Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    #46
    Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı


    Sahurda pilav, makarna ve börekten uzak durulmalı

    Uzmanlar, Ramazan'da mide şikayetlerinin artmaması için alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Sahurda yemekten hemen sonra yatmak, reflü hastalığına yol açıyor. Hafif beslenenler, sahurdan bir saat sonra yatanlar mide sağlığını koruyor.

    emorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Doçent Doktor Feryal İlkova, Ramazan ayında oruç tutanların mide şikayetlerinden korunabilmeleri için beslenme önerileri veriyor.

    Oruç tutarken uygun beslenme modeli nedir? Oruç tutarken özellikle liften zengin beslenilmeli. Bol sıvı almak, yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek Ramazan sofrasının olmazsa olmazları arasında yer almalı. Özellikle sahurda yenilip tekrar yatıldığı için mümkünse yatmadan bir saat önce yemeği bitirmeli. Yiyip hemen yatma sonucu sıklıkla karşılaşabildiğimiz reflüye sebep olabilecek; çay, kahve ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekli.

    Reflü sorunu olanlar oruç tutarken neye dikkat etmeli? İftarda hızlı yememek, yağlı ve sindirimi zor yiyeceklerden kaçınmak, yiyecek alımını iftar, sahur arasında küçük öğünlere bölmek önemlidir. Sahurda da hafif bir şeyler yemek, bol sıvı almak gerekir. İlaçla tedavi ile reflü engellenebilir.

    Mide sağlığımız için iftar mönüsü nasıl olmalı? Herkese özellikle de mide rahatsızlığı olan kişilere önerebileceğimiz şey; dengeli beslenmektir. Yani; mönüde uygun protein, karbonhidrat ve yağı olması gereken miktarlarda almak önemli. Kabuklu meyveler, sebze, kepek ekmeği iftarda tercih edilmeli. Hayvansal proteinlerden kaçınılmalı, doymuş yağlar tercih edilmeli. Sigara, çay, kahve ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Hastalarıma hep 'Diyetisyeniniz mideniz ve bağırsağınız olsun' derim. Vücudun sesini dinlemek gerekli.

    Ramazan'da karşılaşılan sağlık sorunları neler? Reflüyü sık görüyoruz, uzun süre aç kalındığı için peptik ülser ve buna bağlı kanamalara sık rastlıyoruz. Yeme alışkanlığı değiştiği için fonksiyonel bağırsak hastalıklarına rastlıyoruz. Örneğin; kabızlık görülüyor. Birdenbire yemek, ağır yemekler yemek, yedikten sonra yatmak mide şikayetlerini artırıyor. Daha önce böyle bir şikayet yoksa da meydana gelmesine neden oluyor. Uzun süre aç kalmak ise, mideyi kendi asidinden koruyan tampon gıda olmadığından, peptik ülsere yol açabiliyor.

    Mide şikayetleri hangi boyuttaysa oruç tutulmamalı? Hastanın ciddi reflü şikayeti varsa, mide ya da bağırsakların ağır iltihabi bir hastalığı söz konusu ise, aktif ülser hastalığı varsa, karaciğerle ilgili önemli bir hastalığı varsa ya da hasta herhangi bir teşhisle tedavi altındaysa, oruçtan kaçınmak gereklidir. Ayrıca, çocukluk çağında ve ileri yaşlarda çok önermiyoruz.

    Mideyi rahatlatmak için Ramazan'da nasıl beslenmeli? Ramazan'da, hafif yiyeceklerle, çorba ve sebze yemekleriyle iftarı açmak gerekir. Daha sonra yatana kadar geçecek süre içinde sık ve az yemek önemlidir. İftar yemekleri yavaş yavaş yenmelidir. Hayvansal gıdalardan uzak kalınmalıdır. Baklagiller gibi hazmı zor gıdalar iftar için seçilmemelidir. Doyulduğu zaman, yani açlık hissi bittiğinde sofradan kalkmak gerekir. Bu arada bol sıvı almak önemlidir. Normalde günde bir buçuk litre olarak içilmesi gereken su miktarı, iftarla sahur arasına bölünmelidir. İftardan iki üç saat sonra, ara öğün olarak meyve ya da tatlı yemek önemlidir. Bunu bir porsiyonla sınırlamak ve uyumadan en az üç saat önce yemeği bitirmek önemlidir. Sahurda da yine bol sıvı almak, hafif yemek, makarna, pilav, börek ve baklagillerden olabildiğince uzak kalmak önemlidir.

