Huzursuz bacak sendromu uykuya hasret bırakıyor

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • yakup ustaoglu
    Junior Member
    • 24-06-2006
    • 13

    Huzursuz bacak sendromu uykuya hasret bırakıyor

    Günün yorgunluğunu atmak ve rahat bir uykuya dalmak için yatağa uzandığınızda bacaklarınızda ağrı, kaşınma, ürperme gibi tam ifade edemediğiniz hisler duyuyor musunuz?

    Bu yakınmalar hareket ettiğinizde azalıyorsa ve özellikle akşamları ortaya çıkarak uykuya dalmanızı zorlaştırıp uyku kalitenizi bozuyorsa ‘huzursuz bacak sendromu’ndan şüphelenebilirsiniz.
    Huzursuz bacak sendromu kadınları ve erkekleri her yaşta etkileyebilen ancak yaşla beraber yakınmaların şiddetinin arttığı bir hastalık. Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Dr. Bülent Çiftçi, hastaların yakınmalarını kolay ifade edemedikleri ve bu sendromun tıp fakültelerinin çoğunda ders olarak anlatılmadığı için ‘atlanabilen’ bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Çiftçi bu hastalığı şöyle anlatıyor: “Huzursuz bacak sendromu otururken ve yatınca bacaklarda olağandışı bir rahatsızlık hissi ile kendini gösterir. Genellikle hastalarca tam olarak ifade edilemeyen ancak uyluk, bacak ve ayaklarda, hatta bazı hastalarda kollarda ürperme, kaşınma, ağrıma, ezilme, yanma, karıncalanma olarak ifade edilen yakınmaların olduğu bir hastalıktır.”
    Hastaların büyük kısmı uzanmakta veya yatakta uyanık kalmakta güçlük çekiyor. Bu durum ise uyku kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Hareket etme ile yakınmaların azaldığını belirten Dr. Çiftçi, “Bazı hastalar önleyemedikleri bir hareket etme isteğinden bahsederler. Bacaklarını gerek yatakta hareket ettirmek gerekse birkaç adım yürümekle yakınmalar azalır.” diyor.
    Hastalık bacaklarda önemsiz hafif yakınmalardan, depresyona yol açan, yaşamdan zevk alamama noktasına kadar giden geniş bir yelpazede kendini gösterebiliyor. Hastaların çoğunda huzursuz bacak sendromuna sebep olan faktörün ne olduğu tespit edilemiyor; ancak genetik yatkınlık hastalığın oluşumunda büyük rol oynuyor. Ayrıca demir eksikliği ve böbrek yetmezliği olan hastalarda görülebiliyor. Bazı faktörlerin yakınmaları artırdığını ifade eden Dr. Çiftçi “Stres ile yakınmalar daha da şiddetleniyor. Ayrıca gebelik veya hormonal değişiklikler de geçici olarak yakınmaları artırabilir. Bazı kadınlar huzursuz bacak sendromu ile ilk olarak hamilelikte, özellikle de hamileliğin son 3 ayında tanışırlar. İlk olarak hamilelikte bu yakınma ile karşılaşan hastalarda doğum yaptıktan 1 ay sonra yakınmalar geriler ve kaybolur.” diyor.
    Bu, tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık. Tedavi için öncelikle hastalığa sebep olabilecek diğer rahatsızlıklar varsa onların tespit edilip tedavi edilmesi gerekiyor. Dr. Çiftçi huzursuz bacak sendromundan yakınanlara şu tavsiyelerde bulunuyor: “Doktor kontrolünde ağrı kesici ilaçlar işe yarayabilir. Ilık banyo ve masaj yapmak şikayetleri azaltır. Ayrıca bu hastaların kaliteli bir uyku için gerekli olan ‘uyku hijyen kuralları’na uyması gerekir.”
    Bu sorunlar sizde de var mı?
    Otururken veya uzanırken bacaklarınızda tanımlayamadığınız kötü bir his oluyor mu?
    Bu his nedeniyle bacaklarınızı hareket ettirmek zorunda kalıyor musunuz?
    Bacaklarınızı hareket ettirmek bu yakınmalarınızı azaltıyor mu?
    Gündüz uykunuz gelir mi? Kendinizi uykusuz hisseder misiniz?
    Ailenizde huzursuz bacak sendromu teşhisi konmuş kimse var mı?
    Bu hastalara iyi gelen uyku hijyen kuralları:
    Her gün aynı saatte uyanın
    Gündüz vakti olabildiğince aydınlık ortamlarda bulunun
    Sabah çalışmaya başlamadan önce biraz yürüyüş yapın. Günlük yürüyüş süresi ortalama 45 dakikadan kısa olmamalı.
    Aldığınız kafeini (kahve, çay, çikolata) kısıtlayın. Uykuya dalmakta veya sürdürmekte sorununuz varsa kafeini tamamen hayatınızdan çıkarımalısınız. Sigara ve alkolden uzak durmalısınız. Gündüz uykunuz varsa kısa süreli uyuyabilirsiniz; gece uykusuzluk çekiyorsanız gündüz uyuma olmamalı.
    Yatak odanızı uyuma dışında kullanmayın. Örneğin yatak odanızı çalışma odası olarak kullanmamalısınız.
    Yatak odanız ısı, ışık ve gürültü açısından sizi rahat ettirecek şartlarda olmalı. Uykuya, uyanmayı arzu ettiğiniz zamandan 9 saat önce başlayın.
İşlem Yapılıyor