Şükrü Andaç'ın haberi
NOKIA:
Üst seviyede ürünlerin sunulduğu N serisi beklenen çıkışı yapamadı. Çıkarılan ürünlerin hantal ve büyük olduğu eleştirileriyle karşılaştı. Yeni teknolojileri ürünlerine adapte etmekte rakiplerine oranla geç kaldı. Ancak tüm bunlara rağmen küresel pazarda liderliği rakiplerine kaptırmadı.
SONY ERICSSON:
İki firmanın birleşmesiyle oluşan yapı, özellikle 'müzik’ ve 'kamera’ odaklı ürünlerde oldukça başarılı oldu. Giriş seviyesi modellerin azlığı firmanın yakaladığı çıkışının önünde engel olsa da orta ve üst seviyedeki modellerde rakiplerine oranla önemli pazar payı elde etti.
BENQ-SİEMENS:
Siemens’in cep telefonu birimini Tayvanlı BenQ firmasına devretmesinin ardından işler beklenildiği gibi gitmedi. BenQ, şirketin Avrupa operasyonunu küçültme kararı aldı. Bİrçok bölgede pazarlama bütçelerini kıstı, bu da yeni çıkan ürünlerin azalmasıyla şirketi olumsuz etkiledi.
SAMSUNG:
İnce formlu telefonlarda adeta devrim yaptı. Ekran kalitisiyle önemli oranda tüketiciden takdir toplayan Samsung, 'ince’lik özelliği sayesinde satışlarını artırdı.
MOTOROLA:
ABD ve Uzakdoğu pazarlarında yakaladığı büyümeyi Avrupa’ya taşıyamadı. Ancak RAZR serisi le tüketicilerin gözünde önemli çıkış yaptı.
APPLE:
2006’da müzikçaları iPod’un birçok yeni modelini piyasaya çıkardı. Laptop pazarında Macbook serisiyle ivme yakaladı. Rakibi Microsoft’un Windows işletimi sistemini destekleyen ürünleri de piyasaya çıkardı. Böylelikle Windows kullanıcılarının da Mac ile tanışmasını sağladı. Bu gelişmeler sonrası Apple, 2006’da ABD’de yatırımcısına yüzde 123 oranında kazandırdı. Piyasalarda merakla beklenen iPod telefonu hâlâ tanıtmadı.
MICROSOFT:
Hakkında açılan tekel davaları şirketin enerjisini önemli oranda etkiledi. Windows XP’nin yerini alacak olan Vista işletim sistemini 2006 yılında da çıkaramadı. Dünyada masaüstü bilgisayarların yüzde 90’ında bulunan Windows işletim sistemiyle pazarın lideri olan Microsoft, bu alan dışında piyasaya çıkardığı pek çok yeni üründe başarıyı yakalayamadı.
GOOGLE:
Arama motoru dünyasının tartışmasız lideri. Onlarca yeni teknolojiyi Google’ın servisleri arasına soktu. Gmail ile e-posta alanında önemli başarı yakaladı. Yeni satınalmaların altına imza attı. 2006’da yeni ekonomide yıldızı parlayan video paylaşım sitesi Youtube’u 1.65 milyar dolara aldı. Tüm bu işlerin ardından ABD’de hisse değeri 500 doları aştı, şu sıralarda 450 dolarlar seviyesinde seyrediyor. Şirketin değeri ise 140 milyar doları buldu.
YAHOO:
Google ile rekabette sürekli geride kalan şirket daha hızlı bir yapıya kavuşmak için üst yönetiminde değişiklik yaptı. 'Teknolojiye yatırım yapmak yerine medya şirketi olma isteği’ sürekli eleştiri aldı. 2006’da yapılan değişiklikle üç ana gruptan oluşacak yeni yapıda, bir grup müşterilerle ilgilenirken, diğer grup reklam veren ve yayıncılardan üçüncü grup ise teknolojiden sorumlu olacak.