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #47
      Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



      Diyetisyen Taylan Kümeli'nin özel Ramazan diyeti

      * Sahurda (Kahvaltı yerine)
      1. Seçenek: Yağsız kepekli tost (İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)
      2. Seçenek: Bir su bardağı ayran veya diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatarken bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)
      3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla yapılmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek
      4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kez bu mönüyü uygulayabilirsiniz.)

      * İftar saatinde (öğlen yemeği yerine)
      Bir su bardağı su ile orucu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir adet zeytin yenilebilir. Ardından bir kâse çorba, doyma hissi yoksa, bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar halinde ikram edilenlerden alınabilir.

      * İki saat sonra (akşam yemeği yerine)
      1. hafta: Doyana kadar etli ya da etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.
      2. hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte ya da ton balığını tercih edin, yanında salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen veya ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.
      3. hafta: 2. hafta gibi olacak.
      4. hafta: 2. hafta gibi olacak.

      * İki saat sonra
      Yarım paket bisküvi veya bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi.
      Veya masum bir tatlı:
      1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve üzerine tarçın serpip fırınlayın, piştikten sonra üzerine bir tatlı kaşığı ceviz serpip, bir top diyet dondurma koyup afiyetle yiyin.
      2. Diyet sütlü güllaç: Diyet sütü ısıtıp, bir börek dilimi kadar güllaç yiyebilirsiniz.
      3. Diyet sütlü muhallebi
      4. Üç top diyet dondurma
      5. Bir kâse diyet sütle yapılmış diyet puding
      6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)

      Yorum

      • delphin
        Senior Member
        • 27-12-2005
        • 15279

        #48
        Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



        Bunlara dikkat!

        * Mutlaka sahura kalkın.
        * İftarla sahur arasında üç öğün yemeğe dikkat edin.
        * Yemekleriniz az tuzlu olsun ve bol bol su için.
        * Yemeklerinizi küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yiyin.
        * İftardan sonra ev içindeki hareket oranınızı artırın.
        * Gazlı içecekler, salamura yiyecekler ve şarküteriden uzak durun.

        Yorum

        • delphin
          Senior Member
          • 27-12-2005
          • 15279

          #49
          Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



          Oruç tutarken kilo vermenin formülü


          Pek çok kişi Ramazan'da şişmanladığından yakınıyor. Bilinçsizce yapılan beslenme hataları, gün boyu bir şey yenmemesine rağmen kilo aldırıyor. İftar ve sahur mönülerinde uzmanların önerilerine kulak verirseniz, Ramazan'dan zayıflamış olarak çıkabilirsiniz.

          Ramazan'da oruç tutarken forma girmek de mümkün. İftarın ardından şişmanlamak istemiyorsanız, Taylan Kümeli'nin hastaları için hazırladığı özel Ramazan diyeti önerilerine kulak verin...

          Oruç da bir diyet midir?
          Diyeti aç kalmak olarak düşünürseniz, aslında orucun ta kendisidir. Ama ne oruç ne de diyet, aç kalmak değildir. Bir tanesi bedenin terbiyesi ve doğru beslenme alışkanlığını edinmek, diğeri ise ruhun terbiyesi ve bununla açların halinden anlamak. Eğer bu perspektiften bakarsak, sonuçta Ramazan bittiğinde hem doğru beslenmemizden ödün vermemiş oluyoruz hem de dini görevimizi yerine getirmiş oluyoruz.

