Sahursuz Oruç Depresyona Sokuyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3696

    Sahursuz Oruç Depresyona Sokuyor

    Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki günlerde başlayacak Ramazan ayında vatandaşların oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı. İşte sahur ve iftar tavsiyeleri...
    Sağlık Bakanlığı, sahura kalkmadan tutulan orucun kişiyi depresyona soktuğunu açıkladı.

    Sağlık Bakanlığı, vatandaşları “Ramazan ayında sağlıklı beslenme” konusunda uyardı.

    Oruç tutan kişilerin Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerektiğine işaret eden Bakanlık, aksi halde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini bildirdi.

    Bakanlık, “Oruç tutan bazı vatandaşlarımızın, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar veya sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemeleri, hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden oluyor. Bu tür sağlık sorunlarından uzak kalabilmek için, iftar ve sahurda yavaş yavaş ve azar azar yemek yenmeli, yemekler ağızda iyi çiğnenmeli” dedi.

    YEMEÐE ÇORBAYLA BAŞLAYIN

    İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılmasını öneren Bakanlık, çorbanın ardından etli veya etsiz fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlının tüketilmesinin sağlıklı beslenme açısından doğru olacağına işaret etti. Tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesini öneren Bakanlık, oruç tutan vatandaşlara yönelik şu uyarılarda bulundu:

    “-Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme, dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler, süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları oruç tutan kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkiliyor.

    -Ramazan ayında 3 öğün beslenme düzeni 2 öğün olarak değişmekte, sabah kahvaltısının yerini sahur, akşam yemeğinin yerini iftar alıyor. Bu nedenle iftar ve sahur arasına konulan ara öğünler ile dengeli beslenme sağlayın.

    -Aşırı yağlı kızartma ve kavurmalar ile hamur tatlıları, şekerleme ve aşırı tatlı besinlerden uzak durum.

    -Kolay hazmedilen, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen sebze, meyve ve kepekli ekmek gibi posalı besinler ile besin değeri yüksek gıdaları tercih edin.”

    “SAHURA KALKIN”

    Sahura kalkmadan oruç tutulmasının aç kalma süresini artırdığı, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve kan şekerinin düşmesi, verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve dikkatte azalmaya neden olduğu vurgulayan Bakanlık, sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesini önerdi.

    Sahurda aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durulmasının önemine değinen Bakanlık, zeytin, meyve, çiğ sebze, reçel gibi gıdaların sahurda tüketiminin yararlarına dikkat çekti.

    Bakanlık, Ramazan ayında sıvı alımına önem verilmesi ve iftar ile sahur arasında 10 su bardağı su içilmesini tavsiye ederken, aşırı çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suyu ve komposto tüketilmesini istedi.

    Kaynak:ANKA
İşlem Yapılıyor
X