Alman bilim adamı Ulrich Cristiensen Merkür gezegeninin 30 yıllık sırrını açıkladığını söylüyor. Cristiensen'in Merkür'ün Güneş'e en yakın gezegen olmasına rağmen en zayıf manyetik alana sahip olduğunu açıklayan teorisi, gelecek yıllarda yapılacak iki ayrı Merkür seyahatenide test edilecek...
Merkür kendi ekseni etrafında dönüş için 59 dünya gününe ihtiyaç duyuyor. Bu da Güneş Sistemi'nde Venüs'ten sonraki en yavaş hız.
Dinamo teorisine göre, Merkür'ün manyetik enerjisi de tıpkı erimiş demir ve demir çekirdeğinden müteşekkil bir dinamonun dönüşü ile oluşuyor ve Dünya'nın enerjisini andırıyor. Fakat Merkür'ün manyetik enerjisinin neden çok daha cılız ve dünyanın sadece yüzde biri kadar olduğu izah edilemiyordu.
Eğer dinamo teorisi doğru olaydı, Merkür'ün mevcut enerjisinden 30 kat daha fazla manyetik enerjiye sahip olması lazımdı.
Almanya, Katienburg-Lindau'daki Max Planck Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsü'nden Ulrich Cristiensen’e göre Merkür örneği için dinamo teorisi işlemiyor. Merkür'ün çekirdeğinin dış tabakası sabit katmanlı ve son katman, içteki çekirdek girdabından izole edilmiş durdumda.
Bu da, yalnızca en içteki çekirdeğin manyetik devinim yapabildiği anlamına geliyor. Bu bir frenleme etkisi yapıyor ve Merkür'ün manyetik enerjisinin zayıflığını açılıyor,
Christensen teorisini, Merkür'de yapılacak 2 araştırma ile test edilebileceğini söylüyor. Bunlar, NASA- Messenger’ın 2008'de ve Avrupa Uzay Ajansı BepiColombo'nun 2013'de yapılması planlanan araştırmaları.
Kaynak: Space Newscientist