'Uydu’rma haber rant içinmiş!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • faktor
    Junior Member
    • 11-03-2006
    • 244

    'Uydu’rma haber rant içinmiş!

    Milliyet’te son olarak “Türksat Uydusu Kayboldu” manşeti dikkat çekti. Haberde, Dur’un koskoca Türksat 1B uydusunu kaybettiği gibi ilginç bir iddiaya yer veriliyordu. Haber TÜRKSAT tarafından anında yalanlanırken, kamuoyunun gündemine bir soru düştü: “Ayakları yere basmayan haber niçin yapıldı.”
    TÜRK Telekom 1997 yılında aralarında Doğan-Koç ortaklığına bağlı Ultra Kablo’nun da bulunduğu firmalarla, Kablo TV hizmetlerinin yürütülmesi için 10 yıl süreli Gelir Paylaşım Esasına Dayalı sözleşmeler imzaladı. Tek tip sözleşmelerin 25. maddesinde “firmanın lisans alması durumunda, işbu sözleşme tüm hükümleri ile sona erecek ve hesap kapama işlemleri yapılacaktır” hükmü yer alıyordu. 15. maddede ise sözleşmenin herhangi bir nedenle feshedilmesi durumda, sözleşme kapsamındaki her türlü sistem teçhizat ve malzemenin tamamının mülkiyetinin kamuya geçeceği belirtiliyordu.
    Aralarında Ultra Kablo’nun da bulunduğu firmalar Telekomünikasyon Kurumu’ndan lisans alınca, sözleşmenin bu hükmü, TÜRK TELEKOM’un kablo TV alanındaki bütün yetkilerini devralan TÜRKSAT tarafından uygulamaya konuldu. Firmalar bir süredir, TÜRKSAT’a “Onca yıl işlettik. Hak bizimdir. Aradan çekil” baskısı yapıyorlar. TÜRKSAT Genel Müdürü Dur da, “Ortada kamu malı var. Kamu hakkından nasıl vazgeçerim” diyerek baskılara direniyor.
    DOÐAN GRUBU’NDAKİ İLGİNÇ HABERLER
    Doğan Grubu yayın organlarında bir süredir, TÜRKSAT Genel Müdürü Osman Dur’u hedef alan haberlere yer veriliyor. Konuyla ilgili olarak VAKİT’e konuşan TÜRKSAT Genel Müdürü Osman Dur, bu iddialara şöyle karşılık verdi:
    “Bildiğiniz gibi 1994 yılında Türksat 1B uydusu uzaya atılmış ve uydunun ömrü üretici firma ile Türksat tarafından on yıl olarak belirlenmiş ve bu süre dolmuştur. Üretici firmanın garanti ettiği ve Türk Telekom’un da kontrat imzalarken öngördüğü on yıllık uydunun ömrü dolmuştur. Bu süre dolduktan sonra uydu üzerinde hizmet vermekte olan bütün hizmetler Türksat 1C üzerine aktarılmıştır. Ve dolayısı ile bu uydunun da ömrünün dolduğu ve artık bundan sonra hizmet veremeyeceği de daha önceden 2004 yılında dolduğu için bellidir. Bu aşamadan sonra Türksat ve üretici firma sürekli temas halindedir. Dünyada bu uyduların koordinasyonunu yörüngelerini belirleyen Uluslararası Telekom Birliği vardır ITU(International Telecommunication Union) vardır. ITU’nun şartlarına herkes uymakla yükümlüdür. ITU’nun şartlarına uymak üzere ilgili üretici firma ve TÜRKSAT Anonim şirketi sürekli koalisyon halindedir. İşin en kötü tarafı şu: Böyle TÜRKSAT 1B kayboldu gibi bir ifadenin altında; düşünün ki TÜRKSAT uydusunun bulunduğu yörüngeye yakın yerlerde bir sürü uydular var. Bu uydulardan birisine çarpması dolayısıyla milyonlarca dolar tazminat ödersiniz. Bu uydular üzerinde binlerce yayın yapan kanallar var. Bu tazminatın ardından Türkiye kalkabilir mi. Böyle sorumsuzca, bu uydunun kontrolden çıkması, kaybolması olacak ve TÜRKSAT bunu gizleyecek. Bunu gizleyebilir misiniz. Böyle şey olabilir mi. TÜRKSAT 1B uydusunun ömrü bitmiştir ve TÜRKSAT Anonim Şirketi İnclined Orbit’e salınımlı yörüngeye almıştır. Alcatel firmasının öngörüsü çerçevesinde salınımlı yörüngeden uzay çöplüğüne fırlatılmıştır. Şu anda TÜRKSAT 1B uydusu uzay çöplüğündedir. Ve herhangi bir uydunun kaybolma ve nerede olduğu bilinmeme gibi bir sıkıntısı yoktur.”
    AMAÇ NE.
    Bunları söyleyen Osman Dur’a, “Haberin tamamen asılsız olduğunu söylüyorsunuz. Öte yandan kamuoyu sizinle Doğan Grubu arasında KABLO TV meselesinden dolayı anlaşmazlık olduğunu biliyor. Bu haberlerle bu anlaşmazlığın alakası olabilir mi?” şeklindeki sorumuza şu ilginç karşılığı verdi: “Ben bu konuda yorumda bulunmak istemiyorum. Her şey kamuoyunun gözü önünde cereyan ediyor. Bu haber asılsız. Hangi sebeplerden dolayı yapıldığına girmem doğru olmaz!..”