Türkiye’de gözler 2007’ye çevrildi
Türk Telekom ve Telsim yeni sahiplerini buldu. Avea’daki sahiplik sorunu çözüldü. Cüneyt Türktan, Avea’nın başına geçti. Turkcell’de, Çukurova grubu, hisselerinin bir bölümünü Rus Alfa grubuna devrederek, finansal durumunu rahatlattı. Şirkette genel müdür değişikliği oldu. Muzaffer Akpınar gitti, yerine 6 ay sonra Microsoft’un ABD, Redmond’daki merkezinden Süreyya Ciliv geldi. Ancak pazarda bu gelişmelerin önemli bir etkisi yaşanmadı. Tüketici için indirimli tarife ve kaliteli iletişim beklentisi 2007’ye taşındı.
Telekom sektöründe birçok düzenleme bekleniyordu, yapılamadı. Numara taşınabilirliği konusu ve 3G lisans ihalesi 2007 yılına sarktı.
Hızlı internet erişimi ADSL’de Türk Telekom 2.8 milyon aboneye ulaştı. ADSL pazarının diğer oyuncuları, tam rekabet şartları için 'mücadeleye devam’ dedi. ADSL fiyatlarında 'indirim’ beklentisi 2007’ye kaldı.
Bilgisayar pazarında, ADSL cazibeyi artırdı. Ancak 'kur’ların etkisiyle beklenen patlama yaşanmadı.
Yerel yeni ekonomide içerik sitesi olarak önemli atılım yapan bir firma olmadı. Buna rağmen alışveriş sitelerine olan ilginin arttığı gözlendi.
Apple, yüzde 40 büyüdü
Dijital müzikçalar iPod’un rüzgârını arkasına alarak tüm dünyada hızlı bir çıkış yakalayan Apple, Türkiye’de de 2006 yılında yüzde 40 büyüme rakamına ulaştı.
Apple IMC Genel Müdürü Tansu Yeğen, bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında büyüyerek 40 milyon dolar ciroyu yakaladıklarını söyledi. Şirketin geçen yılki cirosu ise 29 milyon dolar civarındaydı.
Böylelikle şirket iki yıl içinde 10 milyon dolarlı ciro rakamlarını önemli oranda katlamış oldu. Hedeflerinin bunun üzerinde olduğunu ancak bu büyüme rakamının da Apple için oldukça değerli olduğunu söyleyen Yeğen, açtıkları yeni mağazalarla Apple markasının bilinirliğinin üst seviyelere çıkmasını sağladıklarını belirtti.
2006 yılının, kurlardaki oynaklık nedeniyle tüm sektör için tam da istenildiği gibi geçmediğini hatırlatan Yeğen, 2007 yılından ise umutlu olduklarını açıkladı.
Apple firmasının piyasalarda çok tartışılan 'iPhone’ (iPod’un müzikçalar versiyonu) ürünüyle ilgili açıklanan bir karar olmadığını hatırlatan Yeğen, böyle bir ürün olması durumunda, müzikçalar ve cep telefonu için iki ayrı batarya sisteminin düşünüldüğünü sözlerine ekledi.
Gerçek zamanlı dijital futbol
Birçok oyun listesinin tepesinde duran Fifa 2007’deki menajerlik modunda Türkiye’nin de içinde bulunduğu dünya liglerinden bir takımı alıp yönetebiliyorsunuz. Bu mod ile oynanıldığında, istediğiniz maçları kendiniz yönetebileceğiniz gibi, hızlı oyun modunda takımınızın maçlarını bilgisayara bırakabiliyorsunuz.
Fifa 2007’de kuracağınız takımın bütçesi çerçevesinde yeni oyuncuları takıma transfer edebilir, firmalarla sponsorluk anlaşması imzalayabilir veya maç bileti fiyatlarını artırıp düşürebilirsiniz. Oyuncu değerleri ve ücretleri çok daha gerçekçi hale getirilmiş durumda. Bu sayede amaç, iyi bir takıma sahip olmak ve ligde en tepeye çıkmak.
