Arkadaşlar. yukarıda anlatıldığı gibi progdvb 4.73 ü kurdum. Üzerine hc forum eklentisini de kurdum. Eklentiyi kurmadan önce sorun yok kanallar açılıyor ama eklentiyi kurunca progdvb yi açtığımda cihaz bulunamadı diyor. Cihaz listesine baktığımda skystar2 yok. Kanal listesi tam olarak görünmesine rağmen sinyal falan yok ve haliyle göstermiyor. Bu konuyu ayrıntılı anlatacak bir arkadaşımız var mı acaba..
HD TV' yi anlatacak vr mı?
Kapat
X
-
Konu: HD TV' yi anlatacak vr mı?
Arkadaşlar. yukarıda anlatıldığı gibi progdvb 4.73 ü kurdum. Üzerine hc forum eklentisini de kurdum. Eklentiyi kurmadan önce sorun yok kanallar açılıyor ama eklentiyi kurunca progdvb yi açtığımda cihaz bulunamadı diyor. Cihaz listesine baktığımda skystar2 yok. Kanal listesi tam olarak görünmesine rağmen sinyal falan yok ve haliyle göstermiyor. Bu konuyu ayrıntılı anlatacak bir arkadaşımız var mı acaba..Son düzenleme helezon; 15-12-2006, 22:00. -
Konu: HD TV' yi anlatacak vr mı?
ewt arkadaşlar size çok enteresan gelecek ama bende başardım hemde çok düşük bir ekran kartı ve düşük bir işlemci ile çok ufak takılmalarda belli olmuyor bile sölesem hayret kalırsınız sistemi sistem 1400 işlemci 512 ram ve 64 ekran kartı ile bu iş tamam bu dvb dream değilde alt dvb ile çok güzel dvb dreamda çabuk kilitleniyor kendinize iyi bakın görüşürüzYorum
-
-
Konu: HD TV' yi anlatacak vr mı?
Şimdilik pek piyasası olmayan dijital uydu alıcılarının yayınlarını alabildiği yüksek çözünüklüklü yayınlardır HDTV (HighDefination Televizyon). Şu anda Türksat uydusundaki Discovery Channel HD yayınını test amaçlı kullanabilirsiniz... DVBDream yazılımında şu anda problemsiz seyretmek mümkün... Yalnız sisteminizdeki ram miktarının 1024 MB olması gerekmekte ve ayrıca programlarla birlikte gelen bazı H264 codeclerinde sisteminizde yüklü olması ayrıca gerekli... Şu anda yapılan Discovery HD yayınlarını şifresiz uydu kartıyla almak mümkün... Çektiğiniz her bir resmin 1280x1088 çözünüklükte (ebat) olup yaklaşık 145 kb. gibi yer kaplıyor... Daha önceden KanalD HD bu çözünürlük 8 mb a yükseliyordu ve çok güçlü ve keskin görüntüler alınıyor, fakat sık sık kilitlenmeler meydana geliyordu... Discovery HD yayınları bayağı akıcı olarak alınıyor...
Az önce aldığım Örnek görüntü:
Görüntüler yüksek çözünüklükte daha keskin ve canlıymış gibi bir hava verir...
Kolay gele...Yorum
-
Konu: HD TV' yi anlatacak vr mı?
ya millete kalite diyerek yeni cihaz kazıklamadan başka bişey değil elin gavuru fabrika çalışsın satalım başka bişey değil vatandaşı aldatmacadan ibaret iki yıla kadar dijitalleri çöpe attıracaklar buna emin olun saygılarYorum
-
Konu: HD TV' yi anlatacak vr mı?
