Arıların Dünyası

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • eerol
    Banned
    • 06-11-2004
    • 8682

    Arıların Dünyası




    Bal nedir?
    Bitkilerin çiçeklerinde bulunan balözünün (nektar) veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı böceklerin salgıladığı tatlı maddelerin Bal Arısı tarafından toplanıp, değişikliğe uğratıldıktan sonra, peteklere doldurulmasıyla oluşan besin maddesine bal denir.
    Bal aslında glikoz, su ve früktoz (meyve şekeri) birleşiminden oluşur. Bunların yanısıra içinde diğer şekerleri, enzimleri, mineralleri, vitaminleri ve amino asitleri de barındırır. Balın rengi ve lezzeti arıların topladıkları bal özüne yani nektara göre değişir.



    Arılar nasıl yaşar?
    Bilinen o ki arılar en azından 150 milyon yıldır bal üretiyorlar. Sosyal böcekler olan ve topluluk yaşamı sürdüren arılar koloni halinde yaşarlar. Koloniler bir kraliçe arı ile sayıları değişen işçi ve erkek arılardan oluşur.


    Kraliçe arı
    Kraliçe ya da diğer bir adıyla ana arı, kolonideki en önemli ve en büyük aile ferdidir. Her kolonide bir adet bulunan ana arı, yumurtlayarak ailesinin çoğalıp güçlenmesini sağlar. Bu nedenle ana arının yumurtlama gücü koloni için çok önemlidir.
    Kraliçe arının vücut yapısı işçi ve erkek arıya oranla daha uzundur. Kanatları kısa; karnı özellikle yumurtlama dönemlerinde oldukça uzundur. Bu özelliği uçma yeteneğini azaltır. Yaşam süresi kolonideki diğer bireylere göre daha uzun olan kraliçe arı 5-7 yıl yaşayabilir.
    Ana arı yumurtlamanın yanısıra koloninin yönetim işlerinden de sorumludur. Salgıladığı feromon hormonu sayesinde kovandaki diğer arılara varlığını hissettirir ve işlerin düzenle yürütülmesini sağlar.
    Kendi kendine beslenemeyen kraliçe arı, işçi arılarca salgılanan arı sütünün kendisine yine onlar tarafından yedirilmesiyle beslenir.


    Erkek Arı
    Kuvvetli ve şişman olan erkek arıların iğneleri yoktur. Erkek arılar çiçeklerden polen toplamazlar. Kolonideki en önemli görevleri kraliçe arı ile çiftleşmektir.
    Koloni içerisinde erkek arılar da en az kraliçe arı kadar önemli bir yere sahiptir. Koloninin gücü, çalışkanlığı, hastalıklara karşı dayanıklı oluşu, huyları, bal verimi gibi özellikleri ana arı kadar onunla çiftleştirilen erkek arılara da bağlıdır.


    İşçi Arılar
    İşçi arılar kolonideki en küçük arılardır. Bir koloni 50 bin ya da 60 bin işçi arıya sahip olabilir. İşçi arıların ömrü kısadır çok fazla çalışıyor olmalarından dolayı kısadır. İşçi arıların ömürleri yılın hangi zamanında doğduklarına göre de değişiklik gösterir. İlkbahar ve yaz aylarında gelişen işçi arıların ömürleri ortalama 28-35 gündür. Sık olmasa da eylül-ekim gibi doğanlar daha uzun ömürlü olurlar.
    Genç işçi arıların kovan içerisinde hizmet verenlerine kovan arıları denir. Bunlar, Larva gıdasını hazırlar ve dağıtır, ana arının beslenmesini ve temizliğini sağlarlar. Kovan sıcaklığının belli bir düzeyde tutulmasını ve kovanın havalandırılmasını da yine işçi arılar sağlar. Kovandaki çatlak ve delikleri kapatarak zararlıların içeri girmesini önleyen işçi arılar aynı zamanda gerekli mumu salgılayarak gömeç örme işlemini de yaparlar. Kovan içinde getirilen bal özü ve çiçek tozunun depolanması da onların görevleri arasında yer alır.
    Yaşlı işçi arılar ise larvalar için yem hazırlama, mum salgılama gibi görevleri yerine getirirler. Daha çok kovan dışında çalışan yaşlı işçi arılar bal özü ve çiçek tozu toplar ve taşırlar. Koloninin gerekli su ihtiyacını temin ederler.



    Bunları biliyormusunuz?
    -Bal arılarının, 450 gr bal üretebilmek için 2 milyon çiçeğe konmaları gerekiyor.
    -Bir kovan arı yarım kiloluk bal için 88 km kadar uçar.
    -Bir işçi arı hayatı boyunca 1/12 çay kaşığı bal yapabiliyor.
    -Bir bal arısı yaklaşık olarak saatte 24 km hızla uçabilir.
    -Bir arının dünyanın etrafında dolaşabilmesi için 2 yemek kaşığı bala ihtiyacı vardır.
    -Her bir bal peteğinin 6 yüzü vardır.
    -Bir bal arısının 4 kanatı vardır.
    -Bir bal arısı bir seferlik polen toplama gezisinde 50-100 çiçeği ziyaret eder.
    -Arılar birbirleriyle dans ederek iletişim kuruyorlar. Bir bal arası dans ederek diğer bir bal arısına nektarın ve polenin nerde olduğunu işaret ediyor. Dans yönü ve uzaklığı anlatmaya yardımcı oluyor.
    -Arının yarım kilo bal yapabilmesi için 3 milyon 750 bin defa çiçeğe konması gerekir.
    -1 kilo bal yapabilmek için 40 bin adet arının 6 milyon adet çiçeği dolaşması gerekir.
    -Arılar mavi rengi ayırt edebilirken, kırmızı rengi, koyu gri ve siyah olarak algılarlar.
    -Bal arıları bir peteği doldurabilmek için 100 milyon çiçeğin nektarını emiyor ve 100 bin km kanat çırpıyorlar.
    -Araştırmalara göre bir koloninin 1 kilo bal üretmesi ve yaşamını sürdürebilmesi için 8 kilo bal tüketmesi gerekmektedir. Bunu yapabilmesi için kat ettiği yol yaklaşık olarak 6 kez dünya çevresinin dönülmesine eşittir.
    -Bal arıları dakikada 11400 kez kanat çırpar bu da vızıltı sesinin nedenidir.
İşlem Yapılıyor