          Oruç tutarken kilo verilebilir mi?
          Tabii ki oruç tutarken kilo vermek mümkün. Ama şu çok önemli, hiçbir şekilde orucu kilo vermek amacıyla tutmamak gerekli. Eğer bir diyet programı uyguluyorsanız ve bu diyet programına devam ediyorsanız, Ramazan bunu sekteye uğratıcı bir dönem değildir. Ama oruç tutmak sadece kilo vermek amacı taşırsa, başarılı olunmayabilir. Çünkü bu düşünce beraberinde bir dizi beslenme hatasını da getirebilir.

          Neden oruç tutanlar kilo almaya meyilli olurlar?
          İftarda çok yiyip yine aynı rutini sahura kadar sürdürenler, Ramazan'dan fazla kilo ile çıkarlar. Hiç yemediği yiyecekleri Ramazan'da yiyenler, şekere düşkün olmadığı halde dönemsel olarak şeker tüketimini artıranlar, yine bir ay sonunda ek kilo elde ederler. Bunların hepsi de direkt olarak Ramazan'da kilo almaya neden oluyor.

          Ramazan'da nasıl sağlıklı beslenilir?
          Mutlaka sahura kalkılması gerekiyor. Sahur bir kahvaltı öğünü gibi düşünülmeli. Bu öğünde, kahvaltıda yer alan hafif ve gün içinde enerji veren yiyecekler tüketilmeli. Tok tutsun diye, kesinlikle; kızartma, ağır hamur işleri, yüksek kalorili yiyecekler ve yağlı etler tüketilmemeli. İftar ise öğlen yemeği gibi olmalı. Tek bir öğünde bütün gün yenmesi gerekenleri tüketmek yerine, iftar mönüsü ikiye bölünmeli. Mutlaka su ile oruç açılmalı. Ardından, başlangıç için pidenin sekizde biri, yani bir dilim ekmeğe eşdeğer kısmı ile iftariyeliklerden azar azar yenmeli. Devamında, hafif bir çorba ve minik bir salata porsiyonu ile öğün tamamlanmalı. Kişi, bir davetteyse tüm yiyeceklerden çok az miktarda ve bol bol çiğneyerek yemeli. Ardından, üç hatta üç buçuk saat sonrası sebze yemeği ve yoğurt yenmeli.

          Tokluk hissini artıracak gıdalar hangileri?
          Yüksek posalı, kepekli gıdalar çok daha fazla tok tutar. Bu nedenle, iftarda ve sahurda kepekli yiyeceklere ağırlık verilebilir. Sıvı oranı yüksek gıdalar da önemlidir. Çorba, sebze ve yoğurt gibi besinler, sağlıklı sandöviçler, Ramazan boyunca tüketilebilir.

          Oruç tutarken yapılan beslenme hataları neler?
          Gün boyu hiçbir şey yemeden, tek bir öğün yemek en büyük hatalardan biri. Gazlı içeceklerle orucu açmak, kızartma ve tatlılara ağırlık vermek, uzun saatler aç kalmanın sanki çok fazla yemek yeme hakkını doğurduğunu düşünmek, bütün gün ne yemeliyim diye plan yapmak ise diğer yanlışlar.

          Ramazan'da sizce yasaklı gıdalar var mı?
          Kişiyi çok susatacak salamura gıdalar, hamur tatlıları, şarküteri, yağlı etler, çok fazla miktarda kuru yemiş ve ağır meyve şerbetleri önermiyorum. Bazı insanlar iftardan sonra ya da sahurda hiçbir şey içmeyip, şerbet ya da komposto içiyorlar. Bunu asla önermiyorum. Aynı şekilde, Ramazan boyunca gazlı içeceklerden kaçınmak gerekli.

          Neden Ramazan'da daha fazla tatlı yemek isteriz?
          Eğer yeme sistemini tek bir öğüne düşürürsek, 18.30'a kadar bütün gün aç kalındığında insülin çok fazla salgılanıyor. İnsülinin fazla salınımı şekerin düşmesine neden oluyor. Şeker düşüklüğü ise ister istemez şeker yemeye itiyor. Bu nedenle aç kalınan süreyi en aza indirmek; sahura kalkıp, sahurla iftar arasındaki süreyi azaltmak gerekli.