Daha uzun bir sure hd yayinlara tamamen gecilemez.Ozellikle bizim gibi gelirin dusuk oldugu daha dogrusu gelir dagiliminin berbat oldugu bir ulkede.En azindan birkac yil daha mpeg2 yayinlar populer olacaklardir.HD yayinlari izleme maliyeti dustukce de talep artacaktir ve yayginlasacaktir.Klasik arz-talep dengesiYorum
-
Konu: HD TV' yi anlatacak vr mı?
hdtv hakkinda teknik bilgiler
alintidir
HDTV (High Definition Television)
Abstract
High definition television (HDTV)is an emerging technology. Its presence marks a major change in the way the medium of television will be presented in the near future. HDTV’s success in the marketplace would be the emergence of DVD (digital versatile disk) as the fastest growing new video medium to date. DVD movies are designed to use either NTSC television capabilities or the new standards for television and digital display. The **** step in this process is the conversion of broadcast television to this new and vastly different technology. This change is now taking place. Many television stations are broadcasting at least a portion of their programming, simultaneously, in HDTV and the older NTSC format.
Özet
Yüksek tanımlı televizyon (HDTV) bilinen hale gelen bir teknolojidir. Buna bağlı olarak yakın gelecek televizyonun ortamı değişecektir. Pazardaki HDTV nin başarısı günümüzde hızlı bir şekile yetişen yeni video ortamı olan DVD ile bilinen hale geleçektir. DVD filmleri ya NTSC televizyon uyumluğu yada televizyon ve sayısal görüntü için taşarlandı. Bu ilerlemindeki bir sonraki adım yayın televizyonun bu yeni ve farklı olan teknolojiye olan değişimidir. Bu değişim şu anda oluşmaktadır. Bir çok televizyon yayınladıkları programların bir bölümünü eşzamanlı olarak HDTV ve eski NTSC formatında yayınlıyor.
I. Giriş
Sayısal TV ( DTV )
Televizyon yayıncılığının temel prensibi; bir resmin yan yana gelmiş yüz binlerce küçük noktalardan oluştuğu ve bu yüz binlerce noktanın elektrik enerjisine dönüştürülerek elektromagnetik dalgalarla iletilerek, iletilen yerde toplanıp aynı sıra ve koşullarda orijinal resme yakın bir resmin ekrana yansıtılmasıdır. Kabul edilebilir hata payları ile yapılan televizyon yayıncılığında insan duyularının zaaflarından faydalanılır. Televizyonda saniyede 25 resim çerçevesi mevcuttur.Böylece saniyede 25 resim geçmektedir, Göz bu kadar hızlı geçen resimleri takip edememekte haraketliymiş gibi görmektedir. Bu bilgisayar monitörlerinde ortalama 75 resimdir. Bu insanın ses bandı olarak kabul edilen 20 Khz üzerindeki sesi duyamaması, yayıncılığa belirtilen sınırlamaları getirmiş ve uygulanan tekniği pratikte mümkün kılmıştır. Televizyon yayıncılığının temel ögesi olan ışık, ışık kaynağı tarafından yayılan dalgacıklardır. Işık dalgaları elektromanyetik dalgalar gibi saniyede 300.000.000 metre hızla yayılmaktadır. İnsan gözünün cisimleri görebilmeleri için cisimlere ışığın çarpması ve daha sonrada cisimler tarafından absorbe edilmeyen ışınların gözümüze yansımasıyla sağlanmaktadır. Işık cisimlere çarptığı zaman ışığın büyük bir kısmı cisimler tarafından emilir, bu emilme olayının fazlalığına göre cisimler siyah veya beyaz olarak görülürler. Işıklar cisimlerin renklerine göre dalgaboyları farklı olarak yansırlar. İnsan gözünün gördüğü ışık dalgaboyu 0.4 mikron ile 0.76 mikron arasındadır.
Sayısal TV nin temelleri 80 lerde atılmaya başlanmıştır. Başlangıçtan bu döneme kadar tv teknolojisinde önemli bir değişiklik olmamıştır. 90 ların sonunda bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler ve dijitalin sağladığı avantajlar tv yi kaçınılmaz olarak etkiledi. Şimdi karşımıza 2000'li yılların TV teknolojisi olarak dijital yayınlar ve bu yayınların evlere girmesini sağlayacak ara ürünler (set-top-box'lar) çıktı. Bu gelişme geri dönüşü olmayan bir şekilde ilrlemektedir. Günümüzde analog tv ve yayını üzerine araştıma yapılmamaktadır. Tüm araştırmalar dijitale yönelmiş durumdadır. Halen analog teknolojilerle gerçekleştirilen analog renkli televizyon yayıncılığında üç ayrı standart mevcuttur. PAL, SECAM ve NTSC olarak ayrılan standartlaşma örneğinin, sayısalda da yaşanmamasını DVB tarafından büyük ölçüde sağlamıştır.
