    2006 8,6 Trilyon 3,5 Trilyon (İlk 7 ay itibariyle)

İşlem Yapılıyor
X