          İftar sonrası yeme krizine karşı ne yapılabilir?
          Kişi yeme krizine girerse, hemen bir bardak su içmeli. Hızlı yenen yemek var olan mide hastalığının artmasına, yoksa da başlamasına yol açar. İftar yemeğini yavaş yemek de doymayı sağlar.

          Yorum

          • delphin
            Senior Member
            • 27-12-2005
            • 15279

            #50
            Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



            Günlük sigara açığınızı iftarda kapatmaya çalışmayın

            Uzun süre aç kalmak ve getirdikleri nedeniyle
            Çok fazla yiyip mideyi doldurmak sonucu, sindirim sistemi ve dolaşımda düzensizlik yaparak
            Tok karnına yatıldığında
            Daha ziyade yağlı ürünlerin (şarküteri, peynir vs.) beslenmede ağırlık kazanması, hamur işi (pide vs.) gıdalarının artması, sebzelerin azalması sonucu
            İlaç kullanımının aksatılması halinde
            İftar ve sahur arasında sigara içiminin sık aralıklı ve fazla olması halinde (Sigara içenler için adeta gündüz açığını kapatmak gibi)
            İftar ve sahurda fazla çay kahve tüketildiğinde, orucun sağlığa zarar verebileceği unutulmamalı.

            NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
            Düzenli yemek yemeyi gerektiren şeker hastalığında oruç tutulursa, gıdaların alınma ritmi bozulur. 10-12 saat hiçbir gıda alınmadığı takdirde, şeker normalin altına düşer. Ağızdan ilaç kullanılınca bu düşüş daha da fazla olur. İnsülin tedavisinde asla oruç tutulamaz. Ancak tek bir ilaçla (ağızdan) şekeri ayarlananlar, bilinçli beslenmeye de dikkat ederse oruç tutabilirler. Böbrek yetmezliği olanlar, diyaliz hastaları, kalp ve tansiyon hastaları, ameliyat veya ameliyatın nekahat döneminde olanlar, emzirenler, hamileler, grip, zatürree, yüksek ateş, ishal yani mevsimlere göre ani başlayan rahatsızlığı olanlar, en azından hastalıkları döneminde oruç tutmamalılar.

            İftarda; yavaş ve mümkün olduğunca az miktarda yiyip, birkaç saat sonra ara öğün gibi takviye alınmalıdır.

            İftariyelerin çeşidini ve miktarını kısmak gerekir.

            Kısa zamanda sigara-kahve-çay tüketimini (iftar, sahur arası) artırmak doğru değildir. Gün boyu bu alışkanlıklarından uzak kalan kişi, iftar sonrası gün içindeki açığını kapatmaya çalışmamalı.

            Fazla yediklerini yakmak için tok karnına koşmak, halı sahada top oynamak gibi ağır eforlardan kaçınmak gerekir.

            Sahurda sindirimi kolay yiyecekler yiyip, en az yarım saat sonra yatılmalı.

            Fazla yağlı ve tuzlu gıdalardan kaçınmak gerekir.

            Yorum

            • delphin
              Senior Member
              • 27-12-2005
              • 15279

              #51
              Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı

              'Sahuru ihmal etmeyin'



              Su, su, su... Su; yaşam içeceğimiz ve vücudumuz onun eksikliğini hiç sevmez. İftarla sahur arasında gündüz içemediğiniz su miktarını telafi edin.

              İftarda acele etmeyin. İlk dakikalarda kan şekeriniz düşük olduğu için yemeğe saldırmak isteyebilirsiniz ama ufak bir açılıştan 15 dakika sonra daha mantıklı seçimler yapabileceğinizi unutmayın.

              Sahur gerekli bir öğün olmasaydı, bu öğünün bahsi geçmezdi zaten. Farz edin ki, kahvaltınızı biraz daha erken yapıyorsunuz. Kahvaltıda nasıl ağır yemekler yemiyorsak sahurda da yemeyin.

              Gece yiyip yatarsanız, bilin ki vücut o anda ihtiyacı olmayan enerjiyi yağ olarak muhafaza edecektir. Ayrıca, ertesi gün 12 değil 18 saat aç kaldığınız için kan şekeriniz daha da düşecektir. İftarla sahur arasında en iyi ara öğün tercihi meyvedir.