    DOÐAN-KOÇ’UN ULTRASI
    Türk Telekomla sözleşme imzalayan firmalar arasında Doğan ile Koç Gruplarının ortak oldukları Ultra Kablolu TV A.Ş de yer alıyor. Ultra TV yetkilileri, imzaladıkları 10 yıllık sözleşmenin bitimine 1.5 yıl olduğu halde, TÜRKSAT’ın sözleşmeyi iptal ettiğini ve bu süre yokmuş gibi hareket ettiğini savunuyorlar. Firma yetkilileri, şebekenin mülkiyetinin onca zaman işletmiş olmalarından dolayı kendilerine ait olmasının gerektiğini öne sürerken, TÜRKSAT’ın abonelere fatura göndermemesini de talep ediyorlar. TÜRKSAT yetkilileri ise, firmaların imzaladığı sözleşmelerin lisans almaları halinde Gelir Paylaşımı ilişkisinin sona ereceğine amir hükümler taşıdığını, firmaların lisans aldıkları için hiçbir hak talep edemeyeceklerini belirtiyorlar. Meseleyi çözecek olan da devam etmekte olan yargı süreci.
    HABERLER BUNUN İÇİN Mİ?
    Kamuoyu şimdi şu sorunun cevabını arıyor:
    “Doğan Grubunun yayın organlarının TÜRKSAT Genel Müdürü’nü hedef alan farklı konulardaki haberlerinde, bu anlaşmazlığın rolü nedir.”
  • MoDSat
    Junior Member
    • 17-10-2006
    • 122

    #2
    Konu: 'Uydu’rma haber rant içinmiş!

    İşin içinde doğan varsa herbirşey olur, doğan ın göbek adı küçük uzan dır, petrol ofisini bedavaya getirmesiyle tanınır, bu sadece ayyuka çıkmış konu memleketin yarısını böyle bedavaya getirdiğine eminim, şimdide kablo tvyi bedavaya getirmeye, çalışıyordur. hatırlarsanız uzan da elinde ki medyayı gayet ilkeli kullanıyordu, bu ilkeli yayıncılık hakkında tayfun talipoğlu bile itiraflarda bulunmak zorunda kalmıştı..

    Yorum

    • reggae
      Junior Member
      • 04-06-2006
      • 31

      #3
      Konu: 'Uydu’rma haber rant içinmiş!

      " MİLLİYET BASIN DA GÜVEN " of allahım of. böyle bir haber yabancı basındaki saygın gazetelerin birinde olsa skandal olurdu....
      bize göre hah .. "nolmuş ki altı üstü yalan haber"....yazık çok yazık...
      bide utanmadan reklamlarda bu sloganı atmıyorlar mı...

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X