Oyundaki yeni zeki AI özelliği, sahada bulunan 11 oyuncunun da profesyoneller gibi pas vermelerini, boş alanlara kaçmalarını ve çeşitli taktiklere takım olarak uyulmasını sağlıyor.
Grafik, ses özelliklerinin üst seviyede olmasının yanı sıra, oyuncuların gerek fiziksel gerekse çizgisel özelliklerinin oldukça iyi yansıtılması, Fifa 2007’nin 'iyi bir oyun’ olma özelliğini destekleyen faktörler.
Bu arada oyunda online mod seçeneği sayesinde, uzaktan çoklu oyun oynanabilmesi de mümkün oluyor.
Başbakan’dan 'çocuk *****grafisi’ talimatı
Türkiye son iki haftadır çocuk *****grafisi ile ilgili baskınları izliyor. Çocuk *****grafisinin üzerine bu kadar kararlılıkla gidilmesinin çok önemli bir nedeni var. Bundan iki hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çocuk *****grafisiyle ilgili bir dosya iletildi.
Bu dosyanın içerisinde konuyla ilgili resimler ve görüntüler de vardı. Gördüğü tablo karşısında çok etkilendiği öğrenilen Başbakan Tayyip Erdoğan, bu konunun kesinlikle halledilmesini istedi.
Acilen birçok bakan konuyla ilgili bilgilendirildi. Ardından Adalet Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü devreye girdi.
8 GB’lık hafıza kartı 2007 başında geliyor
Toshiba’nın 8 GB kapasiteli yeni SD bellek kartı ocak ayının başından itibaren Japonya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da satışa çıkarılacak. Ocak ayının başında piyasaya çıkacak bu kartta Class 4 özelliğine bağlı olarak 4 MB/s’nin üzerinde hıza sahip olmayı garantilerken firma yetkilileri yazma hızını 7 MB/s olarak belirtiyor.
Yaklaşık üç saatlik yüksek tanımlı video görüntüsü saklayabilecek olan bellek kartının Japonya satış fiyatı 340 dolar olacak. www.toshiba.com
Mobil Skype 2007 yılında ücretli
İnternet üzerinden yapılan telefon görüşmelerinde yeni bir dönemi başlatan Skype, Amerika ve Kanada’da geçerli olan sınırsız sabit ve mobil hat görüşmelerinden 1 Ocak’tan itibaren yıllık 30 dolar ücret almaya başlayacağını açıkladı. Skype’ın bu servisi geçtiğimiz bahardan bu yana ücretsiz olarak kullandırılıyordu.
Böylelikle Skype, 136 milyon kayıtlı kullanıcısını bu yolla bir bakıma mali değere dönüştürmek istiyor. eBay’in sahip olduğu Skype üçüncü çeyrekte 50 milyon dolar gelir elde etti.
İplik dünyasının buluşma noktası
İnternette faaliyet gösteren 'iplikonline’ sitesinin içindeki arama motoru, arananan ipliğin en az bir özelliği yazılıp 'tık’landığında, o ipliğin hangi iplikçi firmalar tarafından sektöre sunulduğunu ekrana getiriyor.
Alıcıların iplikleri ve satıcılarını bulacakları 'iplikonline’, alım için gereken araştırma sürecini hızlandırarak, yoğun çalışma ortamında kolaylık sağlıyor. Site, iplik ve tekstil sektörünün, iplik alıcısıyla, üreticisiyle, satıcısıyla, sektörel duyuru, haber, makale ve reklamlarıyla internetteki buluşma adresi olacak.
İplikonline, iplik satın alımcısı veya araştırmacısı tarafından hiçbir ücret ödenmeden kullanılabiliyor.
Milliyet