              Yorum

              • delphin
                Senior Member
                • 27-12-2005
                • 15279

                #52
                Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



                Oruç tutarken sağlıklı beslen miden küçülsün şişmanlığı yen


                Bugün Ramazan ayının ilk iftar sofrası kurulacak. Peki, sağlığınız için iftarda neler yemeniz gerektiğinizi biliyor musunuz? Bu yazı dizisinde, Türkiye'nin en iyi uzmanları şu sıralar en çok merak edilen soruları yanıtladılar. 'Kalp hastaları, diyabetliler, hamileler oruç tutabilir mi?', 'İftar sofrasının yasaklı gıdaları neler?', 'Sahurda neler yenmeli?' tüm bu soruların yanıtlarını, oruç tutarken ağız kokusundan kurtulma yollarını, çok acıkanların neler yapması gerektiğini ve açlığın getirdiği stresten korunma yöntemlerini uzmanlar anlattı. Oruç tutarken vücudunuzu forma sokmanız da mümkün; ideal iftar ve sahur mönüsü örneklerini diyetisyenler hazırladılar. Doç. Dr. Mesut Başak, Diyetisyen Taylan Kümeli, Doç. Dr. Feryal İlkova, Prof. Dr. Saide Aytekin, Doç. Dr. Kemal Sayar, Prof. Dr. Koptegel İlgün, Ramazan'ın vücudumuz üzerindeki etkilerini anlattılar. Ramazan'ı sağlıklı şekilde geçirmenin formülü bu yazı dizisinde.

                Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mesut Başak, orucun insan vücudunda yaptığı değişimi anlattı. Orucun risklerinden kaçıp avantajlarından yararlanmanın yollarını Doç. Dr. Mesut Başak'a sorduk...

                Oruç tutmanın vücudumuz için yararları neler?
                Oruç, vücuttaki kan şekerinin normal seviyelerde tutularak, alt sınırlara yaklaşması anlamına geliyor. Tıp dünyasının 'Metabolik sendrom' adını verdiği ve kalp hastalıklarının ilk basamağı sayılan bir hastalık, Ramazan ayı boyunca otomatik olarak bir tedavi sürecine girer. Vücuttaki kan yağları azalır. Böylece organların yağlanması engellenir. Kişinin yağ oranı düştüğü için oruç tutanlar şişmanlıktan korunur. Oruç tutmak mide hacmini azaltır. Mide her geçen gün daha küçülerek, erken doyma ve az yemeye alışabiliyor.

                Oruç hormon dengemizi etkiliyor mu?
                Oruç döneminde aç kalma sonucunda insülin seviyesi düşüyor, bu da bazı hormonların salgılanmasına neden oluyor. Kişiyi daha dinamik ve aktif halde tutan adrenalin, oruç tutarken daha çok salgılanır. Gulukagon adı verilen pankreastan salgılanan ve vücutta dinamizmi sağlayan hormon da bu sırada daha çok salgılanır. Kortizon salgılanması da yine aynı şekilde artış gösterir ve vücuttaki hücre fonksiyonlarının daha iyi yürümesine neden olur. Vücut adeta kendini bakıma alır, kullanılmayan hormonları kullanılır hale getirir. Karaciğer de, kanda düşen şekeri artırmak amacıyla depolamış olduğu glikojeni kullanarak dinamizmi sağlar. Bu da, psikolojik olarak büyük bir rahatlık verir.

                Oruç tutarken bağışıklık sistemimizi nasıl korumalıyız?
                Oruç tutarken zararlı gıdalardan ve sigara, alkol gibi zararlı içeceklerden uzak durulması bir avantaj. Aslında oruç, bağışıklık sistemini canlandırmak için bir fırsattır. Ramazan'da aşırı egzersiz ve stresten uzak durmak, uykuyu çok iyi almak ve yine vücudu çok yormamak için aşırı miktarda yememek gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahura kalkarak, ertesi gün için bol su almak çok önemli. C vitaminini bol almak gerekir. Turunçgiller, portakal, limon ve soğan yemeklerde bol miktarda bulundurulmalı. Aşırı yağlı gıdalardan kaçınmak gerekiyor. Akşam ya da sahur yemeklerinde tatlı gıdalar birden alınmamalı. Çünkü bu 'Reyaktif Hipoglisemi' dediğimiz, yemeklerden birkaç saat sonra ortaya çıkan kan şekeri düşmesine neden olabilir. Kan şekeri düşmesi; halsizlik, yorgunluk yapabilir.

