ABD, geleceğin süper bilgisayarını üretmesi için IBM'le anlaştı

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • maksudsahin
    Member
    • 08-07-2004
    • 2346

    ABD, geleceğin süper bilgisayarını üretmesi için IBM'le anlaştı

    ABD, geleceğin süper bilgisayarını üretmesi için IBM'le anlaştı
    Amerikan Savunma Bakanlığı'na bağlı çalışan İleri Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı (DARPA-Defense Advanced Research Projects Agency), geleceğin süper bilgisayarını üretmesi için IBM'le 244 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.

    Günümüzdeki süper bilgisayarlardan 100 kat daha hızlı olacak olan yeni makineler gücünü IBM'in POWER işlemcilerinden alacak. IBM sistem p serisi sunucularından oluşacak yeni makinelerin, saniyede 10.000 trilyon (petaflop) işlem kapasitesini aşması hedefleniyor.
    IBM, programlanması, yönetilmesi ve kullanılması günümüzdeki süper bilgisayarlardan çok daha kolay olacak yeni makineleri DARPA'ya 2010 yılında teslim edecek. POWER işlemci ailesinin gelecek sürümü POWER7 mimarisi üzerine kurulacak yeni süper bilgisayarlar, AIX işletim sisteminde çalışacak. IBM'in GPFS (Genel Paralel Dosya Sistemi), PE (Paralel Ortam), çok hızlı ağ bağlantısı ve depolama altsistemi gibi ticari kurumların da faydalandığı teknolojilerinden yararlanacak olan yeni makineler, biyoloji, nanoteknoloji ve ekoloji alanındaki bilimsel araştırmaların çok daha hızlı tamamlanabilmesini sağlayacak.
    Dünyanın en hızlı birinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bilgisayarlarının da üreticisi olan IBM'in Blue Gene/L isimli süper bilgisayarı, saniyede 280.6 trilyon işlem (teraflop) gücüyle, dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanını sürdürüyor.
    Süper bilgisayar nedir?
    Bir süper bilgisayar; çözülmesi çok zor, büyük ve karmaşık olan, basitleştirilerek daha az bilgisayar gücü gerektirecek hale getirilebilen problemlerin çözülmesinde kullanılır. Süper bilgisayarlar otomobillerin güvenli ve daha ekonomik olmasını, yeni petrol ve gaz yataklarının tespit edilmesini, sert fırtınaların önceden bildirilerek yaşamların kurtarılmasını, yeni malzemelerin ve yaşam kurtaran ilaçların üretilmesini, elektroniğin ilerlemesini, ulusal güvenliğin sağlanmasını, proteinlerin mekanik dizilişlerindeki sırrı çözmeyi ve evrenin yapısını araştırmayı sağlıyorlar. Kullanıcı sayısı çok olmamakla beraber çok yüksek işlem hızı gerektiren bilimsel çalışmalarda kullanıldıklarından büyük üniversiteler veya bilimsel kurumlarda kullanılırlar.

    Türkiye'de iki süper bilgisayar var
    Türkiye'de İTÜ ve ODTÜ'de iki ayrı süper bilgisayar bulunuyor. Kamu ve özel sektör kullanımına açık olan İTÜ'deki süper bilgisayarla yapılabilen işlemler arasında aşağıdakiler yer alıyor:
    Hava tahminleri: Günümüzde ancak 4-5 günlük hava tahminlerinin süresi süperbilgisayarlar ile 10 güne çıkabilecek. Zira hortum gibi olayların daha iyi anlaşılabilmesi için lokal doğrusal olmayan modellerin kullanılması gerekiyor. Ayrıca çözünürlük yükseldikçe hesaplama gücü ve hafıza problemi başgöstermeye başlıyor. Burada da devreye süperbilgisayarlar giriyor.
    İklim modelleme: Küresel değişmesinin bölgesel ayrıntıları süperbilgisayarlar hesaplanıyor ve gerçekçi senaryolar geliştiriliyor.
    Mühendislik: Uçak-gemi tasarımından araç tasarım ve çarpışma testlerine, nükleer kazalar sonucu oluşabilecek serpintiye kadar geniş kapsamlı hemen hemen tüm mühendislik uygulamaları süperbilgisayarlar üzerinde yapılabiliyor.
    Malzeme bilimleri: Yüksek sıcaklıktaki süper iletkenler, yarı iletken cihaz simülasyonları, özellikle inşaat sektörü için hafif ve dayanıklı malzeme tasarımı gerçekleştirilebiliyor.
    İlaç tasarımı: Yeni geliştirilen ilaçların etki tahmin simülasyonunda da süperbilgisayar teknolojisinden faydalanılıyor.
    Plazma fiziği: Geleceğin ucuz ve bol enerji kaynakları için plazma füzyon cihazları, süperbilgisayar ile inceleniyor.
    Ekonomi: Uzun vadeli ve gerçekçi ekonomik öngörüler ve borsa tahminleri de süperbilgisayarlar ile gerçekleştirilebiliyor.
    Astrofizik: Süperbilgisayar teknolojisi sayesinde yıldızların iç yapıları ve uzay yapısı modellenebiliyor.
    Savunma sanayi: Süperbilgisayar ile savaş oyunları simülasyonu yapmak, şifre kırmak ve füze yörüngesi izlemek kolaylaşıyor. Nükleer patlama ve etki simülasyonları artık bu makineler ile yapılıyor.
İşlem Yapılıyor