Sinsi hastalık Hepatit C

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • 67TOPRAK
    Senior Member
    • 12-11-2005
    • 3015

    Sinsi hastalık Hepatit C

    Hakikaten sinsi. Vücudumuzda belki de yıllardır varolmasına rağmen biz farkedemiyoruz. Aslında o kadar kolay ki bu hastalığın farkına varmak. Ama gelin görün ki bazen tembelliğimiz bazen vurdumduymazlığımız bazen de aymazlığımız, ciğerimizde dolaşan bu sinsi hastalığı görmemize engel oluyor.
    Hepatit C ile ilgili aşağıda bilgi verceğim. Ama önce ne olur bugünden itibaren üşenmeden en yakın hastanenin yolunu tutalım ve çok basit bir tahlil ile Hepatit C ile başımızın dertte olup olmadığını öğrenelim.
    Sevgili dostlar...
    İnternette karşılaşmışsınızdır; Hepatit C ile ilgili çok güzel bir kampanya yapılıyor. İzin verirseniz Roche Mustahzarları'nın katkılarıyla başlatılan bu kampanyanın tanıtımında yeralan bilgilerden faydalanarak, Hepatit C'nin ne olduğunu, bizleri nasıl yakaladığını, teşhis yöntemlerini, tedavi edilebilirliğini ve korunma yollarını sizlerle paylaşmak istiyorum.



    HEPATİT NEDİR?
    Hepatit, karaciğerin iltihaplanması anlamına gelir. A, B, C, D, E olarak adlandırılan 5 hepatit virüsünden birinin enfeksiyonu sonucu oluşur. Tüm bu virüsler birkaç hafta süren belirtilerini, cildin ve gözlerin sararması, koyu renkli idrar, aşırı yorgunluk, bulantı-kusma ve karın ağrısı ile seyreden hastalık tablosuna neden olurlar.
    Hepatit C, Hepatit C virüsü (HCV) ile oluşan karaciğer enfeksiyonudur. HCV, akut ve kronik karaciğer hastalıklarının en önemli sebeplerinden biridir. Tüm dünyada yaklaşık 170 milyon insanın kronik olarak HCV ile enfekte olmasının yanısıra her yıl 3-4 milyon yeni Hepatit C vakası oluşmaktadır.
    HCV enfeksiyonunun kuluçka dönemi 15–150 gün arasında sürmektedir. Akut enfeksiyonlarda en sık rastlanan klinik belirti yorgunluk ve sarılıktır. Bununla birlikte vakaların yüzde 60-70’inde ve kronik formunda hiçbir belirti olmadan hastalık oluşabilir.
    Yeni enfekte olan hastaların yaklaşık yüzde 80'inde kronik enfeksiyon gelişmektedir. Kronik enfeksiyonu olanların yüzde 10-20'sinde siroz ve yüzde 1-5'inde 20-30 yıl sonrasında karaciğer kanseri gelişmektedir.
    HCV insan kanına doğrudan temas ile bulaşır. Tüm dünyadaki HCV enfeksiyonlarının en temel sebebi denetlenmemiş kan transfüzyonları ve yeterince sterilize edilmemiş iğne ve şırıngaların tekrar kullanımıdır.
    Teşhis EIA, RIBA, RNA amplikasyon testi gibi serolojik yöntemlerle konur ama sizin işinize yarayacak olan bilgi şudur ki; teşhis için yapmanız gereken ilk şey kan vermek olacaktır. Yani teşhis kan tahlili ile konuluyor.
    Hepatit C’nin tedavisinde yalnız başına interferon ya da Ribavirin (antiviral ilaç) ile interferon kombinasyonu kullanılıyor. Bu tedavinin maliyeti oldukça yüksektir. Yalnız başına interferonun hastalardaki etkinliği yüzde 10–20 arasındadır. Ribavirin ile kombine interferon kombinasyonunun etkinliği ise yüzde 30–50 arasındadır.
    Ozon Terapisinin Hepatit C’nin tedavisindeki başarılı sonuçları uluslararası platformda kabul görmekte ve klinik deneyimler her geçen gün artmaktadır.
    Sevgili dostlar, buraya kadar anlattıklarım olayın bilimsel yönü. Hastaların iyi olmasını sağlayan başka faktörler de var; moral her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da çok önemlidir. Hepatit C hastalarına önemli tavsiyem, morallerini yüksek tutup bu hastalığın alevlenmesine neden olan her şeyden ama her şeyden kaçınmaları…
    İçki içmeyin, kesinlikle içki içmeyin mesela! Beslenmenize çok dikkat edin ama aşırı kilodan mutlaka kaçının. Unutmayın kırmızı et hepatit C için sağlıklı besin değildir. Yumurta yemeyiniz lütfen ve bol bol su için. Ayrıca vitamin, mineral ve bitkisel ilaçlardan mutlaka faydalanın
İşlem Yapılıyor