                Oruç tutmaması gerekenler kimler?
                Şeker hastaları, insülin ve hap kullananlar kesinlikle oruç tutmamalı. Diyet yaparak şekerini normal halde tutabilen, yaşlı olmayan ve başka bir hastalığı bulunmayan kişiler oruç tutabilir. Böbrek yetmezliği olanların bol su içmeleri gerektiği için, bu kişiler de oruç tutmamalı. Kalp yetmezliği olanlar, tansiyon hastaları, kanser hastaları veya yaşlı kişiler de oruç tutmamalı.

                İftarda neler yemeli?
                Sıvıyı bol almak çok önemlidir. Akşam ve sahurda mide aşırı şekilde doldurulmamalıdır. Karbonhidrat ve yağlardan mümkün olduğunca az alınmalı. Midenin üçte birini mutlaka su ile doldurmak, üçte birini gıda ile doldurmak üçte birini de boş bırakmak, özellikle Ramazan için çok önemlidir. İftarı önce su ile açıp, ardından da bir kâse çorba içilmeli. Bu sırada sofradan kalkıp, on dakika dolaşıp sonra tekrar yemeğe dönülmeli. Ardından yemek yenebilir ama yağsız bir yemek olması çok önemlidir. Karbonhidrattan ve yağdan fakir sebze yemeği tercih edilebilir. Ardından az miktarda tatlı yenebilir. Yemeği mümkün olduğunca uzatıp, yemek aralarında bol bol su içmek gerekir. En sonunda bir meyve yemek oldukça faydalıdır. Yemekten sonra sahura kadar sıvı gıdalar tercih edilmeli. Son yemek yatmadan üç saat önce yenmelidir. Sahurda ise, daha çok sıvı gıdalara yönelik beslenmek, çorba içmek önemlidir.

                Oruç tutarken baş ağrısından nasıl kurtulabiliriz?
                Bu durum yeni beslenme düzenine uyumla ilgilidir. Her günkü rutinin dışına çıkmak ilk günler sıkıntı yapabilir. Vücuttaki kan şekerinin düşmesi, suyun azalması, baş ağrılarına neden olabilir. Birkaç gün sonra vücut yeni düzenine alışır.

                Hangi şikâyetler görülürse oruç tutma bırakılmalı?
                Halsizlik, bulantı, kusma, baş dönmesi, denge bozukluğu görülürse, soğuk terleme, göğüs ağrısı, şiddetli baş ağrısı oluyorsa, böyle kişilerin oruç tutmamasında fayda var. Ayrıca, aşırı zayıf olan kişilere oruç önermiyoruz. Yaş olarak anatomik yaş önemlidir. 65 veya 70'in üzerinde olanlar oruç tutmamalıdır.

                Yorum

                • delphin
                  Senior Member
                  • 27-12-2005
                  • 15279

                  #53
                  Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



                  Hikmetli Sözler

                  Kadir Gecesi Duası

                  * Hz. Peygamber bu gecede şu şekilde dua edilmesini tavsiye etmiştir: "Allah'ım sen bağışlayıcısın, bağışlamayı seversin. Beni de bağışla"
                  Kadir Gecesi Hadisi

                  * "Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır"
                  Hz. Muhammed

                  Yorum

                  • delphin
                    Senior Member
                    • 27-12-2005
                    • 15279

                    #54
                    Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı


                    Kalbi açlara acırım

                    Karnı açlardan ziyade, kalbi açlara acırım.
                    Cenap Şahabettin

                    İnsanın en zor katlandığı duygu acımadır, hele hak edince.
                    Balzac