DVB (Digital Video Broadcasting) halen 200'e yakın katılımcısı bulunan yayıncı, üretici, program işletmecisi kesimlerin üyeliklerinden oluşmuş bir organizasyondur. DVB projesi altında başlatılan sayısallaşma çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış standartlar belirlenmiştir. Avrupa Ülkeleri, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika , Asya ve Avustralya tarafından sayısal yayınlar için DVB standartları benimsenmiştir. DVB standartlarına yakın olmakla beraber Japonya ISDB-T, Amerika Birleşik Devletleri tarafından da DTV (Digital Video System) sistemi seçilmiştir.
2003 yılında tüm ticari televizyonların DTV 'ye geçmesi hedeflenen plana göre 2006 yılında analog yayınların durdurulması ön görülmekte ise de analog yayınların durdurulmasının birkaç yıl uzatılabileceği var sayımlar arasındadır. DTV sistemi ATSC (Advance Television Service Committee) tarafından hazırlanan 188 byte MPEG-2 standartları üzerine düzenlenmiştir. Audio standartları Dolby- AC-3 sistemdir. Sayısallaşmanın tartışılmaz, en önemli yararı bir ülkenin milli kaynağı olan frekans spektrum'unu en elverişli halde kullanımını sağlamaktır. Halen karasal yayıncılıkta VHF'de bir TV programı 7 Mhz'lik bir alan içerisinde, UHF'de de 8 Mhz'lik bir frekans alanında yayınlanır. Sayısal teknoloji ile aynı alana aynı kalitede 32 yada daha fazlası TV programının sığdırılması mümkündür. Uydu yayıncılığında da benzer durum söz konusudur. Analog bir TV kanalının uydu üzerinden yayınlanması için yaklaşık 30 Mhz bir frekans aralığı kullanılmaktadır. Resim kalitesinden biraz fedakarlık edilmesi halinde bu aralık 24 Mhz'e kadar düşürülebilir. Sayısal sistemde ise bir TV kanalı için 3-4 Mhz'lık frekans aralığına ihtiyaç olup, hareketsiz resimlerde, stüdyo içi çekimler de bu alan 2 Mhz'e kadar düşmektedir. Özetle her üç iletim ortamında da, daha fazla program imkanı sağlanmaktadır.
Analog ile dijital yayının farkını ortaya koymak gerekirse,analog yayında uzayda yada kabloda ilerleyen elektromanyetik dalgalar kuantalanmamış bir şekildedir. Sayısal TV teknolojisi 0 ve 1 olarak tanımlanan iki ayrı sinyal türünden oluşan binary sistem üzerine kurulmuştur. 0 ve 1 bit olarak ifade edilir, 0 ve 1 'den oluşan (Örneğin 10110 ve 01001 gibi) değerlere karşılık gelen seviyeler voltaj değerlerini belirler. Analog yapıdaki kesintisiz sinyal yapısına karşılık pals sinyallerinden oluşan sayısal sinyal, bitlerinin sıkıştırılma (MPEG) yöntemine tabi tutulması ile çok az bir frekans alanında iletilebilir. Dolayısıyla sayısal yayıncılıkta, analog sistemin frekans alanında kapsamış olduğu alana oranla çok daha az frekans diliminde aynı kalitedeki resim ve ses sinyallerinin iletilmesi mümkün hale gelir.
