YERÇEKİMSİZ ORTAMDA AMELİYAT..

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • SELÇUK KAYA
    Senior Member
    • 12-05-2005
    • 4809

    YERÇEKİMSİZ ORTAMDA AMELİYAT..

    Yerçekimsiz ortamda ilk ameliyatFransız cerrahlar, dünyada ilk yerçekimsiz ameliyatı gönüllü bir hasta üzerinde denemek için özel bir uçakla yolculuğa çıkacak.
    Fransız cerrahlar, dünyada ilk kez yerçekimsiz ortamda ameliyat yapacak. Bordeaux Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden plastik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Dominique Martin başkanlığındaki cerrah ekibi, yerçekimsiz ortam yaratma olanağı bulunan bir uçakla haftaya çarşamba günü havalanacak ve 3 saatlik yolculuk sırasında gönüllü bir hastanın kolundaki yağ bezesini alacak.

    3 cerrah ve 2 anestezistten oluşan ekip, yere basabilmek için zemine döşeli raylara özel aletlerle tutturulacak. Ameliyathanelerde kullanılanlardan daha küçük aletler de, masaya bağlı hastanın yanıbaşındaki güçlü mıknatıslara iliştirilecek. Ekip başkanı Martin, ''Şubat ayından bu yana yerde ve uçakta provalar yaptık. Kafamızda soru işareti kalmadı'' dedi.

    Çarşamba günkü ameliyat, uzayda ''tele cerrahi'' teknikleri geliştirilmesi yolunda ilk adım olacak. Bu tekniklerin geliştirilmesiyle, ilerde bir uzay gemisi, uzay üssü ya da sözgelimi Ay'da astronotlar Yer'den kumanda edilecek robotlarca ameliyat edilebilecek. Prof. Dr. Martin, Avrupa Uzay Ajansı'nın 15 yıla dek kullanılabilir duruma gelebilecek ay üssü kurma çalışmalarına katılmayı umduğunu da bildirdi.

    AA
İşlem Yapılıyor
X