                    Merhamet faydasız olunca, insan ondan bıkar usanır.
                    Albert Camus

                    Acımanın gözyaşları, siz, merhametsiz öpüşleri utandırıyorsunuz.
                    Andre Suares

                    Yorum

                    • delphin
                      Senior Member
                      • 27-12-2005
                      • 15279

                      #55
                      Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



                      Tecrübe, insanın başına gelenle ne iş yaptığıdır

                      Ne alimlere karşı iftihar ve övünmek için, ne de cahillerle münakaşa etmek için ne de meclislerin seçkin köşelerinde yer almak için ilim talep etmeyiniz.
                      Hz. Muhammed

                      Okumasını bilirsen, her insanın bir kitap olduğunu görürsün.
                      Channing

                      Okur, sevdiği yoldan gitmelidir, yoksa gitmeyi görev bildiği yoldan değil.
                      Hermann Hesse

                      Okumak bir insanı doldurur, insanlarla konuşmaya hazırlar. Yazmak ise olgunlaştırır.
                      Francis Bacon

                      Tecrübe, insanın başına gelen şey değildir, o insanın o başına gelenle ne yaptığıdır. Aldous Huxley

                      Yorum

                      • delphin
                        Senior Member
                        • 27-12-2005
                        • 15279

                        #56
                        Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı


                        Gece neye gebeyse onu doğurur

                        Her şeyin bir yolu vardır. Cennetin yolu da ilimdir. Anahtarı ise, çaresizlere ve fakirlere yardım etmektir.
                        Hz. Muhammed

                        Sonunda acı getirecek zevklerden kaçınılabileceğini, sonunda zevk getirecek acılara da dayanılabileceğini düşünüyorum.
                        Michel de Montaigne

                        Gece neye gebeyse onu doğurur.
                        Mevlana

                        Hakkın Rahmeti bizim günahlarımızdan büyüktür.
                        Muhyiddin Arabi

                        İnsan o kadar acı çeker ki, tüm canlılar arasında yalnız o, gülmeyi icat etmek zorunda kalmıştır.
                        Nietzsche

                        Dua
                        : Müslüman'ın yüreğindedir gücü. İçindeki Allah sevgisi orduları yenmek için yeterlidir. Allah'ım sen öyle bir iman gücü verdin ki savaş meydanlarında kükredi Müslümanlar. Şimdi de öyle bir güç ver ki ortada top tüfek olmadan yapılan savaşları da kazanalım.

                        Yorum

                        • delphin
                          Senior Member
                          • 27-12-2005
                          • 15279

                          #57
                          Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı

                          Ramazan Fetvaları Oruç tutmanın haram olduğu zamanlar var mıdır?

                          Kurban Bayramı'nın dört günü ile Ramazan Bayramı'nın birinci günü oruç tutmak haramdır. Başka günlerinde oruç tutulabilir.

                          Ramazan'da eşiyle birleştikten sonra uyuyan, sonra kalkıp sahur yemeğini yiyen ve tekrar uyuyan kişi, uyandıktan sonra boy abdesti alsa ne olur?
                          Bunun orucuna bir zararı yoktur.

                          Diş çektirmek için anestezi gereklidir. Enjeksiyon ile vücuda herhangi bir şey ithali ise orucu bozar. Anestezisiz diş çektirmek mümkün olmadığına göre diş çektirmenin orucu ne suretle haleldar etmeyeceğini anlayamadım, lütfen beni aydınlatır mısınız ?
                          Kur'an'da orucu; yeme, içme ve cinsel ilişkinin bozacağı hükme bağlanmıştır. İğne ile vücuda ilaç verme, ne yeme sayılır ne içme. Bu sebeple orucu bozacak bir durum meydana gelmez.

                          Yorum

                          • delphin
                            Senior Member
                            • 27-12-2005
                            • 15279

                            #58
                            Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



                            Ramazan Fetvaları
                            Türkçe namaz kılmak günah mı?