II. GELİŞME
HDTV
HDTV ( Yüksek tanımlı televizyon ) bir ekran teknolojisidir. Resim kalitesi bugünün 35 mm lik filmleri gibidir, ses kalitesi bugünün CD ( compact disk ) lerine benzemektedir. Bazı telesiyon kanalları HDTV yayınlarını sinirli sayıda kanala iletmeye başlamiştir. HDTV genellikle analog işaret yayını yerine sayısal yayın yapmakatadır.
HDTV ve SDTV ( Standart Definition Television ) sayısal televisiyon ( DTV) iletimi için ekran formatlarıdır. Bu formatlar yavaş yavaş standartlaşmaktadır. DTV nin HDTV için altı tane formatı var.
HDTV işaretleri geniş ekran formatı ile yayınlanır. HDTV en yüksek DTV
Çözünürlüğe sahiptir. Bunla birlikte HDTV , Dolby Digital surround sound ( AC-3) ile kombine edildir. Bu birleşim bir stunning görüntü ile stunnig ses oluşturacaktir.
HDTV işaretleri üç yolla alır. Bunlar hava ortamı, kablolu ortam ve sayısal
Uydu vastasi ile almaktadır.
Tarama Satırları Pixelization Frame Rate Görüş oranı
SDTV 525 Total 480 Active 480 x 640 24p, 30p, 60p, or 60i fps 4:3
525 Total 480 Active 480 x 704 24p, 30p, 60p, or 60i fps 4:3 or 16:9
HDTV 750 Total 720 Active 720 x 1080 24p, 30p, 60p 16:9
1125 Total 1080 Active 1080 x 1920 24p, 30p, 60i 16:9
Yukarıdaki tablo HDTV ile SDTV özelliklerini kısaca özetlemektedir. Daha çok ayrıntı için EK bölümüne bakınız.
HDTV NİN İLK BAKIŞTAKİ ÖZELLİKLERİ:
- Geniş ekran
- Daha çok detaylı resim
- 5.1 kanal CD – kalitesinde Dolby Digital ( AC-3 ) surround sound
- Veriyi bir ekran veya bir bilgisayara bir download olarak doğrudan yollayabilme özelliği. ( Şu anda HDTV iletimi 19.3 Mbps sayısal veri akışına tabanlıdır )
HDTV NİN SAHİP OLDUÐU ÖZELLİKLER:
1.Piksel ( Pixel )
Piksel bir televiziyon resminin içindeki en küçük elementidir. Pixel kelimesi
“picture element” ten gelmektedir. Pikseller kırımızı, mavi, ve yeşil renklerin birbirine yakın yerleştirilmiş noktalardan ( dots ) oluşmaktadır. Piksellerin toplam sayısı bir televizyonda görülebilecek ayrintiyi limitler. Bir tipik televiziyon seti yarım milyondan daha az piksele sahiptir. HDTV de ise piksel sayısı iki milyona yaklaşmaktadır.
Böylece HDTV de görüntülenen bir resimde tipik TV lerde görüntülenen resimden daha fazla ayrıntı olaçaktır. Bu durumda resim HDTV lerde daha kesin ve daha çok
detay içerekcektir. Bir sayısal HDTV , geleneksel bir NTSC analog TV den yaklaşık 10 daha fazla görüntü hakkında detay bilgi vermektedir.
Geleneksel analog TV olan NTSC ( National Standart Committee) TV lerde
Piksellerin üç renginin herbiri için yoğunluğun 256 seviyesi mümkündür. Bunun sonuçunda herbir piksel için 16.8 milyon renkler sıralanır. HDTV setlerinde piksel karelidir. Burada pikseller daha küçük ve birbirine daha yakındır. Öyle ki tek bir NTSC pikselin kapladiği alan içine 4.5 tane HDTV pikseli yerleştirilebilinir. Sonuç olarak High definiton-Television, NTSC-analog TV den 4.5 kere daha fazla detay gösterebilir.
HDTV nin piksel sayısı bir milyondan iki milyona kadar değişmektedir.
SDTV nin piksel sayısı ise 300.000 den bir milyona kadar değişmektedir.Yorum
Yorum