                            6 günlerde tutulan oruç, oruç borçlarının yerine geçer mi?
                            Cevap: 6 gün orucu yerine kaza orucu tutmak elbette iyi olur. Ama buna kaza diye niyet etmek gereklidir. 6 gün orucu, nafile bir oruçtur. Tutarsan sevabı var, tutmazsan günahı yoktur. 6 gün orucu şuradan çıkmıştır: Bir ayette, "İyi ameller 1'e 10 kabul edilir" buyurulur. 30 gün Ramazan, 300 gün yerine geçer, 6 gün de bayramdan sonra oruç tutulursa 60 da buradan gelir. 360 gün, yani 1 yıl oruç tutulmuş gibi olur.

                            Türkçe namaz kılmak günah mı?
                            Cevap: Türkçe namaz kılmak günah değildir. İnsanın Rabbına ne şekilde olursa olsun ibadeti günah olmaz. Eksik olabilir ama günah olmaz. Her insan Arapça bilmez ama, Allah her dili bilir. Biz hangi dilden dua edersek edelim, bizi anlar.

                            Tülbent üzerinden mesh edilir mi?
                            Cevap: Mesh etmek, sembolik bir olaydır. abdest alırken başı mesh etmek, başı yıkamak değildir. Ayette "Başınızı mesh edin" buyuruluyor. Eğer başınızda sıkı bir biçimde bağlı ise, tülbent üzerine de mesh yapılabilir.

                            İslam, tek bir din... O zaman neden 4 mezhepe ayrılmış?
                            Cevap: Mezhepler, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in yorumlanmasından doğmuştur. Bütün dinlerde mezhepler yorum farklılığından doğmuştur. Dinimizdeki farklı mezhepler, bir genişlik ve kolaylık yoludur. Ama Müslümanlar, mezhepler arasına aşılmaz duvarlar örmüşlerdir. O duvarlar yıkılırsa, mezhepler kolaylık aracı olur. Asıl önemlisi ise, mezheplerin bağlayıcı olmadığıdır.

                            Kan akmasıyla abdest ve oruç bozuluyor, tükürükle bozulmuyor. Kanın önemi nedir?
                            Cevap: Kan ile abdestin veya orucun bozulması, Hanefi mezhebinin bir yorumudur. Mesela Şafii mezhebinde, kan çıkması ile abdest bozulmaz. Tükürük ise, kana benzemez ve temizdir. İsterseniz Şafii mezhebinin görüşünü uygulayabilirsiniz.

                            Ezan okunurken, radyoda çalan müziği dinlemek günah mıdır?
                            Cevap: Ezan okunurken, hem müziği kapatmalı, hem de gereksiz konuşmalar kesilmelidir. Dinimize ve ezan sesine saygılı olmamız gerekmektedir.

                            Yorum

                            • delphin
                              Senior Member
                              • 27-12-2005
                              • 15279

                              #59
                              Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



                              Oruçlu banyo yapılabilir mi?



                              Ramazan günü gündüzün uyuyan bir kimseye uykuda banyo yapması gereken bir hal olsa orucu bozulur mu?
                              Bozulmaz. Uyanınca banyo yapar ve orucuna devam eder.

                              Oruçlu banyo yapılabilir mi?
                              Ağza su kaçırmamak şartıyla yapılabilinir.

                              Oruçlu kişi birine sövse ve hakaret etse orucu bozulur mu?
                              Bozulmaz. Ancak başkasına sövmek ve hakaret etmek haramdır.

                              Yorum

                              • delphin
                                Senior Member
                                • 27-12-2005
                                • 15279

                                #60
                                Konu: Her yönü ile mübarek RAMAZAN ayı .. herkes bakmalı



                                Özürlü biri başkasına oruç tutturabilir mi?



                                Özürlü veya özürsüz olarak oruç tutmayan bir kişi, kendi yerine bir başkasına oruç tutturabilir mi veya tutamadığı günler yerine fidye verebilir mi?
                                Oruç kişinin bizzat yapması gereken bir ibadettir. Onun için hiç kimse kendi yerine bir başkasına oruç tutturamaz. Fidyeye gelince o, orucu kaza ettikten sonra yoksullara verilmesi gereken maddi bir yardımdır.

                                Yorum

                                İşlem Yapılıyor
                                X